RKP ja muu v niinkuin ketutus-wokettaja-eliitti sekä media tietenkin nostivat älämölön kun persukansanedustaja kirjoitti someen, että sharia-laki ei sovi suomalaiseen yhteiskuntaan!
Tottavie!
Ei sovikaan!
Sharia-laki on islamilainen oikeudellinen ja eettinen järjestelmä, joka perustuu Koraaniin ja profeetta Muhammadin sunnaan (opetuksiin ja käytäntöihin). Se ei ole yksi yhtenäinen lakikirja, vaan pikemminkin laaja kokonaisuus periaatteita ja ohjeita, joita tulkitaan eri tavoin. Sharia tarkoittaa "polkua" tai "Jumalan tietä" ja sen tarkoituksena on ohjata muslimien elämää monilla osa-alueilla.
Sharia-lain keskeiset piirteet:
* Lähde: Pääasiassa Koraani ja sunna. Lisäksi käytetään islamilaisten oppineiden (ulama) tulkintoja (fiqh) ja yksimielisyyttä (ijma) sekä analogista päättelyä (qiyas).
* Kattavuus: Sharia pyrkii säätelemään sekä yksilön henkilökohtaista uskonnollista elämää (kuten rukoukset, paasto, almuvero) että yhteiskunnallisia asioita, kuten perheoikeutta (avioliitto, avioero, perintö), rikosoikeutta, taloudellisia suhteita ja hallintoa.
* Tulkinnanvaraisuus: Shariasta on olemassa erilaisia tulkintoja ja koulukuntia (madhhab), jotka voivat erota toisistaan merkittävästikin tietyissä kysymyksissä. Missään maassa shariaa ei sovelleta yhtenäisenä, muuttumattomana kokonaisuutena.
* Käytännön sovellukset: Monissa muslimienemmistöisissä maissa valtiollinen lainsäädäntö perustuu osittain tai kokonaan sharia-lakiin. Toisaalta joissakin maissa sharia-lain vaikutus on rajattu pääasiassa perheoikeudellisiin asioihin. Länsimaissa asuvat muslimit saattavat noudattaa sharian periaatteita henkilökohtaisessa elämässään, ja joissakin maissa (kuten Isossa-Britanniassa) on olemassa sharia-neuvostoja, jotka tarjoavat sovittelua ja neuvoja siviilioikeudellisissa asioissa, kuten perintökiistoissa, kunhan ne eivät ole ristiriidassa maan lakien kanssa.
Sharia-lain sopivuus suomalaisille ja Suomen lainsäädäntöön:
Suomen oikeusjärjestelmä perustuu maalliseen lakiin, joka on säädetty eduskunnassa ja joka takaa kaikille Suomessa asuville tietyt perusoikeudet, kuten yhdenvertaisuuden lain edessä, henkilökohtaisen vapauden ja turvallisuuden, uskonnon- ja omantunnonvapauden sekä sananvapauden.
Sharia-lain ja Suomen lain välillä on useita perustavanlaatuisia eroja ja potentiaalisia ristiriitoja:
* Oikeuslähde ja muuttumattomuus: Suomen laki on ihmisten säätämää ja sitä voidaan muuttaa demokraattisessa prosessissa. Sharia-laki pohjautuu jumalalliseen ilmoitukseen, ja sen perusperiaatteita pidetään usein muuttumattomina, vaikka tulkinnat voivat vaihdella.
* Yhdenvertaisuus: Suomen laki korostaa sukupuolten tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä. Monet sharia-tulkinnat asettavat miehet ja naiset eriarvoiseen asemaan esimerkiksi perintöoikeudessa, todistajan asemassa oikeudessa ja avioero-oikeuksissa. Myös suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on Suomen lain ja monien sharia-tulkintojen välillä jyrkän vastakkainen. Suomen laki kieltää syrjinnän seksuaalisen suuntautumisen perusteella, kun taas tietyt sharia-tulkinnat voivat pitää homoseksuaalisuutta rangaistavana tekona.
* Uskonnonvapaus: Suomen perustuslaki takaa uskonnonvapauden, johon sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus olla tunnustamatta ja harjoittamatta uskontoa sekä oikeus vaihtaa uskontoa. Jotkin sharia-tulkinnat eivät salli muslimille uskonnosta luopumista (apostasia), ja se voi olla rangaistavaa.
* Rikosoikeus: Tietyt sharia-tulkinnat sisältävät fyysisiä rangaistuksia (hudud), kuten raippa-, kivitys- tai amputaatiotuomioita, jotka ovat ristiriidassa Suomen lain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa, jotka kieltävät julman, epäinhimillisen ja halventavan kohtelun.
* Perheoikeus: Vaikka jotkut ovat ehdottaneet sharia-lain osittaista soveltamista Suomessa asuvien muslimien siviilioikeudellisten kiistojen (kuten avioliitto, avioero, perintö) sovittelussa silloin, kun se ei ole ristiriidassa Suomen lakien kanssa, useat asiantuntijat ja poliitikot, mukaan lukien oikeusministeri, ovat todenneet, että Suomen lakia ja sharia-lain arvoja ei voi yhteensovittaa, erityisesti naisten oikeuksien ja tasa-arvon osalta.
Yhteenveto:
Sharia-laki on monitahoinen ohjeisto muslimien elämään, ja sen tulkinnat vaihtelevat. Suomessa yksilöt voivat noudattaa uskonnollisia ohjeitaan henkilökohtaisessa elämässään uskonnonvapauden puitteissa, kunhan ne eivät ole ristiriidassa Suomen lainsäädännön kanssa.
Suomen laki on kuitenkin ensisijainen ja kaikkia sitova oikeusjärjestelmä Suomessa. Sharia-lain periaatteet, erityisesti ne, jotka koskevat yhdenvertaisuutta, perusoikeuksia ja rikosoikeudellisia seuraamuksia, ovat usein perustavanlaatuisessa ristiriidassa Suomen perustuslain ja lainsäädännön kanssa. Tämän vuoksi sharia-lakia sellaisenaan ei voida soveltaa Suomen oikeusjärjestelmässä, eikä se yleisesti ottaen sovi suomalaiseen yhteiskuntaan, joka perustuu maalliseen lakiin ja länsimaisiin ihmisoikeus- ja tasa-arvokäsityksiin.
RKP haluaa tulla sharia-lain Suomeen ihan vapaasti
14
91
Vastaukset
- Anonyymi
RKP ja kaikki muut maahanmuuttokrikitiikittömät isänmaanpetturit hyväksyvät kaikki maailman roskat ja paskat kipattavaksi Suomeen.
Suomalaiset eivät hyväksy sharia-lakia tänne, mutta silti äänestävät niitä, jotka sitäkin saastaa ovat tänne hankkimassa.
Persut ovat ainoana puolueena aivan oikeassa tässäkin asiassa. - Anonyymi
Kuka semmosen lakiehdotuksen on eduskunnassa tehnyt ? Okko nää persutrolli vai Pietarin trolli .
- Anonyymi
Suomessa on Suomen laki,
ja sitä on Suomessa noudattaminen,
oli minkä sortin uskovainen tahansa.- Anonyymi
Ja se laki on kaikille sama,
niin herroille kuin narreille,
niin syntysuomalaisille kuin
maahanmuuttajille,
kuin myös täällä vain käymässä oleville,
ovatpa he mistä ilmansuunnasta
ja valtakunnasta tahansa.
- Anonyymi
Suomessa on uskonnonvapaus ja siksi sharia-lain mukainen käsienkatkontarangaistus ja naisten oikeuksien poistaminen ovat suotavia.
Allahuu akbaar!- Anonyymi
Uskonnonvapaus
on eri asia kuin käsienkatkomisrangaistus
ja naisten oikeuksien poistaminen.
Niistä joutuu käräjille. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Uskonnonvapaus
on eri asia kuin käsienkatkomisrangaistus
ja naisten oikeuksien poistaminen.
Niistä joutuu käräjille.Monet islamin tiukat säännöt
ovat epäinhimillisiä, julmia, alkukantaisia,
suoraan sanottuna itsestään perkeleestä.
- Anonyymi
”Islam (sharia-laki) pitäisi lailla kieltää Suomessa, hän (persukkansanedustaja ) kirjoittaa.
Opetusministeri vastaa myös kirkollisasioista. Adlercreutz huomauttaa, että Suomessa vallitsee uskonnonvapaus.
– Se on keskeinen suomalainen ja länsimainen arvo, joka myös on kirjattu perustuslakiin. Sitä periaatetta jokaisen, erityisesti kansanedustajan, tulisi suojella, myös kirkollisasioista vastaava Adlercreutz viestittää.” - Anonyymi
Kansa ottaa vallan.
- Anonyymi
Pian saatanna ja jytkettä listoille
- Anonyymi
Älä viitsi! Kaisa kirjoitti islamin uskonnosta, ei sharia-laista. Lain hän keksi vasta hätäpäissään, kun kokeneemmat totesivat, että nyt kirjoitit ihan mitä sattuu!
- Anonyymi
Sharia-laki on Allahin kirjoittama laki ja aivan eri tasoinen kuin syntisten ja saastaisten suomalaisten ihmisten kirjoittama perkeleestä peräisin oleva Suomen laki.
Sharia-laki voimaan ja pian!!! - Anonyymi
Sharia-laki on islamilainen oikeusjärjestelmä, joka perustuu Koraaniin ja sunnaan (profeetta Muhammadin perimätietoon). Kysymys sen sopivuudesta suomalaiseen elämään on monitahoinen ja herättää usein keskustelua.
Keskeiset näkökohdat Sharia-lain ja suomalaisen yhteiskunnan välillä:
* Suomen oikeusjärjestelmä: Suomi on sekulaari oikeusvaltio, jonka lainsäädäntö perustuu eduskunnan säätämiin lakeihin ja demokraattisiin periaatteisiin. Suomen perustuslaki takaa kaikille yhtäläiset oikeudet ja vapaudet. Suomessa noudatetaan yksinomaan Suomen lakia.
* Sharia-lain luonne: Sharia on laaja käsite, joka kattaa monia elämänalueita, kuten henkilökohtaisen moraalin, rituaalit, perheoikeuden, rikosoikeuden ja taloudelliset säännöt. Sen tulkinnat ja sovellukset vaihtelevat huomattavasti eri muslimiyhteisöjen ja -maiden välillä.
* Yhteensopimattomuus Suomen lain kanssa: Useat Sharia-lain tulkinnat ja määräykset ovat ristiriidassa Suomen lainsäädännön ja perusoikeusperiaatteiden kanssa. Esimerkiksi:
* Tasa-arvo: Jotkin Sharia-tulkinnat asettavat naiset ja miehet eriarvoiseen asemaan esimerkiksi perintöoikeudessa, avioliitossa, avioerossa ja todistajan asemassa oikeudessa. Tämä on vastoin Suomen perustuslain takaamaa sukupuolten tasa-arvoa.
* Yksilönvapaudet: Tietyt Sharia-tulkinnat voivat rajoittaa yksilönvapauksia, kuten uskonnonvapautta (esimerkiksi islaminuskosta luopumisen kieltäminen) tai sananvapautta. Suomessa nämä vapaudet ovat keskeisiä perusoikeuksia.
* Rikosoikeus: Jotkin Sharia-lain rikosoikeudelliset seuraamukset, kuten ruumiilliset rangaistukset, ovat ristiriidassa Suomen rikoslain ja ihmisoikeussopimusten kanssa.
* Perheoikeus: Sharia-lain säännökset esimerkiksi moniavioisuudesta tai lapsen huollosta ja avioliitosta voivat olla ristiriidassa Suomen perheoikeudellisten normien kanssa.
* Uskonnonvapaus Suomessa: Suomen perustuslaki takaa uskonnonvapauden. Jokaisella on oikeus harjoittaa uskontoaan yksityisesti ja julkisesti, kunhan se ei loukkaa lakia tai muiden oikeuksia. Muslimit voivat noudattaa Sharia-lain henkilökohtaiseen elämään liittyviä ohjeita (kuten rukoilu, paasto, ruokasäännökset) Suomen lain asettamissa rajoissa. Uskonnolliset yhteisöt eivät kuitenkaan voi soveltaa Sharia-lakia oikeudellisena järjestelmänä Suomessa.
* Ei rinnakkaisia oikeusjärjestelmiä: Suomalaiset viranomaiset ja oikeusoppineet ovat korostaneet, että Suomessa ei ole tilaa rinnakkaisille oikeusjärjestelmille. Kaikkien Suomessa asuvien on noudatettava Suomen lakia.
Yhteenveto:
Sharia-laki kokonaisvaltaisena oikeusjärjestelmänä ei sovellu suomalaiseen elämään ja oikeusjärjestykseen, koska se sisältää useita Suomen perustuslain, tasa-arvoperiaatteiden, yksilönvapauksien ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa ristiriidassa olevia tulkintoja ja säädöksiä.
Yksittäiset muslimit voivat noudattaa uskontonsa henkilökohtaiseen elämään liittyviä, Sharia-pohjaisia tapoja ja normeja Suomen lain sallimissa rajoissa, mutta nämä eivät voi korvata tai olla ristiriidassa Suomen lainsäädännön kanssa. Suomen oikeusjärjestelmä on ainoa laillinen ja sitova järjestelmä maassa. - Anonyymi
mrrrr
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa
En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod192188Nainen, sellaista tässä ajattelin
Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost2281694Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita
Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy3021197- 65939
Kulujen jako parisuhteessa
Hei, miten teillä jaetaan kulut parisuhteessa? Työttömyyttä ja opiskelua tulee omalla kohdalla jatkumaan vielä jonkin ai53895- 39824
Missä olit kun tajusit, että teistä tulee joskus pari?
Kuvaile sitä paikkaa, hetkeä ja tilannetta.53805J miehelle viesti menneisyydestä
On jo useampi vuosi, kun ollaan oltu näköyhteydessä. Jäi tyhjä olo, koska rakastin. En tietenkään sitä kertonut. Mutta e31706Valitse, kenen kanssa seurustelet
Seura turmelee, ja huono seura turmelee täysin. Vähän niin kuin valta turmelee, ja absoluuttinen valta turmelee kokonaan273663Paikat tapeltu
Ei mennyt ihan persujen toiveiden mukaan Ei kait nyt 20 ääntä ja arpajais voitolla voi olla Ähtärin kaupungin puheenjoh33632