Leipomuksia

Anonyymi-ap

Leivänkin hinta on huipussaan, pienehkö sekaleipä maksoi lähes 4 euroa. Kunnon ruisleipää ei saa, kaikkiin on sotkettu vehnää ja mallasta, ja melkein kaikki on palaleipää muvipussissa. Syön suositusten mukaan 6 palaa leipää päivässä, mieluiten ei pelkkää vehnähöttöä. Pitäiskö alkaa taas itse leipoa, kun voi pakasteeseen laittaa , ei jää kuivumaan 1-2 hengen huushollissakaan. Onko helppoja hyviä ohjeita?

14

198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kyllä ruisleipää on, kun etsii ja kysyy.

    • Anonyymi

      Syön joka päivä vaasan ruispalat ohut herkku leipää, pussillinen n. 1,5 euroa. Sopivan sitkeää, ei liian pehmoista eikä liian kovaa, kokeile.

      • Anonyymi

        Ohuet ruispalat on tosi sitkeitä, en uskalla syödä tekareilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ohuet ruispalat on tosi sitkeitä, en uskalla syödä tekareilla.

        Tekareilla pehmeät leivät hoituu varmmemmin,


    • Anonyymi

      Kokkeile rohkeesti, voit myös pikku veitsellä vuoleskella pieniä paloja.
      Vanhat mummot muinoin saattoi olla alaleuassa pari hampia , söivät pikku paloja tai leikkasivat leipäpalan reunat poikkee.

    • Muistan kyllä oman mummoni pikkupuukon, joka hänellä oli mukana kyläreissullakin leivänsyönnin varalta.

      Ruispitoisuutta löytää kyllä leipävalikoimista, mutta suolaa voisi monesta tuotteesta vähentää. Minustakin ohuet ruispalat ovat herkullisia ja mukavan sitkeitä, myös Reissumiehellä on näitä pyöreinä. Aallon vanhanaikainen hämäläistyyppinen ruisreikäleipä on ehdoton suosikkimme. Vaaleista leivistä hapanjuureen valmistetut ovat maukkaita varsinkin suoraan paistopisteestä paperipussissa ostettuina , mutta ovathan ne aika hintavia.

      Itse en juurikaan enää ruokaleipää leivo, eikä taidot koskaan ole esimerkiksi ruisleipään tai juurella nostatettuun vaaleaan leipään riittäneetkään. Lasten kotona ollessa sämpylöitä pyöräyttelin, porkkanasämpylät suosikkina. Joskus leipaisen perunamuusin lopusta ohuet rieskat ja isomman porukan brunssille tai iltapalalle kätevän peltileivän foccaccian tyyliin. Siihen laitetaan päälle oliiviöljyä, rosmariinia, sormisuolaa ja jotain värikästä, kuten aurinkokuivattua tomaattia, paprikanpaloja ja oliiveja.

      Kahvileipää leivon vielä säännöllisesti, on aina pullaa ja marjapiirakkaa pakkasessa. Tykätään juoda pullakahvit iltapäivisin ja kahvivieraita käy melko usein. Juhliin oma bravuurini on klassikko Brita-kakku, jonka voi sesongin mukaan täyttää ja koristella. Pidän leipomisesta, itse voin myös säädellä siinä rasvan laatua ja sokerin määrää sekä välttää lisäaineet.

      • Anonyymi

        Pullan leivonta itse kannattaa rahallisestikkin. Hyvä olla jotain vietasvaraa pakasteessa. Ja kyllä maistuu itselle päiväkahvilla korvapuusti tai pikkupulla. Leivät ostan viipaloituina ja pakastan nekin pienissä annoksissa, lämmitän leivänpaahtimessa.


    • Anonyymi

      Itse pidän Puikula-ruissämpylöistä. Pehmeää ja hyvän makuista.

      • Anonyymi

        Kyllä Vaasan ruispalat, ne normaali paksut, on parasta leipää. Leivon joskus itse sämpylöitä ja laitan mukaan kauraryynejä ja
        jotain siemeniä mitä sattuu olemaan. Makeaksi yleensä pyöräytän kääretortun, jonka pakastan ja jäisenä voi leikata vaikka viipaleen kerrallaan. Siitä saa myös nättejä leivoksia.


    • Kyllä suomalainen ruisleipä on ihan parasta.
      Miehen aikamiespoika kyseli minulta ruisleivän leipomisesta. Minä ikinä leiponut ruisleipää, sekaleipiä tai sämpylöitä kylläkin, amerikkalaisia biskitteja ja kolumbialaisia maissikakkusia, mutta ruisleipää? Eihän minulla ole koskaan ollut leivinuuniakaan.
      No, ymmärtääkseni ruisleivän leipoaminen onnistuu ihan tavallisessakin uunissa, vaikka ei siitä yhtä hyvää tule kuin leivinuunissa. Ja sitten se tarvii juuren.

      Miten ja mistä tehdään juuri?

      • Anonyymi

        Leikkaa leipäviipaleesta kuoret pois tai koverra pehmeää leivän sisusta. Murenna kulhoon, lisää haalea vesi ja vatkaa joukkoon ruisjauhot. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä vähintään 24 tuntia. Valmis juuri kuplii voimakkaasti ja tuoksuu happamalle.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Leikkaa leipäviipaleesta kuoret pois tai koverra pehmeää leivän sisusta. Murenna kulhoon, lisää haalea vesi ja vatkaa joukkoon ruisjauhot. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä vähintään 24 tuntia. Valmis juuri kuplii voimakkaasti ja tuoksuu happamalle.

        Ok, kiitos. Tämä menee kokeiluun.


    • Anonyymi

      Me syömme puikula ruisleipää, mutta joskus leipasen ohrarieskoja. Huisi helppoa- i kuuta kuin nesteeksi vettä tai maitoa , haarukalla muusaa yhden potun, ripaus suolaa, ohrajauhoja ,jotta tulee pehmeää ,kuin puuro , tilkka vehnäjauhoa
      Tämän lusikoin kahdelle pellille leivinpaperin päälle ,halk n 7cm,, ripottelen ohrajauhoja päälle ,taputtelen sormenpäillä ja haarukalla 2-4 x.

      Ja eiku uuniin 250-300 ast paisttuu 10-15min. Nam ,kaijua ja kalkunasiivu päälle.
      Tuossa menee max 1/2 tuntia.

    • Anonyymi

      Jauhopeukaloinen, leipomistuoksuinen nainen on miehelle rakkain.
      äijä-

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sanna niin nättinä Amsterdamin Business Foorumilla

      Upeasti edustaa taas Suomea ulkomailla meidän kansainvälinen superstaramme. Miksei persuilla ole ketään siedettävän näk
      Maailman menoa
      135
      9636
    2. Työeläkkeiden maksaminen on lopetettava

      Suomen talous on palkansaajien vuosikausia heikentyneen ostovoiman vuoksi niin kuralla, että palkkasumman jakamisessa ta
      Maailman menoa
      117
      7831
    3. Juuri nyt! Parturi bongattu Sannan seurassa!

      🌐 Breking News 📢 🗞️ 🆕 Kaksikko bongattu Suomen Helsingin Töölöstä. Kyllä. Sieltä samasta Töölöstä, josta kuppakin
      Maailman menoa
      34
      7634
    4. Sofia Virran pahoinpitelyä puolustetaan netissä

      HS soitti Virran pahoinpitelyä puolustaneille https://www.hs.fi/politiikka/art-2000011516353.html
      Maailman menoa
      252
      7383
    5. Purra tekee hyvää työtä, me suomalaiset haluamme että hän jatkaa myös

      seuraavan hallituksen valtiovarainministerinä. Kovina aikoina pitää olla kova.
      Maailman menoa
      113
      6104
    6. Koska Minja Koskela ja Sofia Virta kääntyy islamiin?

      Sekä vihreät että vasurit selvästi pitävät islamista ja muslimeista, varsinkin naiset, joten voidaan olettaaa että nuo k
      Maailman menoa
      86
      5921
    7. Persu Keskisarja on politiikan Uuno Turhapuro

      Asiantuntija luonnehtii Keskisarjaa Trumpin ajan Turhapuroksi, joka ärsyttää kokoomusta. – Keskisarjan känni-imago j
      Maailman menoa
      49
      5711
    8. Ratkaisujen tarjoamisen sijaan SDP on keskittynyt levittämään väärää tietoa

      Kokoomuksen kansanedustaja Martin Paasi on turhautunut eduskunnassa käytävään salikeskusteluun. Hän kertoo, miksi. – Ko
      Maailman menoa
      133
      5642
    9. Stubb jo paljon tunnetumpi ja arvostetumpi maailmalla, kuin Marin koskaan

      Stubb tekee sitä työtä mitä pitää, hän ei koreile vaatteilla eikä ole baareissa räkäposkella kuten Marin. Marininhan pit
      Maailman menoa
      90
      4779
    10. Persut ne lomailee veronmaksajien piikkiin

      Nämä rötösherrat kyllä putoavat onneksi eduskunnasta. Ja kuten Marin maksoi aamupalansa, niin nämä reissut pitää periä m
      Maailman menoa
      34
      3324
    Aihe