Mitä aiotte grillata tänä juhannuksena? Mitä vinkkejä haluaisitte jakaa muille?
Minä kiinnitin kuukausi sitten huomiota Hesarin grillausartikkeliin, joka oli oikeasti hyvä ja paljon ideoita antava. Erityisen hyvä vinkki, jota itse en ole aiemmin käyttänyt tai edes hoksannut, on metallisiivilässä grillaaminen piippusytyttimen päällä. Sillä saa pienet ruoka-aineet grillattua nopeasti niin, ettei ne tipu grilliin ja ovat oikeasti kosketuksissa tuleen ja savuun, toisin kuin foliokääreessä tai vuoassa grillaaminen.
https://www.hs.fi/ruoka/art-2000011226861.html
Itse latasin jo grilliin leppäpuuhiilet ja leppäpalikat niin, että savulohi valmistuu lempeässä 80C savussa pari tuntia meheväksi. Sen jälkeen ajattelin savustaa possun ja naudan ribsejä samalla setillä, hiilisavussa 110C possun ribsit 6 tuntia ja naudan ribsit 9 tuntia.
Juhannuksen grillailut
11
226
Vastaukset
- Anonyymi
Nopeassa savustuksessa kala jää meheväksi, itse laitan vielä pippuria mausteeksi.
Tuollainan 700g kotimainen kirjlohifile ottaa 30 min savua ja sitten jäähtyy pari tuntia. Eilen viimeksi savustin ja olihan hyvää
En oikein ymmärrä, miksi pitää savustaa tuntitolkulla ja jos astia ei ole täysin tiivis, niin tuloksena on kuivunut ja rasvaton lopputulos. Kosteus haihtuu ja rasva valuu.
Kylmäsavu on eri asia kun lämpöä on alle 30c"En oikein ymmärrä, miksi pitää savustaa tuntitolkulla ja jos astia ei ole täysin tiivis, niin tuloksena on kuivunut ja rasvaton lopputulos."
Lohesta tuli todella mehevä kun savustin kaksi tuntia 80C lämmössä. Tuossa lämmössä kalan pintaan ei tule edes proteiineja, jotka hyytyvät valkoiseksi töhnäksi. Pintaan nouseva ja valkoiseksi hyytynyt proteiini on merkki liian korkeasta savstuslämmöstä. Jos savustimen lämpötilaa ei voi säätää ja lämpö huitelee jossain 150-200C:ssä niin silloin savustusaika lienee jotain 15-30 min.
- Anonyymi
Koetan kädellä savustuspöntön kannen lämpötilan, sopiva on kun voi koettaa , muttei pitää. Luulisin jotain 70-80 asteen välillä ja 30 minuuttia kun lämpötila on saavutettu.
Kuulostat epävarmalta ja siksi savustat mahdottomia aikoja. Kai huomasit pitkän jäähdytysaikani, alussa vielä kypsentää jonkun aikaa."Kuulostat epävarmalta ja siksi savustat mahdottomia aikoja"
Höpsistä, lohta on ihan normaalia savustaa kahdesta jopa kuuteen tuntiin. Savustus aloitetaan matalasta lämpötilasta, noin 60C ja nostetaan loppua kohden. Lohi on savustettu oikein kun pintaan ei tule albumiinia, joka hyytyy valkoiseksi tahnaksi. En ole epävarma savustaja, olen savustanut yli 20 vuotta ja tiedän kyllä, miten se tehdään. Laitan tähän muutaman linkin, joka antaa suuntaa lämpötiloista ja ajoista.
Tässä aloitetaan 60C tunti ja pari viimeistä tuntia 80C.
"Start with a small fire and work your way up as you go. It is important to bring the temperature up gradually or you will get that white albumin "bleed" on the meat. I can control my heat with my smoker, so I start the process between 140°F and 150°F for up to an hour, then finish at 175°F for a final hour or two."
https://honest-food.net/how-to-smoke-salmon-recipe/
Tai tässä reseptissä savustetaan jopa 8 tuntia.
"100°-120°F (37.8-48.9C) for 1-2 hours, then increase to
140° (60C) for 2-4 hours, then increase to
175° (79.4C) for 1-2 hours to finish"
https://www.bradleysmoker.com/blogs/recipes-fish-seafood/smoked-wild-alaskan-salmon-recipe?srsltid=AfmBOoro-SdAAheyDJ0fSylBq6O5qpvsF1eMfNm8rdy454wzw0JE91bT
Suomipojan lohen savustelut on vähän samanlaista kuin makkaran grillaus - päältä palanut ja sisältä jäässä.
- Anonyymi
Nöötit foliokääreessä ei ole tarkoitus grillata( lue polttaa) , vaan höyryttää. Näitäkin on tullut tehtyä. Viimeksi nööttiin sipuli tomaatti ja kesäkurpitsa. Lisäksi teelusikallinen oliiviöljyä ja ruokalusikallinen vettä + mausteet. Tiukasti foliopussi kiinni ja ravistus jotta öljy ja mausteet leviää. Grilliin matalaan n 150 c ja 30 minuuttia ja ovat ihanan pehmeitä ja sipulit karamellisoituneet makeiksi. Tuolla maailmaiia käytetään vaikka banaanin lehtiä samaan tarkoitukseen, siksi lehdet tiiviiksi jotta höyry pysyy sisällä ;)
"Nöötit foliokääreessä ei ole tarkoitus grillata( lue polttaa) , vaan höyryttää. "
Höyryttämiselle ja hauduttamiselle on paikkansa ruuanlaitossa, mutta ei se grillausta ole. Jos grillaamalla polttaa ruuan niin sitten ei osaa grillata oikein.
"Grilliin matalaan n 150 c ja 30 minuuttia ja ovat ihanan pehmeitä ja sipulit karamellisoituneet makeiksi."
Vaikea uskoa, että ovat karamellisoituneita. Tuolla lämmöllä ja haudutusajalla sipuli on epämiellyttävän harmaata limaa. Karamellisoitujen sipulien resepteissä paistoajat valurautapannulla on 45-60 min. Sipulia voi grillata ihan hyvin suoralla lämmöllä noin 200C ja 15-30 min eikä tule palaneita.
Kasviksien grillauksessa pitää olla innovatiivinen. Tuo Hanna HImangan metallisiivillä grillissä on oikeasti hyvä idea, jolla saa kunnon grillatun pinnan pieniin kasviksiin eikä niitä tarvitse höyryttää folionyytissä. Kesäkurpitsasta tulee loistava grillattava kun tekee juustohöylällä tai veitsellä noin 1-2 mm vahvuisia koko kurpitsan mittaisia ja levysiä suikaleita, sipaisee hieman öljyä ja mausteita, käärii rullalle grillaa sellaisenaan tai käyttää pekonin korvikkeena esimerkiksi täytetyissä herkkusienissä.- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
"Nöötit foliokääreessä ei ole tarkoitus grillata( lue polttaa) , vaan höyryttää. "
Höyryttämiselle ja hauduttamiselle on paikkansa ruuanlaitossa, mutta ei se grillausta ole. Jos grillaamalla polttaa ruuan niin sitten ei osaa grillata oikein.
"Grilliin matalaan n 150 c ja 30 minuuttia ja ovat ihanan pehmeitä ja sipulit karamellisoituneet makeiksi."
Vaikea uskoa, että ovat karamellisoituneita. Tuolla lämmöllä ja haudutusajalla sipuli on epämiellyttävän harmaata limaa. Karamellisoitujen sipulien resepteissä paistoajat valurautapannulla on 45-60 min. Sipulia voi grillata ihan hyvin suoralla lämmöllä noin 200C ja 15-30 min eikä tule palaneita.
Kasviksien grillauksessa pitää olla innovatiivinen. Tuo Hanna HImangan metallisiivillä grillissä on oikeasti hyvä idea, jolla saa kunnon grillatun pinnan pieniin kasviksiin eikä niitä tarvitse höyryttää folionyytissä. Kesäkurpitsasta tulee loistava grillattava kun tekee juustohöylällä tai veitsellä noin 1-2 mm vahvuisia koko kurpitsan mittaisia ja levysiä suikaleita, sipaisee hieman öljyä ja mausteita, käärii rullalle grillaa sellaisenaan tai käyttää pekonin korvikkeena esimerkiksi täytetyissä herkkusienissä.”Vaikea uskoa, että ovat karamellisoituneita.”
Sipuli ei edes karamellisoidu höyryttämällä. Katamellisoinnissa sipulista haihdutetaan nestettä niin paljon, että sen suhteellinen sokeripitoisuus kasvaa ja sokeri karamellisoituu. Tuoreessa sipulissa on paljon vettä ja vähän sokeria eikä se todellakaan karamellisoidu umpinaisessa folionyytissä. Siitä tulee vain keltaista limaista räkää.
- Anonyymi
Kumma juttu, kun suomen suurimpia kalatukkuja kehottaa savustamaan filettä 30 minuuttia >https://hatala.fi/kalankasittely/savustus/?gad_source=1&gad_campaignid=11642860689&gbraid=0AAAAADlAekKmehOw6s3qy__3tj095nyjs&gclid=EAIaIQobChMIzpb8vtmGjgMVNmSRBR0FCgH5EAAYASAAEgLzDvD_BwE
Sipulit höyryssä menettävät nestettä ja siitä tulee `kastike` varhaisperunoille. samalla kun karamellisoituvat ihanasti ;)- Anonyymi
”Kumma juttu, kun suomen suurimpia kalatukkuja kehottaa savustamaan filettä 30 minuuttia ”
No Suomessahan ei edes ole oikeita savustimia vaan näitä Muurikan räpsyjä. Pienessä putkessa 1100W vastus niin totta kai 30 min polttaminen riittää. Kun haetaan oikeita lohensavustusohjeita niin ajat ovat 2-6 tuntiin ja lämpötilat 60-80C. - Anonyymi
”Sipulit höyryssä menettävät nestettä ja siitä tulee `kastike` varhaisperunoille. samalla kun karamellisoituvat ihanasti ;)”
Sori vaan, mutta puoli tuntia foliossa 150C ei karamellisoi sipulia. Kannattaa ihan oikeasti kokeilla niiden ruokien valmistusta eikä yhdistellä faktoja paskapuheeksi. Olet hoksannut, että foliossa voi paistaa sipulia ja kuullut, että karamellisoitu sipuli on ihanaa. Niinpä keksit, että foliossa voi tehdä ihanas karamellisoitua sipulia, mikä ei pidä paikkansa.
- Anonyymi
Höpöhöpö en ole paistamassa sipulia , vaan höyryttämässä, niinkuin kunnon soumipoika, kuten jo rasisti kerkesi nimittelemään. Ja se Hätälän ohjekkin oli väärä. Ja makkarakin otetaan pakastimesta ;)
Kertoo juurikin epävrmuudesta ,haalia amerikan ohjeita omaksi tuekseen. Ja blijeerata nyansseilla. Keität varmaan varhaisperunoitakin kivenkolokalan mukaisesti 2 h merivedessä ;)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1302598
- 661515
Poliisi losautti puukkohemmon hengiltä
Mitäs läks, heilumaan puukon kanssa eikä totellut käskytystä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000011361763.html2321258Nainen, huomasitko kun muutin sinua?
Niin lyhyessä ajassa niin paljon. Mutta jotain muuttui minussakin. :/981191- 111158
Tämä kesä ei ollut vielä meidän
Olisihan se ihana viettää kesäiltoja kanssasi ulkona. Ei kai ollut vielä oikea aika. Ehkä kohtaamme vielä sattumalta jos671075Mitä jos vaan tapaisit sen jota mietit
Jos se yksi henkilö on sinun mielessäsi niin entäs jos vaan menisit tapaamaan sitä, heti, samantien, miettimättä mitään.91982Sofiaa ei kelpuutettu Martinan kaveriporukkaan
Ibizalla lomailee Martinan kanssa ihan muut naiset.175978IS Viikonloppu 12.-13.7.2025
Viikonlopun ratoksi Skyttä ja Kärkkäinen ovat taiteilleet 3.0 arvoisen ristisanatehtävän ratkottavaksi. Kenenkään ratko56969Teet tämän niin
Helpoksi, mutta silti niin vaikeaksi. Vihaan omaa saamattomuuttani, vaikka kaikki olisi saatavilla. 🩷🌸43938