Pienten ja keskisuurten yritysten suuri menestyksellisen liiketoiminnan este on linjaorganisaation ylläpito. Tuo sairas alistava zydeemi ei nyky-yhteiskunnassa yksinkertaisesti vaan toimi. Linjaorganisaatio, jossa käskyt kuin myös vitutuksen määrä soljuu ylhäältä alas, se on yksinkertaisesti mätä.
Pienet ja keskisuuret yritykset, älkää listautuko pörssiin yritysmaailman räntäsateiden riepoteltavaksi vaan toimikaa näin:
1 Henkilöstön merkitys
Yrityksessä keskeinen menestystekijä on sen oma henkilökunta ja se, kuinka hyvin se sitoutuu yhteiseen hyvään. Jos, jäykästä linjaorganisaatiosta poiketen, vastuuta jaetaan sinne missä työ fyysisesti tehdään, toteutuu kuin itsestään sisäisen yrittäjyyden henki. Se ei ole menetelmä vaan asenne, sitä voi kutsua myös yrityksen me-hengeksi. Tällöin toteutuu se kaikkein tärkein menestystekijä joka on kuin onkin itseohjautuvuus. Tämä kaunis sana pitää sisällään sen, että suuri osa henkilökunnasta tuo omia ideoitaan ja sitä kautta uusia menestystekijöitä yhteisen hyvän käyttöön.
2 Palkitsemisrutiinit
Koska innovatiiviset työntekijät ja "ylisuorittajat" tuovat menestystä, tulee rahulivirran kohista etupäässä niille jotka toteuttavat parhaiten yritystoiminnan kokonaisedun mukaista toimintaa. Alisuorittajat ulos, he mädättävät työilmapiirin. Tasapalkkaus on perseestä. Jos osa työntekijöistä, vaikkapa 2/3 väestä, puuhastelee tasaiseen tahtiin ja heille työ ei ole hektistä vaan osa elämää, tuttua ja turvallista, heitä varten olkoon alakohtainen minimipalkka, joka kyllä riittää elämiseen kun se oikein mitoitetaan. Kymppi tunnille olisi passeli minimi useimmille suorittavan portaan aloille.
3 Älykäs yritysjohto
Kun johtoporras ymmärtää jakaa riittävästi vastuuta alaspäin, on se muikea suoritus. Mutta nyt puhutaan tärkeimmässtä: Jos yritysidea on surkeahko tahi vanhahtava, ei yritys pysy tolpillaan kuin tukemalla, joka sekin yhteiskunnan tuki valahtaa, viimeistään ajan saatossa, kankkulan kaivoon. Vain perusrakenteiltaan terve yritys voi menestyä, muut kupsahtakoon. Tuotekehitys ja yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on monen yrityksen elinehto. Tuottaville ideanikkareille fyffeä niin että paukkuu, epäkelvot innovaattorit kilometritehtaalle, vaikka olisivat johtajan kumminkaimankälyjä.
Tässä teille Haampuusin, eli tämän anarkistisen vihervassarin hajatelmia Suomi-laivan menestyspyrkimysten tiimoilta. Ja vielä sanainen työpaikkademokratiasta: Sveamamman maassa yritysdemokratialla on vuosikymmeniset menestykselliset perinteet ja järjestäytymisaste tapissaan. Vaan siellä mielletäänkin suorittava porras osaksi kokonaisuutta paremmin kuin meillä ja mikä tärkeintä, työntekijöillä on (tai siis on ollut) todellista valtaa henkilöstöpolitiikan tiimoilta.
Miksikö en toivo edes keskisuurten listautumista pörssiin ? Luonnollisesti siksi, että osakkeenomistajat imuroivat voitot kitusiinsa eivätkä ole useinkaan kiinnostuneita muusta kuin omista tuotoistaan. Tällöin se taloudellinen hyöty mitä otus nimeltä yritys tuottaa, valuu yrityksen ulkopuolelle ja koko toiminta on paljon epävarmempi purtilo maailmantalouden myrskyissä kuin listautumaton.
Kannatan edelleen vahvoja liittoja molemmin puolin pöytää sekä ankaraa yleissitovuutta, mutta vain niin kauan, kun yhteiskuntarakenteemme, varsinkin mitä yrityssektoriin tulee, on edelleen läjä hölmöilyä ja tehottomuutta. Suomi tarvitsee jatkossakin vahvan maltillisen oikeiston ja vahvan vasemmiston. Myös keskustalla on paikkansa jos ja kun löytävät paremmin oman identiteettinsä ja lopettaa vanhan kahjon iltalypsymentaliteettinsa parlamenttimme lehtereillä. Kommunisteja ei maassamme enää käytännössä ole, eikä pidäkään olla. Myös laitaoikeiston rukoilen surkastuvan olemattomiin, niin meillä kuin muualla.
Yhdessä olemme me, 8 kertaa peräkkäin maailman "onnellisin" kansa. Tätä menoa emme enää tule olemaan muuta kuin kitukansa: heikkoja riistetään, vähäosaisilta viedään onnellisuuden edellytykset ja pian myös eriarvoisuudesta kumpuava rikollisuus pärähtää julmaan kasvuun. Mutta mutta, vaalit ovat 2 vuoden päästä ja se linja minkä kansamme enemmistö tuolloin valitsee on se, millä edetään. Unohdetut, urvelot ja upsahtaneet uurnille. Muutoin ei hyvä heilu. Jaa että taasen tuli rikastettua äidinkieltämme uudella sanalla *upsahtanut*. Saa käyttää, mitä se sitten ikinä tuleekaan merkitsemään. Semantiikkaa peliin. Ja jos joku ei muista tahi tiedä, niin oma poliittinen kotini on nyt vasemmistoliitossa ja Li Andersson on mielestäni niin arvopohjaltaan kuin toiminnaltaan, ei pelkästään merkillinen, vaan suorastaan esimerkillinen otus.
Tuloksellinen liiketoiminta olkoon firman yhteinen intressi
20
159
Vastaukset
Lisään vielä: Minusta alisuorittaminen tulee olla hyväksyttävä irtisanomisperuste. Yritys ei toimi ilman edellytyksiä ja alisuoritus, se nyt vaan ei sovi yrityskuvaan. Älykäs alisuorittaja eroaa itse tai pyytää homman mistä selviytyy. Tarkoituksellinen alisuorittaminen, jos sellaista esiintyy, on todella syvältä.
Tokikaan ihminen ei ole robotti ja on selvää, että työllä raskautetun hemmon vireystilakin vaihtelee. Sen verran resilienssiä löytyköön verstaalta, että joustoa tulee, puolin ja toisin, silloin kun on tarvis. Alisuoritus on eri asia, sillä siinä tekijä ei vaan ole tehtävänsä tasalla. Jos alisuoritus johtuu puutteellisesta työhön perehdyttämisestä tai toimenkuvan puutteellisesta määrittelystä, se asiantila korjattakoon pikaisesti.
Ja lopuksi: työntekijän ei ole mikään PAKKO viihtyä työssään, jos ei taho. Kunhan ei agitoi ja hoitaa hommansa kohtuudella, se riittää.- Anonyymi
Räväköitä mielipiteitä mutta hyvä kirjoitus. Minäkin olen yrittäjäsukua ja tiedän, että tulokseton yrittäminen johtaa konkurssiin. Nyky lainsäädännöllä pienyrittäjän on haasteellista palkata uusi työntekijä, sillä jos hän on tehoton tai sairastelee paljon, on hänestä vaikea päästä eroon. Tee siinä sitten tulosta.
- Anonyymi
Kommunisti naurattaa itseään, kun firmoista kertoo kopiossaan.
Työnantajien vastustaja lakkoijat.Vaikka oletkin kommunisti, yritä silti käyttäytyä. Minä olen yrittäjäperheen vesa ja arvostan yrittäjyyttä. Ja nyt sanot, mistä kopiosta puhut ? Ei ole mitään kopiota. Niin ja opettele kirjoittamaan, tai no, se ehkä on kohdallasi liikaa vaadittu.
Lakot johtuvat nykyhallituksen linjauksista eivätkä millääm muotoa ole puoluesidonnaisia. Jos sinä olet se vähäpättö joka ruikuttaa roskaa kommunisteista, toistaa ja toistaa idiotismiin viittaavia kirjoituksiaan ja häiritsee muita sotkuillaan, niin etpä ole kummoinen kadun tallaaja. Jos näin on, et ole arvoltasi edes nolla, arvosi on negatiivinen. Olet haitake.- Anonyymi
Kuituhamppu kirjoitti:
Vaikka oletkin kommunisti, yritä silti käyttäytyä. Minä olen yrittäjäperheen vesa ja arvostan yrittäjyyttä. Ja nyt sanot, mistä kopiosta puhut ? Ei ole mitään kopiota. Niin ja opettele kirjoittamaan, tai no, se ehkä on kohdallasi liikaa vaadittu.
Lakot johtuvat nykyhallituksen linjauksista eivätkä millääm muotoa ole puoluesidonnaisia. Jos sinä olet se vähäpättö joka ruikuttaa roskaa kommunisteista, toistaa ja toistaa idiotismiin viittaavia kirjoituksiaan ja häiritsee muita sotkuillaan, niin etpä ole kummoinen kadun tallaaja. Jos näin on, et ole arvoltasi edes nolla, arvosi on negatiivinen. Olet haitake.Höpö höpö. Yrittättäjät ei Li Anderssonia äänestä, puolikommunistia. Olet naurettava uskossasi, että muut tekee työt, sinä loikoilet puolikommunistina vasemmistoliitosta.
Yrittäjät vaatii tomeria otteita menestyäkseen. Anonyymi kirjoitti:
Höpö höpö. Yrittättäjät ei Li Anderssonia äänestä, puolikommunistia. Olet naurettava uskossasi, että muut tekee työt, sinä loikoilet puolikommunistina vasemmistoliitosta.
Yrittäjät vaatii tomeria otteita menestyäkseen.Kuulehan nyt sinä ilmeisen toistaitoinen kommarireppana. Vaikka jokelluksesi on tavallaan sööttiä, ymmärrä, että olen satavarmasti ollut aikuisikäni aikana paljon paljon hyödyllisempi tälle yhteiskunnalle kuin sinä. Onneksi teitä tolloja on harvassa.
- Anonyymi
Kuituhamppu kirjoitti:
Kuulehan nyt sinä ilmeisen toistaitoinen kommarireppana. Vaikka jokelluksesi on tavallaan sööttiä, ymmärrä, että olen satavarmasti ollut aikuisikäni aikana paljon paljon hyödyllisempi tälle yhteiskunnalle kuin sinä. Onneksi teitä tolloja on harvassa.
Nauvostoliitossa ei ilmeisesti tunneta ay-liikkeen puolustamia ihmisoikeuksia vaan kaikki perustuu orjuuttamiseen, koska Pankko-Stalin raivoaa kynnysmatollaan kuin moskovalainen puutarhatonttu :)
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nauvostoliitossa ei ilmeisesti tunneta ay-liikkeen puolustamia ihmisoikeuksia vaan kaikki perustuu orjuuttamiseen, koska Pankko-Stalin raivoaa kynnysmatollaan kuin moskovalainen puutarhatonttu :)
Hyvin kiteytetty :-)
Hyvä kirjoitus ja kiva, että täällä edes joku muukin kuin nämä helteen ja elämän uuvuttamat jakavat näkemyksiään. Olen itse kirjoitellut samansuuntaisia niitä hieman vain toisin sanoittaen, mutta siksihän elämä kivaa onkin, kun on näitä vivahteita vähän kaikessa mahdollisessa vaikka vain saman kasvin kukan väreissä.
Menetyksellinen liiketoiminta on markkinataloudessa elinehto. Siksi työn tuottavuuden pitää olla tapissaan näissä Suomen kaltaisissa maissa, missä voida elää jalkojen alla lepäävien luonnonrikkauksien voimin. Menetys edellyttää tietoa ja taitoa, mitä piti olla jo keräilykansoilla, kalastajilla ja metsästäjillä. Nyt ne taidot liittyvät esim. matematiikan ja fysiikan salojen ymmärtämiseen ja hallitsemiseen. Se on tarkoittanut tieteen kehittämistä, koulutuksen lisäämistä ja nykyisin jatkuvaa uuden oppimista. Elämme dynaamista ja hektistä vaihetta historiassa. Talouselämä muuttuu jos ihan vuosittain niin ainakin vuosikymmenittäin, kun ennen vanhaa pantiin siementä vaan vakoon vuosisatojen ajan sillä siisti.
Talouden ylläpito edellyttää luovaa tuhoa ja valmiutta laukata synnyinseuduilta työn perässä vaikka maailman ääriin. Työ on vienyt osan suomalaisista esim. Kiinaan, mitä kukaan ei olisi voinut kuvitellakaan 50 vuotta sitten.
Henkilöstön merkitys on muuttunut sellaiseksi kuin kerroit, jos mieli menestyä. Niin on käynyt erityisesti teknologia-alan yrityksissä. Ne ovat edelläkävijöitä. Yrityksen johto luo vain suuntaviivat ja sen jälkeen sallitaan improvisointi. Se muistuttaa paljon yliopistojen tieteen vapautta, missä vastuu annetaan professoreille ja tutkijoille. Tie uuden tiedon luokse tapahtuu työntekijöiden päissä, ei käskyttämällä. Tyyppiesimerkki meillä Suomessa on ollut peliyritys Supercell, joka tahkoaa tällä periaatteella vuodesta toiseen huipputulosta ja sen pääomistajat ovat olleet Suomessa vuodesta toiseen suurimmat veronmaksajat. Yrityksen henkilöstön palkoista ei tingitä. Ja sen vuoksihan se menestyykin. Eli rahavirrat palkitsevat taitoa ja ahkeruutta. Nähdään, että yrityksen menestys riippuu henkilöstön taitavuudesta ja korkeasta motiivista. Yritys ei kaihda työperäistä maahanmuuttoa etsiessään parasta mahdollista. Näitä soisi vaan olevan meillä kymmenittäin, niin hyvä alkaisi heilua.
Li Anderssonin älyä ja ahkeruutta on vaikea olla arvostamatta. En itse kuitenkaan äänestä koskaan Vasemmistoliittoa, koska pidän sen talouspoliittisia näkemyksiä liian konservatiivisina. Koska olen kovasti ennen muuta liberaali vähän kaikessa, arvostan eteenpäin katsomista ja dynaamisuutta. Siksi perehdyn mielelläni tulevaisuuden tutkijoiden visoihin ja ns. megatrendeihin. Siinä työn teossakin näyttää siltä, että henkilöstön merkitys vähenee. Megatrendiksi on muuttumassa se, että keinoäly on korvaamassa ihmisen. Vielä emme tarkkaan tiedä, miten ja missä kaikessa ja millä aikataululla se tapahtuu, mutta vääjäämättä ollaan menossa siihen suuntaan. Minulla ongelma on ollut se, etten helposti löydä sellaista poliittista puoluetta, jolla samanlainen perusasenne kuin itselläni. Kaikilla tuntuu olevan katse enemmän peruutuspeiliin kuin sinne ulapalle kohden kaukaisia ja tuntemattomia maisemia. Merimiehen katse ja uskallus puuttuvat. Nämä yritystuet ovat oikein tyyppiesimerkki. Tuetaan vaan vuodesta toiseen samoja ja tuskin edes huomataan, että yritys on jo kuollut, kun sitä vaan tuetaan. Meillä on viime vaaleissa yrittänyt Liberaalit -niminen puolue päästä vaikuttamaan. Huonoin tuloksin. Heillä olisi kuitenkin radikaaleja talouspoliittisia ajatuksia ja sitä katsetta eteenpäin, mutta ihmiset ovat tottuneet vanhaan ja vakaaseen, joten vaikeaahan tämä on. Tällä hetkellä eduskunnassa olevista puolueista Vihreät ovat ainoa, joka katsoo tulevaan eikä menneeseen, mutta heistä ei pidetä, koska mitään ilosanomaa heille ei ole kansalle tarjota. Ihmisille kelpaavat enemmän iloiset uutiset kuin pessimistinen totuus. Se on syy miksi Vihreät ovat nyt korkeintaan 10 %:n puolue. Se että heidän äänestäjäkuntansa on muihin puolueisiin verrattuna koulutetuinta, antaa tietysti vähän toivoa. Vihreissä on myös poliittista osaamattomuutta. Osmo Soininvaaraa ja Ville Niinistöä kaivattaisiin. Naisvaltaisessa puolueessa nämä kaksi miestä ovat kuitenkin ne, jotka ovat saaneet aikaan eniten.
Kommunisteja on eduskunnassa ainakin yksi. Anna Kontula on ilmoittanut olevansa kommunisti ja kun tutustuin vähän hänen perusteisiinsa, niin ei se mitään huuhaata ole. Hän määrittää kommunismin sellaiseksi, joksi se on alunperin määritelty eikä sellaiseksi, minkä kuvan siitä ovat aikamme stalinit ja maot luoneet. Kontula näkee kommunismissa paluun sen vuoksi, että se voisi tuoda ratkaisuja mm. luonnonvarojen niukkuuden aiheuttamiin ongelmiin. Ei tästä nyt enempää, mutta voi olla myös hyvää kommunismia ja huonoa kommunismia vähän samaan tapaan kuin veressä voi olla sekä hyvää että huonoa kolesteroolia.Tämä kirjoituksesi on miellyttävää luettavaa. Sinulla on - varmaankin vuosikymmenten tuomana - taito katsella asioita hyvinkin laajasta vinkkelistä. Lisäksi pyrit näkemään asioita positiivisessa valossa jos suinkin mahdollista.
Semmoista olen toisinaan pohtinut, että ympäröivä maailmamme kun on hektisessä muutosmyllerryksessä, niin näinköhän lähivuosina syntyisi uusi innovatiivinen puolue joka nykytila huomioiden ajaisi ympäristön ja ihmisen asiaa tuloksellisesti, niin, että jopa kerskakulutus vähenisi ja ihmisenemmistön hyvinvointi ja sitä kautta onnellisuus lisääntyisi ? Ajattelemani puolue alkaisi ehkä pienestä, mutta hyödyntäisi ihmiskunnan tiedepohjaisia saavutuksia todellisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi. Koskapa on varmaa, että maailman kaikista maista löytyy näitä globaalin yhteisen hyvän tavoittelijoita, ajatus saattaisi olla toteuttamiskelpoinen. Tai sitten tämä rooli ei ehkä sovellu mihinkään puoluekenttään, vaan koordinaattorina toimisi vaikkapa päätösvaltainen YK:n kaltainen toimielin. Päätösvaltainen siinäkin mielessä, että nykyisen YK:n tahtotila on toteutunut heikosti ja sen arvovalta on kärsinyt raskaan inflaation siksikin, että tietyillä mailla on veto-oikeus päätöksiin ja näinhän asiat vesittyvät.
Niin tai näin, mitä mieltä sinä olet, olisiko moinen puolue ja sen paisuminen merkittäväksi kansainväliseksi toimijaksi mahdollinen ? Samalla torppaantuisi kaiken maailman tiedevastaisten öyhöttäjien vaikutusmahdollisuudet.
Lopuksi vielä, mielestäni yritysvetoinen kansantalous on ihan jees, kunhan lainsäädännöllä estetään pääomien liiallinen kasaantuminen. Lisäksi pitäisin tietyt kriittiset huoltovarmuustekijät tiukasti yhteiskunnan johdettavina ja pitkälti myös omistuksessa.
Tiedeyhteisöt luovat toteuttamiskelpoisia innovaatioita mutta niiden jalostaminen tuotteiksi toteutuu yrityksissä, missä onkin kehityksen kärki. Siitä on ollut itselläni huoli, että tiedeyhteisöt ovat jo 90-luvulta alkaen saaneet yrityksiltä rahoitusta omien päämääriensä saavuttamiseksi. Tämä seikka on ainakin osittain vähentänyt yliopistojen itsellisyyttä tutkimuksen saralla.
Lähden kohta ystävien kanssa nauttimaan luonnosta, palailen joskus ensi viikolla. Ensi kuun lopulla onkin sitten taas suuriakin haasteita -operaatioita sisuskalujen kanssa -, mutta sellaista tämä elämäni nyt vaan on :-)Kuituhamppu kirjoitti:
Tämä kirjoituksesi on miellyttävää luettavaa. Sinulla on - varmaankin vuosikymmenten tuomana - taito katsella asioita hyvinkin laajasta vinkkelistä. Lisäksi pyrit näkemään asioita positiivisessa valossa jos suinkin mahdollista.
Semmoista olen toisinaan pohtinut, että ympäröivä maailmamme kun on hektisessä muutosmyllerryksessä, niin näinköhän lähivuosina syntyisi uusi innovatiivinen puolue joka nykytila huomioiden ajaisi ympäristön ja ihmisen asiaa tuloksellisesti, niin, että jopa kerskakulutus vähenisi ja ihmisenemmistön hyvinvointi ja sitä kautta onnellisuus lisääntyisi ? Ajattelemani puolue alkaisi ehkä pienestä, mutta hyödyntäisi ihmiskunnan tiedepohjaisia saavutuksia todellisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi. Koskapa on varmaa, että maailman kaikista maista löytyy näitä globaalin yhteisen hyvän tavoittelijoita, ajatus saattaisi olla toteuttamiskelpoinen. Tai sitten tämä rooli ei ehkä sovellu mihinkään puoluekenttään, vaan koordinaattorina toimisi vaikkapa päätösvaltainen YK:n kaltainen toimielin. Päätösvaltainen siinäkin mielessä, että nykyisen YK:n tahtotila on toteutunut heikosti ja sen arvovalta on kärsinyt raskaan inflaation siksikin, että tietyillä mailla on veto-oikeus päätöksiin ja näinhän asiat vesittyvät.
Niin tai näin, mitä mieltä sinä olet, olisiko moinen puolue ja sen paisuminen merkittäväksi kansainväliseksi toimijaksi mahdollinen ? Samalla torppaantuisi kaiken maailman tiedevastaisten öyhöttäjien vaikutusmahdollisuudet.
Lopuksi vielä, mielestäni yritysvetoinen kansantalous on ihan jees, kunhan lainsäädännöllä estetään pääomien liiallinen kasaantuminen. Lisäksi pitäisin tietyt kriittiset huoltovarmuustekijät tiukasti yhteiskunnan johdettavina ja pitkälti myös omistuksessa.
Tiedeyhteisöt luovat toteuttamiskelpoisia innovaatioita mutta niiden jalostaminen tuotteiksi toteutuu yrityksissä, missä onkin kehityksen kärki. Siitä on ollut itselläni huoli, että tiedeyhteisöt ovat jo 90-luvulta alkaen saaneet yrityksiltä rahoitusta omien päämääriensä saavuttamiseksi. Tämä seikka on ainakin osittain vähentänyt yliopistojen itsellisyyttä tutkimuksen saralla.
Lähden kohta ystävien kanssa nauttimaan luonnosta, palailen joskus ensi viikolla. Ensi kuun lopulla onkin sitten taas suuriakin haasteita -operaatioita sisuskalujen kanssa -, mutta sellaista tämä elämäni nyt vaan on :-)Kerskakulutuksen ja turhanaikaisen kulutuksen vähentäminen olisi tärkeää. Em. tarkoittavat esim. sitä, että vaatteista pitäisi tehdä sellaisia, että kestävät pesua ja kulutusta eivätkä olisi kertakäyttöluonteisia. Ruokakulttuurissa pitäisi pyrkiä vähentämään pakkausten määrää. Kun itse jaottelemme jätteen, niin huomaa, että muoveja on ihan valtavat määrät pelkästään kotitalouksissa. Siksi ja tuoreussyistä pyrin ostamaan esim. kalat ja lihat tiskiltä.
Kun aiemmin kirjoitin lyhyesti Anna Kontulan kommunismista, hänen yksi näkemyksensä oli se, että yhteiskuljetuksilla, yhteiskulutuksella ja -omistuksella yms. voidaan vähentää ympäristökulutusta. Siis osa tarpeista voidaan tyydyttää ilman, että omistaa sitä varten tarvittavan hyödykkeen kuten auton. Tällaistatähän on ollut vanhan ajan maailmassakin kuten talkootyöt kyläyhteisöissä. Tietyt kaupallisetkin asiat perustuvat säästäväisyyteen ja tavallaan kommunistiseen ajattelutapaan. Tällainen on vaikkapa työmaaruokailu ja laajemminkin yhteisruokailu koulujen yms. lisäksi ravintoloissa. Järkevästi suunnittelemalla näissä voidaan päästä erilaisiin suuriinkin hyötyjen, jos ylijäämäki kootaan esim. energian tuottamiseksi. Arkisiiin valintoihin vaikuttamalla voidaan saada paljon aikaan.
Tällaiset innovaatiot tulevat mahdolliseksi, jos kaikenlaista haitallista kulutusta aletaan verottamaan enemmän. Esim. elintarviketeollisuuden pakkauksista voisi periä erillisen jätemaksun jollakin perusteella, mikä voisi johtaa ympäristöä säästävään kulutukseen.
Kaikke tätä voivat kehitellä nykyisetkin puolueet, jos vain halua on. Ääänestäjien ahneus ja minulle kaikki nyt ja heti asenne on ehkä suurin este eikä poliittisten puolueiden ohjelmat. Toiseen suuntaaan ruokkimista kyllä tapahtuu. Persujen sanomahan on se, että ilmastonmuutosta ei tarvitse ottaa tosissaan ja jos pitääkin niin joidenkin toisten pitäisi tehdä se ensin. Kulutustottumuksia ei kovin helposti muuteta, ellei haitallisia tottumuksia veroteta tarpeeksi eli nosteta niiden hintaa. Silloin ihmiset voivat löytää niitä haitattomia hyödykkeitä ja vähemmän kuluttavia elämäntapoja.
Esim. turismin aiheuttamat haitat ovat menneet aivan liian pitkälle. Siitä tulee ympäristöongelmia ja haittaa paikallisille asukkaille. Se että mistä tahansa asunnosta voidaan tehdä hotellihuone vuokraamalle se turristin käyttöön, nostaa asuntojen hintoja ja paikalliset ovat oikeutetusti alkaneen kritisoimaan turismin aiheuttavia haittoja. Tätäkin voisi olla helppo säädellä sillä, että varsinkin airbnb -systeemiä rajoittamalla ja erilaisilla haittaveroilla. Saattaa tietysti olla lämpimiin maihin suuntautuvaa massaturismia alkavat rajoittaa tehokkaimmin ilmastonmuutos eli yli 40 asteen lämpötilat ja niihin liittyvät metsäpalot.mielipidepankki kirjoitti:
Kerskakulutuksen ja turhanaikaisen kulutuksen vähentäminen olisi tärkeää. Em. tarkoittavat esim. sitä, että vaatteista pitäisi tehdä sellaisia, että kestävät pesua ja kulutusta eivätkä olisi kertakäyttöluonteisia. Ruokakulttuurissa pitäisi pyrkiä vähentämään pakkausten määrää. Kun itse jaottelemme jätteen, niin huomaa, että muoveja on ihan valtavat määrät pelkästään kotitalouksissa. Siksi ja tuoreussyistä pyrin ostamaan esim. kalat ja lihat tiskiltä.
Kun aiemmin kirjoitin lyhyesti Anna Kontulan kommunismista, hänen yksi näkemyksensä oli se, että yhteiskuljetuksilla, yhteiskulutuksella ja -omistuksella yms. voidaan vähentää ympäristökulutusta. Siis osa tarpeista voidaan tyydyttää ilman, että omistaa sitä varten tarvittavan hyödykkeen kuten auton. Tällaistatähän on ollut vanhan ajan maailmassakin kuten talkootyöt kyläyhteisöissä. Tietyt kaupallisetkin asiat perustuvat säästäväisyyteen ja tavallaan kommunistiseen ajattelutapaan. Tällainen on vaikkapa työmaaruokailu ja laajemminkin yhteisruokailu koulujen yms. lisäksi ravintoloissa. Järkevästi suunnittelemalla näissä voidaan päästä erilaisiin suuriinkin hyötyjen, jos ylijäämäki kootaan esim. energian tuottamiseksi. Arkisiiin valintoihin vaikuttamalla voidaan saada paljon aikaan.
Tällaiset innovaatiot tulevat mahdolliseksi, jos kaikenlaista haitallista kulutusta aletaan verottamaan enemmän. Esim. elintarviketeollisuuden pakkauksista voisi periä erillisen jätemaksun jollakin perusteella, mikä voisi johtaa ympäristöä säästävään kulutukseen.
Kaikke tätä voivat kehitellä nykyisetkin puolueet, jos vain halua on. Ääänestäjien ahneus ja minulle kaikki nyt ja heti asenne on ehkä suurin este eikä poliittisten puolueiden ohjelmat. Toiseen suuntaaan ruokkimista kyllä tapahtuu. Persujen sanomahan on se, että ilmastonmuutosta ei tarvitse ottaa tosissaan ja jos pitääkin niin joidenkin toisten pitäisi tehdä se ensin. Kulutustottumuksia ei kovin helposti muuteta, ellei haitallisia tottumuksia veroteta tarpeeksi eli nosteta niiden hintaa. Silloin ihmiset voivat löytää niitä haitattomia hyödykkeitä ja vähemmän kuluttavia elämäntapoja.
Esim. turismin aiheuttamat haitat ovat menneet aivan liian pitkälle. Siitä tulee ympäristöongelmia ja haittaa paikallisille asukkaille. Se että mistä tahansa asunnosta voidaan tehdä hotellihuone vuokraamalle se turristin käyttöön, nostaa asuntojen hintoja ja paikalliset ovat oikeutetusti alkaneen kritisoimaan turismin aiheuttavia haittoja. Tätäkin voisi olla helppo säädellä sillä, että varsinkin airbnb -systeemiä rajoittamalla ja erilaisilla haittaveroilla. Saattaa tietysti olla lämpimiin maihin suuntautuvaa massaturismia alkavat rajoittaa tehokkaimmin ilmastonmuutos eli yli 40 asteen lämpötilat ja niihin liittyvät metsäpalot.Verotus on toki vaikuttava keino vähentää mainitsemiasi kerskakulutuksen muotoja. Siirtyminen massiiviseen haittapohjaiseen verotukseen ei tapahdu hetkessä, mutta suunnan tulee olla selvä. Tärkeää on myös luoda toimivia vaihtoehtoja esim. pakkausmateriaaleille ja menisinpä jopa niin pitkälle, että suosisin kernaasti varsinkin elintarvikkeiden suhteen lisääntyvää puolivalmisteiden ja valmisruokien myymistä irtotavarana asiakkaan astioihin. Tässä tulee toki hygieniasäännöksetkin vastaan, mutta jos tällainen vaihtoehto olisi, uskon, että monelle ihmiselle siitä tulisi arjen käytäntö, sillä luonnon kuormituksen vähentämisen uskoisi olevan helppo markkinoitava vastuullisille nykyihmisille. Valmisruokien sikälikin, että kaikissa talouksissa ei ole enää aikaa valmistaa ruoka kotona perustarvikkeista.
Nuorempi väki on myös omaksunut ja omaksumassa taloyhtiön yhteisten ruuanlaittotilojen synergiaetujen hyödyntämistä mutta tämä menettely jäänee kuitenkin laajemmassa kontekstissa marginaaliin. Tämä malli, yhteiskäyttö, toteutuu nytkin monen kerrostalon yhteispesuloissa, jossa koneiden tehokkuus ja kuivatusmahdollisuudet säästävät luontoa nekin verraten että kaikilla olisi omat pesukoneet. Taloyhtiön saunatkin palvelevat samaa tarkoitusperää. Eli kyllä me suomalaiset jo nyt toimimme suhteellisen ympäristöä kunnioittavasti näissäkin asioissa.
Kiinteän omaisuuden verotuskäytäntöihin mukaan lukien asuminen sekä vapaa-ajan kulutus minulla olisi paljonkin sanottavaa, mutta jääköön nyt tällä kertaa pelkän maininnan varaan, kerskahankinnat ympäristövaikutuksineen ovat pahasta ja kerskahankintojen vähentämiseen auttaa haittapohjainen verotus.
Ekotekona voidaan pitää vaikkapa asumista lähellä perheen keskeisiä toimialueita. Tätä voisi verotuksen kohdentamisella suosia.Kuituhamppu kirjoitti:
Verotus on toki vaikuttava keino vähentää mainitsemiasi kerskakulutuksen muotoja. Siirtyminen massiiviseen haittapohjaiseen verotukseen ei tapahdu hetkessä, mutta suunnan tulee olla selvä. Tärkeää on myös luoda toimivia vaihtoehtoja esim. pakkausmateriaaleille ja menisinpä jopa niin pitkälle, että suosisin kernaasti varsinkin elintarvikkeiden suhteen lisääntyvää puolivalmisteiden ja valmisruokien myymistä irtotavarana asiakkaan astioihin. Tässä tulee toki hygieniasäännöksetkin vastaan, mutta jos tällainen vaihtoehto olisi, uskon, että monelle ihmiselle siitä tulisi arjen käytäntö, sillä luonnon kuormituksen vähentämisen uskoisi olevan helppo markkinoitava vastuullisille nykyihmisille. Valmisruokien sikälikin, että kaikissa talouksissa ei ole enää aikaa valmistaa ruoka kotona perustarvikkeista.
Nuorempi väki on myös omaksunut ja omaksumassa taloyhtiön yhteisten ruuanlaittotilojen synergiaetujen hyödyntämistä mutta tämä menettely jäänee kuitenkin laajemmassa kontekstissa marginaaliin. Tämä malli, yhteiskäyttö, toteutuu nytkin monen kerrostalon yhteispesuloissa, jossa koneiden tehokkuus ja kuivatusmahdollisuudet säästävät luontoa nekin verraten että kaikilla olisi omat pesukoneet. Taloyhtiön saunatkin palvelevat samaa tarkoitusperää. Eli kyllä me suomalaiset jo nyt toimimme suhteellisen ympäristöä kunnioittavasti näissäkin asioissa.
Kiinteän omaisuuden verotuskäytäntöihin mukaan lukien asuminen sekä vapaa-ajan kulutus minulla olisi paljonkin sanottavaa, mutta jääköön nyt tällä kertaa pelkän maininnan varaan, kerskahankinnat ympäristövaikutuksineen ovat pahasta ja kerskahankintojen vähentämiseen auttaa haittapohjainen verotus.
Ekotekona voidaan pitää vaikkapa asumista lähellä perheen keskeisiä toimialueita. Tätä voisi verotuksen kohdentamisella suosia.Taloyhtiöiden yhteiset saunat on hieno keksintö vaihtoehtona saunan rakentamisella jokaisen asuntoon. Lapsuudessani ja nuoruudessani yleiset saunat olivat myös sananmukaisesti yleisiä. Kävin silloin niissä suunnilleen kerran viikossa tai pari kertaa kuukaudessa paitsi kesäisin, kun oli muitakin vaihtoehtoja uimareissuilla ja mysö uimahallien saunamahdollisuus verotti käyntejä talviaikaan. Mutta näissä yleisissä saunoissa oli oma tunnelmansa ja niissä oli silloin myös saunottajia, joiden palveluja käyttivät lähinnä vanhukset. Tuli siinä istuskeltua jonkun kerran paikallisten kuuluisuuksien kanssa saunomassa. Heistä muistan erityisesti näyttelijä Keijo Kompan, joka oli ahkera saunassakävijä. Keijo Komppa muistetaan erityisesti J.K. Paasikiven esittäjästä tv-sarjassa Sodan ja rauhan miehet, mutta hän oli mukana kaikenlaisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Siinä meidän saunassa oli eri päivinä miesten ja naisten vuorot. Kävin molemmissa, mutta kun mitta ja ikä kasvoivat, siirryin pelkästään miesten vuoroon.
- Anonyymi
mielipidepankki kirjoitti:
Taloyhtiöiden yhteiset saunat on hieno keksintö vaihtoehtona saunan rakentamisella jokaisen asuntoon. Lapsuudessani ja nuoruudessani yleiset saunat olivat myös sananmukaisesti yleisiä. Kävin silloin niissä suunnilleen kerran viikossa tai pari kertaa kuukaudessa paitsi kesäisin, kun oli muitakin vaihtoehtoja uimareissuilla ja mysö uimahallien saunamahdollisuus verotti käyntejä talviaikaan. Mutta näissä yleisissä saunoissa oli oma tunnelmansa ja niissä oli silloin myös saunottajia, joiden palveluja käyttivät lähinnä vanhukset. Tuli siinä istuskeltua jonkun kerran paikallisten kuuluisuuksien kanssa saunomassa. Heistä muistan erityisesti näyttelijä Keijo Kompan, joka oli ahkera saunassakävijä. Keijo Komppa muistetaan erityisesti J.K. Paasikiven esittäjästä tv-sarjassa Sodan ja rauhan miehet, mutta hän oli mukana kaikenlaisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Siinä meidän saunassa oli eri päivinä miesten ja naisten vuorot. Kävin molemmissa, mutta kun mitta ja ikä kasvoivat, siirryin pelkästään miesten vuoroon.
Olen lukenut ihastuksesta ymmyrkäisenä teidän kahden sana-sapelin kalisuttelua.
Teillä on sana hallussa.
Itse asioista ja siitä miten tulisi tulevaisuudessa toimia olen useissa esittämissänne kohdissa eri mieltä. Jokaisella on oikeus olla eri mieltä.
Sitä sanotaan demokratiaksi! Anonyymi kirjoitti:
Olen lukenut ihastuksesta ymmyrkäisenä teidän kahden sana-sapelin kalisuttelua.
Teillä on sana hallussa.
Itse asioista ja siitä miten tulisi tulevaisuudessa toimia olen useissa esittämissänne kohdissa eri mieltä. Jokaisella on oikeus olla eri mieltä.
Sitä sanotaan demokratiaksi!Tuon äskeisen kirjoitin minä ja MPP:n kanssa alkaa olemaan yli 20v kun vaihdeltiin mielipiteitä historia-palstalla.
Voikaa kummatkin hyvin!Anonyymi kirjoitti:
Olen lukenut ihastuksesta ymmyrkäisenä teidän kahden sana-sapelin kalisuttelua.
Teillä on sana hallussa.
Itse asioista ja siitä miten tulisi tulevaisuudessa toimia olen useissa esittämissänne kohdissa eri mieltä. Jokaisella on oikeus olla eri mieltä.
Sitä sanotaan demokratiaksi!Ehdottamasti saa ja pitää olla eri mieltä, jos niin näkee. Itse arvosten erimielisyydessä sellaista, joka myös perustellaan. Tervetuloa siis keskustelamaan ja olemaan perustellusti eri mieltä. Minäkin kannatan demokratiaa ja uskon myös Martin kannattavan sitä.
aito-arska kirjoitti:
Tuon äskeisen kirjoitin minä ja MPP:n kanssa alkaa olemaan yli 20v kun vaihdeltiin mielipiteitä historia-palstalla.
Voikaa kummatkin hyvin!Joo, helteisiä kelejä myös sinne. Minä tykkään lämmöstä, myös näissä keskusteluissa, kunhan ei mennä kiehumispisteen yli. Sen verran mitä saunassa ja nyt ulkona kestää, on sopiva.
- Anonyymi
mielipidepankki kirjoitti:
Kerskakulutuksen ja turhanaikaisen kulutuksen vähentäminen olisi tärkeää. Em. tarkoittavat esim. sitä, että vaatteista pitäisi tehdä sellaisia, että kestävät pesua ja kulutusta eivätkä olisi kertakäyttöluonteisia. Ruokakulttuurissa pitäisi pyrkiä vähentämään pakkausten määrää. Kun itse jaottelemme jätteen, niin huomaa, että muoveja on ihan valtavat määrät pelkästään kotitalouksissa. Siksi ja tuoreussyistä pyrin ostamaan esim. kalat ja lihat tiskiltä.
Kun aiemmin kirjoitin lyhyesti Anna Kontulan kommunismista, hänen yksi näkemyksensä oli se, että yhteiskuljetuksilla, yhteiskulutuksella ja -omistuksella yms. voidaan vähentää ympäristökulutusta. Siis osa tarpeista voidaan tyydyttää ilman, että omistaa sitä varten tarvittavan hyödykkeen kuten auton. Tällaistatähän on ollut vanhan ajan maailmassakin kuten talkootyöt kyläyhteisöissä. Tietyt kaupallisetkin asiat perustuvat säästäväisyyteen ja tavallaan kommunistiseen ajattelutapaan. Tällainen on vaikkapa työmaaruokailu ja laajemminkin yhteisruokailu koulujen yms. lisäksi ravintoloissa. Järkevästi suunnittelemalla näissä voidaan päästä erilaisiin suuriinkin hyötyjen, jos ylijäämäki kootaan esim. energian tuottamiseksi. Arkisiiin valintoihin vaikuttamalla voidaan saada paljon aikaan.
Tällaiset innovaatiot tulevat mahdolliseksi, jos kaikenlaista haitallista kulutusta aletaan verottamaan enemmän. Esim. elintarviketeollisuuden pakkauksista voisi periä erillisen jätemaksun jollakin perusteella, mikä voisi johtaa ympäristöä säästävään kulutukseen.
Kaikke tätä voivat kehitellä nykyisetkin puolueet, jos vain halua on. Ääänestäjien ahneus ja minulle kaikki nyt ja heti asenne on ehkä suurin este eikä poliittisten puolueiden ohjelmat. Toiseen suuntaaan ruokkimista kyllä tapahtuu. Persujen sanomahan on se, että ilmastonmuutosta ei tarvitse ottaa tosissaan ja jos pitääkin niin joidenkin toisten pitäisi tehdä se ensin. Kulutustottumuksia ei kovin helposti muuteta, ellei haitallisia tottumuksia veroteta tarpeeksi eli nosteta niiden hintaa. Silloin ihmiset voivat löytää niitä haitattomia hyödykkeitä ja vähemmän kuluttavia elämäntapoja.
Esim. turismin aiheuttamat haitat ovat menneet aivan liian pitkälle. Siitä tulee ympäristöongelmia ja haittaa paikallisille asukkaille. Se että mistä tahansa asunnosta voidaan tehdä hotellihuone vuokraamalle se turristin käyttöön, nostaa asuntojen hintoja ja paikalliset ovat oikeutetusti alkaneen kritisoimaan turismin aiheuttavia haittoja. Tätäkin voisi olla helppo säädellä sillä, että varsinkin airbnb -systeemiä rajoittamalla ja erilaisilla haittaveroilla. Saattaa tietysti olla lämpimiin maihin suuntautuvaa massaturismia alkavat rajoittaa tehokkaimmin ilmastonmuutos eli yli 40 asteen lämpötilat ja niihin liittyvät metsäpalot.Vaatteissa löytyy pesun ja kulutuksen kestävää. mutta silloin usein hinta nousee korkeaksi. Aasialaisen halpatehtaan halpamateriaalista tekemä vaate on hinnaltaan edullinen, moni tarttuu niihin juuri sen vuoksi.
Elintarvikepakkauksissa muovilla on sama asema kuin halpavaatteella. Puukuidusta kyllä osataan jo tehdä hygieniavaatikukset täyttäviä pakkauksia, mutta hinnaltaan ne eivät ainakaan vielä pärjää fossiilista tehdylle. Niinpä tuottajat mieluummin pakkaavat muoviin koska kuluttajat eivät ole valmiita maksamaan.
Elintarvikepakkauksissa puupohjaisiin kuituihin siirtymisessä on myös poliittista vastustusta, etenkin vihreissä metsien käyttö kuituraaka-aineena nähdään paljon pahempana uhkana kuin fossiilipäästöjen lisääminen muovipakkausten kautta. Niinpä etenkin kaupungeissa muoviroskan määrä on tolkuton. Vihreiden vanavedessä muu vihervasemmisto on omaksunut saman, metsien käyttöä rajoittavan ideologien päästöjen vähentämisen sijaan. Hiilinielut nähdään Suomen ratkaisuna, ei fossiilisten päästöjen vähentäminen.
Itse kun kalastan paljon, niin tuoretta kalaa ei juuri pakata tarvitse, usein jopa suoraan vedestä pannulle- Sama koskee perunaa, juureksia ja vihanneksia, itse kun kasvattaa niin ne voi kesällä hakea suoraan kasvimaalta pataan, ja talvella maakellarin laarista.
Itse kasvatettujen tai pyydettyjen ruoka-aineiden pakastamisessa tietysti tarvitaan se muovipussi tai rasia, rasia siitä kätevä, että sen voi käyttää uudelleen ja uudelleen. Lasiastioissa sama juttu, hillojen sienien yms säilöntään käytetyt lasipurkit kiertää vuosikausia. - Anonyymi
Kuituhamppu kirjoitti:
Verotus on toki vaikuttava keino vähentää mainitsemiasi kerskakulutuksen muotoja. Siirtyminen massiiviseen haittapohjaiseen verotukseen ei tapahdu hetkessä, mutta suunnan tulee olla selvä. Tärkeää on myös luoda toimivia vaihtoehtoja esim. pakkausmateriaaleille ja menisinpä jopa niin pitkälle, että suosisin kernaasti varsinkin elintarvikkeiden suhteen lisääntyvää puolivalmisteiden ja valmisruokien myymistä irtotavarana asiakkaan astioihin. Tässä tulee toki hygieniasäännöksetkin vastaan, mutta jos tällainen vaihtoehto olisi, uskon, että monelle ihmiselle siitä tulisi arjen käytäntö, sillä luonnon kuormituksen vähentämisen uskoisi olevan helppo markkinoitava vastuullisille nykyihmisille. Valmisruokien sikälikin, että kaikissa talouksissa ei ole enää aikaa valmistaa ruoka kotona perustarvikkeista.
Nuorempi väki on myös omaksunut ja omaksumassa taloyhtiön yhteisten ruuanlaittotilojen synergiaetujen hyödyntämistä mutta tämä menettely jäänee kuitenkin laajemmassa kontekstissa marginaaliin. Tämä malli, yhteiskäyttö, toteutuu nytkin monen kerrostalon yhteispesuloissa, jossa koneiden tehokkuus ja kuivatusmahdollisuudet säästävät luontoa nekin verraten että kaikilla olisi omat pesukoneet. Taloyhtiön saunatkin palvelevat samaa tarkoitusperää. Eli kyllä me suomalaiset jo nyt toimimme suhteellisen ympäristöä kunnioittavasti näissäkin asioissa.
Kiinteän omaisuuden verotuskäytäntöihin mukaan lukien asuminen sekä vapaa-ajan kulutus minulla olisi paljonkin sanottavaa, mutta jääköön nyt tällä kertaa pelkän maininnan varaan, kerskahankinnat ympäristövaikutuksineen ovat pahasta ja kerskahankintojen vähentämiseen auttaa haittapohjainen verotus.
Ekotekona voidaan pitää vaikkapa asumista lähellä perheen keskeisiä toimialueita. Tätä voisi verotuksen kohdentamisella suosia.Verotus on vihervasemmiston tapa hoitaa asia kuin asia.
Kovin toimiva keino se ei ole. Edes noiden haittaverojen kautta.
Tosin vasemmiston maailmassa se on aina joku muu, ne toiset, joiden vastuu ja velvollisuus on maksaa veroja, luoda talouskasvua ja pysäyttää ilmastonmuutos joka kulutuksen myötä kiihtyy.
Vastuu ja velvollisuus, oman ja perheen sekä yhteisen hyvän eteen ponnistelu, nämä ovat vieraita asioita vasemmistolle.
Verotus, muiden verottaminen, se on aina ratkaisu ongelmaan kuin ongelmaan vasemmistolla. mielipidepankki kirjoitti:
Taloyhtiöiden yhteiset saunat on hieno keksintö vaihtoehtona saunan rakentamisella jokaisen asuntoon. Lapsuudessani ja nuoruudessani yleiset saunat olivat myös sananmukaisesti yleisiä. Kävin silloin niissä suunnilleen kerran viikossa tai pari kertaa kuukaudessa paitsi kesäisin, kun oli muitakin vaihtoehtoja uimareissuilla ja mysö uimahallien saunamahdollisuus verotti käyntejä talviaikaan. Mutta näissä yleisissä saunoissa oli oma tunnelmansa ja niissä oli silloin myös saunottajia, joiden palveluja käyttivät lähinnä vanhukset. Tuli siinä istuskeltua jonkun kerran paikallisten kuuluisuuksien kanssa saunomassa. Heistä muistan erityisesti näyttelijä Keijo Kompan, joka oli ahkera saunassakävijä. Keijo Komppa muistetaan erityisesti J.K. Paasikiven esittäjästä tv-sarjassa Sodan ja rauhan miehet, mutta hän oli mukana kaikenlaisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Siinä meidän saunassa oli eri päivinä miesten ja naisten vuorot. Kävin molemmissa, mutta kun mitta ja ikä kasvoivat, siirryin pelkästään miesten vuoroon.
Varhaislapsuudessani meillä ei käyty yhteissaunassa, vaan jokaisella perheellä oli omat saunavuoronsa. Asuttiin tuolloin Helsingin Vallilassa Lohjantiellä ja vaikka asuttiin asfalttiviidakossa, me pienet ihmiset olimme päivät pitkälti ulkosalla kaukana vanhempien valvovan katseen ulottumattomissa. Paljon puuhastelin Paavalin kirkon takaisella siirtolapuutarha-alueellakin ihan 6-vuotiaasta alkaen. Hieman myöhemmin kesät kuluivat pitkälti purjehtien ja Ahvenanmaan Kökarissa touhuten ja sittemmin mopoilla ja kevytmoottoripyörillä Stadin kaduilla pahennusta herättäen :) Näin vanhempana olen todennut itselleni, että vallitseva (katu)kulttuuri ja silloinen yhteishenki antoivat minulle hyvät lähtökohdat tulevalle elämälleni eettisesti ja moraalisesti tarkasteltuina. Kovasti on maailman meno muuttunut noistakin ajoista (synnyin vuonna 1958), jolloin opettaja oli auktoriteetti ja talonmiestä juostiin karkuun kun hän (varmaankin puolileikillään) jahtasi meitä harja kädessä pois kadulta pelaamasta, mikä seikka toistui usein :) Vallilan kansakoulu oli ihan siinä lähellä. Juu isoissa porukoissa liikuttiin ja kasvettiin, eikä isompia kommelluksia sattunut. Sitten nuorena aikuisena olikin jo ihan eri meininki :)
Nyt kun ruuhkavuoteni ovat kaukana takana, olen aivan eri tavalla oppinut nauttimaan luonnosta ja päivittäisistä juttutuokioista ihmisten kanssa. Mieli on seesteinen ja päivät soljuvat leppoisasti.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ikävöin sinua kokoyön!
En halua odottaa, että voisin näyttää sinulle kuinka paljon rakastan sinua. Toivon, että uskot, että olen varsin hullun533906KALAJOEN UIMAVALVONTA
https://www.kalajokiseutu.fi/artikkeli/ei-tulisi-mieleenkaan-jattaa-pienta-yksinaan-hiekkasarkkien-valvomattomalla-uimar912310Jos sinä olisit pyrkimässä elämääni takaisin
Arvelisin sen johtuvan siitä, että olisit taas polttanut jonkun sillan takanasi. Ei taida löytyä enää kyliltä naista, jo451982- 221773
- 281516
Kadonnut poika hukkunut lietteeseen mitä kalajoella nyt on?
Jätelautta ajautunut merelle ja lapsi uponnut jätelautan alle?261511- 151162
- 311118
- 1091074
Emme voi elää velaksi, sanoi Riikka
Valtionvelan odotetaan nousevan 86,3 prosenttiin bruttokansantuotteesta vielä kuluvan vuoden aikana. https://www.iltale791032