Nyt syömään kaalia, kaaliruoka on vitamiinirikasta, maukasta, edullista ja helppotekoista

Anonyymi-ap

Kaalista kiehauttaa helposti halpaa ja maistuvaa kotiruokaa.
Sen jo jokainen tietysti osaa tehdä, mutta tässä on linkin persuohje:
Iso annos kaalikeittoa
Ainekset
1 kg kaalia
1 ½ l vettä
1 lihaliemikuutio
3 porkkanaa
500 g jauhelihaa
1 sipuli
pippuria
suolaa
meiramia
https://www.suomi24.fi/reseptit/kaalikeitto

Aineksien määrä ei ole niin nokon nuukaa. Kokeneina kokkeina tiedämme sen.
Itse heitän sekaan valmiiksi kuutioituja sekavihannes- tai porkkanakuutioita, jotka maksavat noin 50 senttiä pussi (pakasteena).
Laitan myös sekaan 2-4 perunaa pilkottuna ja ylimääräisenä mausteena
hitusen currya, se sopii erinomaisesti kaalikeittoon. Mausteet on makuasia.
Yleensä keiton kuin keiton sekaan laitan pari savupekoniviipaletta
pilkottuna tai pekonikuutioita. Pekoni antaa liemeen säväyksen, hyvän maun.

Kaalikääryleet olisivat herkkuni, mutta ne ovat isotöisiä, en jaksa niitä vääntää.
Myös kaalilaatikko on hyvää.
Minkälaisia kaaliruokia sinä teet ? Onko sinulla omia versioita kaaliruuista ?

68

572

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Perusohjeesta tuli persuohje - haha - terveisiä vain persuillekin,
      maistuis varmaan teillekin !

    • Anonyymi

      Harmi, kun on tullut niin laiskaksi. Teen harvoin ruokaa, kun en oikein jaksa
      innostua enää ruuanlaitosta eikä ruoanlaitto yhdelle eli vain itselleni kiinnosta.
      En näe sitä vaivan arvoiseksi.

      Pääasiassa eineksillä olen pärjännyt monta vuotta,
      mutta tänään sain jonkun "iskun" päähäni ja tein linssikeittoa,
      koska se on niin helppo ja vaivaton ja siitä voi tehdä minkälaisia variaatioita vain, sekaan voi tökätä kypsymään mitä sattuu olemaan. Minulla oli kukkakaalia
      ja parsakaalia, jotka pilkoin keittoon. Tuli nekin käytettyä, kun en ole saanut
      aikaiseksi höyrytellä niitä kypsäksi ja harmittelin miksi niitä ylipäätänsä tilasin,
      kun en kuitenkaan saa mitään aikaan.

      Hiukan kadehdin ikäisiäni, jotka lähes joka päivä viitsivät tehdä ruokaa itselleen.
      Kuulutko sinä heihin vai oletko enemmän meikäläisen linjalla,
      laiska ruuanlaittaja ?

      • Anonyymi

        Laitan noin joka toinen päivä kaksin kertaisen annoksen soppaa tai laatikkoruokaa, syön niitä vuorotellen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laitan noin joka toinen päivä kaksin kertaisen annoksen soppaa tai laatikkoruokaa, syön niitä vuorotellen.

        Se on hyvä "systeemi". Linssikeitostani tuli ainakin kolmeksi päiväksi
        ja syön sen loppuun ennenkuin mitään uutta laitan. Luultavasti syön taas välillä
        valmista einesruokaa, mutta ehkä alan tehdä vähän useamminkin itse ruokaa,
        kun sain tuon impulssin pitkästä aikaa tehdä keittoa, ja se oli niin helppoa.
        Siskomakkarakeiton maku kajastaa jo kielellä :)
        Saa nähdä onko minusta mihinkään.
        Saatan innostua johonkin asiaan, mutta siihen se lopahtaa.
        Paljon ideoita on viime vuosina jäänyt suunnittelun tasolle :)
        Ei oikein löydy enää "kipinää" mihinkään.


    • Anonyymi

      Tällaisen annoksen teen kaalista ( kaksi henkilöä syö kolme-neljä päivää ja maku paranee päivä-päivältä)
      Yksi kaali, vähän yli kilo, 5-600 g naudan jauhelihaa, yksi reilun kokoinen keltasipuli, melkein kokonainen valkosipuli. Sekaan soijakastiketta ja makeaa chilikastiketta.
      Otetaan tilava kannella varustettu paistinpannu, pilkotaan sipulit jotka kuullotetaan öljyssä ja lisätään se jauheliha ja kaikki kypsennetään pannussa ja sekoitetaan yms.
      Lisätään suikaloitu kaali, niin paljon mitä pannuun mahtuu, ja kun ne pehmenee, mahtuu vielä lisää. Lorautetaan soijakastiketta arvion mukaan sopivasti ja sama tehdään sille punaiselle chilikastikkeelle. Kansi päälle ja lämmitys pienelle, että just ja just kiehuu. Riippuu sitten kaalista, miten nopeasti se kypsyy. Uudet kypsyy alta tunnin ja vanhemmat voi kestää kauemmin, mutta maistelemalla sen sitten tietää.
      Puolukkahillo sopii hyvin lisukkeeksi. Nam.

      • Anonyymi

        Varmasti hyvää, mutta ehkä liikaa suolaa ? Soijakastikeessa on valtavasti suolaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmasti hyvää, mutta ehkä liikaa suolaa ? Soijakastikeessa on valtavasti suolaa.

        Soijakastikkeen määrää voi pienentää, kun sen maku ei ole niin määräävä tässä sörsselissä. Pullon lapussa sanotan että 100 ml sisältää suolaa 17 g. eli aika paljon. Sen verran sitä suunnilleen on tullut laitettua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmasti hyvää, mutta ehkä liikaa suolaa ? Soijakastikeessa on valtavasti suolaa.

        Kaali ei ole hyvää herkille vatsoille jos vaikka on IBS, mutta oikein laitettuna voi sitäkin syödä hieman .
        Kaalikääryleet muistan nuoruudesta ne olivat todella hyviä. Anopin kaalilaatikkoa ei voita kukaan , hän osasi sen laittaa , ei antanut reseptiäkin kenellekkään . Sanoi että jokaisen on kokeiltava se oma mallinsa. Kaalilaatikkosta


    • Anonyymi

      Nojoo.

      Nyt kaali on parhaimmillaan, hyvää ja halpaa. Syön kyllä kaalta mieluusti, esim salaatit teen mieluiten just kaalesta.

      Kaalikeitto ihan jees. Mun mielest siinä pitää käytttää kunnon läskistä sian lihaa. Muttaa sitä voi tunkea melkein mihin tahansa.

      Eniten fanitan kaalilaatikkoa. Nyt siitäkin saa melkein kurmeeta. Ja kaalilaatikkoon myös mieluiten sian lihaa. En jostain syystä ole innostunut yleensäkään jauhelihasta.

      Juu, pitää laatikkoa tehdä pikapuoliin. Reseptiä ei mulla varsinaisesti ole. Chili sopii hyvin kaaliruoliin ja taittaa kivasti sianlihan rasvaisuutta.

      =DW=

    • Anonyymi

      Vanhoihin tuttuihin perisuomalaisiin makuihin ei kyllästy koskaan
      ja perinneruokia pitäisi laittaa enemmän ja tarjota nuoremmille,
      että ne säilyisivät suomalaisissa ruokapöydissä.
      Nuoremmat tuskin laittavat niitä usein ja eivätkä tule niitä usein laittamaan.

      Kotimaisista aineksista saa edullista ja terveellistä ruokaa.
      Tykkään kaaliruuista ja kaikista muistakin perinteisistä ruuista
      kuten silakkalaatikosta, maksalaatikosta, karjalanpaistista, hernekeitosta jne.

    • Anonyymi

      Pierettävät valtavasti ruisleivän ja piimän kanssa.

    • Anonyymi

      Joo kaikki kaaliruoat ovat poikaa. Kesällä ostelin vieraita kasviksia. Tulivat kalliiksi vaikka ajoivat toki saman asian, en pärjää ilman mahantäytettä. Lapsesta asti sanottiin että hyvä tyttö, syö nyt maha täyteen. Niitä kasviksia sitten syötiin niin että siskon mukaan "pää ajettui". Tykkään kaaliraasteesta ja siihen öjyä ja raejuustoa sekaan. Tällä hetkellä vuorossa punakaali. Ovat niin isoja että kahta kaalta ei kannata ostaa yhtäaikaa vaan vuorotellen. Eikä pidä unohtaa kauppaan tulleita mehukkaita kotimaisia porkkanoita, sipuleita, tomaatteja ja kurkkuja.

    • Anonyymi

      Entäs jos,ei löydy just tasan kilon painoista kaalia?

      • Anonyymi

        On niitäkin ollut, mutta kaali on yleensä niin halpaa, ettei parin kilon kaalikaan maksa omaisuuksia.


      • Anonyymi

        Ohje on viitteellinen kuten jauhelihankin määrä.


    • Anonyymi

      Kahdella eurolla kaupasta joskus kaalilaatikon 300g, ostan ja mikrossa laitan, kun en ole kokki ollenkaan...

    • Anonyymi

      Ostin eilen kotimaisia porkkanoita, hyviä ovat, ihan hetken kiehautus ei vie makua.
      Raasteena en niitäkään voi syödä. Se on tuo huono maha, vaikka ei ole iso.

      • Anonyymi

        Porkkana on vaikeasti sulavaa. En minäkään voi syödä sitä raakana.


      • Anonyymi

        Kiehautat ja kaadat keittyneet ravintoaineet viemäriin. Itse pilkon kaikki juurekset uuniin muhimaan. Ei keitinveden kaatoa. Syön myös raakana, koska raakaravinto on parasta.


    • Anonyymi

      Lanttua kalttaamaan! Ai että on makoista ja mehukasta.

      • Anonyymi

        Stadilainen lanttukukko: kylmää lanttulaatikkoa ruisleivän ja voin päälle.
        Stadilainen kalakukko: paistettuja, kylmiä silakoita / muikkuja ruisleivän päällä, voita.


    • Anonyymi

      Laitoin tuonne se kaalisörsselin reseptin, ja tähän ketjjuun voisin laittaa toisen ns. oman reseptin, joka on kehitelmä jostakin samaa tarkoittavasta ohjeesta. Helppo.
      Otetaan iso kattila. Jauhelihaa puoli kiloa, purjosipuli, keltasipuli, porkkanoita pari sataa grammaa, perunoita reilu puoli kiloa, pari lihaliemikuutiota, Pari pientä purkkia tomaattipyreetä, vahvaa koskenlaskija-sulatejuustoa. Persiljaa.
      Kattilaan pari litraa vettä ja tomaattipyreet, ja lihaliemikuutiot, purjot ja porkkanat ja paistettu jauheliha+sipuli Lisätään penehköön vesimäärään sulateltu koskenlaskija ja lopuksi kuoritut perunalohkot. Soppa on valmis, kun perunat ovat kypsiä, parikymmentä minuuttia. Persiljasilppua pinnalle. Parasta tässä on tuo koskenlaskija+tomaatti+lihaliemi. Tässäkin riittää syömistä, ja maku paranee aina lämmitettäessä uudelleen

      • Anonyymi

        Tärkeä lisäys! Meinasi unohtua lanttu n. 300 grammaa kuutioina


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tärkeä lisäys! Meinasi unohtua lanttu n. 300 grammaa kuutioina

        lihaliemi kuutiot eivät kuulu valikoimiini.

        Minun makuuni lanttua ei lisätä mihinkään muuhun kuin lantturuokiin.
        Jauhelihan käyttö, vain lihapullat, ei keittoja, eikä laatikoita
        Kaalikeitto aina lampaan lihaan, sellaista saa paistina ja siitä saa sitten muutakin lajia lammasta pöytään.
        Kaalikääreet vihanneshakkelus täytteellä, jossa ei ole lanttua, mutta sipulia ja herneitä.

        Ruokalajeja on enemmän kuin netti näyttää, kun käyttää omaa päätä ja kokeilee.
        Hyviähän ohjeet ova, jos ei itse uskalla kokeilla muuta kuin perinteistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        lihaliemi kuutiot eivät kuulu valikoimiini.

        Minun makuuni lanttua ei lisätä mihinkään muuhun kuin lantturuokiin.
        Jauhelihan käyttö, vain lihapullat, ei keittoja, eikä laatikoita
        Kaalikeitto aina lampaan lihaan, sellaista saa paistina ja siitä saa sitten muutakin lajia lammasta pöytään.
        Kaalikääreet vihanneshakkelus täytteellä, jossa ei ole lanttua, mutta sipulia ja herneitä.

        Ruokalajeja on enemmän kuin netti näyttää, kun käyttää omaa päätä ja kokeilee.
        Hyviähän ohjeet ova, jos ei itse uskalla kokeilla muuta kuin perinteistä.

        "Ruokalajeja on enemmän kuin netti näyttää, kun käyttää omaa päätä ja kokeilee."
        Siihen lammaskeittoonko ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Ruokalajeja on enemmän kuin netti näyttää, kun käyttää omaa päätä ja kokeilee."
        Siihen lammaskeittoonko ?

        Halusitko olla esimerkillinen kommentoinnissasi?
        Näyttäydyt toki tyhmän, vaikka yritit olla "Näsäviisas" ja
        esitellä kommentoijan tyhmyyttä! Ei hän tyhmä ollut!

        Kokeilitko päätäsi ja sitten huomasit?

        Kyllä käytän omaa päätäni, aivojeni kapasiteettia, kun keksin ohjetta ja mietin, mitä laitan syömiseksi.
        Niin moni muukin, jos kerrottujen kuulemaan on uskomista.


    • Anonyymi

      Kukkakaali on parasta. Teen juustolla gratiioitua grillivastuksen alla. Nammm!!!

    • Anonyymi

      Olen viime aikoina syönyt parsakaalia höyrytettynä. Tummanvihreissä
      kasviksissa sanotaan olevan paljon tärkeitä aineita.
      Vai onko parsakaali vihannes ...? Mikä kasviksen ja vihanneksen ero on ?

      • Anonyymi

        Parsakaali on herkullista.
        Höyrytän ja teen siitä keittoa, maistuu välipalanakin.
        Toinen sanoo, että se haiseekin pahalle.

        Vihannes ja kasvis, samaa asiaa ja on vain pilkun viilaamista erotella kumpi on kumpikin.
        Vihanneksia kuin kasvatetaan puutarhassa ja kasvihuoneessa.
        Kasviksiin sitten, mikä syy, lisätäänkin marjat hedelmät, vihannesten lisäksi.

        Hedelmän ja vihanneksen ero on selkeä.


      • Anonyymi

        Parsakaali kuuluu niihin vihanneksiin, jotka estävät syöpää. Parsakaalin idut ovat vielä tehokkaampia kuin itse kaali.


    • Anonyymi

      Saarioisen valmis-kaalisalaatti on hyvä lisuke ruuan kanssa.

    • Anonyymi

      Tykkään kaalilaatikosta. Olen viime aikoina korvannut osan jauhelihasta tummalla soijarouheella (terveellisyys). Käytän sitä myös kaalilaatikossa. Onko toisilla kokemusta soijarouheen käytöstä, mitä pidätte?

      • Anonyymi

        Kokeilin kerran soijarouhetta. Siitä tuli kauhea ripuli. Kaikkien vatsa ei kestä sitä.


      • Anonyymi

      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Soija on tuontitavaraa, suodin kotimaista härkistä lihan korvikkeena.


    • Anonyymi

      Jaha, vai niin. Mikä on missäkin ihmisten tai eläinten ruokaa . . .
      Parempi kai kuitenkin syödä soijarouhetta kuin lihaa ?
      Meillä pidetään maissintähkää jonain herkkuna, sitä grillataan
      kesällä. Balkanilla maissia kasvatetaan kanojen ruuaksi.

      • Anonyymi

        Syön lihaa, eikä se ole keneltäkään pois!
        Ostan itse lihaa, muille en tyrkytä!


    • Anonyymi

      Riisi on minusta koiran ruokaa, mutta puolelle maapalloa se on tärkeä ruoka.

      • Anonyymi

        Ostin juuri 5 kg Basmatriisiä.


      • Anonyymi

        Riisillä on käsittääkseni maksaa rasvoittava vaikutus. Peruna taitaa sittenkin olla terveelliempää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Riisillä on käsittääkseni maksaa rasvoittava vaikutus. Peruna taitaa sittenkin olla terveelliempää.

        Riisi on tuontitavaraa, pottu kotimaista. Riisi on ravintoköyhää mössöä .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Riisi on tuontitavaraa, pottu kotimaista. Riisi on ravintoköyhää mössöä .

        Pottuperunan kotimainen vaihtoehto on ohra, jota saa nykyisin sellaisessa muodossa, jota voi valmistaa ruuan lisukkeeksi. Ohra on ravintorikkaampaa kuin riisi eikä hiilijalanjälki ole niiin iso, kun matka pellolta pöytään ei ole mahdoton.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Riisillä on käsittääkseni maksaa rasvoittava vaikutus. Peruna taitaa sittenkin olla terveelliempää.

        Peruna on paljon ravitsevampaa kuin riisi. Uusissa perunoissa on mm. c-vitamiinia,
        keväällä sitä ei kuulemma ole niin paljon jäljellä perunoissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Peruna on paljon ravitsevampaa kuin riisi. Uusissa perunoissa on mm. c-vitamiinia,
        keväällä sitä ei kuulemma ole niin paljon jäljellä perunoissa.

        Pottuperuna sisältää muutakin. Oikea ravinnepommi:

        " Perunan ravintoarvo on tyypillisesti 75 kcal energiaa, 15,5 g hiilihydraattia, 1,9 g proteiinia ja 0,1 g rasvaa 100 grammaa kohti, lisäksi peruna on erinomainen C- ja B6-vitamiinien sekä kaliumin, magnesiumin ja muiden kivennäisaineiden lähde. Se ei sisällä kolesterolia ja edistää sydänterveyttä ja sopii hyvin osaksi terveellistä ruokavaliota, kunhan se valmistetaan terveellisesti. "


    • Anonyymi

      Saarioisen coleslaw-valmis-kaalisalaatti on hyvää.

      • Anonyymi

        Ihan ok.


      • Anonyymi

        Mun on yksineläjänä helpompi ja taloudellisesti edullisempaa ostaa noita valmisaterioita ja -salaatteja, sillä niissä on kaikkea vain vähän.

        Mulla iso kaali pilaantuisi nopeasti, samaten kaikki erikseen ostettavat ruokatarvikkeet, sillä en syö paljon kerralla, hyvin vähän itseasiassa. Menisi biojätteisiin ruokaa ja minusta se olisi suorastaan synti. Tuntuu pahalta heittää biojätteeseen mitään ruokatarvikkeita, etenkin leipäpalaa, mutta joskus menee, jos on jo ehtinyt pieneen homeeseen.


    • Anonyymi

      Ja tietysti kaalipiirakat. Täytteeksi paistettua kaalia, porkkanaraastetta ja supulia. Suolaa ja pippuria maun mukaan. Tähän sekoittaa pilkottuna muutaman keitetyn kananmunan. Kun täyte levitetty taikinalle, voisiivuja päälle ja sitten taikinakansi päälle. Ennen kuin sulkee piirakan reunat, niiden sisälle juustoa.

      • Anonyymi

        Unohtui tärkeä seikka: ennen kuin laittaa paistumaan, haarukalla pitää tehdä reikiä koko alalle, ettei piirakkka kupli.))


    • Anonyymi

      Kaali hapatettuna.
      Syksyisin jyskytän noin 20 litraa hapankaalia.
      Se on minun herkkuani eri muodoissaan. Vaimoni ei voi sitä syödä yliherkkyysjuttujen vuoksi.
      Vaimoni tyttöjen matkojen aikoina minä herkuttelen vaihtelevilla hapankaaliruuilla, silakoilla, sisäelimillä ja muiila normaalisti boikotissa olevilla herkuilla.

    • Anonyymi

      Riisin tuottamisella on suuri vesijalanjälki, sillä yhden riisikilon tuotantoon kuluu jopa
      3 000–5 000 litraa vettä, ja riisinviljely käyttää merkittävän osan maailman kasteluvedestä.

      • Anonyymi

        Riisi myös lihottaa enemmän kuin peruna, sillä riisi sisältää huomattavasti enemmän kaloreita ja hiilihydraatteja painoyksikköä kohden kuin peruna.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Riisi myös lihottaa enemmän kuin peruna, sillä riisi sisältää huomattavasti enemmän kaloreita ja hiilihydraatteja painoyksikköä kohden kuin peruna.

        Perunan vesijalanjälki verrattuna muihin:
        Perunan vesijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi riisillä (noin 2500 litraa/kg) ja viljoilla (kuten vehnällä ja ohralla).

        Suomalainen peruna:
        Suomessa tuotetun perunan vesijalanjälki on poikkeuksellisen pieni, noin 125 litraa perunatuotettua kiloa kohden, koska usein pärjätään luonnon sateiden ja keinokastelun avulla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Perunan vesijalanjälki verrattuna muihin:
        Perunan vesijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi riisillä (noin 2500 litraa/kg) ja viljoilla (kuten vehnällä ja ohralla).

        Suomalainen peruna:
        Suomessa tuotetun perunan vesijalanjälki on poikkeuksellisen pieni, noin 125 litraa perunatuotettua kiloa kohden, koska usein pärjätään luonnon sateiden ja keinokastelun avulla.

        nää kaikenmaailman vesijalanjälkijutut on samaa tasoa, kuin se väite et lehmät aiheuttaa märehtimisellään ilmastonmuutosta....pah!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        nää kaikenmaailman vesijalanjälkijutut on samaa tasoa, kuin se väite et lehmät aiheuttaa märehtimisellään ilmastonmuutosta....pah!

        Perunapotulla pieni, esim. avokadolla iso. Kyllä niillä jotain merkitystä on, vaikka kaikki eivät ymmärrä / tajua / käsitä ...


    • Anonyymi

      Onko vinkkejä kaalin pehmentämiseen salaattia varten?

      • Anonyymi

        Voi käyttää kaulinta.
        Jos kyse pienestä erästä, niin juustoveisellä kaalipuolikkaan sisäpuolelta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi käyttää kaulinta.
        Jos kyse pienestä erästä, niin juustoveisellä kaalipuolikkaan sisäpuolelta.

        *juustoveitsellä.
        Ennen kaulimista ripotella suolaa ja sekoittaa käsin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        *juustoveitsellä.
        Ennen kaulimista ripotella suolaa ja sekoittaa käsin.

        Kiitos vinkistä! Minulla on pieni keräkaali odottamassa. Heti huomenna teen. Laitan lasipurkkiin jääkaappiin valmiin. Saa useampana päivänä sitten.


      • Anonyymi

        Muovipussiin ja mikroaaltouuniin joksikin aikaa. Tällaista teki joku jossakin videossa. En ole kokeillut.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Muovipussiin ja mikroaaltouuniin joksikin aikaa. Tällaista teki joku jossakin videossa. En ole kokeillut.

        Aikoja sitten vein mikroaaltouunin roskiin.)))


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aikoja sitten vein mikroaaltouunin roskiin.)))

        Niille(kin) on omat keräyspaikkansa. Lajittelu taitaa olla tuntematon käsite sulle(kin).


    • Anonyymi

      Teittekö itse hapankaalia?

      Ostin taas sitä aiemminkin käyttämääni laatua kaupan hyllyltä, se tuntuu olevan hyväksi koko elimistölle.
      Kaali muuten aiheuttaa kipristelyä ja ilmavaivoja.

      Peruna on aina hyvää.
      Keitän perunoita seuraksi kaalikääryleillekin.
      Perunakattila kiehuu vähintään viitenä päivänä viikossa, mutta laitan siitä laatikoita ja itse teen lohko- ja ranskalaisia perunoita, mutta niitä harvemmin.

      Puhuvat ilmastotekona perunaa.

      Iso-isä puhui aina, kun sattui kuivia keväitä ja perunan kukinta viivästyi,
      että peruna ei tarvii vettä kuin keittokattilassa.

      Ja se on totta, peruna kasvaa melkein missä tahansa, hiekkakasassa ja kuivalla mäellä.

      • Anonyymi

        Totta, peruna kasvaa hiekkamaalla kuivanakin kesänä, ja on puhdasta korjattaessa, ei savisten möykkyjen sisällä

        Mutta jos olette itse kasvattaneet porkkanoita, sateisen kesän aikana niihin tulee erittäin usein paljon sivujuuria ja aloittavat ikäänkuin uutta satovuotta, jolloin niihin sitten tulee kukat ja siemenet.

        Porkkanaa syön vähintään kilon viikossa.
        Kaalia harvemmin, hapankaalina.


    • Anonyymi

      "Kaali muuten aiheuttaa kipristelyä ja ilmavaivoja."

      Ei minulle ainakaan.

    • Anonyymi

      Tuossa naapurissa on suuret kaalimaat ja niitä kasvatetaan vilkasliikenteisen tien vierustalla. Keväisin mustaa asvalttipölyä reipas kerros lumihangessa, kaalimaan alueella.
      Ennen söin kaalia useasti mutta nyt on tökkinyt tuon herkun syöminen. Tuolla sivummalla olevan kasvihuoneen antimet ovat maistuneet.

      Eihän nykyään saa mistään puhtaassa ympäristössä kasvatettua vihannesta ja jotain on pantava tuonne navan alle päivittäin.

    • Anonyymi

      Kansa syö perunalastuja.
      Perunan käyttöön on ohjeita ja suosituksia, mutta parasta on hyvä keitetty peruna,
      sellaisenaan sopivaa moniin käyttötapoihin, suolaisiin ja makeisiin.

      Kaalipeltoja on todella isojen teiden varrella.
      Turkuun ajellessa niitä osuu joskus hehtaarikaupalla silmiin.

      En tiedä kasvatetaanko kurttukaalia avomaalla, mutta olen innostunut sen käytöstä.
      Kasvikuivurilla kuivatan sen lehtiä kaalisipseiksi.

      Ilman suolaa, ja suolapitoisia, koska huuhdon lehden suolavedessä ennen kuivattamista. Mukavaa purtavaa pähkinöiden ja rusinoiden kanssa.
      Suosikki purtavaa kuivatut hedelmät, makean nälkään aina kaapissa pähkinäpurkin vieressä.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Näitä venäjä-faneja tuntuu edelleen vaan riittävän - kummallista

      ja lähinnä siis ihan suomalaisia. Mitä hienoa ja hyvää he näkevät maassa joka on diktatuuri, maassa jossa ei ole sananv
      Maailman menoa
      418
      3543
    2. Sanna on pakottaja, domina

      Pakotti sadistisessti työttömät hakemaan töitä, josta seurasi hirmuinen työttömyys. Näin on asia, jos uskomme Hesarin k
      Maailman menoa
      114
      2635
    3. Ulkoistin makuaistini Yleisradiolle

      Nyt voimme luottaa siihen, että Virallinen Totuus tekee maistelutyön puolestamme. Me persulandiassa arvostamme priimaa,
      Maailman menoa
      3
      2401
    4. Skodan hankintaan painostaminen toi potkut

      Kylläpä on kovat keinot käytössä, kun on yritetty pakottaa hankkimaan Skoda painostuskeinoilla. Kyllä valinnan pitää oll
      Skoda
      40
      2209
    5. Vassarina hymyilyttää vaurastuminen persujen kustannuksella

      Olen sijottanut määrätietoisesti osan Kelan tuista pörssiosakkeisiin, ja salkku on paisunut jo toiselle sadalle tuhanne
      Maailman menoa
      8
      2132
    6. Riikka runnoo: Elisalta potkut 400:lle

      Erinomaisen hallitusohjelman tavoite 100 000 työllistä lisää yksityisellä sektorilla on kohta saavutettu. Toivotaan toiv
      Maailman menoa
      17
      1965
    7. Niinistö neliraajajarrutteli Natoon liittymistä vielä sodan alettua

      Myöntää nyt itsekin, mikä jo aikaisemmin tiedettiin. Marin vei Suomen ja Ruotsin Natoon. "”Myönnän auliisti jarruttelle
      Maailman menoa
      194
      1607
    8. Kokoomus on Suomen kommunistisin puolue

      "Hallituksessa on erimielisyyttä siitä, kuinka suuri osa veronkiristyksestä hyvitetään datakeskuksille uudella erillisel
      Maailman menoa
      75
      1549
    9. Pääseekö kuka tahansa hoitaja katselemaan kenen tahansa ihmisen terveystietoja?

      "Meeri selaili puhelinta uteliaisuuttaan ja katuu nyt – Moni hoitaja on tehnyt saman rikoksen Tuttujen ihmisten asiat k
      Maailman menoa
      45
      1507
    10. Kyllä minua hävettää nainen tämä tilanne

      niin kuin se teki silloin aiemminkin. Monellakin tasolla ei minulta sopivaa. Herätät minussa vain niin vahvoja tunteita,
      Ikävä
      53
      1380
    Aihe