Allianssin tahallinen häviö

Huijaus vedonlyönnissä

Taustaa asiaa tuntemattomille:

Belgialaislehti varoitti viikko sitten veikkausmafian vaarasta
Veikkausmafia manipuloi jalkapallo-otteluita soluttautumalla seuroihin tai lahjomalla
Belgialainen jalkapalloiluun erikoistunut Voetbal Magazine kirjoitti tuoreimmassa, 6. heinäkuuta ilmestyneessä numerossaan veikkausmafian vaarasta Belgian jalkapalloilussa.

Viime kaudella (2004–2005) uuden vuoden jälkeen ruvettiin Belgian jalkapalloilussa puhumaan B-joukkueilmiöstä: joukkueista, jotka epämääräisistä syistä ilmestyivät heikossa kunnossa otteluihin.
Voetbal Magazinen haastattelema jalkapalloasiantuntija, jolla on monen vuoden kokemus Ladbrokesin ja Bingoalin veikkausyhtiöissä, puhuu "B-joukkueiden tempuista".
Asiantuntijalla on vahva epäilys, että ilmiön takana on Belgiassa toimiva laiton veikkausryhmä.
"Suurimpia voittoja ei saavuteta silloin, kun voitto tai tappio on ennustettu oikein, vaan silloin, kun myös lopputulos on veikattu oikein. Jos jompikumpi joukkueista on huomattavasti heikompi kuin toinen, suuri maalimäärä on todennäköisempi. Jos tämä tiedetään etukäteen, voidaan pistää rahat siihen", asiantuntija kertoi.

Sisäpiiriläinen vahvisti lehdelle, että on olemassa veikkausryhmä, jota aasialaiset hoitavat maailmanlaajuisesti. Ryhmässä voi veikata maailman useimpien sarjojen jalkapallo-otteluita, myös belgialaisia. Veikkaaminen tapahtuu internetin välityksellä. Asiakkaaksi ryhtyvä saa koodin, jolla veikkaukseen voi osallistua.
Järjestelmä toimii suurin piirtein pörssin tavoin. Panostaminen tiettyyn joukkueeseen tarkoittaa osakkeen ostoa siitä joukkueesta, ja kilpailujen veikkaustoiminta on osakeportfolioiden ostamista.
Ostojen seurauksena kurssit vaihtelevat, ja ne ovat joka hetki seurattavissa internetistä.
Mitä enemmän veikataan tietyn joukkueen voittoa, sitä alemmaksi muuttuu joukkueen kurssi ja vastaavasti vastustajan kurssi nousee. Veikkausmafia manipuloi kilpailua ja veikkauspörssin toimintaa soluttautumalla seuroihin ja/tai lahjomalla pelaajia.

Belgian jalkapalloilu on ollut Voetbal Magazinen mukaan veikkausmafian mielenkiinnon kohteensa, koska se on kriisissä ja on siten halvempaa kuin suuret ottelut.
Otteluissa, joissa on jotain "vialla", eli joita mafia hallitsee osittain tai täydellisesti, mafia sijoittaa ensin kursseja manipuloidakseen seuraan, joka "hyvin todennäköisesti" häviää. Vähän ennen ottelun alkua mafia sitten sijoittaa suuria määriä toiseen seuraan, jonka kurssi on mennyt kunnolla ylöspäin. Panokset voivat olla jopa miljoonia kerralla.
Jos silloin jokin uhkaa mennä pieleen, äärimmäisiä keinoja ei karteta. Tarvittaessa sähköjohdot leikataan poikki, niin että stadionin valaistus sammuu ja ottelu pitää keskeyttää, kuten tapahtui muutama vuosi sitten Englannissa.
Viralliset vedonlyöntivälittäjät joutuvat maksamaan panoksista 10–20 prosenttia valtiolle. Aasiasta käsin järjestetty veikkaustoiminta ei maksa näitä maksuja ja on sen takia piikki Belgian lainsäätäjän ja laillisten veikkaustoimistojen lihassa, sillä maksamattomat maksutkin ovat menetettyjä tuloja.
Se, että kiinalaiset ovat osallisia tähän, ei ole ihmeellistä.
"Kaikki kiinalaiset jotka ovat rikastuneet 1990-luvulla, ovat tehneet sen Venäjän oligarkkien tapaan, mutta länsimaisen mittapuun mukaan ei niin siistillä tavalla", sanoo belgialaislehden haastattelema Belgian suurlähetystön edustaja Pekingissä.

Kaupparekisterin mukaan Olivier Suray on Allianssin pääomistaja
Osakkeet pantu todennäköisesti uusjakoon heti yhtiöittämisen jälkeen
Kaupparekisteri ei tuo AC Allianssin omistuskiemuroista juurikaan uutta tietoa. Rekisterin mukaan perustetun yhtiön suurin osakkeenomistaja on toimitusjohtaja Olivier Suray, jolle on merkitty AC Allianssi oy:n 80 osakkeesta 72 kappaletta.
Suray on itse todennut, että seuran uusi pääomistaja on kiinalainen liikemies Ye Zheyun.

Yhtiön osakkeet onkin todennäköisesti pantu uudelleen jakoon heti yhtiöittämisen jälkeen, niin että yhtiön hallituksessa istuvasta Yestä on tullut pääosakkeenomistaja. Muutoksista ei tarvitse välittää tietoa kaupparekisteriin.
Syy siihen, miksi näin on tehty, on edelleen hämärän peitossa.
Loput kahdeksan osaketta (10 %) on 6. 6. kirjatun perustamiskirjan mukaan merkitty AC Vantaan Allianssi ry:lle.
Perustamiskirjan ovat allekirjoittaneet Suray ja Allianssi ry:n hallituksen puheenjohtaja Erkki Alaja.
Perustetun osakeyhtiön hallituksen muodostavat Suray, Erkki Salo ja erillisellä paperilla suostumuksensa antanut Ye (kiinalaisliikemiehen etunimi on kirjattu rekisteriin muotoon Zhenyun).

Viikko yhtiöittämisestä osakeyhtiön osakepääoma (8 000 euroa) on maksettu. Suray, Salo ja Ye (erillisellä liitteellä) ovat hallituksen jäseninä allekirjoittaneet vakuutuksen siitä, että yhtiöittämisessä on noudatettu lakipykäliä.
Samoin tilintarkastajat toteavat, että osakepääoma on maksettu.

Salo kertoo, ettei hän tavannut kiinalaisliikemiestä vakuutuksen antamisen yhteydessä.
"Kerran olen päivää kiinalaiselle sanonut kesäkuisen HJK–Allianssi-pelin yhteydessä. Muuten en ole tavannut."
Ye mysteeri myös Belgiassa

Belgialaislehti Voetbal Magazine perehtyi viimeisimmässä numerossaan Allianssin pääomistajan Ye Zheyun toimiin Belgiassa ja yritti selvittää miehen taustoja. Lehti haastatteli lukuisia henkilöitä, joista useampi kiisti tuntevansa Yen.

Yellä on oleskelulupa Ranskaan ajalle 1996–2006. Hänen tiedetään olevan Shanghaista kotoisin, mutta hän asuu virallisesti Pariisissa, jossa sijaitsee myös firma, jota hän sanoo edustavansa. Yrityksen nimi on Cecilla Bilanci, ja se on erikoistunut naistenvaatteisiin.

Lehti kertoo, että yksi huhuista on, että Ye rupeaisi edustamaan Bikkembergsiä (antwerpeniläinen muotitalo) Kiinassa, mutta muotitalo ei ole koskaan aiemmin kuullut Yestä eikä liioin Cecilla Bilancista. Myös Febeltexille, Belgian tekstiiliyritysten työnantajaorganisaatiolle, ovat mies ja firma täysin tuntemattomia.
Geelin puheenjohtaja Vic Keersmaekers on sitä mieltä, että jalkapalloagentti Pietro Allatta ja Ye tuntevat toisensa jo pitemmältä ajalta.

Allatta sanoo, ettei hän tiedä, että Ye on nyt Suomessa. "En ole koskaan jalallani astunut Suomeen."
Lehden mukaan Allatta kiistää osallisuutensa asiaan, vaikka Olivier Suray (Allianssin toimitusjohtaja) ja useimmat hänen mukanaan matkustaneista pelaajista antavat viitteitä siihen suuntaan.
"Olin Surayn agentti niin kauan kuin hän pelasi. En ole myöskään Jean-Pierre La Placan agentti."
Otteluihin vaikuttamisestakaan hän ei sano tietävänsä.

"En halua, että minun nimeni mainitaan sellaisessa asiassa, jonka kanssa en halua olla missään tekemisissä. Toivottavasti tämä tuli selväksi", Allatta vastasi belgialaislehdelle.
Lehti tiesi, että ennen Allianssia Ye lähestyi Tampere Unitedia. Tamperelaisille hänet esitteli Gaston Peeters, joka vastaa yhdessä Bob van Jolen kanssa Liersen päivittäisestä johdosta. Lierse-kytkennästä Peeters tunsi Yen. Peeters myönsi esittelyn, mutta ei muuta.
"Kävi ilmi, että hän on sen jälkeen käynyt toisessa seurassa [Allianssi]. Minulla ei ole mitään tekemistä sen kanssa."
Allianssin puheenjohtaja Erkki Alaja lipsautti kuitenkin, että Peeters oli mukana konsulttina, kun Allianssi vaihtoi omistajaa. "Kyllä minä hänet tunnen", sanoi Alaja belgialaislehdelle. Muita Allianssin omistajanvaihdoksen takana olevia ihmisiä Alaja ei kertonut lehdelle.
"Tässä oli paljon ihmisiä, mutta me olemme sataprosenttisesti tyytyväisiä. Ette kai epäile, ettei peli olisi reilua", kysyi Alaja belgialaislehdeltä.
Uefa odottaa selvityksiä
Veikkausliigan toimitusjohtaja Jan Waldén on tiedottanut Allianssin vetovilppiepäilyistä Uefalle. Euroopan jalkapalloliitto odottaa liigan tavoin lisäselvityksiä Allianssin tilanteesta.
Liigan johto ja Palloliiton johto kuulee tänään Allianssin johtoa, minkä jälkeen liiga ja Palloliitto päättävät jatkotoimenpiteistä Allianssin suhteen.

11

2066

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bisnes on bisnestä

      Erikoisia yhteensattumia:

      Keskustelu Veikkausliigan kohujoukkueen AC Allianssin ympärillä jatkuu. Tuoreimpien tietojen mukaan seuran uusi omistaja kiinalainen Zheung Ye on aiemmin ollut mukana aasialaisessa jalkapalloon keskittyneessä vedonlyöntiliiketoiminnassa. Keväällä Ye yritti saada omistukseensa belgialaisen jalkapalloseuran Liegen onnistumatta kuitenkaan tavoitteissaan. Neuvotteluiden ollessa käynnissä Liege voitti sarjassa paremmin sijoittuneen La Louvieren 7-0, mikä herätti kummastusta, koska koko kauden aikana La Louviere päästi vain 1,3 maalia ottelua kohden.

      Helsingin Sanomat kertoi lauantaina Allianssin pelaajan Jean-Pierre La Placan olleen epäiltynä sopupelistä Belgian nousukarsinnan ottelussa Waasland-Geel. Nousukarsintojen ollessa käynnissä Zheung Ye yritti samanaikaisesti hankkia Geelin omistukseensa. Waaslandia valmensi saman kauden aikana Allianssin nykyinen luotsi Thierry Pister.

      www.sportti.com 10.7.2005

      • sulle, mulle, sulle, mulle

        Lisää todisteita:

        "Ilta-Sanomien tietojen mukaan torstaista skandaalinkäryistä Haka-Allianssi-ottelua oltaisiin pelattu torstaina epäilyttävän paljon vedonlyöntiyhtiö NordicBetin pelilistoilla. Asia vahvistetaan NordicBetin Suomen osastolta. Toistaiseksi Allianssi on poistettu yhtiön vedonlyöntikohteista. Epäilyttävää oli, että uusia pelitilejä avattiin ennen Allianssin ottelua ulkomailla paljon ja niitä pelattiin maksimisummalla 500 eurolla.
        Veikkausliigan toimitusjohtaja Jan Walden ilmoitti perjantaina Helsingin Sanomille, ettei poliisitutkinta ole poissuljettu asia Allianssin tapauksessa. "

        Lähde: Sportti.com


      • TARVITSEMME TYÖRAUHAA!!!
        sulle, mulle, sulle, mulle kirjoitti:

        Lisää todisteita:

        "Ilta-Sanomien tietojen mukaan torstaista skandaalinkäryistä Haka-Allianssi-ottelua oltaisiin pelattu torstaina epäilyttävän paljon vedonlyöntiyhtiö NordicBetin pelilistoilla. Asia vahvistetaan NordicBetin Suomen osastolta. Toistaiseksi Allianssi on poistettu yhtiön vedonlyöntikohteista. Epäilyttävää oli, että uusia pelitilejä avattiin ennen Allianssin ottelua ulkomailla paljon ja niitä pelattiin maksimisummalla 500 eurolla.
        Veikkausliigan toimitusjohtaja Jan Walden ilmoitti perjantaina Helsingin Sanomille, ettei poliisitutkinta ole poissuljettu asia Allianssin tapauksessa. "

        Lähde: Sportti.com

        Nyt taas näyttää siltä, että Veikkausliigan johtokin on päättänyt osallistua kohun peittelyyn, koska Suomen poliisin tutkimuksilla ei tapaukseen saada tuomioihin johtavia todisteita.

        Huijaus on niin fiksusti toteutettu ja hajautettu monikansalliseksi, että todisteiden kerääminen ei ole belgialaisiltakaan onnistunut.

        Veikkausliiga ja sen johtaja Jan Walden ovat vetäneet tästä johtopäätöksen, että parempi yrittää pelastaa mitä pelastettavissa on, ja yrittää vakuuttaa kansalaisille ja jalkapalloyleisölle, ettei tässä nyt mitään kummallisuuksia ja tahalleen häviämisiä tapahtunutkaan. :D


    • Katsoja Saviniemestä.

      9.07.2005 julkitoin ihmetykseni Allianssista
      Suomi24-palstalla maailman menoa:

      "Soitellen tulivat sotaan belgialainen
      "huippuvalmentaja" Pister ja toimitusjohtaja
      Suray sekä "huippuvahvistukset".

      Suuret oli puheet pistää suomalainen
      jalkapalloilu uusiin uomiin tuomalla
      huippukykyjä Belgiasta.
      Toisin kävi: Haka nöyryytti Allianssin 8-0!

      Mutta, saattaapa olla niinkin, kun kerran
      julkisuudessa on ollut epäilyjä järjestetystä
      lopputuloksesta, jotta meitä hölmöjä
      suomalaisia on taas kerran jymäytetty
      ja veikkaus- ja vedonlyöntirahat
      menivätkin "oikeisiin taskuihin.

      Varmaa kuitenkin on, että 17.07
      ottelua Allianssi-TPS on seuraamassa
      ennätysyleisö."

      Nyt kun pikkuhiljaa lisää tietoa tulee julki,
      niin hämmästyttäviä yhteensattuma on ollut,
      mm. järjestää ykkösmaalivahti Sillanpää muka
      "näytille" (paljastunut nimelliseksi) Belgiaan
      juuri ottelun ajaksi.
      Herää kysymys, varmistettiinko, ettei esim. hän
      haamutorjunnoilla tekisi hallaa lopputulokseen?

      Varmaa lienee, että Allianssin sisäpiiristä löytyy
      asiasta tietoa Veikkausliigan viranomaisille,
      jos tieto onnistutaan hankkimaan.

      Harmillisinta asia on Allianssin vakiopelaajille.

      Päivän Hesarissa (13.07) sivulla B7 on paljonpuhuva
      kuva Allianssin harjoituksista.
      Belgialainen "ihmeporukka" tulee takana omassa
      ryhmässään ja toisessa kuvassa maalivahti Coffin
      esittelee jalka-alibia, jotta suomalaiset
      eivät ihmettelisi, jos hän ei pelaa seuraavissa
      otteluissa.

      Paljastuupa tutkimuksissa sitten mitä hyvänsä,
      niin väärin on, jos Allianssin reilu
      (sana reilu alleviivattu) perusporukka
      joutuu siitä kärsimään, esim. pelikieltojen ja
      jopa liigasta ulossulkemisen muodossa.

    • Juhut

      Palloliitto ja muut jalkapalloihmiset ovat hyvin hiljaa tapahtuneesta. Omituisinta oli, kun selkeässä tapauksessa ei pyydetä poliisitutkintaa. Taitaapi olla niin että ainoat vastuusenjoutuvat löytyvät palloihmisten kavereista, kiinanihme ja belgialaispellet kykenevät pakenemaan syytteiltä. Nolo tapaus halutaan painaa villasella, oikeutettua sulkemista liigasta ja syytteitä vastuullisille ei haluta. Kaveria ei jätetä, ei törkeässäkään tapauksessa!

    • Hermanni

      Ei taida Allianssille mitään rangaistuksia tulla ku taitaa olla melko hyvät suhteet palloliittoon (Alaja) ja vielä ku joukkue vantaalta.

    • Mara

      Mielestäni on odotettava, että liiga julkaisee Uefalta saadun todistusaineiston. Jos vilppiä on ollut, niin sopupeliseura on ehdottomasti suljettava sarjasta. Nyt puhutaan koko lajin uskottavuudesta Suomessa.

      • Kaikki pengottava läpikotaisin

        Mielenkiintoista, että tämä Veikkausliigan pomo, Waldenkos se nimi oli, oli kovasti harmissaan kuullessaan tästä toisesta lahjontayrityksestä, ja kertoi ihmettelevänsä kertojan motiiveja.

        Hän olisi mieluusti haudannut koko asian, ettei vain asia pääsisi julkisuuteen. Taitaa olla paljon hämäräsotkuja Veikkausliigan omassa organisaatiossa...


    • r.yy

      erkki alaja,erkki salo,jan walden,kaikki kuulusteluihin.

      • Autokauppias

        Ostaisitko käytetyn auton näiltä oluenturvottamilta veijareilta?


      • entinen katsoja
        Autokauppias kirjoitti:

        Ostaisitko käytetyn auton näiltä oluenturvottamilta veijareilta?

        Heput olivat sitten kuitenkin pelanneet miljoonalla eurolla isoin panoksin vedonlyontia taallakin, vaikka ensin Veikkaus hatavalehteli, ettei taalla mitaan ole tehty. Samassa juonessa?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      249
      2206
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      82
      1856
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      75
      1555
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      112
      1278
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1170
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1135
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1064
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      980
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      891
    Aihe