Miksi kasvisruokapolitiikka ei automaattisesti tarkoita terveellisempää ruokaa?
Yhä useampi kunta ja kaupunki ilmoittaa siirtyvänsä “terveellisempään, kestävämpään ja eettisempään” ruokaan. Käytännössä se tarkoittaa, että lihaa vähennetään ja kasvisruokaa lisätään.
Mutta käytännön toteutus kertoo toisen tarinan.
Kun liha poistuu lautaselta, tilalle ei tule tuoreita kasviksia, juureksia tai kotimaisia papuja. Tilalle tulee teollisia kasviproteiinivalmisteita: kasvisnakkeja, “vebabkastikkeita” ja soijamurekkeita, joiden tuoteselosteet pursuavat lisäaineita.
Ne ovat tuotteita, joita ei voi kotona valmistaa – ei ilman kemiallisia sakeuttamisaineita kuten metyyliselluloosaa tai karrageenia, eikä ilman teollisesti uutettua herne- tai soijaproteiinia. Niiden rakenne ja maku eivät synny keittiössä, vaan laboratoriossa.
Tämä on karu todellisuus:
Käsittelemättömät raaka-aineet väistyvät.
Tilalle tulee ultraprosessoituja tuotteita, joiden valmistus on kaukana aidosta ruoasta.
Lapsille tarjotaan ruokia, joita ei voisi kotona tehdä.
Tämä ei ole askel kohti terveellisempää, eettisempää tai luonnonmukaisempaa ruokaa. Se on askel poispäin aidosta ruoasta, kohti ruokaa, joka on rakennettu insinöörien työpöydällä, ei rakkaudella keittiössä.
On paradoksaalista, että terveys, ilmasto- ja vastuullisuustavoitteiden varjolla päädymme syömään enemmän teollisia koosteseoksia kuin koskaan aiemmin.
Jos aidosti haluamme tukea terveyttä ja kestävää kehitystä, meidän pitäisi palata yksinkertaiseen:
🫛 Aitoihin raaka-aineisiin.
🥔 Kotimaisiin kasviksiin.
🥕 Luonnolliseen, itse tehtyyn ruokaan – ei sen jäljitelmiin.
🥩 Laadukkaaseen lihaan ja eettisesti tuotettuun eläinperäiseen ruokaan.
🌾 Lyhyisiin toimitusketjuihin ja paikalliseen tuotantoon.
🧂 Ruokaan, jossa on maku luonnosta – ei tehtaasta.
🌿 Tietoon siitä, mistä ruokamme todella tulee ja miksi se on tärkeää.
Miltä tulevaisuuden kouluruoka näyttää, jos nykyinen suunta jatkuu?
#OikeaaRuokaa #Ultraprosessoitu #Ruokavallankumous #Lisäaineeton #Kouluruoka #Päiväkotiruoka
Ruokahuijaus yhteiskunnassa
4
188
Vastaukset
- Anonyymi
65 vuotta sitten kouluruoka maistui ainakin pahalle kun se oli pelkkää kaalikeittoa ja vanikkaa, kaiketi olivat kasvisraaka-aineista tehtyjä.
- Anonyymi
Mutta onneksi kotona saatiin omastateurastetusta siasta kunnon läskiroosia. Ja bioroskiksena ja kierrättäjänä taas sika joka söi biojätteet jne jne. Sitä olen miettinyt milloin kasvisruoka muuttuu elimistöstä poistuessan uudesti syötäväksi.
- Anonyymi
Kouluruoka oli ennen hyvää, nyt ei lapsilla ole nälkä, se ei heille enää kelpaa
- Anonyymi
Huijausta se varmasti on ja ideologista. Ihmisen hampaat ja suoliston pituus eivät ole tarkoitettu pelkälle kasvisruualle.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin
Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http2464502Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi
se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?1232949Miten löydän sinut
Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit412712Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla
Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?781689Vaikea tilanne
Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te1051532- 511251
- 891185
Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!
Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En2031054- 461017
- 591003