"Ruis oli ensimmäinen ihmisten viljelemä viljakasvi. Syyriasta, Eufrat-joen alueelta Abu Hureirasta on löytynyt jopa 11 000 vuotta vanhoja rukiin jyviä. Eurooppaan ruis saapui tietämyksen mukaan joskus 600–400 eaa. Antiikin kreikkalaiset kammosivat pahanhajuiseksi sanomaansa ruispuuroa, antiikin Roomassa ruis kelpasi vain spelttiin sekoitettuna ja kaikkein alimpien luokkien jauhoksi.
Keskiajalla rukiin suosio Euroopassa alkoi nousta. Ruis selviytyi sellaisessakin maassa, missä vehnä ei kasvanut ja se kesti huomattavasti karumpia olosuhteita. Kuten tiedetty, Suomi on köyhä ja siksi jää, ja sen jään alla eivät kovin monet kasvit menestyneet. Pohjois-Pohjanmaata ja Lappia lukuun ottamatta ruisleipä oli pian arkipäivän ruokaa koko Suomessa. Keskiajalla ruisleipää käytettiin jopa lautasena.
Hapan, täysjyvärukiinen reikäleipä on sitten jo suomalainen erikoisuus. Samanlaista tapaa tehdä leipää ei muualla maailmassa tunneta."
Uutismedia "Päivän lehti"
Ruis on hyvin kotoutunut Suomeen, se on kaukaa kotoisin. Tiesitkö ?
9
141
Vastaukset
- Anonyymi
Ruisleipä on niin suomalainen, että ruista voisi erehtyä pitämään suomalaisena alkuperältään, mutta rukiin ja ruisleivänkin alkuperä onkin Lähi-idässä. Yllätys.
Ei leipä samanlaista tietenkään ollut kuin meillä nyt. - Anonyymi
Nyt alkoikin tehdä mieli ruismarjapuuroa.
Teettekö sitä koskaan ?
En ole itse sitä syönyt kymmeniin vuosiin.
Kerran maistoin kaupan valmispuuroa,
mutta se ei ollut lähelläkään kotonatehdyn makuista.
Valmistusohje (testattu Marttakeittiössä)
1 l vettä
¾ dl sokeria
¼ tl suolaa
3–4 dl puolukoita
2,5-3 dl ruisjauhoja
Kiehauta vesi, sokeri ja suola.
Vatkaa joukkoon ohuena nauhana ruisjauhot.
Hauduta puuro kypsäksi välillä sekoittaen. Kypsymisaika 50–60 minuuttia.
Lisää puuroon soseutetut puolukat vasta kypsymisen loppuvaiheessa.
Maista ja mausta mieleiseksi.
Tarjoa puuro haaleana tai kylmänä maidon kanssa. - Anonyymi
Ruismarjapuuro oli lapsena herkkua !
Enpä tiennyt rukiin historiasta, miten kaukaa ajallisesti ja paikallisesti se on peräisin. Ruista on totuttu pitämään jopa suomalaisuuden symbolina, itsenäisyyden juhlavuonna 2017 se valittiin Suomen kansallisruuaksi. Monet sanonnatkin siitä kertovat, kuten ruista ranteessa, leipä miehen tiellä pitää. Uuteen kotiin on ollut tapana viedä tupaantuliaislahjaksi ruisleipä ja suolaa kodin ruokaonnen turvaamiseksi. Sana ruis on germaanista perua, sitä kautta rukiin viljelykin on tullut Suomeen. Ruis kasvaa karussakin maassa, mutta halla saattoi senkin viedä, siitähän kansallisrunoijammekin kertoo Saarijärven Paavo - runossaan. Ulkomailla asuvat suomalaiset kaipaavat kotimaan ruisleipää, vievät täältä ruisjauhoja, jälkiuunileipää ja hapankorppuja mukanaan, toivovat niitä tuliaisiksi. Minulla on rukiinoljista tehty himmeli, aarteena sitä varjelen ja otan esiin kunniapaikalle kattoon joulun ajaksi.
Olen tykästynyt läntiseen leipäkulttuuriin, eli rukiisiin reikäleipiin , kotipuolessa syötiin enimmäkseen ruislimppuja. Palaleivät ovat suosikkileipien kärjessä, mutta tietyt mahdollisimman paljon täysjyväruista sisältävät itse leikattavat ja halkaistavat reikäleivät valitsen useimmiten. Siskollani on vielä vanhaa hapanjuurta, mutta en ole itse kokeillut ruisleivän tekoa, luotan ammattilaisiin. Vaaleista leivistäkin juureen leivotut ovat parhaita.
Ruis muodostaa mustikan kanssa onnistuneen liiton mustikkakukossa eli rättänässä, savolaisessa perinnejälkiruuassa. Rättänä on saanut EU:lta nimisuojan.
"Ruislinnun laulu korvissani, tähkäpäiden päällä täysikuu".- Anonyymi
Rättänää ei ole saanut maistaa, mutta ruiskuorinen kalakukkokin on
niin hyv-vää !- Anonyymi
Suomalaisilla on kyllä hyviä ruokakeksintöjä.
- Anonyymi
Ruisleipä pierettää - kai se on sitä ruislinnun laulua.
- Anonyymi
Älä syö sitä ihan niin tuoreena, niin säästyt ilmavaivoilta.
- Anonyymi
Tulipa mieleen yks juttu, kun maissintähkän grillaamisesta tuli trendi Suomessa.
Kävin Balkanilla. Siellä kasvoi maissia pellolla. Kysyin paikalliselta:
"Tykkäättekö maissista ?"
Paikallinen: "Ei me sitä syödä. Me kasvatetaan sitä kanoille."
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin
Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http2994830Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi
se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?1353085Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?
Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k543012Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?
Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn321575Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!
Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En2271252- 471209
Yksikään persu ei ole saanut Nobelin palkintoa
Kertoo paljon persujen älyn puutteesta. Demareista mm. Ahtisaari on kyseisen palkinnon saanut.121042Miten antaa merkki hyvin eri ikäiselle miehelle, että kertoisi toiveensa ja ajatuksensa?
Olen pitkään pitänyt miehestä, joka myös varmasti minusta. Hän ei tosin kerro ihastumisesta, eli voi hyvin olla, että tu781021Emme koskaan keskustelleet kasvotusten syistä välirikollemme
Enkä voisi kertoa perimmäistä rehellistä syytä. Kerroin sinulle pintapuolisen ”paketin” ja otin tavallaan omalle vastuu581001Paskalaista valokuitulakiin
Nyt maksajiksi joutuvat kaupunkilaiset eivätkä mökkiensä ulkohuusseissa kakistelevat mummot. Nimittäin EU määrää jokais52999