Ruis on hyvin kotoutunut Suomeen, se on kaukaa kotoisin. Tiesitkö ?

Anonyymi-ap

"Ruis oli ensimmäinen ihmisten viljelemä viljakasvi. Syyriasta, Eufrat-joen alueelta Abu Hureirasta on löytynyt jopa 11 000 vuotta vanhoja rukiin jyviä. Eurooppaan ruis saapui tietämyksen mukaan joskus 600–400 eaa. Antiikin kreikkalaiset kammosivat pahanhajuiseksi sanomaansa ruispuuroa, antiikin Roomassa ruis kelpasi vain spelttiin sekoitettuna ja kaikkein alimpien luokkien jauhoksi.

Keskiajalla rukiin suosio Euroopassa alkoi nousta. Ruis selviytyi sellaisessakin maassa, missä vehnä ei kasvanut ja se kesti huomattavasti karumpia olosuhteita. Kuten tiedetty, Suomi on köyhä ja siksi jää, ja sen jään alla eivät kovin monet kasvit menestyneet. Pohjois-Pohjanmaata ja Lappia lukuun ottamatta ruisleipä oli pian arkipäivän ruokaa koko Suomessa. Keskiajalla ruisleipää käytettiin jopa lautasena.

Hapan, täysjyvärukiinen reikäleipä on sitten jo suomalainen erikoisuus. Samanlaista tapaa tehdä leipää ei muualla maailmassa tunneta."

Uutismedia "Päivän lehti"

9

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ruisleipä on niin suomalainen, että ruista voisi erehtyä pitämään suomalaisena alkuperältään, mutta rukiin ja ruisleivänkin alkuperä onkin Lähi-idässä. Yllätys.
      Ei leipä samanlaista tietenkään ollut kuin meillä nyt.

    • Anonyymi

      Nyt alkoikin tehdä mieli ruismarjapuuroa.
      Teettekö sitä koskaan ?
      En ole itse sitä syönyt kymmeniin vuosiin.
      Kerran maistoin kaupan valmispuuroa,
      mutta se ei ollut lähelläkään kotonatehdyn makuista.

      Valmistusohje (testattu Marttakeittiössä)
      1 l vettä
      ¾ dl sokeria
      ¼ tl suolaa
      3–4 dl puolukoita
      2,5-3 dl ruisjauhoja

      Kiehauta vesi, sokeri ja suola.
      Vatkaa joukkoon ohuena nauhana ruisjauhot.
      Hauduta puuro kypsäksi välillä sekoittaen. Kypsymisaika 50–60 minuuttia.
      Lisää puuroon soseutetut puolukat vasta kypsymisen loppuvaiheessa.
      Maista ja mausta mieleiseksi.
      Tarjoa puuro haaleana tai kylmänä maidon kanssa.

    • Anonyymi

      Ruismarjapuuro oli lapsena herkkua !

    • Enpä tiennyt rukiin historiasta, miten kaukaa ajallisesti ja paikallisesti se on peräisin. Ruista on totuttu pitämään jopa suomalaisuuden symbolina, itsenäisyyden juhlavuonna 2017 se valittiin Suomen kansallisruuaksi. Monet sanonnatkin siitä kertovat, kuten ruista ranteessa, leipä miehen tiellä pitää. Uuteen kotiin on ollut tapana viedä tupaantuliaislahjaksi ruisleipä ja suolaa kodin ruokaonnen turvaamiseksi. Sana ruis on germaanista perua, sitä kautta rukiin viljelykin on tullut Suomeen. Ruis kasvaa karussakin maassa, mutta halla saattoi senkin viedä, siitähän kansallisrunoijammekin kertoo Saarijärven Paavo - runossaan. Ulkomailla asuvat suomalaiset kaipaavat kotimaan ruisleipää, vievät täältä ruisjauhoja, jälkiuunileipää ja hapankorppuja mukanaan, toivovat niitä tuliaisiksi. Minulla on rukiinoljista tehty himmeli, aarteena sitä varjelen ja otan esiin kunniapaikalle kattoon joulun ajaksi.

      Olen tykästynyt läntiseen leipäkulttuuriin, eli rukiisiin reikäleipiin , kotipuolessa syötiin enimmäkseen ruislimppuja. Palaleivät ovat suosikkileipien kärjessä, mutta tietyt mahdollisimman paljon täysjyväruista sisältävät itse leikattavat ja halkaistavat reikäleivät valitsen useimmiten. Siskollani on vielä vanhaa hapanjuurta, mutta en ole itse kokeillut ruisleivän tekoa, luotan ammattilaisiin. Vaaleista leivistäkin juureen leivotut ovat parhaita.

      Ruis muodostaa mustikan kanssa onnistuneen liiton mustikkakukossa eli rättänässä, savolaisessa perinnejälkiruuassa. Rättänä on saanut EU:lta nimisuojan.

      "Ruislinnun laulu korvissani, tähkäpäiden päällä täysikuu".

    • Anonyymi

      Rättänää ei ole saanut maistaa, mutta ruiskuorinen kalakukkokin on
      niin hyv-vää !

      • Anonyymi

        Suomalaisilla on kyllä hyviä ruokakeksintöjä.


    • Anonyymi

      Ruisleipä pierettää - kai se on sitä ruislinnun laulua.

      • Anonyymi

        Älä syö sitä ihan niin tuoreena, niin säästyt ilmavaivoilta.


    • Anonyymi

      Tulipa mieleen yks juttu, kun maissintähkän grillaamisesta tuli trendi Suomessa.
      Kävin Balkanilla. Siellä kasvoi maissia pellolla. Kysyin paikalliselta:
      "Tykkäättekö maissista ?"
      Paikallinen: "Ei me sitä syödä. Me kasvatetaan sitä kanoille."

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      208
      4042
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      111
      2563
    3. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      38
      2265
    4. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      80
      1390
    5. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      86
      1268
    6. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      48
      1149
    7. Kehtaisitko näyttäytyä

      kaivattusi seurassa?
      Ikävä
      75
      1027
    8. Ne viimeiset kerrat

      Kun katsoit minua niin lämpimästi. En unohda sitä ❤️
      Ikävä
      59
      883
    9. Emme koskaan keskustelleet kasvotusten syistä välirikollemme

      Enkä voisi kertoa perimmäistä rehellistä syytä. Kerroin sinulle pintapuolisen ”paketin” ja otin tavallaan omalle vastuu
      Ikävä
      57
      844
    10. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      44
      802
    Aihe