Maajoukkueen tulevaisuus

Ennuste

Kunhan päävalmentajan vaihto saadaan aikaan, ja kotimaisista valmentajista selvästi parhaat näytöt eurokentillä omaava "Zico" Hjelm uudeksi luotsiksi, on edessä ruusuinen tulevaisuus seuraavasti:

Pelaajat:
Maalivahtiosastolla Jääskeläinen on "tarpeeksi hyvä" vaikkei mikään Niemi olekaan. Tämä tosin sillä edellytyksellä, että saa samat tehot esiin itsestään maajoukkueessa kuin Boltonissa. U21 maajoukkueesta ponnistavaa Niki Mäenpäätä voisi alkaa jo sovitella kakkosvaihtoehdoksi. Ranskassa pelaaminen on tuonut miehen otteisiin varmuutta ja helpompien pelien pelaaminen jo pian A-maajoukkuessa voisi nopeuttaa siirtymää todelliselle huipputasolle. Hätää ei kuitenkaan ole.

Puolustus:
Hyypiällä on edessään korkeintaan yhdet karsinnat jatkuvasti hiipuvin esityksin. Kolmen topparin taktiikan käyttö onkin ehdoton edellytys Suomen luokattoman kehnosti pelanneen peräpään paikkaamiseksi. Hyypiä-Pasanen-Tihinen kolmikossa Pasanen voisi paikata kahden muun kankeutta ja pääpelissä ei olisi hätää Hyypiän ja Tihisen jyrätessä. Puolustuksen laidoille asetettaisiin voimakkaasti nousevat pelaajat. Rohkeiden kokeiluiden kautta voitaisiin päätyä vaikkapa pariin Lagerblom oikealla Kopteff vasemmalla. Kolmen topparin tukemana ei näiden kahden pienistä virheistä puolustussuuntaan olisi yhtä suurta murhetta. Vaihtoehtoina laidoissa voisivat kokeilla Turkissa kelpo esityksiä tehnyt Miikka Multaharju sekä U21-joukkueen Heikki Aho. Toppareissa vaihtoehdot ovat aika vähissä. Ehkä HJKn Halstia voisi kokeilla.

Keskikenttä:
Keskikentän pohjalle asetetaan voimakkaasti rikkova pelaaja, joka tulee laitapuolustajien noustessa toppareiden apuun ja voi hoitaa esimerkiksi merkkaustehtäviä. Tähän rooliin voisi sijoittaa alkuun Aki Riihilahden tai TamUn Kari Sainion, joka juuri tällaisissa tehtävissä on maailmanluokan pelaaja. Nuoremmasta polvesta on kuitenkin löydettävä tälle paikalle uusi mies ennen pitkää. Ankkuripelaajan yläpuolella hyökkäävämpi keskikenttä saisikin sitten pelata vapaammin. Eremenko jr. - Väyrynen on ehdoton ykkösvalinta näille paikoille, mikäli Eren murtautuminen Leccen avaukseen ensi kaudella onnistuu. Tainio jää hyväksi vaihtomieheksi joko tälle paikalle tai lisähyökkäävyyttä tarvittaessa ankkuripelaajan tilalle. Perparim Hetemaj saattaisi myös tulla muutaman vuoden kuluttua kysymykseen.

Hyökkäys:
Forssell on onnistuessaan selvä valinta. Oikeastaan hän tarvitsisi kuitenkin parikseen kunnollisen target-pelaajan tai heti alapuolellaan pelaavan piilokärjen. Kumpaankaan paikkaan ei kunnon vaihtoehtoa tahdo löytyä. Taas on uskallettava kokeilla rohkeasti myös veikkausliigan isoja poikia (ei Kottilaa jonka kyvyttömyys on jo nähty). Esimerkiksi Ilja Venäläisen kokeileminen on yksi vaihtoehto. Hän on iso pelaaja jolla taito riittää pallon pitämiseen. Mikäli Njazi Kuqin kehitys jatkuu suotuisana, häntä voisi sovitella piilokärjen paikalle. Shefki ei valitettavasti tähän sovi, koska target-mieheksi riittävää kykyä suojata palloa ei hänellä ole. Hän on ennemminkin Forssellin vaihtomies. Siihen rooliin tosin löytyy kokeiltavaksi vaikka ManUn reservien Jami Puustinen.

Siis jokseenkin näin, maajoukkue 2008:

MV: Jääskeläinen (Mäenpää)
Topparit: Hyypiä-Pasanen-Tihinen (Halsti)
Laidat: Lagerblom - Kopteff (Multaharju, Aho)
Keskikentän ankkuri: Riihilahti (Sainio)
KK: Eremenko Jr. - Väyrynen (Tainio, Hetemaj)
H:N. Kuqi - Forssell (Venäläinen, Puustinen)

7

576

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Wacko

      Erittäin mielenkiintoisia ajatuksia. Tuolla taktiikalla pelattaessa saattaisi kuitenkin tulla ongelmia laitapelaajien loukkaannuttua. Nuoret laiturimme kun ovat enemmänkin hyökkääviä kuin puolustavia pelaajia.

      Nure maajoukkueeseen ;)

      • Ennuste

        Minä en kyllä Nurmelaa näe enää maajoukkuemiehenä uuden valmentajan aikakaudella... Paitsi jos nyt sitten jossain uusi ura vielä urkenee.

        Totta on, että laitapelaajien ongelma säilyy, mutta kuten todettua, melko hyökkääviäkin valintoja laitoihin voisi sovitella kun kolmen topparin paketti ankkuripelaajalla vahvistettuna varmistaa kuitenkin puolustuspään. Kuitenkaan mitään laitahyökkääjiä ei ole järkevää sinne istuttaa, vaan tuollaisia Jankulovski-tyyppisiä koko laidan pelaajia. Tällaisessa roolissahan muuten Juuso Kangaskorpikin olisi omimmillaan, tosin ei hänkään mikään tulevaisuuden toivo ole.

        Luultavasti hyvistä veikkausliigan nuorista laitahyökkääjistä tulee kuitenkin nopeuden puutteessa eurokentillä nimenomaan näitä nousevia laitapakkeja (vrt. Nurmelankin kehitys).

        Mitään roiskivaa pitkä-päätyyn-ja-perään -palloa en kuitenkaan tahtoisi nähdä. Siksikin olisi tärkeää, että nämä puolustuksen laiturit olisivat nimenomaan hyviä pelaamaan ylöspäin ja saisivat siihen myös vapauksia. Viiden linjaan en tahtoisi puolustuksen asettuvan. Tästä voisi tulla sellainen joustava puolustaessa 6-2-1-1 ja hyökätessä 3-1-4-2 -muodostelma.


    • Paolo Rossi 82

      Hjelm ei onneksi ole seuraava päävalmentaja. Mihin perustat hänen parhaimmat näyttönsä kotimaisista valmentajistamme eurokentillä? Zicon aika tulee vielä, mutta vielä se ei koita.

      Jääskeläinen ei ole mielestäni tarpeeksi hyvä, mutta sillä ei kuitenkaan ole kannaltamme kuolettavaa merkitystä. Onnistumisemme, tai vastaavasti epäonnistumisemme ei kaadu maalivahtipeliimme. Luonnollisesti sen on oltava huippuluokkaa, jos mielimme pärjätä.

    • Paolo Rossi 82

      Kolme topparia rinnakkain ei ole mielestäni ideaalein vaihtoehto puolustukseemme. Näkisin selkeän liberokokeilunkin mieluummin taktiikassamme. Laitapuolustajien on mallissasi pakko tukea kapeaa hyökkäystämme ja huippumaita vastaan tulee varmasti noutaja pallonriistotilanteissa.

      Luovan keskikenttäpelaamisen näen lähitulevaisuudessa rakentuvan Eremenkon, Väyrysen ja Tainion ympärille. Sitten onkin pitkä väli, eikä vieläkään tule ketään.

      Forssel on ehdoton ykköshyökkääjämme. Maalinteko on onnistunut parhaiten silloin, kun Litmanen ja Forssel ovat molemmat olleet kunnossa. Miklu ei luo paikkoja, vaan päättää ne.

      Lopuksi kerron hyvin yksinkertaisen tosiasian. Päävalmentajan vaihto ei tule ratkaisevasti vaikuttamaan kenttäpeliimme. Muurisella on taatusti jokainen taktiikkakuvio hallussa. Pelaajarinkimme ja ennenkaikkea sen syvyys on yksinkertaisesti vaan liian heikko, jotta eri kuvioita voisi menestyneesti kokeilla.

      • Ennuste

        Kolmella peräkkäisellä kaudella kolmannelle kierrokselle intertotossa on näyttö, jollaista Zicon lisäksi muilla v-liigavalmentajilla ei ole. Pudonnut on kovien jalkapallomaiden kärkiporukoita, mm. Belgiasta ja entisen Jugoslavian alueelta. Ja on otettava huomioon, ettei joukkue ole kuitenkaan ollut materiaaliltaan mitenkään ylivertainen, etenkään syvyydeltään. Kykyä on siis saada paras irti miehistä tärkeimmällä hetkellä.

        "Kolme topparia rinnakkain ei ole mielestäni ideaalein vaihtoehto puolustukseemme. Näkisin selkeän liberokokeilunkin mieluummin taktiikassamme."

        Toimihan se libero Kreikallakin toki, eikä sellaistakaan kokeilua vastaan mitään ole. Kaikki kolme laadukasta puolustajaamme pelaavat kuitenkin seuroissaan toppareina ja kun on nähty väärille paikoille istuttamisen ongelmat niin...

        Laitapuolustajat tukisivat nimenomaan voimakkaasti hyökkäystä. Siksi olisi pidettävä tuo yksi vartioiva / rikkova keskikenttä puolustuksen tukena. Uskon, että tällainen alakerta toimisi ainakin paremmin kuin Mursun käyttämä kahden hitaan ja ison topparin systeemi, jossa Pasanen joutuu väärälle paikalle laitaan.

        "Luovan keskikenttäpelaamisen näen lähitulevaisuudessa rakentuvan Eremenkon, Väyrysen ja Tainion ympärille. Sitten onkin pitkä väli, eikä vieläkään tule ketään."

        Nuorissa on toki tulossa Roman Eremenko ja Hetemaj, joista tulee varmaan jossain vaiheessa pelimiehiä. Eivät tosin ole vielä valmiita maajoukkuekuvioihin.

        "Forssel on ehdoton ykköshyökkääjämme. Maalinteko on onnistunut parhaiten silloin, kun Litmanen ja Forssel ovat molemmat olleet kunnossa. Miklu ei luo paikkoja, vaan päättää ne."

        Totta. Tosin viime aikoina Litin ollessa jatkuvasti toipilas on peli sujunut paljon paremmin Eremenkon pelatessa Litmasen paikalla. Luulenpa, että sillä kohdin alkaa vallanvaihdos olla ajankohtainen.

        "Lopuksi kerron hyvin yksinkertaisen tosiasian. Päävalmentajan vaihto ei tule ratkaisevasti vaikuttamaan kenttäpeliimme. Muurisella on taatusti jokainen taktiikkakuvio hallussa. Pelaajarinkimme ja ennenkaikkea sen syvyys on yksinkertaisesti vaan liian heikko, jotta eri kuvioita voisi menestyneesti kokeilla."

        Luultavasti muutokset eivät ihan valtaisia tule olemaan. Toivoisin kuitenkin, että uudet nuoret ja nousevat kyvyt saisivat vähän helpommin näyttöpaikkoja jatkossa. Ei suomalaisen jalkapallon taso kuitenkaan niin heikko ole, että Nurmelan kuuluu olla avauksessa jatkuvasti ja Litmasen konkata vaikka jalka puoliksi irti kentällä.


    • -Zanta-

      Vielä on liian aikaista spekuloida Roma Ereemnkon ja Hetemajin paikkaa maajoukkueessa. Pojat on vielä niin nuoria että vielä on pelivuosia paljon edessä ennen kuin maajoukkueeseen kelpaa.

      Hyvä systeemi:

      4-4-2 toimii aina. Laitoihin tarvitaan erittäin hyökkäävät laiturit ja keskikentällä puolustavat pelaajat.

      Maalissa Jääskeläinen, joka ei vielä ole kuitenkaan ihan vakuuttanut.

      Puolustuksessa Hyypiä, Pasanen, Tihinen ja jo lähitulevaisuudessa Heikki Aho olisi hyvä valinta.

      Keskikenttä on vaikein valinta, kun siihen on niin paljon vaihtoehtoja, mutta hyvä että on vaihtomiehiä ja tulee kilpailua pelipaikoista ja se näkyy suorituksessa toivottavasti positiivisena. Kuitenkin parhaat vaihtoehdot keskelle ovat Tainio ja Eremenko Jr.
      Litmanen on koko ajan puolikuntoisena tai loukkaantuneena. Ei Litistä ole enään maajoukkueeseen muuta kuin valmennuksen apuun ja ehkä tulevaisuudessa jopa päävalmennukseen.

      Hyviä hyökkääviä laitureita on meillä vähän, mutta Väyrynen sopii hyvin toiseen laitaan ja sitten toinen jää kysymysmerkiksi...mutta se voisi olla Kolkka tai Nurmela...

      Hyökkääjissä taas Forssell on selvä ykkösvalinta. Muita voisi olla Paulus Roiha, Shefki Kuqi, Juho Mäkelä ja ehkä Litti jopa voisi vielä kärkeen sopia!!!

      Mutta todellakin tulevaisuus on näissä:
      Tainio, Väyrynen, Eremenko Jr., Forssell

    • Soccer Database

      Tuskin Palloliitossa ollaan niin lapsellisia, että langettaisiin kotimaisiin vaihtoehtoihin. Euro-Keken ottelut ulkomaalaisia joukkueita vastaan ovat hirveätä katseltavaa (mm. tappio FC Gomelille). Ari "Zico" Hjelm taas on jo hävinnyt jokaisen ottelun etukäteen. Hän antoi mm. käsittämättömiä omia pelaajia vähätteleviä kommentteja ennen Lazio-TamU -peliä.

      Pelkästään jo suomalaisien valmentajaehdokkaiden parantumaton asennevamma tekee sen, että on - ensimmäistä kertaa - syytä ottaa valmentajan valinta vakavasti. Suomella ei ole enää varaa hävitä otteluita etukäteen tai nöyristellä käsittämättömällä tavalla jokaista vähänkin parempaa jalkapallomaata vastaan pelatessa. Suomalaisilla on ylipäänsä mieletön vastaan kitisemisen asenne. Mihinkään ei uskota ennen kuin nähdään ja mitään ei pidetä minään. Esim. osa suomalaisista piti Kreikan EM-kultaa onnenkantamoisena! Unbelievable.. Jos Kreikka voitti kultaa "säkällä", niin varmasti Ranskakin voitti MM- ja EM-kultaa vain sen vuoksi, että olivat onnekkaita koska nythän Ranskalla menee jo selvästi huonommin.

      Jos joku on niin yksinkertainen, ettei usko Suomen juuri koskaan päihittävän Saksaa (!) tai Brasiliaa jalkapallossa, niin on asenteessa jo jotain pahasti vialla. Mites se 2-2 tasapeli Saksaa vastaan muutamia vuosia sitten? Alussa Saksaa vietiin oikein kunnolla, oltiin 2-0 johdossa ja lähellä oli 3-0. Saksa sai kavennettua pelin aika kyseenalaisesta rangaistuspotkusta ja tasoitusmaali tuli hieman yllättäen Carsten Janckerin hienosta kaukolaukauksesta. Kuka väittää, ettei voitto ollut lähellä? Kyllä Suomi pystyy Brasilian päihittämään jos asenne on kohdallaan, mikä edellyttää sitä, ettei kukaan Antti "Vekkuli" Muurisen tapainen moraalin tuhoaja ole valmentajan penkillä torpedoimassa Suomen mahdollisuuksia antamalla kommentteja siitä, kuinka peli ollaan jo hävitty ennen kuin se on edes ehtinyt alkaa. Muistatteko Mursun oudot kommentit siitä, kuinka "Lopussa saatiin kulma" ja "Ennen peliä en edes uskonut tasapeliin"? Näilläkö lausunnoilla valetaan uskoa pelaajiin?

      Ne, jotka eivät usko Suomen pystyvän voittamaan suuria jalkapallomaita eivät enää voi perustella väitteitään. Suomen futiksen lähihistoriasta on todisteita siitä, että toisinaan Suomi venyy suht hyviin tuloksiin. Niistä esimerkkeinä Turkki-Suomi 1-3 (kukahan oli 2002 MM-pronssimitalisti?) Suomi-Englanti 0-0, jo edellä mainittu Suomi-Saksa 2-2, Portugali-Suomi 1-4 (kukahan voitti hopeaa 2004?), Suomi-Belgia muistaakseni niin ikään 4-1 ja Suomi-Kreikka 5-1 (ja kukahan se voitti kultaa 2004?). Jos asenne on väärä, niin kuin Mursun valmentajakauden loppuaikoina, niin tiedetään kyllä miten käy (esim. käsittämätön 0-4 -tappio Hollannille).

      Muutenkin on eriskummallista, että Suomessa pelaajien ja valmentajan on oltava keskenään "kavereita". Mitä muutakaan syytä löydätte kömpelön Mika Nurmelan peluuttamiselle maajoukkueessa kuin hänen ja "Vekkuli-Mursun" välisen ystävyyden? Sitä paitsi on aika uskomatonta kuinka Vekkuli lähti eräässä hiljattain järjestetyssä "nettihaastattelussa" puolustamaan kavereitaan mm. valehtelemalla siitä, ettei nuori lupaus Miikka Multaharju olisi saanut seurassaan ollenkaan peliaikaa. Vastatessaan sitä vastoin siihen, kuinka hänen kaverinsa eivät olleet saaneet peliaikaa, alkoi Mursu manata lähinnä siitä, kuinka valitettavaa tämä oli. Tokihan huomaatte eron? Eli se, kun Kolkka ei Crystal Palacessa saanut peliaikaa oli Mursun mielestä harmillista kun taas se, ettei Multaharju mukamas päässyt pelaamaan johtui liiasta kokemattomuudesta.

      Mitä siihen tulee, että Vekkuli olisi saanut nostettua Suomen FIFA-rankingissa korkealle, niin sanonpa vain hiukan kärjistäen ja ehkä joidenkin mielestä vähän lapsellisestikin, että kyseessä on Palloliiton lanseeraama eteenpäinmenon illuusiotaktiikka. Tämä on kuitenkin valitettavan totta. Lajia juurikaan seuraamattomilta saattaa jäädä huomaamatta se, miten Suomi FIFA:n rangkingissa nousee. Esim. FutisForumilta imuroitavan "Mursu lähtee Arabiaan" -kappaleen lyriikat kertovat tästä osuvasti. Eli siis eteenpäin menon illuusio mahdollistetaan näin: joukkue lähetetään kaiken maailman pilipaliturnauksiin eripuolille Arabiaa ja lähelle tiettyjä lomakohteita esim. Kyprokselle. Näissä turnauksissa pelataan taidoiltaan selvästi Suomea huonompia joukkueita vastaan, esimerkkeinä Bahrain, Oman, Jemen sekä Saudi-Arabia. Juurikin se, että vastassa olevat joukkueet voitetaan helposti tekee sen, että Suomi nousee FIFA-rankingissa. Suomen rankingia nostavat varsinkin voitot Saudi-Arabian kaltaisista joukkueista, jotka ovat saavuttaneet korkean sijansa rankingissa pelaamalla karsintamaanosansa helppoja maita vastaan. MM-kisoissa muuten huomasimme, miten saudeille kävi Saksaa vastaan, 8-0.

      Nämä etelän lämpimät miniturnauspaikat käyvät Palloliiton miehille myös ihanteellisina lomakohteina, joissa saa hankkia itselleen kunnon rusketuksen ja mukamas scoutata pelaajia. On jo jonkin aikaa ollut tiedossa, että Palloliiton henkilökunta on lennättänyt sukulaisiaan näihin kohteisiin ja tuskinpa heidän perimmäinen syy lähteä edellä mainituille lomakohteille on jalkapallo. Sitä paitsi eivät nämä talvella pidettävien etelän miniturnausten paikat ole Palloliiton henkilökunnalle ja heidän sukulaisilleen ainoita lomanviettopaikkoja. Taannoiseen Azerbaidzan-Suomi -karsintapeliin Palloliitto tiedettävästi lennätti liiton rahoilla sukulaisiaan maan pääkaupunkiin Bakuun. Lomamatkahan se oli oikeasti noille sukulaisille.

      Eli varmaan osaatte päätellä sen verran, että Suomen jalkapallon kehnohko tila on paitsi pelaajien ja valmentajien, niin myös päättävän tahon eli Palloliiton syytä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      140
      10142
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2934
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      192
      2747
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2097
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1858
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1679
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    8. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1556
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe