Miksi ihmeessä nämä kivat radio-ohjelmat tulee aina ihan ihmeelliseen aikaan... tämä alkaa 0805 sunnuntai-aamuna. Saisikohan itsensä kammettua ylös siihen aikaan.... ;)
Epookki - Prahalaistarinoita YLE Radio 1 su 24.7. klo 08:05
Prahalaistarinoita - boheemeja ja kunnon böömiläisiä Pienen puolen kaupunginosasta. Humanististen tieteiden kandidaatti Jussi-Pekka Hakkarainen, filosofian maisteri Sampo Saari ja Maritta Alander-Valtonen Jan Nerudan klassikkoteoksen maailmassa.
http://www.yleradio1.fi/kulttuuri/epookki/
PS: Ihan otsikkoon kuulumaton juttu loppukevennykseksi: Tiesittekö että "joo" tarkoittaa tsekiksi täysin samaa kuin suomeksi. Jee! eiku JOO!
Nový "Pikku myyrä, Krtko, on ihana" most
Prahalaistarinoita radiossa
7
787
Vastaukset
- Novy.most
Surffailinpa lisää YLEssä, ja näkevätkö silmäni oikein ja onko minulla ihan väärää infoa... Eikös gulassi ole unkarilainen ruoka?
http://www.yle.fi/etusivu/ohjelmaopas/ohjelma.php?serial=t0227012102813&l=f&mode=www
"TV2 perjantaina 22.7.2005
MAKUJEN MATKASSA: FLOYDIN KAUPUNKIKIERROS 4/5
- tshekkiläisiä perinneherkkuja Prahassa.
Brittikokki Keith Floyd tutustuu tänään tshekkiläiseen keittiöön Prahassa. Ruokalistalla löytyy tietysti gulassia, perinteistä tshekkiherkkua. Tshekin pääkaupunki on paitsi suosittu turistikohde myös kulinaristin suosikki, vaikka prahalainen keittiö ei olekaan sieltä kevyimmästä päästä. Prahan kulinaristinen perintö on lähes yhtä rikas kuin sen historia ja kaupungin lukuisissa kahviloissa ja ravintoloissa voi syödä mahansa täyteen pienellä rahalla.
Gulassin lisäksi Praha on tunnettu kalaruuistaan. Keith matkustaa seuraamaan karpin pyyntiä, jota harjoitetaan vuosisatoja vanhalla menetelmällä. Kokkimme osallistuu myös omin käsin kalastukseen valitessaan aineksia grillattuun karppiateriaan punaviinikastikkeella. Keith käy myös perinteikkäillä sikajuhlilla, missä aamulla teurastettu sika syödään saparoa myöten päivän kestävillä juhlilla. Kokkimme kehittelee varsin omaperäisen reseptin sika-aterialle.
Keiht Floydin kaupunkikierros (Capital Floyd) päättyy ensi viikolla Wieniin.
Tuotanto Nick Patten Productions, Englanti. (es. 16.7.2004)"
Kokeilisin kyllä mielelläni tsekkiläistäkin gulassia! :o)
Nový most- ku gulassi
Onhan toki gulassi tsekkiläinenkin ruoka, samoin kuin esim. itävaltalainen tai slovakialainenkin.. olkoonkin että sen juuret ovat Unkarissa. Pikkusen erimakuisia ja näköisiä ovat gulassit eri maissa, ja erimuotoisten knöödeleiden keralla tarjoiltuja. Tsekeissä tehdään gulassia myös esim. villisiasta ja muustakin riistasta.
Kyllähän lihapulliakin pidetään suomalaisena ruokana, vaikka Ruotsista ne köttbullat ovat alunperin lähtöisin. Siitä huolimatta lihapullat ovat hyvin suomalaista ruokaa, ja olennainen osa suomalaista keittiötä. - Vulkan
ku gulassi kirjoitti:
Onhan toki gulassi tsekkiläinenkin ruoka, samoin kuin esim. itävaltalainen tai slovakialainenkin.. olkoonkin että sen juuret ovat Unkarissa. Pikkusen erimakuisia ja näköisiä ovat gulassit eri maissa, ja erimuotoisten knöödeleiden keralla tarjoiltuja. Tsekeissä tehdään gulassia myös esim. villisiasta ja muustakin riistasta.
Kyllähän lihapulliakin pidetään suomalaisena ruokana, vaikka Ruotsista ne köttbullat ovat alunperin lähtöisin. Siitä huolimatta lihapullat ovat hyvin suomalaista ruokaa, ja olennainen osa suomalaista keittiötä.Itävalta-Unkarin keisarikunnan aikaan erityisesti ruokakulttuuri sekoittui eri kansojen kesken, ja välillä on vaikeaa saada selville mista mikäkin ruokalaji on alunperin kotoisin. Nimetkin ovat sekoittuneet - Slovakiassa on paikoin helppo lukea ruokalistaa, kun ruokien nimet vastaavat usein unkarilaisia.
On kuitenkin ihan selvää, että gulassi on alunperin Unkarista eikä Tšekistä. Aidolla unkarilaisella gulassilla (gulyas) on oma reseptinsä josta tietysti on erilaisia variaatioita. Gulassi on alunperin ollut keitto, josta on sitten myöhemmin kehittynyt muhennos. Se on ollut arokansojen suosima ruokalaji, ja se on perinteisesti keitetty kolmijalan varassa olevassa isossa padassa (bogrács). Usein Tšekissä ja muuallakin Unkarin ulkopuolella gulassiksi kutsutaan mitä tahansa lihamuhennosta jossa on paprikaa. Unkarissa näitä muita variaatioita kutsutaan nimellä pörkölt, joka on suomeksi vatkuli. - ku gulassi
Vulkan kirjoitti:
Itävalta-Unkarin keisarikunnan aikaan erityisesti ruokakulttuuri sekoittui eri kansojen kesken, ja välillä on vaikeaa saada selville mista mikäkin ruokalaji on alunperin kotoisin. Nimetkin ovat sekoittuneet - Slovakiassa on paikoin helppo lukea ruokalistaa, kun ruokien nimet vastaavat usein unkarilaisia.
On kuitenkin ihan selvää, että gulassi on alunperin Unkarista eikä Tšekistä. Aidolla unkarilaisella gulassilla (gulyas) on oma reseptinsä josta tietysti on erilaisia variaatioita. Gulassi on alunperin ollut keitto, josta on sitten myöhemmin kehittynyt muhennos. Se on ollut arokansojen suosima ruokalaji, ja se on perinteisesti keitetty kolmijalan varassa olevassa isossa padassa (bogrács). Usein Tšekissä ja muuallakin Unkarin ulkopuolella gulassiksi kutsutaan mitä tahansa lihamuhennosta jossa on paprikaa. Unkarissa näitä muita variaatioita kutsutaan nimellä pörkölt, joka on suomeksi vatkuli.Gulassi on alkuperältään unkarilainen ruoka, sitä tuskin kukaan rohkenee epäillä!
Gulassia on Böömissä ja Määrissä syöty joka tapauksessa kauemmin kuin milloin Itävalta-Unkarin kaksoismonarkia perustettiin n. 150v. sitten. Toki samaa Itävallan Habsburgien valtakuntaahan nämä alueet olivat jo aikaisemminkin.
Itse kullakin alueella gulassi kehittyi edelleen vuosisatojen ajan oman maun mukaan, ja niinpä sen voi sanoa olevan perinneruokaa koko Keski-Euroopan alueella. Tässä mielessä alkuperäisessä viestissä mainittu toimittajan lausuma tshekkiläisestä gulassista oli totta.
Keski-Eurooppalainen monikulttuurisuus näkyy luonnollisesti myös ruokakulttuurissa... aivan samoin kuin voisi sanoa kaikkien kansojenkin olevan yhtä gulassia :-)
Gulassia on Tshekeissäkin moneen lähtöön, on perinteisiä naudanlihagulasseja, riistagulasseja, jopa kokonaan lihattomiakin peruna-kasvisversioita löytyy. Samoin ruokalistoilla esiintyvät usein myös madarsky gulas ja szegedinsky gulas.
Tyypillinen tsekkiläinen gulassi on esim. tämä: suolaa, sipulia, rasvaa, pippuria, naudanlihaa, valkosipulia, rouhittua leipää, vaaleaa olutta (ei Pilsner Urquell), makeaa jauhettua paprikaa, tulista jauhettua paprikaa. Ja tarjoilu tietenkin knöödelien kera.
Dobrou chut! - Vulkan
ku gulassi kirjoitti:
Gulassi on alkuperältään unkarilainen ruoka, sitä tuskin kukaan rohkenee epäillä!
Gulassia on Böömissä ja Määrissä syöty joka tapauksessa kauemmin kuin milloin Itävalta-Unkarin kaksoismonarkia perustettiin n. 150v. sitten. Toki samaa Itävallan Habsburgien valtakuntaahan nämä alueet olivat jo aikaisemminkin.
Itse kullakin alueella gulassi kehittyi edelleen vuosisatojen ajan oman maun mukaan, ja niinpä sen voi sanoa olevan perinneruokaa koko Keski-Euroopan alueella. Tässä mielessä alkuperäisessä viestissä mainittu toimittajan lausuma tshekkiläisestä gulassista oli totta.
Keski-Eurooppalainen monikulttuurisuus näkyy luonnollisesti myös ruokakulttuurissa... aivan samoin kuin voisi sanoa kaikkien kansojenkin olevan yhtä gulassia :-)
Gulassia on Tshekeissäkin moneen lähtöön, on perinteisiä naudanlihagulasseja, riistagulasseja, jopa kokonaan lihattomiakin peruna-kasvisversioita löytyy. Samoin ruokalistoilla esiintyvät usein myös madarsky gulas ja szegedinsky gulas.
Tyypillinen tsekkiläinen gulassi on esim. tämä: suolaa, sipulia, rasvaa, pippuria, naudanlihaa, valkosipulia, rouhittua leipää, vaaleaa olutta (ei Pilsner Urquell), makeaa jauhettua paprikaa, tulista jauhettua paprikaa. Ja tarjoilu tietenkin knöödelien kera.
Dobrou chut!Gulassihan on voinut levitä nykyisen Tšekin ja Slovakian alueelle silloin kun sinne muutti paljon unkarilaisia jotka pakenivat Karpatian laaksoon tunkeutuneita turkkilaisia.
Olisi mukava tietää lisää noista tšekkiläisistä gulassityypeistä. Mitä tarkoittaa esim. madarsky gulas? Siitä tulee mieleen unkarin kielen sana madár joka tarkoittaa lintua, mutta ruoassa lintu szárnyos joka tarkoittaa "siivekästä". Englannin kielessähän asia menee vähän vastaavalla tavalla, eli taivaalla lintu on bird mutta padassa poultry.
Szegedisnsky gulas tarkoittaa varmasti Szegedin gulassia. Szeged on kaupunki Etelä-Unkarissa ja olen käynyt siellä useamman kerran viettäen aika siellä paljon aikaa, mutta koskaan en ole kuullut kenekään mainostavan mitään paikallista variaatiota gulassista. Mutta ehkä se sitten kulkee Unkarissa nimeltä pörkölt.
Eli mikä on tšekkiläinen käsitys näistä gulasseista? - ku lassi
Vulkan kirjoitti:
Gulassihan on voinut levitä nykyisen Tšekin ja Slovakian alueelle silloin kun sinne muutti paljon unkarilaisia jotka pakenivat Karpatian laaksoon tunkeutuneita turkkilaisia.
Olisi mukava tietää lisää noista tšekkiläisistä gulassityypeistä. Mitä tarkoittaa esim. madarsky gulas? Siitä tulee mieleen unkarin kielen sana madár joka tarkoittaa lintua, mutta ruoassa lintu szárnyos joka tarkoittaa "siivekästä". Englannin kielessähän asia menee vähän vastaavalla tavalla, eli taivaalla lintu on bird mutta padassa poultry.
Szegedisnsky gulas tarkoittaa varmasti Szegedin gulassia. Szeged on kaupunki Etelä-Unkarissa ja olen käynyt siellä useamman kerran viettäen aika siellä paljon aikaa, mutta koskaan en ole kuullut kenekään mainostavan mitään paikallista variaatiota gulassista. Mutta ehkä se sitten kulkee Unkarissa nimeltä pörkölt.
Eli mikä on tšekkiläinen käsitys näistä gulasseista?Ruokatavat ovat tottakai levinneet poliittisten rajojen ylikin, tästä esimerkkinä vaikkapa baijerilaisen ja böömiläisen keittiön samankaltaisuus. Slovakialaisen keittiön samankaltaisuus unkarilaisen kanssa ei ole mikään ihmekään, sillä kysehän on itseasiassa yhdessä ja samassa valtakunnassa satoja vuosia asuneista kahdesta kansasta.
Madarsky gulas tarkoittaa unkarilaista gulassia (Mardarsko=Unkari, mardarsky=unkarilainen). Ja tuon szegediläisen oikein tiesitkin. Tsekkiläisittäin unkarilaiseen gulassiin laitetaan suolaa, lihalientä, perunaa, sipulia, rasvaa, vehnäjauhoa, valkoviintä, jauhettua paprikaa ja naudanlihaa. Tietenkin itse kukin kokki tekee tästä aina omat variaationsa.
Szegedissä olen käynyt minäkin, sympaattinen nätti kaupunki kaikin puolin, mutta szegedin gulassia en siellä saanut maistaa. Tshekeissä (ja Slovakiassa) szegediläinen gulassi tarkoittaa possunlihagulassia, jossa mukana hapankaalia ja hapankermaa. Mnam :-p
Googlettamalla (tai ehkä vielä paremmin tsekkiläisistä hakukoneista seznam.cz, centrum.cz jne..) löytyy lisää reseptejä gulasseista ja muista perinneruoista. Ihan vesi herahti kielelle...
Tuo lintu - siipikarja jaottelu taivaan ja lautasen välillä pätee myös tshekin kielessä. Aika mielenkiintoinen ilmiö... Tuossahan olisi ainesta vaikkapa väitöskirjaksi asti :-) - Syko
ku gulassi kirjoitti:
Onhan toki gulassi tsekkiläinenkin ruoka, samoin kuin esim. itävaltalainen tai slovakialainenkin.. olkoonkin että sen juuret ovat Unkarissa. Pikkusen erimakuisia ja näköisiä ovat gulassit eri maissa, ja erimuotoisten knöödeleiden keralla tarjoiltuja. Tsekeissä tehdään gulassia myös esim. villisiasta ja muustakin riistasta.
Kyllähän lihapulliakin pidetään suomalaisena ruokana, vaikka Ruotsista ne köttbullat ovat alunperin lähtöisin. Siitä huolimatta lihapullat ovat hyvin suomalaista ruokaa, ja olennainen osa suomalaista keittiötä.köttbullat ovat tosin alunperin Turkista. Tulivat sieltä sitten Ruotsiin...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1291817
Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa
Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.781687Ikävöimäsi henkilön ikä
Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie561313- 691131
Tiedätkö autereen?
Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen8809- 2785
- 45757
Oli kyl kunnon reissu
Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻10749- 41725
Plösö ja synttäriruusut
Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?150702