Miksi ihmeessä nämä kivat radio-ohjelmat tulee aina ihan ihmeelliseen aikaan... tämä alkaa 0805 sunnuntai-aamuna. Saisikohan itsensä kammettua ylös siihen aikaan.... ;)
Epookki - Prahalaistarinoita YLE Radio 1 su 24.7. klo 08:05
Prahalaistarinoita - boheemeja ja kunnon böömiläisiä Pienen puolen kaupunginosasta. Humanististen tieteiden kandidaatti Jussi-Pekka Hakkarainen, filosofian maisteri Sampo Saari ja Maritta Alander-Valtonen Jan Nerudan klassikkoteoksen maailmassa.
http://www.yleradio1.fi/kulttuuri/epookki/
PS: Ihan otsikkoon kuulumaton juttu loppukevennykseksi: Tiesittekö että "joo" tarkoittaa tsekiksi täysin samaa kuin suomeksi. Jee! eiku JOO!
Nový "Pikku myyrä, Krtko, on ihana" most
Prahalaistarinoita radiossa
7
808
Vastaukset
- Novy.most
Surffailinpa lisää YLEssä, ja näkevätkö silmäni oikein ja onko minulla ihan väärää infoa... Eikös gulassi ole unkarilainen ruoka?
http://www.yle.fi/etusivu/ohjelmaopas/ohjelma.php?serial=t0227012102813&l=f&mode=www
"TV2 perjantaina 22.7.2005
MAKUJEN MATKASSA: FLOYDIN KAUPUNKIKIERROS 4/5
- tshekkiläisiä perinneherkkuja Prahassa.
Brittikokki Keith Floyd tutustuu tänään tshekkiläiseen keittiöön Prahassa. Ruokalistalla löytyy tietysti gulassia, perinteistä tshekkiherkkua. Tshekin pääkaupunki on paitsi suosittu turistikohde myös kulinaristin suosikki, vaikka prahalainen keittiö ei olekaan sieltä kevyimmästä päästä. Prahan kulinaristinen perintö on lähes yhtä rikas kuin sen historia ja kaupungin lukuisissa kahviloissa ja ravintoloissa voi syödä mahansa täyteen pienellä rahalla.
Gulassin lisäksi Praha on tunnettu kalaruuistaan. Keith matkustaa seuraamaan karpin pyyntiä, jota harjoitetaan vuosisatoja vanhalla menetelmällä. Kokkimme osallistuu myös omin käsin kalastukseen valitessaan aineksia grillattuun karppiateriaan punaviinikastikkeella. Keith käy myös perinteikkäillä sikajuhlilla, missä aamulla teurastettu sika syödään saparoa myöten päivän kestävillä juhlilla. Kokkimme kehittelee varsin omaperäisen reseptin sika-aterialle.
Keiht Floydin kaupunkikierros (Capital Floyd) päättyy ensi viikolla Wieniin.
Tuotanto Nick Patten Productions, Englanti. (es. 16.7.2004)"
Kokeilisin kyllä mielelläni tsekkiläistäkin gulassia! :o)
Nový most- ku gulassi
Onhan toki gulassi tsekkiläinenkin ruoka, samoin kuin esim. itävaltalainen tai slovakialainenkin.. olkoonkin että sen juuret ovat Unkarissa. Pikkusen erimakuisia ja näköisiä ovat gulassit eri maissa, ja erimuotoisten knöödeleiden keralla tarjoiltuja. Tsekeissä tehdään gulassia myös esim. villisiasta ja muustakin riistasta.
Kyllähän lihapulliakin pidetään suomalaisena ruokana, vaikka Ruotsista ne köttbullat ovat alunperin lähtöisin. Siitä huolimatta lihapullat ovat hyvin suomalaista ruokaa, ja olennainen osa suomalaista keittiötä. - Vulkan
ku gulassi kirjoitti:
Onhan toki gulassi tsekkiläinenkin ruoka, samoin kuin esim. itävaltalainen tai slovakialainenkin.. olkoonkin että sen juuret ovat Unkarissa. Pikkusen erimakuisia ja näköisiä ovat gulassit eri maissa, ja erimuotoisten knöödeleiden keralla tarjoiltuja. Tsekeissä tehdään gulassia myös esim. villisiasta ja muustakin riistasta.
Kyllähän lihapulliakin pidetään suomalaisena ruokana, vaikka Ruotsista ne köttbullat ovat alunperin lähtöisin. Siitä huolimatta lihapullat ovat hyvin suomalaista ruokaa, ja olennainen osa suomalaista keittiötä.Itävalta-Unkarin keisarikunnan aikaan erityisesti ruokakulttuuri sekoittui eri kansojen kesken, ja välillä on vaikeaa saada selville mista mikäkin ruokalaji on alunperin kotoisin. Nimetkin ovat sekoittuneet - Slovakiassa on paikoin helppo lukea ruokalistaa, kun ruokien nimet vastaavat usein unkarilaisia.
On kuitenkin ihan selvää, että gulassi on alunperin Unkarista eikä Tšekistä. Aidolla unkarilaisella gulassilla (gulyas) on oma reseptinsä josta tietysti on erilaisia variaatioita. Gulassi on alunperin ollut keitto, josta on sitten myöhemmin kehittynyt muhennos. Se on ollut arokansojen suosima ruokalaji, ja se on perinteisesti keitetty kolmijalan varassa olevassa isossa padassa (bogrács). Usein Tšekissä ja muuallakin Unkarin ulkopuolella gulassiksi kutsutaan mitä tahansa lihamuhennosta jossa on paprikaa. Unkarissa näitä muita variaatioita kutsutaan nimellä pörkölt, joka on suomeksi vatkuli. - ku gulassi
Vulkan kirjoitti:
Itävalta-Unkarin keisarikunnan aikaan erityisesti ruokakulttuuri sekoittui eri kansojen kesken, ja välillä on vaikeaa saada selville mista mikäkin ruokalaji on alunperin kotoisin. Nimetkin ovat sekoittuneet - Slovakiassa on paikoin helppo lukea ruokalistaa, kun ruokien nimet vastaavat usein unkarilaisia.
On kuitenkin ihan selvää, että gulassi on alunperin Unkarista eikä Tšekistä. Aidolla unkarilaisella gulassilla (gulyas) on oma reseptinsä josta tietysti on erilaisia variaatioita. Gulassi on alunperin ollut keitto, josta on sitten myöhemmin kehittynyt muhennos. Se on ollut arokansojen suosima ruokalaji, ja se on perinteisesti keitetty kolmijalan varassa olevassa isossa padassa (bogrács). Usein Tšekissä ja muuallakin Unkarin ulkopuolella gulassiksi kutsutaan mitä tahansa lihamuhennosta jossa on paprikaa. Unkarissa näitä muita variaatioita kutsutaan nimellä pörkölt, joka on suomeksi vatkuli.Gulassi on alkuperältään unkarilainen ruoka, sitä tuskin kukaan rohkenee epäillä!
Gulassia on Böömissä ja Määrissä syöty joka tapauksessa kauemmin kuin milloin Itävalta-Unkarin kaksoismonarkia perustettiin n. 150v. sitten. Toki samaa Itävallan Habsburgien valtakuntaahan nämä alueet olivat jo aikaisemminkin.
Itse kullakin alueella gulassi kehittyi edelleen vuosisatojen ajan oman maun mukaan, ja niinpä sen voi sanoa olevan perinneruokaa koko Keski-Euroopan alueella. Tässä mielessä alkuperäisessä viestissä mainittu toimittajan lausuma tshekkiläisestä gulassista oli totta.
Keski-Eurooppalainen monikulttuurisuus näkyy luonnollisesti myös ruokakulttuurissa... aivan samoin kuin voisi sanoa kaikkien kansojenkin olevan yhtä gulassia :-)
Gulassia on Tshekeissäkin moneen lähtöön, on perinteisiä naudanlihagulasseja, riistagulasseja, jopa kokonaan lihattomiakin peruna-kasvisversioita löytyy. Samoin ruokalistoilla esiintyvät usein myös madarsky gulas ja szegedinsky gulas.
Tyypillinen tsekkiläinen gulassi on esim. tämä: suolaa, sipulia, rasvaa, pippuria, naudanlihaa, valkosipulia, rouhittua leipää, vaaleaa olutta (ei Pilsner Urquell), makeaa jauhettua paprikaa, tulista jauhettua paprikaa. Ja tarjoilu tietenkin knöödelien kera.
Dobrou chut! - Vulkan
ku gulassi kirjoitti:
Gulassi on alkuperältään unkarilainen ruoka, sitä tuskin kukaan rohkenee epäillä!
Gulassia on Böömissä ja Määrissä syöty joka tapauksessa kauemmin kuin milloin Itävalta-Unkarin kaksoismonarkia perustettiin n. 150v. sitten. Toki samaa Itävallan Habsburgien valtakuntaahan nämä alueet olivat jo aikaisemminkin.
Itse kullakin alueella gulassi kehittyi edelleen vuosisatojen ajan oman maun mukaan, ja niinpä sen voi sanoa olevan perinneruokaa koko Keski-Euroopan alueella. Tässä mielessä alkuperäisessä viestissä mainittu toimittajan lausuma tshekkiläisestä gulassista oli totta.
Keski-Eurooppalainen monikulttuurisuus näkyy luonnollisesti myös ruokakulttuurissa... aivan samoin kuin voisi sanoa kaikkien kansojenkin olevan yhtä gulassia :-)
Gulassia on Tshekeissäkin moneen lähtöön, on perinteisiä naudanlihagulasseja, riistagulasseja, jopa kokonaan lihattomiakin peruna-kasvisversioita löytyy. Samoin ruokalistoilla esiintyvät usein myös madarsky gulas ja szegedinsky gulas.
Tyypillinen tsekkiläinen gulassi on esim. tämä: suolaa, sipulia, rasvaa, pippuria, naudanlihaa, valkosipulia, rouhittua leipää, vaaleaa olutta (ei Pilsner Urquell), makeaa jauhettua paprikaa, tulista jauhettua paprikaa. Ja tarjoilu tietenkin knöödelien kera.
Dobrou chut!Gulassihan on voinut levitä nykyisen Tšekin ja Slovakian alueelle silloin kun sinne muutti paljon unkarilaisia jotka pakenivat Karpatian laaksoon tunkeutuneita turkkilaisia.
Olisi mukava tietää lisää noista tšekkiläisistä gulassityypeistä. Mitä tarkoittaa esim. madarsky gulas? Siitä tulee mieleen unkarin kielen sana madár joka tarkoittaa lintua, mutta ruoassa lintu szárnyos joka tarkoittaa "siivekästä". Englannin kielessähän asia menee vähän vastaavalla tavalla, eli taivaalla lintu on bird mutta padassa poultry.
Szegedisnsky gulas tarkoittaa varmasti Szegedin gulassia. Szeged on kaupunki Etelä-Unkarissa ja olen käynyt siellä useamman kerran viettäen aika siellä paljon aikaa, mutta koskaan en ole kuullut kenekään mainostavan mitään paikallista variaatiota gulassista. Mutta ehkä se sitten kulkee Unkarissa nimeltä pörkölt.
Eli mikä on tšekkiläinen käsitys näistä gulasseista? - ku lassi
Vulkan kirjoitti:
Gulassihan on voinut levitä nykyisen Tšekin ja Slovakian alueelle silloin kun sinne muutti paljon unkarilaisia jotka pakenivat Karpatian laaksoon tunkeutuneita turkkilaisia.
Olisi mukava tietää lisää noista tšekkiläisistä gulassityypeistä. Mitä tarkoittaa esim. madarsky gulas? Siitä tulee mieleen unkarin kielen sana madár joka tarkoittaa lintua, mutta ruoassa lintu szárnyos joka tarkoittaa "siivekästä". Englannin kielessähän asia menee vähän vastaavalla tavalla, eli taivaalla lintu on bird mutta padassa poultry.
Szegedisnsky gulas tarkoittaa varmasti Szegedin gulassia. Szeged on kaupunki Etelä-Unkarissa ja olen käynyt siellä useamman kerran viettäen aika siellä paljon aikaa, mutta koskaan en ole kuullut kenekään mainostavan mitään paikallista variaatiota gulassista. Mutta ehkä se sitten kulkee Unkarissa nimeltä pörkölt.
Eli mikä on tšekkiläinen käsitys näistä gulasseista?Ruokatavat ovat tottakai levinneet poliittisten rajojen ylikin, tästä esimerkkinä vaikkapa baijerilaisen ja böömiläisen keittiön samankaltaisuus. Slovakialaisen keittiön samankaltaisuus unkarilaisen kanssa ei ole mikään ihmekään, sillä kysehän on itseasiassa yhdessä ja samassa valtakunnassa satoja vuosia asuneista kahdesta kansasta.
Madarsky gulas tarkoittaa unkarilaista gulassia (Mardarsko=Unkari, mardarsky=unkarilainen). Ja tuon szegediläisen oikein tiesitkin. Tsekkiläisittäin unkarilaiseen gulassiin laitetaan suolaa, lihalientä, perunaa, sipulia, rasvaa, vehnäjauhoa, valkoviintä, jauhettua paprikaa ja naudanlihaa. Tietenkin itse kukin kokki tekee tästä aina omat variaationsa.
Szegedissä olen käynyt minäkin, sympaattinen nätti kaupunki kaikin puolin, mutta szegedin gulassia en siellä saanut maistaa. Tshekeissä (ja Slovakiassa) szegediläinen gulassi tarkoittaa possunlihagulassia, jossa mukana hapankaalia ja hapankermaa. Mnam :-p
Googlettamalla (tai ehkä vielä paremmin tsekkiläisistä hakukoneista seznam.cz, centrum.cz jne..) löytyy lisää reseptejä gulasseista ja muista perinneruoista. Ihan vesi herahti kielelle...
Tuo lintu - siipikarja jaottelu taivaan ja lautasen välillä pätee myös tshekin kielessä. Aika mielenkiintoinen ilmiö... Tuossahan olisi ainesta vaikkapa väitöskirjaksi asti :-) - Syko
ku gulassi kirjoitti:
Onhan toki gulassi tsekkiläinenkin ruoka, samoin kuin esim. itävaltalainen tai slovakialainenkin.. olkoonkin että sen juuret ovat Unkarissa. Pikkusen erimakuisia ja näköisiä ovat gulassit eri maissa, ja erimuotoisten knöödeleiden keralla tarjoiltuja. Tsekeissä tehdään gulassia myös esim. villisiasta ja muustakin riistasta.
Kyllähän lihapulliakin pidetään suomalaisena ruokana, vaikka Ruotsista ne köttbullat ovat alunperin lähtöisin. Siitä huolimatta lihapullat ovat hyvin suomalaista ruokaa, ja olennainen osa suomalaista keittiötä.köttbullat ovat tosin alunperin Turkista. Tulivat sieltä sitten Ruotsiin...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1367639Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde361893Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja251870- 911613
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1791535Tunnekylmä olet
En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p104978- 49910
Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme
Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri28810Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik4769- 32764