Kaveri papukaijalle?

Linnun paras?

Kannattaako aikuiselle (n. 10v) keltaotsapapukaijalle hankkia kaveri oman ajanpuutteen takia? Pitääkö olla samaa lajia vai voiko hankkia jonkun toisen lajisen linnun esim. nymfi tai joku "halvempi"?

Harmittaa niin kovasti kun aika ja into ei millään riitä linnulle ja se joutuu siksi huutelemaan häkissään ja se jos joku ärsyttää. Ennen oli jokapäivä jatkuvasti olkapäällä, keittiössä ym, mutta koirien tullessa taloon, ei sitä voi pitää vapaana enää samanlailla. Lintu on ollut mulla jo vuosia. Oliskohan parempi myydä se jollekin jolla olisi aikaa ja intoa enemmän vai onko kodinmuutto kovinkin raskasta linnulle?

2

402

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -M-

      Nämä on aina vähän kinkkisiä ongelmia eikä yksiselitteistä vastausta ole.
      Toki lintukaveri on usein se paras kaveri ja vanhemmallekin linnulle voi kaverin ottaa (ja kymmenvuotias amatsonihan on vielä ihan nuorukainen!). Toisaalta vanha tipu voi katsoa että uusi tulokas on tunkeilija reviirillä ja vain kilpailija omistajan huomiosta (mikäli vanhalla tipulla on kiinteä suhde omistajaan) ja ainakin aluksi linnut pitää pitää visusti eri häkissä niin että vanha lintu tottuu uuteen parvenjäseneen.

      Toisaalta kahden linnun välistä kemiaa ei ikinä voi etukäteen ennustaa olivat sitten samaa lajia tai eri lajia, voivat olla ylimmät ystävät ensi silmäyksestä tai tapella verissäpäin aina kun siihen tilaisuuden saavat. Useimmiten kaksi lintua on kyllä mahdollista saada ainakin sietämään toisiaan vaikkeivat ylimmiksi ystäviksi tulisikaan.

      Paras kaveri on yleensä lajitoveri, mutta voivat erilajisetkin linnut mainiosti kaveerata keskenään. Linnut saisivat kuitenkin olla suunnilleen samaa kokoluokkaa, kovin suuri kokoero voi koitua pienemmälle kohtalokkaaksi pienessäkin riidanpoikasessa.

      Jos itselläsi into ja mahdollisuus linnunpitoon on kovin lopahtanut niin kannattaa tosiaan miettiä onko linnun kannalta parempi etsiä sille uusi koti missä se saisi olla enemmän vapaana vai hampaat irvessä sitä "väkisin" pitää niin ettei se saa tarpeeksi vapaanaoloa. Toki kodinvaihto aina isolle papukaijalle on stressaava kokemus, mutta ei suinkaan mikään ylipääsemätön ongelma. Kunhan kotia ei joudu vaihtamaan vähän väliä sujuu omistajanvaihdos yleensä ihan mainiosti jos vaan ei satu jostain syystä täysin yhteensopimaton lintu-omistajapari.

      Yksi vaihtoehto olisi myös laittaa sekä koirille että linnulle tiukka koulutussessio niin että niitä olisi valvottuna mahdollista pitää irrallaan yhtä aikaakin. Molempien eläinlajien kyllä pitäisi olla kykeneviä oppimaan ja ymmärtämään että toinen kuuluu samaan laumaan/parveen eikä sitä kuulu kiusata, ainakin mikäli ei ole kovin riistaviettisistä koirista kyse.

      • Linnun paras?

        Terve!

        Kiitos vastauksestasi!

        Ei noi mun koirat sitä heti suuhunsa popsi, mutta eihän niihin voi ikinä luottaa sataprosenttisesti. Eikä mun lintu noita koiria pelkää, pikemmiten menee itse haastamaan riitaa liian lähelle. Pitää siis kokoajan olla linnun lähellä niin ettei vahinkoa pääse käymään. Ennen pystyi pitämään lintua keittiössä esim. penkin päällä sillä välin kun meni vessaan/hakeen jotain tms.

        Olen miettinyt kovasti vaihtoehtoja mieheni kanssa. Ei kuitenkaan haluaisi luopuakaan linnusta, sillä ennen meille tuloaan oli jo ollut yhdellä ihmisellä (ja sitä ennen tietty kasvattajalla) ja sopeutuminen meillekin kesti aikaa. Ennen lintu vihasi naisia ja oli siellä jopa hieman kiukkunen, mutta nyt meillä se on kaikkien kaveri jopa vieraiden. Jos sen nyt annan pois, mikä takaa sen ettei seuraava ihminen tee taas samanlailla 5-10v päästä jne... Linnun iän aikana se kerkiää monta kotia vaihtaan jos se kiertolaiseksi joutuu.. :/ Lintu on kuitenkin tärkeä ja ollut monta vuotta mulla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6519
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      527
      3759
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      190
      3654
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      173
      2846
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2539
    6. 292
      2307
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1613
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      112
      1518
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1449
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1230
    Aihe