Venäläisen keittiön helmi

Ressu

Keskikesän kunniaksi laitan venäläisen keittiön helmen, eli seljankan reseptejä.
Kesällä on käytettävissä tuoreita vihanneksia, juureksia ja mausteita sekä yrttejä. Myös sienet käyvät seljankaan.
Seljanka on maukas, ravitseva ja vitamiinirikas. Se voidaan tehdä myös pelkästään kasviksista. Välttämättä siihen ei tarvita lihaa tai kalaa.

Seljanka on edullinen ruoka. Voi loput rahat säästää kuumatkaan.

Tämähän liittyy ilmiselvästi venäläiseen matkailuun.

Ohjeet ovat eräästä muinaisesta venäläiskansallisesta keittokirjasta.


-------------

Seljanka on sakea, voimakkaan makuinen keitto, joka on tavallaan stsin (kaali, smetana)ja rassolnikin ( suolakurkut ja niiden liemi) yhdistelmä. Seljanka on kuitenkin edellisiä happamampi, suolaisempi ja voimakkaampi, koska siihen on lisätty oliiveja, kaprista, tomaatteja, sitruunaa ja sen mehua, kvassia sekä suolattuja ja marinoituja sieniä.

Seljankaa on kolmenlaista: lihaseljanka, kalaseljanka (jossa on sekaisin erilaista lihaa, kalaa ja lintua) sekä yksinkertainen sieniseljanka. Liha- ja kalaseljanka valmistetaan vastaavasti vahvaan liha- ja kalaliemeen, sieniseljanka sieni- ja vihannes liemeen. Näihin liemiin lisätään suolakurkun lientä.
Seljankan liemi ja muut ainekset valmistetaan erillään toisistaan ja yhdistetään 5-15 minuuttia ennen tarjoilua.

V.V.Pohlebkinin mukaan

----------


Lihaseljanka

1,25 l lihasta tai luista keitettyä voimakasta lientä, 1-2 lasillista suolakurkun lientä, 200 g keitettyä naudanlihaa, 200 g paistettua nautaa tai vasikkaa, 100 g kinkkua, 100 g nakkeja, 1/4 kanaa, 2 suolakurkkua, 200-250 g tuoretta kaalia (1/4 keskikokoista kerää), 2 tomaattia, 100 g smetanaa, 12 oliivia, 1-11/2 rkl kaprista, 1 sipuli, 1 rkl persiljaa, 1 rkl tilliä, 2 rkl ruohosipulia, 10 mustapippuria, 3 maustepippuria

1. Suolakurkun liemi kiehautetaan ja vaahto kuoritaan pois. Yhdistetään lihaliemeen, kuumennetaan kiehumispisteeseen.
2. Liha, kinkku, nakit ja kanan liha leikataan pieniksi kuutioiksi.
3. Suolasienet ja kaali valellaan kiehuvalla vedellä ja kuutioidaan.
4. Tomaatit, kurkut ja sipuli kuutioidaan.
5. Kohdissa 2, 3 ja 4 luetellut ainekset sekä mausteet ja smetana pannaan saviruukkuun. Päälle kaadetaan kiehuva liemi ja ruukku
pannaan uuniin 10-15 minuutiksi. Ellei saviruukkua ole saatavissa, voidaan käyttää emalikattilaa, jolloin keittoa lämmitetään heikolla tulella 10-15 minuuttia antamatta kiehua.
6. Keitto höystetään smetanalla.


Kalaseljanka

1,25 l kalalientä, 1 lasillinen suolakurkun lientä, 1/2-1 sitruuna, 500 g kalafileetä, 10-12 rapua, 250 g keitettyä suolalohta, 250 g tuoretta sampea, 2 sipulia, 2 suolakurkkua (tai 10-12 pientä etikkakurkkua), 2 tomaattia, 2 rkl kaprista, 12 oliivia, 11/2 lasillista suolasieniä, 1 iso porkkana, 1 persilja juurineen, 10 mustapippuria, 2 rkl tilliä, 1 rkl ruohosipulia, 4 laakerinlehteä, 2 rkl auringonkukkaöljyä
1. Kalaliemi yhdistetään kiehautettuun suolakurkun liemeen, lisätään suikaloitu persiljan juuri sekä porkkana, keitetään hiljaisella tulella.
2. Hienoksi silputtu sipuli ja tomaatit sekoitetaan öljyyn. Suolasienet valellaan kiehuvalla vedellä ja leikataan kuutioiksi.
3. Kurkut kuutioidaan, tuore kala paloitellaan ja nämä sekä paloiteltu suolakala, ravun liha ja mausteet yhdistetään kohdissa 1 ja 2 lueteltuihin aineksiin.
4. Kattila pannaan uuniin tai heikolle tulelle 15 minuutiksi.
5. Keitto höystetään sitruuna- mehulla ja smetanalla.


Sieniseljanka

1,5 1 vettä, 6-8 kuivatettua herkkutattia, 2 lasillista suolasieniä ,12 oliivia, 2 lasillista pieneksi silputtua kaalia, 11/2 lasillista hapankaalia, 1 persiljanjuuri, 2 rkl tilliä, 1/2 lasillista smetanaa, 1 sellerinjuuri, 2 sipulia, 2 rkl voita, 2 tomaattia, 3 laakerinlehteä, 10 mustapippuria, 1/2 sitruunaa tai ½ lasillista hapanta kvassia tai kaljaa
1. Sienistä valmistetaan liemi seuraavasti: keitetään kuivatettuja sieniä, kunnes ne pehmenevät. Sienet suikaloidaan ja niiden annetaan kiehua edelleen suikaloitujen juuresten kanssa.
2. Tuore kaali, hapankaali, tomaatit ja silputtu sipuli haudutetaan voissa pehmeiksi.
3. Suolasienet valellaan kiehuvalla vedellä ja leikataan pieniksi palasiksi.
4. Yhdistetään kaikki kohdissa
1, 2 ja 3 luetellut ainekset, lisätään mausteet ja annetaan kiehua 15 minuuttia kohtalaisella tulella. Valmis seljanka höystetään smetanalla ja sitruunan mehulla.

------------

No joo, kalaksi käy alkuun varmaan sellainen kala, jota on saatavilla. Ahven tai pakastekala, kirjolohi. Tuoretta sampea ei tarvitse olla.

Lihaksi käy possu, nauta tai vastaava, ei tarvitse sorsaa, ankkaa tai tavia. Peltopyystä puhumattakaan.

Parempi on opetella yksinkertaistetulla reseptillä ja lisätä aineosia sitä mukaa, kun ymmärtää keiton maun kehittymisen. Ei kannata aloittaa liian vaikeasti.
Kasvisten maku tulee aivan tavallisista kasviksista, porkkana, sipuli, purjo, mutta erityisesti kunkin seljankan liemistä, kuten suolakurkun liemi, kalja jne. Loppu on vain maustetta.

Erinomainen kesäruoka, hakkaa mäkkärit.

Suomalaisissa keittokirjoissa on myös yksinkertaisempia ja nopeampia versioita.

16

15897

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • katja.jkl

      tulihan se sieltä, hyvä ohje :-) Kiitos.

    • ArthurDent

      joka mies kokkaamaan. Niin on hyvät ohjeet. Seljankaa vaan ruokatermariin niin ei tartte siellä "venäjän maalla" vieraitte sapuskoihin turvautua.

    • kokkailija

      Tutkailkaapa tämmöistä, jos sattuu kohdalle. Voi vertailla ruuanlaittokulttuuria ja kokkailla hyvää ruokaa. Eroaa suomalaisista keittokirjoista esim. lihan käsittelyn osalta.

      ZYKINA, O.: Venäläinen keittiö
      "Venäläinen ruoka ja keittiö on meille suomalaisille yhtaikaa eksoottista ja kuitenkin niin läheistä. Monet ruokalajit ovat tulleet Karjalan kautta muunneltuina versioina suomalaisiin ruokapöytiin. Tähän kirjaan on koottu noin 110 ruoanlaitto-ohjetta alkupaloista ja keitoista liha- ja kalaruokiin sekä makeisiin jälkiruokiin. Ohjeet esitetään erittäin selkeästi ja havainnollisesti. Kunkin luvun alussa ovat ohjeet ruoka-aineiden käsittelystä, yksityiskohtaisessa ohjeessa on koko sivun kuva valmiista ruoasta kattauksineen. Ruoanvalmistus neuvotaan sekä kuvasarjan että tekstin avulla. Mukana on luettelo tarvittavista aineista, valmistuksen vaikeusaste sekä kalorimäärä. Kirjassa on värikuvitus."

    • Stari

      Venäjällä on huippuhyviä ruokia vaikka kuinka paljon. Täälläkin viikolla on niitä tullut nautisketua joka päivä. Voi vkusna, voi vkusna sentään !!!.
      Viimeisin kokemus on tältä päivältä Viipurin linja-autoasemaa vastapäätä oleva Stalovaja, maukas salaatti, rassolnik keitto ja lihakastike perunamuussilla, eikä maksanut paljon pkaakaan.

      Seljanka keitto on helmi venäjän ruokakruunussa. Jokaisesssa kuppilassa se on erilaista - huonoa en ole saanut koskaan. Kolme parasta seljankakeittopaikkaa on Valkoinen hevonen Viipurissa, Aldoka Käksalmessa ja Piipun Piha Sortavalassa. Ensi viikolla nämä kaikki paikat tulee käytäväksi.

      Kotona olen keitellyt sekä liha- että kalaseljankaa mutta tulos ei ole ollut tyydyttävää. Hyvää se on kyllä ollut joka kerta mutta ei samaa mitä itänaapurissa. Jotain siitä kuitenkin aina puuttuu.
      Tänään toin Talikkalan torilta jopa ihan aidot ainekset, katsotaan sitten maanantaina mikä on tulos. Ressun resepti on hyvä ja toimiva, ei muuta kun keittelemään.

      • tarinaa

        Minä ainakin tiedän paljon Venäjälläkävijöitä jotka ottavat aina kotoa eväät mukaan kun menevät vaikka parinkin päivän matkalle. Näiden mukaan siellä tarjottava ruoka on hyvin kyseenalaista ja monet ovat saaneet tänäkesänäkin ruokamyrkytyksen. Makukin on ihan kamala ja palvelu aataminaikaista.
        Näin ainakin kerrotaan ihan varmana juttuna.


      • avomielin
        tarinaa kirjoitti:

        Minä ainakin tiedän paljon Venäjälläkävijöitä jotka ottavat aina kotoa eväät mukaan kun menevät vaikka parinkin päivän matkalle. Näiden mukaan siellä tarjottava ruoka on hyvin kyseenalaista ja monet ovat saaneet tänäkesänäkin ruokamyrkytyksen. Makukin on ihan kamala ja palvelu aataminaikaista.
        Näin ainakin kerrotaan ihan varmana juttuna.

        että tutuillasi on ongelmia ruokailun suhteen. Omat henkilökohtaiset kokemukset ovat laidasta laitaan erinomaisesta ei niin hyvään. Kun on utelias mieli ja käy usein monenlaisissa paikoissa, niin kaikkea voi sattua. Venäläinen keittiö on kuitenkin maailman kuulu. Ruokamyrkytystä en ole saanut kymmeneen vuoteen koskaan Venäjällä, mutta tunnen ihmisiä jotka ovat saaneet. Ruokamyrkytyksen voi myös saada koto Suomessa. Yleistäminen ei kannata missään päin maailmaa. Maassa maan tavalla (ja kaikki eivät kuulemma tykkää suomalaisestakaan ruuasta). Kannattaa käydä itse katsomassa ja kokemassa.


      • karkoski
        tarinaa kirjoitti:

        Minä ainakin tiedän paljon Venäjälläkävijöitä jotka ottavat aina kotoa eväät mukaan kun menevät vaikka parinkin päivän matkalle. Näiden mukaan siellä tarjottava ruoka on hyvin kyseenalaista ja monet ovat saaneet tänäkesänäkin ruokamyrkytyksen. Makukin on ihan kamala ja palvelu aataminaikaista.
        Näin ainakin kerrotaan ihan varmana juttuna.

        Tuon "varman jutun" kiistän heti alkuunsa. Tietysti, makuja on monia, ei kaikki syö kaalikääryleitä tai maksalaatikkoakaan. Itse ekalle muutaman viikon keikalle mennessäni aloin hamstraamaan Suomen puolella elintarvikkeita, ja kokenut kolleegani tuli perässä ja mätti tavarat koristani takaisin kaupan hyllylle sanoen, "Saatana jos siellä elää 200 miljoonaa venäläistä niin pärjätään mekin siellä muutama viikko..!!" Kyllä kannatti. Pari kertaa sattui eteeni sellainen hieman.. hmm.. epäilyttävä soppa, mutta muutoin mielettömän hyvää.


      • Anonyymi
        tarinaa kirjoitti:

        Minä ainakin tiedän paljon Venäjälläkävijöitä jotka ottavat aina kotoa eväät mukaan kun menevät vaikka parinkin päivän matkalle. Näiden mukaan siellä tarjottava ruoka on hyvin kyseenalaista ja monet ovat saaneet tänäkesänäkin ruokamyrkytyksen. Makukin on ihan kamala ja palvelu aataminaikaista.
        Näin ainakin kerrotaan ihan varmana juttuna.

        Minä ainakin kuulun heihin jotka syövät sen maan ruokaa missä milloinkin ovat ja Venäläis ruokiissa löytyy makuja ,sitä ei niinkään ole Suomen ruokiissa


      • Anonyymi
        tarinaa kirjoitti:

        Minä ainakin tiedän paljon Venäjälläkävijöitä jotka ottavat aina kotoa eväät mukaan kun menevät vaikka parinkin päivän matkalle. Näiden mukaan siellä tarjottava ruoka on hyvin kyseenalaista ja monet ovat saaneet tänäkesänäkin ruokamyrkytyksen. Makukin on ihan kamala ja palvelu aataminaikaista.
        Näin ainakin kerrotaan ihan varmana juttuna.

        Ravintoloita on maailmassa monenlaisia, siitä on tositteita ,,esim. Jyrki Sukulan ohjelmat , Gordon Ramsaun , yms. Siis Suomessakin !!


      • Anonyymi
        avomielin kirjoitti:

        että tutuillasi on ongelmia ruokailun suhteen. Omat henkilökohtaiset kokemukset ovat laidasta laitaan erinomaisesta ei niin hyvään. Kun on utelias mieli ja käy usein monenlaisissa paikoissa, niin kaikkea voi sattua. Venäläinen keittiö on kuitenkin maailman kuulu. Ruokamyrkytystä en ole saanut kymmeneen vuoteen koskaan Venäjällä, mutta tunnen ihmisiä jotka ovat saaneet. Ruokamyrkytyksen voi myös saada koto Suomessa. Yleistäminen ei kannata missään päin maailmaa. Maassa maan tavalla (ja kaikki eivät kuulemma tykkää suomalaisestakaan ruuasta). Kannattaa käydä itse katsomassa ja kokemassa.

        Jotkut on niin ennakkoluuloisia kuten yks työkaverini jättää syömättä työmaaruokalassa makaronilaatikon kun luulee sen olevan Italialaista ruokaa.


    • Orlov

      Illalla täytyy alkaa keittiömetsuriksi ja laittaa
      kylmää borsh keittoa.Taidanpa leipoa muutaman kaalipiiraan myös.Maukasta kesää kulkureille.

    • Anonyymi

      🐕🐍🦎🐸

      Kiinassa tä on hyvääää,syö

    • Anonyymi

      Venäjältähän saa aina hyvää ruokaa : On keitettyä vodkaa,on paistettua vodkaa,on grillattua vodkaa ja vielä vodkassa marinoitua vodkaa..

      • Anonyymi

        Toista on Englannissa, jossa keittiön bravuuri on ollut jo vuosikausia keitetty vesi. Tosin sekin joskus epäonnisttuu ja palaa pohjaan.


      • Anonyymi

        Yeillä ei riittää,niin,eikä espanjassa, italiassa,ranskassa,eikä amerikkassa


    • Anonyymi

      Venäläinen keittiö on saanut tässä monipuolisen käsittelyn. Hara'soo!

    Ketjusta on poistettu 92 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      74
      2502
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      172
      1802
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      74
      1474
    4. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      246
      1467
    5. Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.

      Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda
      Maailman menoa
      267
      1465
    6. Minkä merkkisellä

      Autolla kaivattusi ajaa? Mies jota kaipaan ajaa Mersulla.
      Ikävä
      85
      1292
    7. IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!

      Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel
      Maailman menoa
      392
      1255
    8. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      343
      1232
    9. Nyt kun Pride on ohi 3.0

      Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että
      Luterilaisuus
      368
      1208
    10. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      128
      1185
    Aihe