Ensikertalaiselle jelppiä!?

ensikertalainen

Onko mitään isompaa papukaijaa, jonka aloittelija voi ottaa? Tahtoisin ennemmin ottaa kohtalaisen ison papukaijan, kuin esim.neitokakadun. Mukavia otuksiahan nekin tietysti ovat, ja aion ottaa sellaisen, ellei isompaa aloittelija voi. Suuret kiitokset kaikille, jotka viitsivät neuvoa!

3

554

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -M-

      Periaatteessa mikään noista isommista kaijoista ei ole mitenkään helppo lemmikki eikä niitä pääsääntöisesti oikein voi aloittelijoille suositella.
      Osa pienemmistä kyllä omaa kyllä hyvinkin ison kaijan edestä luonnetta ja pippuria (kuten esim senegalinkaija...), mutta niidenkin käsittelyssä on ensikertalaisella helppo mennä metsään niin että käsissä on kohta aika mahdoton pikkuriiviö.
      Kauluskaijatk ovat usein kohtalaisen kivaluonteisia ja isokauluskaijassa on jo pikkuisen enemmän kokoa.

      Toisaalta nämäkin asiat on aikalailla ihmisestä kiinni, eli jos tekee kotiläksynsä kunnolla ja ottaa hyvin selvää asioista etukäteen, etenkin niistä vaikeista ja vaativista puolista papukaijapidossa ei se iso kaijakaan ensimmäisenä lintuna ihan mahdoton ajatus ole. Edellyttää vaan vastuullista luonnetta, halua ottaa asioista selvää ja kohtalaista itsekritiikkiä sen suhteen onko iso kaija liian suuri pala haukattavaksi vai ei.

      Mutta kehotan siis kovasti perehtymään ensin noihin erilaisiin isoishin kaijoihin ja niiden omistajiin, käymään mahdollisesti vierailulla näiden omistajien luona että hiukan saisi tuntumaa siihen mitä se papukaijaomistajan arki oikeasti on. Tavallisimmat isot kaijat eli jakot, amatsonit ja isommat kakadut poikkeavat jonkun verran perusluonteeltaan toisistaan ja yksilöt vielä enemmän, eli kannattaa miettiä mikä olisi juuri se omaan elämään ja talouteen parhaiten sopiva laji, ja etenkin onko siitä valmis niin hyvine kuin pahoinekin puolineen ottamaan vastuuta seuraavaksi viideksikymmeneksi vuodeksi tms. Ensikertalaisen kannattaa myös varmistaa että tavoitettavissa on lajin kokeneempia harrastajia joilta voi kysellä neuvoja jos tulee ongelmia.

      Lukaisepa ajatuksen kanssa alkajaisiksi vaikka allaolevat jutut ja mieti myös kunnolla miksi juuri sen ison kaijan haluaisit kun juuri neitsikastakin löytyy kyllä kaikki ne ominaisuudet mitä lemmikkilinnulta kaivataan huomattavasti helpompana paketina kuin isosta kaijasta.

      http://www.papukaijayhdistys.fi/modules.php?name=News&file=article&sid=82
      http://www.papukaijayhdistys.fi/modules.php?name=News&file=article&sid=51

      Artikkelien lisäksi kannattaa sivustolla tutustua myös SPY:n foorumin kirjoituksiin, siellä näitäkin asioita on pohdiskeltu porukalla useampaankin otteeseen.

    • sikkis

      Ensimmäiseksi linnuksihan suositellaan usein undulaattia tai neitokakadua ja luonteensa tasaisuuden ja helppohoitoisuutensa takia ne ovat mainioita ekoja lintuja. Niiden kanssa oppii tutustumaan lintujen hoitoon yleensä ja valmistautuu hyvin vaativamman lajin hankintaan. Neitokakadun jälkeen seuraava saattaisi olla kauluskaija. Minulla itselläni oli undulaatteja yli vuoden ennen kuin hankin kauluskaijan. Kaulis on neitsikkaa vain pikkusen isompi, mutta tempperamenttiä, omaa tahtoa ja itsepäisyyttä löytyy niin että oksat pois... osaahan tuo kaveri toki ihanan hellyttäväkin olla mutta välillä sitä miettii sormet haavoilla että täytyy se ihmisen hullu olla kun tämmösestä nauttii :D... ja minäkin harkitsin ennen kauluskaijani hankintaa isompaa papukaijaa. Mutta sehän on loppujenlopuksi ihmisestä itsestään kiinni. Ison papukaijan kanssa täytyy vain muistaa se, että se a)maksaa paljon enemmän kuin pienemmät papukaijat b)niiden älykkyystaso on lähes samaa luokkaa kuin pienellä lapsella ja ne käyvät läpi omat uhma-ja murrosiät c)ne elävät lähes yhtä pitkään kuin ihminen voi elää - oletko valmis rakastamaan lintua, kuuntelemaan sen huutamista, kestämään sen puremista ja pitämään sille seuraa monta tuntia päivässä mahdollisesti koko loppuelämäsi?
      Näitä ja monia muita kysymyksiä on hyvä miettiä ison linnun hankinnassa, tutustua asiaan tarkkaan ja tutkia erilaisia lajeja tarkkaan ennen kuin valitset niistä itsellesi sen sopivimman. Mutta aina täytyy pitää mielessä että esimerkiksi käsikesy neitokakadu voi olla aivan yhtä hurmaava kuin sen isompi sukulainen, ilman läheskään yhtä pahoja uhmiksia ja yhtä kookasta ja voimakasta nokkaa ;) lykkyä tykö lajin valintaan!!

      • ensikertalainen

        Kiitoksia kovasti neuvoista! Totta kyllä on tuo, että isot papukaijat maksavat todella paljon ja elävät kauan. Itse olen vielä niin nuori, etten usko olevani valmis sitoutumaan koko loppuiäkseni lintuun. Ehkä tuo neitokakadu kuitenkin on itselleni paras vaihtoehto:). Voihan sitä sitten myöhemmin katsoa, jos riittäisi aikaa ja tarmoa isompaankin. Eikä kyllä taitaisi oikein varaakaan olla;). Taidan tosiaan tyytyä ottamaan eläkeläisneitokakadupariskunnan, jolloin pääsee tutustumaan lintuihin ja elelemään niiden kanssa, mutta jotka eivät kuitenkaan kymmeniä vuosia elä:).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2809
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      376
      2664
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2200
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      66
      1876
    5. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      71
      1838
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1783
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1774
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      143
      1708
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1603
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1482
    Aihe