hitsausinvertteri vs. -muuntaja

säätäjä

Eli olis tarkoitus ostaa halvahko puikkohitsauslaite satunnaiseen harrastekäyttöön. Kokemusta ei entuudestaan ole. Mitenkä nämä muuntaja ja invertteri käytännössä eroavat toisistaan? Tietysti kooltaan, painoltaan, ja tekniikaltaan, mutta olen myös kuullut että invertterillä puikot syttyvät helpommin (miksi?). Hinnan puolesta kallistuisin muuntajan puolelle esim. Biltema: muuntaja 80€ invertteri 300€. Niin ja tekeekö noilla Bilteman vehkeillä mitään?

11

24860

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyllävoit

      harrastehitsaukset tehdä muuntajalla ja harrastuspuikolla,
      mutta niille ei pakkaslujuutta luvata,
      tai paremminkin iskusitkeyttä kylmässä. Jos haluat
      ammattilaatua, niin tarvitset tasasähkölähteen ja
      emäksisellä päällysteellä varustetun puikon, vaikkapa
      OK 48.
      Tasasähkölähteeksi kelpaa invertteri, hitsausmuuttaja
      tai tasasuuntaaja. Nykyään kaupasta saa vain
      inverttereitä.

      • kylläniillä

        Bilteman laitteiden kaltaisilla muuntajilla on
        paljonkin hitsattu eikä aivan huonolla menestyksellä,
        mutta en suosittele.


    • Kallion Raudoittaja

      Bilteman tuotteet ovat paljoudessaan ihan käypää tavaraa - ainakin hinta/laatu-suhde on niissä melko hyvin kohdallaan. Ja vastuullinen yritys se on kaiken kaikkiaan, uskaltaa ostaa sieltä jos hyväksi näkee.

      Invertteri toimii [suurtaajuisesti sykkivällä] tasavirralla, siinä sen ero. Toinen merkittävä plussa invertteissä on - helpomman hitsattavuuden lisäksi - se, että voit käyttää sitä vaikka 100 m pitkän jatkoroikan päässä: helppoa saada hitsausvirtaa vaikeampaankin paikkaan.

      Jos päädyt ostamaan hitsauskoneen, kiinnitä huomiota myös sille luvattuun paloaikasuhteeseen kullakin virralla. Suurestakaan nimellisvirrasta ei ole vastaavaa hyötyä, jos se saadaan vaatimattomalla paloaikasuhteella...

      • tarkoitit

        ettäkö invertteria voi käyttää 100m jatkoroikan päässä. Siis jos tarkoitit invertteriä syöttävää jatkoroikkaa niin ei pidä paikkaansa. Jos laitetaan se 100m roikkaa niin silloin tulee niin iso jännite alenama että laiteen elktroniikka sanoo poks ja pam. Kaveri ei uskonut 20m roikkaa ja elektronikka kärähti roikan päässä oli jotain 200v jännite enää ja se riitti.


      • Kallion Raudoittaja
        tarkoitit kirjoitti:

        ettäkö invertteria voi käyttää 100m jatkoroikan päässä. Siis jos tarkoitit invertteriä syöttävää jatkoroikkaa niin ei pidä paikkaansa. Jos laitetaan se 100m roikkaa niin silloin tulee niin iso jännite alenama että laiteen elktroniikka sanoo poks ja pam. Kaveri ei uskonut 20m roikkaa ja elektronikka kärähti roikan päässä oli jotain 200v jännite enää ja se riitti.

        Pitänee sitten lopettaa jatkoroikan päässä hitsaileminen... ettei "invertteri kärähtäisi"...

        Onhan tuo tähän saakka kestänyt, mutta miten lienee nyt kun se poloinen tietää, että sen pitää kärähtää jos sähkö tuodaan kauempaa jatkoroikalla. Niinhän se on, se kimalaisen lentokin: kaikkien aerodynamiikan ja fysiikan teoriaoiden mukaan se ei pysty lentämään. Mutta kun se onneton ei sitä tiedä se lentää vaan...

        On tietenkin valitettavaa jos "kaverisi invertteri kärähti kun se oli jatkoroikan päässä". Minä ainakin hitsailen omallani vielä niin kauan kuin se kestää.


    • hitsaukset

      voi tehdä muuntajallakin yleensä. Vaatii hiukan osaamista, kuten myös invertterillä hitsatessa.Hitsauksen lujuus riippuu paljolti mitä puikkoja käyttää ja enenkaikkea osaamisesta, hitsaaminen on taitolaji.

    • kotihitsari

      Olen hitsannut paljon muuntajalla. Täyttänyt koneistusta varten, traktorikaivuria, autoa, kaivuukauhaa, jne ja jne siis monta monta pakettia puikkoja. OK 46 hyvä peruspuikko ja on niitä muita puikkoja muuntajalle myös.

    • kemppix

      Aivan hitsaustöissä pitää punnita mitä hitsataan,kuinka paljon ja kuka hitsaa,jollei ole kokemusta sitä pitää tehdä.
      Hyvä hitsari saa jälkeä ihan muuntajalla jos on sillä ikänsä hitsaillu,nuoret jonnet ei osaa enää hitsata millään,kas kun siihen ei voi älypuhelinta liittää eikä lääppiä!
      Turhaa myös ostaa nurkkaan pölyttymään 5000e konetta jos samat työt voi hoitaa 100-200e hyvällä.
      Halvoista tulee pitäytyä erillään,niissä ei ole mitään tekemistä laadun kanssa eikä oikeiden koneiden,sama pätee kaikkiin koneisiin!

    • Hitsi

      Moi
      Kumpi voisi olla harrastekäyttöön sopivampi, Motonetin Telwin Infity 150, 130A (129€) vai Puuilon Pistone 160A (129€). Molemmat tarjouksessa kai.

      • IsoRasia

        Vaikea rasti. Teoriassa Puuilon kone parempi koska suurempi virta. Joskus hitsasin puikolla traktorin kauhaa ja siihen sai puottaa 4mm puikkoa niin paljon kuin ehti. Vastaan tuli koneen hyötysuhde eli lämpösuoja keskeytti homman vähän väliä. Motonetin koneella lämpöongelmat tulee nopeammin.
        Mutta peruskäytössä itse hitsasin yleensä puikon-kaksi ja sitten pidettiinkin tuumailutauko tms. joten harvoin lämpöongelmat tulee vastaan.

        Koneista taas ei voi oikein sanoa lukemien perusteella mitään; Itselläni oli parin sadan GYS invertteri pitkään, kunnes sain loppuunmyynnistä halvalla Telwinin 160A koneen. Meinasin tehdä sillä bisnestä ja myydä voitolla pois, mutta se jäi varastoon, kunnes innostuin kokeilemaan sitä. Telwin poltti puikkoa paljon paremmin kuin GYS ja erityisesti aloitus oli paljon helpompi. Siinä kuin GYS:llä puikko syttyi ilman kikkailuja joka neljännellä kerralla, niin Telwinillä 90% syttyi laakista. Ilmeisesti parempi sytytysautomatiikka.
        Myös puikon kiinni tarttuminen oli Telwinillä vähempää, koska se osasi pudottaa virrat heti kun puikko meinasi jumia. GYS jatkoi virran pitämistä ja puikko yleensä tarttui vain tiukempaan.
        Nyt on käytössä 1200€ TIG jossa puikko-ominaisuus. Mutta puikko-ominaisuus on paljon huonompi kuin 599€ (ovh) Telwinissä.

        Speksien valossa katsoisin maksimivirran kestoa ilmoitettua hyötysuhdetta sekä takuun kestoa jos näiden kahden ilmoittamasi välillä pitäisi valita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      374
      4764
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      86
      1914
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      67
      1641
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1566
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      241
      1486
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1420
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1396
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1377
    9. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      11
      1254
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    Aihe