Kokemuksia Mamaiasta

Mannu

Olimme Mamaiassa Hotelli Pelicanissa viikon ja tulimme Suomeen viime sunnuntaina.

Hotelli Pelican oli kohtalaisen siisti: siivojat vaihtoivat päivittäin pyyhkeet, petasivat sängyt (jos ne itseltä olivat jääneet petaamatta), tyhjensivät roskikset sekä moppasivat lattiat. Huoneessa oli pieni jääkaappi, fööni ja televisio, josta näkyi n. 30 kanavaa (mm. HBO, CNN, MTV, Eurosport). Kerroshoitajat olivat ainakin meille ystävällisiä ja hymyileviä, vaikka englannin kielitaito heiltä puuttuikin. Tippiä emme päivittäin jättäneet, mutta ohjeistuksena olisi hyvä vähintään pari kymmentä tuhatta jättää (1 € = n. 32 500 Lei).

Aamiainen tarjoiltiin klo 7.30 - 10. Mitä aikaisemmin meni, sitä varmemmin valikoimaa oli. Tarjolla oli sämpylöitä, juustoja, leikkeleitä, hedelmiä, jogurttia, munia (keitettyjä ja paistettuja), makkaroita, leivoksia, teetä, kahvia ja mehua. Ruoka oli ihan syötävää ja ehkä suomalaiseen makuun parhaiten kävi sämpylä yksittäispakatulla sulatejuustolla ja porsaan filé-leikkeleellä. Kahvi on erittäin väkevää.

Rahaa pystyi vaihtamaan respassa. Pääosin käytössä oli vanhaa rahaa, mutta jonkin verran myös tuli vastaan uutta. Hinnat ilmoitetaan kaupoissa ja ravintoloissa vaihtelevasti: uudella, vanhalla tai molemmilla. Hintojen ja seteleiden juonesta pääsee kyllä hetkessä kiinni.

Vastaanottovirkailijat ja aamiaistarjoilijat olivat aika nuoria, mutta englannin kielitaitoisia. Byrokratia jylläsi. Tavalliset työntekijät eivät omanneet päätäntävaltaa, vaan tärkeissä asioissa he joutuivat kääntymään esimiehensä puoleen. Muutoinkin Mamaiassa työskentelevät ovat suhteellisen nuoria ja tällä keskustelupalstalla paljon parjattu romanialainen palvelukulttuuri vaatii kyllä hieman puolustelua. Tarkkailtuani viikon ajan sikäläisiä työntekijöitä ei voi kuin ihmetellä niinkin hyvää palvelua. Jengi tekee siellä vähintään 12 tunnin päiviä ilman lakisääteisiä taukoja. Monesti he päivätyöstänsä päästyään menevät esim. baariin töihin. Siinä kyllä monella suomalaisellakin ammattilaisella hymy hyytyisi. Ei kyllä ollut ihme, kun muutaman kerran saimme herätellä väsynyttä baarimikkoa tyhjässä ravintolassa. Muutaman romanian kielisen sanan opettelu ja vilpitön hymy saa myös ihmeitä aikaan. Loppujen lopuksi kaikki on pelkästään omasta suhtautumisesta kiinni. Jos lomalle lähtee, niin kannattaa yrittää myös vaihtaa vapaalle ja ottaa iisisti.

Varsinaisiin huijausyrityksiin emme oikeastaan törmänneet. Yhden kerran Ravintola MCM:ssä (tai jotain sinne päin) Pelicania vastapäätä tarjoilija ei tuonut vastarahoja (20 000 Lei). Annoimme asian olla, sillä joka tapauksessa olisimme ko. summan jättäneet tipiksi.

Taksien kanssa kannattaa olla myös tarkkana. Me ainakin sovimme kaikki maksut etukäteen, joten näin ei yllätyksiä tullut. Taksikuskit olivat muutoinkin mielenkiintoisia. Tarjontaa löytyi klassista musiikkia täysillä soittavasta akateemisen oppiarvon omaavasta vanhasta herrasta nuoriin pojan kloppeihin. Mustalaisten ajamia hevosvossikoita pyörii myös joka paikassa. Hinta ilmoitetaan aina henkilöä kohden. Kannattaa kokeilla, jos vain hajun sietää. Lanta nimittäin tuoksui vossikoiden käyttämillä reiteillä voimakkaasti. Ja en kyllä tiedä, mitä hevosille syötetään, sillä niin kovasti tuntuivat ilmavaivoista kärsivän.

Hotelli Pelicanin uima-allas oli yhteiskäytössä Hotelli Palasin kanssa. Uima-allasalue oli siisti ja valvoja huomautti väärinkäytöksistä pilliin viheltelemällä. Aurinkotuoleja on paljon ja baarin valikoima oli kattava. Sää suosi ainakin meidän lomaviikkoamme, vaikka joka päivälle ennustettiin ukkosmyrskyjä.

Ruoka Romaniassa on ihan hyvää, ehkä hieman mautonta. Melkein joka ravintolan lista sisältää myös pizzoja, jotka ovat myös kokeilemisen arvoisia. Schawormia voi myös lämpimästi suositella. Pitaleivän tai sämpylän väliin laitetaan mm. perunaa, kaalta, kanakebabia, suolakurkkuja, ketsuppia ja majoneesia. Halpaa ja täyttävää. Keittoja Romaniassa syödään myös paljon. Keitot, mitä me söimme, olivat kevyitä ja sopivat korkeintaan pieneen nälkään tai alkupalaksi. Ruokapaikoista mieleenpainuvimmat olivat Ravintola Bueno, La Fontanella sekä ns. "kukkaravintola". Varmin valinta joka paikassa on tilata joko kanaa tai porsasta. Lisukkeet täytyy tilata erikseen. Kalaa en suosittele. Mamaista löytyy myös McDonalds, tosin grillivaunuversiona.

Mamaia on täynnä baareja, ravintoloita, hotelleja sekä kauppoja. Pienistä marketeista on hyvä ostaa juomaa ja pientä syötävää kuten sipsejä. Paikallisista oluista paras oli mielestäni Skol, jota saa myös Brasiliasta. Hinta ei päätä huimannut. Tupakka oli myös edullista ja myytävänä oli mm. L&M, Marlboro. Kartonki maksoi n. 10 €. Vaateostoksissa minulla tuli ainakin keskityttyä kenkiin ja laukkuihin. Hintataso vaihteli muutamasta eurosta kahteenkymmeneen. Vaateet, laukut ja kengät ovat värikkäitä sekä koristeltuja paljetein ja strassein. Kannattaa kuitenkin rohkeasti kokeilla ja yllättää ensi kesänä!!! Suomessa ei välttämättä samanlaisia tule vastaan! Constantan ostoksiin kannattaa varata myös reilusti aikaa, jos shoppailu kiinnostaa. Tomi´s Mall -ostoskeskus on hintava, mutta laadultaan hyvä. Myös kävelyostoskadulta pystyi tekemään hyviä, laadukkaita löytöjä. Hinta oli heti korkeampi, mutta Suomessa saisi maksaa samasta tuotteesta ainakin kaksinkertaisen hinnan. Sivukadut ovat edullisempia.

Romaniaa voin lämpimästi suositella kaikille. Ihmiset ovat ystävällisiä ja hintataso on vielä alhainen. Joka paikassa oli ylipäätänsä ottaen siistiä eikä meidän ainakaan tarvinnut taskuvarkaita pelätä. Mielessä jos pitää aina, että maassa maan tavalla eikä unohda ystävällistä käytöstä ja hymyä, pärjää varmasti ja nauttii olostansa!

3

1313

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • palannut

      Olimme sitten samaan aikaan Mamaiassa ja vieläpä samassa hotellissa. :) Me vain oltiin 2 viikkoa. Yhdyn kirjoitukseesi hotellista ja Mamaiasta yleensäkin.

      Lisäisin vielä että minibusseilla on helppoa ja suht halpaakin liikkua jos haluaa liikkua pääkatua aukiolta toiselle tai Constantaan. Muistaakseni bussi 310 on halvempi kuin muut, sillä matka Mamaian sisällä maksoi 10000 ja muilla noin 20000 per henkilö.

      Ruokien mausteettomuus yllätti itseäni, mausteiseen ruokaan kun olen tottunut. Shawormat ovat todella kokeilemisen arvoisia. Parhaimman makuisia ostimme itse keskusaukion kioskeista, siellä oli paremmat täytteet (kurkkua, tomaattia, sipulia, paprikaa, tulinen kastike).

      Yksi epämiellyttäväkin kokemus lomaamme mahtui. Eräässä ravintolassa jollakin miehellä ja ilmeisesti omistajalla oli jotain erimielisyyksiä ja tämä mies potki tuoleja rikki ja sieppasi aseekseen sellaisen pitkän puukon jolla leikkaavat kananlihaa shawormoihin. Sen puukon kanssa mies sitten käveli hermostuneena ympäri ravintolaa kunnes tilanne laukesi puhelinsoiton avulla. En tiedä mistä oli kyse ja oliko meillä muutamalla asiakkaalla todellista vaaraa, mutta joka tapauksessa tämä tyttö pelkäsi.

      Mutta yleisesti ottaen toivotan kaikille Mamaiaan lähtijöille oikein mukavaa matkaa! Meillä ainakin oli onnistunut loma. :)

      • Kaaleppi

        Maistoitteko kastikkeita, joita ruokalistalta saattoi tilata? Kaikki maku oli niissä! Pitihän tomaattiketsuppikin tilata erikseen.


    • Mirva

      Älkäähän nyt innostuko liikaa kehumaan. Kyllä Mamaia on jo hinnoitellut itsensä täysin "turistilta rahat pois"-mentaliteetilla eikä hinnat ole sen halvempia kuin muuallakaan Euroopassa. Päinvastoin, esimerkiksi kalliksi luultu Italia on nykyisin turistikohteiltaankin halvempi kuin Mamaia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      140
      4295
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      125
      1681
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1497
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1422
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1304
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      51
      1207
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1141
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1126
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1091
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      66
      1083
    Aihe