Jos koen itseäni herjattavan lehden ylläpitämällä keskustelupalstalla, niin kuinka helposti saan henkilötiedot herjaajasta? Onko lehdellä velvollisuus antaa tiedot, esim. IP-osoite?
Lähdesuoja keskustelupalstalla?
7
559
Vastaukset
- Mohammed G.
Suomessa rikosten selvittelyä hoitaa poliisi, koska yksityisen ihmisen rikostutkinta voi olla hiukan työlästä hommaa.
Kävele poliisilaitokselle ja kerro että haluat tehdä rikosilmoituksen. Siellä virkailija haastattelee sinut ja täyttää lomakkeen, jonka luettuasi allekirjoitat. Poliisi päättää sitten itse mitä juttuja ne tutkii ja milloin sekä hankkii tarvittavat tiedot vaikka väkisin, jos he katsovat sen tarpeelliseksi.
Syyttäjä päättää sitten aikanaan, viedäänkö juttu oikeuteen.
Jos herjaus tuntuu loukkaavalta, mutta ei ole tulkittavissa rikokseksi, käytä sanan säilää kirjoittajaa vastaan, mutta varo visusti astumasta rajan yli. Jos sitten jäät kisassa tappiolle, niin ei sille kai sitten mitään voi?
Tuskin lehti kovin mielellään mitään IP-tietoja antaa. Kyllä voi kirjoittelu loppua kovin hölösuisen isännän palstoilla. Mitä sitten aikoisit tehdä? Vainota kirjoittajaa? Ja joutua sitten itse oikeuteen?- Beagle Boy
Mohammed kirjoitti melko asiallisen vastauksen, mutta Suomen lakia hän ei näköjään tunne. Kun tutustuu ROL:n pykäliin 7,8 ja 10 niin huomaa, että virallisen syyttäjän on asianomistajan vaatimuksesta se syyte nostettava tai ainakin asianomistajan vaatimuksesta saatettava syyllisyyttä koskeva ratkaisunsa tuomioistuimen käsiteltäväksi.
Beagle Boy kirjoitti:
Mohammed kirjoitti melko asiallisen vastauksen, mutta Suomen lakia hän ei näköjään tunne. Kun tutustuu ROL:n pykäliin 7,8 ja 10 niin huomaa, että virallisen syyttäjän on asianomistajan vaatimuksesta se syyte nostettava tai ainakin asianomistajan vaatimuksesta saatettava syyllisyyttä koskeva ratkaisunsa tuomioistuimen käsiteltäväksi.
Turha leikkiä täällä hämärillä lyhenteillä. "ROL" eli laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa,
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19970689
ei suinkaan sisällä sellaista, mitä väitit. Syyttäjän on nostettava syyte, "kun on olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi".
Olisi suorastaan mieletöntä, jos syyttäjän olisi asianomistajan vaatimuksesta nostettava syyte, vaikka syyttäjän arvion mukaan todennäköisiä syitä ei ole. Ei sellainen sovi oikeusvaltioon.
Kyseisen lain 1. luvun 7. ja 8. pykälä _rajoittavat_ syytteen nostamista silloin, kun todennäköisiä syitä on. (Huom.: Jos laissa on useita lukuja, joissa kussakin on oma ykkösestä alkava pykälien numerointi, tulee pykäläviittauksissa mainita myös luku.)
Kyseisen luvun 10. pykälä taas puhuu _syyttämättä jätetyn_ vaatimuksista. Tämä voi kuulostaa kummalliselta, mutta se koskee tapausta, jossa syyttäjä on katsonut todennäköisiä syitä olevan mutta jättänyt syytteen nostamatta esim. teon vähäisyyden takia. Syyttämättä jätetty voi tällöin hakea tuomioistuimelta eräänlaista epäilyistä puhdistamista.
_Asianomistajan_ oikeutena tilanteessa, jossa syyttäjä ei nosta syytettä, on toki se, että asianomistaja itse nostaa syytteen. Tämä on käytännössä kuitenkin aika hankalaa ja kallista.
- ip-osoitetta
ip-osoite on teletunnistetieto. Sen saa vain poliisi ja Soneran toimitusjohtaja.
- lakimiehet huom!!
Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä 13.6.2003/460
5 luku
Pakkokeinot
17 §
Verkkoviestin tunnistamistietojen luovuttaminen
Tuomioistuin voi pakkokeinolain (450/1987) 1 luvun 6 §:n 1 kohdassa tarkoitetun pidättämiseen oikeutetun virkamiehen, virallisen syyttäjän tai asianomistajan vaatimuksesta määrätä lähettimen, palvelimen tai muun sellaisen laitteen ylläpitäjän luovuttamaan verkkoviestin lähettäjän selvittämisessä tarpeelliset tunnistamistiedot vaatimuksen esittäjälle, jos on todennäköisiä syitä epäillä viestin olevan sisällöltään sellainen, että sen toimittaminen yleisön saataville on säädetty rangaistavaksi. Asianomistajalle tunnistamistiedot saa kuitenkin määrätä luovutettaviksi vasta, kun hän saa itse nostaa syytteen rikoksesta. Vaatimus on esitettävä laitteen ylläpitäjän kotipaikan tai Helsingin käräjäoikeudelle kolmen kuukauden kuluessa vaatimuksen perusteena olevan viestin julkaisemisesta. Tuomioistuin voi asettaa luovuttamisvelvoitteen tehosteeksi uhkasakon.
Tunnistamistietojen luovuttamista koskevaan päätökseen saa hakea erikseen muutosta valittamalla. Päätöstä, jolla luovuttamisvelvollisuus on määrätty, ei saa panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman, ellei valitusta käsittelevä tuomioistuin toisin määrää.
Tunnistamistiedot saa vieraan valtion viranomaisen pyynnöstä määrätä luovutettaviksi, jos pyynnön perusteena olevan viestin toimittamista yleisön saataville olisi Suomessa vastaavissa olosuhteissa pidettävä rikoksena tai jos luovuttaminen perustuu Suomea sitovaan valtiosopimukseen tai muuhun kansainväliseen velvoitteeseen.
Edellä 1 momentissa tarkoitetun laitteen ylläpitäjällä on oikeus saada valtion varoista korvaus tässä pykälässä tarkoitettujen tunnistamistietojen luovuttamisesta aiheutuneista kohtuullisista välittömistä kustannuksista. Korvauksen maksamisesta päättää tutkinnan suorittaneen kihlakunnan poliisilaitoksen päällikkö tai poliisin valtakunnallisen yksikön päällikkö. Päätökseen haetaan valittamalla muutosta hallinto-oikeudelta noudattaen, mitä hallintolainkäyttölaissa (586/1996) säädetään. Asianomistaja vastaa kuitenkin kustannuksista silloin, kun tiedot tuomioistuimen määräyksen mukaisesti luovutetaan hänelle.
18 §
Verkkoviestin jakelun keskeyttämismääräys
Tuomioistuin voi virallisen syyttäjän, tutkinnanjohtajan tai asianomistajan hakemuksesta määrätä julkaisijan tai ohjelmatoiminnan harjoittajan taikka lähettimen, palvelimen tai muun sellaisen laitteen ylläpitäjän keskeyttämään julkaistun verkkoviestin jakelun, jos viestin sisällön perusteella on ilmeistä, että sen pitäminen yleisön saatavilla on säädetty rangaistavaksi. Tuomioistuimen on käsiteltävä hakemus kiireellisenä. Ennen määräyksen antamista tuomioistuimen on varattava sille, jolle määräystä on haettu annettavaksi, ja verkkoviestin lähettäjälle tilaisuus tulla kuulluksi, jollei asian kiireellisyys välttämättä muuta vaadi.
Tuomioistuimen määräys on annettava tiedoksi myös siinä tarkoitetun verkkoviestin lähettäjälle. Jos lähettäjä on tuntematon, tuomioistuin voi määrätä lähettimen, palvelimen tai muun sellaisen laitteen ylläpitäjän huolehtimaan tiedoksiannosta.
Edellä 1 momentissa tarkoitettu määräys raukeaa, jollei kolmen kuukauden kuluessa sen antamisesta nosteta syytettä määräyksen kohteena olevan viestin sisältöön perustuvasta rikoksesta, esitetä 22 §:ssä tarkoitettua vaatimusta tai nosteta kannetta viestin sisällöstä aiheutuneen vahingon korvaamisesta. Tuomioistuin voi virallisen syyttäjän tai asianomistajan edellä tarkoitettuna määräaikana esittämästä vaatimuksesta pidentää tätä määräaikaa enintään kolmella kuukaudella.
Sillä, jolle on annettu määräys keskeyttää verkkoviestin pitäminen yleisön saatavilla, samoin kuin verkkoviestin lähettäjällä on oikeus hakea keskeyttämismääräyksen kumoamista siinä tuomioistuimessa, jossa määräys on annettu. Määräyksen kumoamista koskevan asian käsittelyssä noudatetaan, mitä oikeudenkäymiskaaren 8 luvussa säädetään. Tuomioistuin huolehtii kuitenkin tarpeellisista toimenpiteistä virallisen syyttäjän kuulemiseksi. Kumoamista on haettava 14 päivän kuluessa siitä, kun hakija on saanut tiedon määräyksestä. Verkkoviestiä ei saa saattaa uudelleen yleisön saataville kumoamista koskevan asian käsittelyn ollessa vireillä, ellei asiaa käsittelevä tuomioistuin toisin määrää. Myös virallisella syyttäjällä on oikeus hakea muutosta päätökseen, jolla määräys on kumottu.
Tuomioistuin voi virallisen syyttäjän tai asianomistajan vaatimuksesta antaa 1 momentissa tarkoitetun määräyksen myös käsitellessään julkaistun viestin sisältöön perustuvaa syytettä, vaatimusta 22 §:n mukaisen seuraamuksen määräämisestä tai kannetta viestin sisällöstä aiheutuneen vahingon korvaamisesta. Tässä tarkoitettuun määräykseen ei saa hakea erikseen muutosta valittamalla.
Asianomistajalle tiedot saa siis luovuttaa vasta, kun hänellä on syyteoikeus virallisen syyttäjän jätettyä syyttämättä - luovutus
Mikään ei kuitenkaan estä palveluntarjoajaa luovuttamasta ip-osoitetta vapaaehtoisesti. Vai estääkö?
- sen voi toki luovuttaa
kaiketi, en tiedä. Joillain foorumeillahan näkyy se iippari, mistä on viesti jätetty, tosin sehän ei kerro paljoa?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Häiriköinti
Sinä joka rälläsit viime yönä aamuun klo. 00 :04 koulun pihassa ja pitkin kyliä. Rekkari ylhäällä. Terv. Kerrostalon as983752Askanmäessä Huippu esitys
Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna343234- 603199
- 622993
Kerro jotakin hauskaa. :)
Kirjoita jotakin mukavaa vaikka kaivatustasi. :) Ei törkytekstejä kiitos. :)682874Mä sanon tän suoraan.
Se on sun käytös mikä ajaa pois. Et välitä muitten tunteista kun omistasi.672809On olemassa tiettyjä sääntöjä!
Ja jos aiot pärjätä mun kanssa niin teet vain niinkuin mä sanon. Mieheltä Naiselle632514Pohdinttavaksi
No siis, saiko yrityksen toimitusjohtaja potkut vaiko älysi ihan itse jättää nimellisen tittelin ettei maine enää enempä802321- 452162
- 692158