Natsismi uuspakanallista?

lintunen

Laitoin jo tuonne luonnonuskonto-palstalle, mutta laitanpa nyt tännekin.

"Benedictuksen mukaan natsismi syntyi uuspakanuudesta..."
Kotimaa 26.8.2005

No justiinsa. Millähän perusteella paavi on sitä mieltä? Artikkelissa ei muuta uuspakanuudesta mainittu, vain tuo, ikäänkuin ohimennen. Onko kenelläkään tietoa onko paavi esittänyt jotain perusteellisempia argumentteja asian pohjalta?

7

783

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • harmaavaris

      Kummastelin itsekin uuden paavin sanomisia. Muistaakseni hänen mukaansa kaikki eklektiset uskonnot, lähinnä uuspakanuus, ovat "vääriä" uskontoja.

      Inkvisitiomeiningiltä alkaa kuulostaa uuden paavin puheet. Mielenkiintoista nähdä, onko yhteiskunta jo tarpeeksi vahva pitämään puoliaan kirkkoa vastaan, jos tuo nyt tuon pahemmaksi yltyy. Uskon kuitenkin että YK, EU tai muut vastaavat tahot kuitenkin antavat paaville noottia jossain vaiheessa.

    • Erilaz

      Tyypillistä syyllisyyden projisointia. Saksalaisena ja Hitlerjugend-nuorena Paavi tietää kyllä mistä natsismissa oli oikeasti kyse: ideologisesti se oli erittäin lähellä juutalaiskristillistä monoteismia.

      Hitler laittoi oman aikansa pakanallisten liikkeiden edustajat keskitysleireille siinä missä homot, kommunistit ja juutalaisetkin. Joka on Hitlerin julkaistuihin pöytäpuheisiin yms. materiaaliin tutustunut, huomaa, että kansallissosialisteja kiinnostivat huomattavasti enemmän tieteen kuin minkään uskonnon valjastaminen oman ideologiansa edistämiseksi. Hitlerin mielestä "uuspakanuus" (sellaisena kuin se Saksassakin tuohon aikaan ilmeni) oli typeryyttä eikä hän todellakaan ollut kiinnostunut polyteistisen uskonnollisuuden elvyttämisestä, päinvastoin.

      Paavin kannattaisi pitää suunsa supussa, ottaen huomioon että katolinen kirkko on itse tukenut fasismia eri maissa. Vatikaanin ja kansallissosialistien yhteyksistä löytyy lukuisia tutkimuksia ja esim. englanninkielistä kirjallisuutta ja faktatietoa löytää, kun verkkokirjakauppa amazon.comin sivuilta etsii vaikkapa hakusanalla "Hitler's Pope".

      • R3v4n

      • murmelinpapana

    • Tyyppi

      Tämä keskustelu on saanut hieman mielenkiintoisempia kommentteja siellä luonnonuskonto-foorumilla. (Sen nimen voisi kyllä muuttaa "pakanallisuus"-foorumiksi, jos minulta kysytään.)

    • Yötyö

      Olematta mikään natsismin tai historian varsinainen asiantuntija muistutan silti, että natsit ihailivat muinaisgermaanien maailmankuvaa. He ottivat sieltä joitain itselleen sopivia merkkejä, kuten SS-miesten haudoilla esiintyneen nuolenpään. SS-miehet kun eivät tietenkään halunneet tulla haudatuiksi juutalaisen Jeesuksen ristin merkin alle.

      Natsismi oli syvää pakanuutta, joka äärimmäisen karmealla tavalla hylkäsi kristillisen ihmiskuvan ja ajatuksen heikkojen hoivaamisesta, josta Uusi testamentti puhuu meille.

      • Aurelianus

        Kirjoittaja on sekoittanut taas kerran puurot ja vellit.
        Kieltämättä ko. ideologia käytti ronskeja otteita, mutta jonkun Heydrichin tai Müllerin yhdistäminen pakanallisiin menoihin on hyvin eripoinen ajatelma. Himler sitten oli oma lukunsa, mutta häntä pidettiinkin hiukan lapsellisena tyyppinä.
        Itseasiassa natsismi ei perustanut ajatuksiaan uskontoon vaan omaan käsitykseensä luonnonlaeista. ( Ja mm. eugeniikan suhteen nykyruotsi noudatti osin samoja periaatteita pitkälle "kansankodin" rakentamisvuosiin.) Eli hirmuteot perustuivat "tieteeseen" ja "uskovaisia" pidettiin hyödyllisinä otuksina, joilla kuitenkaan ei ollut sananvaltaa siihen, mitä politiikkaa noudatetiin.
        Uusi Testamenti on puhunut myös niille, jotka "ristiretkelle" kataareja vastaan 1200-luvulla (näillä kun oli eri tulkinta Uudesta-Testamentista), Torquemadalle, joka tulkitsi ko. kirjaa poltattamalla ihmisiä, joita epäili, jos ei muusta niin vastentahtoisesta osallistumisesta roviopolttajaisiin. Monien muidenkin ihmisten tekoihin Uusi-Testamenti on tuonut edelläkuvatun kaltaista vipinää. Siinä leikissä ovat jotkut ihmisiä pajuhäkeissä polttaneet keltit olleet pelkkiä harrastelijoita.

        Yhdessä asiassa kirjoittaja on oikeassa: Hän ei ole historioan eikä oikein natsisminkaan asiantuntija.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      98
      3037
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      79
      3011
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      311
      1931
    4. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      89
      1434
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      6
      1226
    6. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      186
      1155
    7. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      869
    8. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      124
      795
    9. 46
      783
    10. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      46
      747
    Aihe