kibbutsit

johny

Moi! Onko jollakin kokemusta kibbutseista? Olis kiva kuulla, minkälaista siellä on...

13

5009

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyvä kokemus

      Työtä kuutena päivänä viikossa, joka vaihteli. (keittiö, banaaniviljelmät, pesula jne..) Pientä taskurahaa sai. Muut vapaaehtoiset olivat aika nuoria, kuten itsekin olin. Vapaa-aikana juhlittiin paljon. Lisäksi kiertelin Israelia ja Egyptiä. Kannatti kokea, viihdyin hyvin, sain ystäviä, näin mielenkiintoisia paikkoja.

      • johny

        Onko lisää kertomuksia kibbutseilta..


      • elohiiri
        johny kirjoitti:

        Onko lisää kertomuksia kibbutseilta..

        Siitä on jo vuosia aikaa kun olin kibbutsilla mutta kokemus ei unohdu koskaan. Riippuu millaiselle kibbutsille pääsee. Meitä oli vain 2 suomalaista, kovia tekemään töitä. Mieletön kokemus vaikkakaan palkkaa siitä ei saanut mut saihan siellä täyden ylöspidon. Meidän kibbutsilla oli kanala, hotelli, hostelli, omenatarha etc etc. Tehtäviä oli monipuolisesti ja vapaa-aikakin jäi ja niin paljon nähtävää. Itse olen nyt jälkeenpäin koittanut etsiä tietoa mut tosi huonosti löytyy edes netistä.


    • kuukkeli8

      Olin silloin pienellä kibbutsillä kolmisen kuukautta. Fantastinen kokemus nuorelle kaverille marraskuussa:
      Leppoisaa ajanviettoa kansainvälisessä seurassa, ihana ilmasto, paljon näkemistä (vaihtelevaa luontoa, historiallisia kohteita )
      Keräilin pääasiassa hedelmiä. Töitä oli kuusi tuntia päivässä, aika kului kuin siivillä.
      Kysele lisää jos kiinnostaa, minun jälkeeni kyllä moni asia on varmasti muuttunut...

    • Krav Maga Guru 1983
    • Laki kunniaan

      Olisi aika herätä ajattelemaan, että tässä on hyväksikäytöstä kyse. Pidetään nuoria ilmaiseksi töissä ruokaa ja asuntoa vastaan. Mikään ammattijärjestö ei Suomessa hyväksyisi moista vaan linnaan tuosta tuomittaisiin. Selittelijöitä aina riittää, mutta laki on laki, muttei näköjään Israelissa. Ilmaista työtä ja vielä houkutellaan nuoria, nimenomaan nuoria näihin töihin.

      • hauskaaoli..........

        Laki kunniaan; Ei nyt ole ihan ajatus sullakaan kasassa. Maailmalla tehdään vapaaehtoistyötä vapaaehtoisesti vaikka kuinka. Mites ne Israelin kibbutsit nyt siitä eroais?


      • katkeralkalkki

        Australiaan houkutellaan salalla tavalla nuoria, siellä käy jopa 100 000 nuorta vuosittain pelkästään Euroopasta. Täytyy maksaa monta tuhatta euroa, että saa sinne viisumin ja luvan etsiä hedelmätarhoilta ym. maataloustöitä. Annataan erittäin harhaanjohtavaa tietoa työtilanteesta, väitetään että olisi muka työvoimapula. Nuoret säästävät tuon usean tonnin vakuusrahan ja kun menevät sinne, töitä ei olekaan. Sanotaan aina, että mene sinne (esim. 1000km päähän) etsimään ja kun perille pääsee, joutuu olemaan hostellissa viikon vain todetakiseen ettei töitä ole. Siellä taas sanotaan, että mene tuonne (taas 1000km päähän) etsimään ja kun sinne pääsee, töitä ei ole ja kierre jatkuu, kunnes nuoren rahat on loppu. On käynyt myös niin, että kun nuori on omalla kustannuksellaan matkustanut ristiin rastiin maata, jossa pitkät välimatkat, omalla kustannuksellaan, lopulta sanotaan että täytyy vuokrata auto ja ajaa taas satojen kilometrien päähän maatiloille kyselemään töitä. Siinä vaiheessa monella on jo rahat lopussa ja edessä häntä koipen välissä paluu kotimaahan.

        Onhan tuo aika hyväö turistibisnes, kiun houkutellaan lähes olemattomalla työllä toiselle puolen maapalloa monen tonnin vakuusrahalla, jonka nuori säästää kesätöistään usean vuoden ajan. Sitten siellä paikan päällä täytyy olla vielä toiset monta tonnia tai luottokortti, jolla voi rahoittaa eestaas matkustamisen, autonvuokrat ja yöpymiset kun etsii noita hedelmien/ kasivienkeruutöitä. Törkeaätä! Australian matkailutulot varmaankin romahtaisi ilman tätä systeemiä, koska harvalla on todella rahaa matkustaa sinne, ja ne joilla on, eivät välttämättä halua juuri sinne, koska maailma on täynnä kiinnostavampia paikkoja.


      • Deronda

        Kirjoituksesi oli melkoisen kökkö. Ensin esiinnyt lainpuolustajana ja lopuksi vielä lastensuojelijana. Ensinnäkin tämä kaikki liittyy kaukaiseen historiaan. Kibbutseihin ei ole enää pitkiin aikoihin juurikaan otettu vapaaehtoisia. Toiseksi voin kertoa, että me kaikki olimme täysi-ikäisiä. Kolmanneksi voin kertoa, että olimme siellä vapaaehtoisina. Sieltä sai lähteä pois milloin tahansa, mutta yleensä jäimme pidemmäksi aikaa. Pidimme olojamme niin mukavina.

        Ylläpito oli palkkamme. Sosialismissa ei käytetä rahaa.

        Siellä oli tosiaan mielettömän hauskaa. En ole koskaan muistanut työntekoa rasitteena. Muistot liittyvät kaikkeen muuhin, mitä voi tehdä eri maista tulleiden nuorten kanssa. Se oli helppoa elämää, kun ei tarvinnut pitää huolta mistään.


      • Anonyymi

        Ei ole pakko mennä. Itse koin 7 kuukauden ajan hyvin kehittävänä ja henkisesti rikastuttavana aikana. Suosittelen.

        .


      • Anonyymi

        Pelle Hermanni onko ihmiset pakotettu sinne? Eriasia jos pakotettaisiin


    • kibbusnikki80

      Derondan kanssa samaa mieltä. Ei paljon parempaa kokemusta maailmalta ja muista kulttuureista voi saada kuin kibbutsilta, ja ihan vapaaehtoisesti sinne lähdettiin ja siellä viihdyttiin. Pientä taskurahaa saatiin ja ylläpito ja retket kuului kuvaan. Työ ei tosin edes rasittanut.
      Harmi vaan että kibbutseille ei tosiaan enää oteta vapaaehtoisia paljoakaan.

      • Beit Orenissa kivaa

        Olin Beit Orenin kibbutsilla tammi-helmikuussa 1978 ja muistelen sitä aikaa yhtenä elämäni parhaista jaksoista. Tuo lainkuuluttaja on kuin suoraan ay-liikkeen tynnyristä, jonka tapinreiästä katselee maailmaa. Vapaaehtoisuus antoi kautta maailman ehkä muutamalle miljoonalle mahdollisuuden ainutlaatuiseen kokemukseen. Muistaakseni lennotkaan eivät olleet kovin kalliit juuri kibbutseille meneville.

        Kävin v 2001 sotahistoriallisen matkan yhteydessä kibbutsillani, josta maatalous oli lopetettu ja keskitytty matkailuun. Muutama vuosi sitten raivonnut metsäpalo tuhosi kibbutsin rakennukset. Mikä lienee tilanne nykyään?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      429
      3003
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      102
      2344
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2082
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1923
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1787
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1227
    7. 158
      1224
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1156
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1072
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      947
    Aihe