KYSYMYS

Eldarion

Elikkä voisko joku, joka on lukenut Hobitin ja Keskeneräisten tarujen kirjan kertoa, olisivatko Tolkienin kirjoissa esiintyvät sotastrategiat oikeasti toimivia esim. keskiajalla? Hobitissa kysymys koskisi lähinnä Viiden armeijan taistelua, ja KTK Rautkymin kahlaamojen taisteluita. Tolkienhan tunsi keskiajan todella hyvin ja oli muistaakseni mukana molemmissa sodissa(ainakin ensimmäisessä). Haluaisin vastauksia erityisesti "asiantuntijoilta" eli esim. armeijan palveluksessa olevilta.

4

491

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jawetus

      Itse en ole löytänyt epäloogisuuksia. Tuon ajan sodissa armeijat toimivat tiiviinä osastoina, jotta voitiin taata riittävä "tuli"voima.

      Ratkaisevia tekijöitä osastojen toiminnalle oli riittävä suojaus (haarniskat ja kilvet) sekä erityisesti jousien kantomatka. Mitä kauempaa vihollisen sai nitistettyä, sitä parempi.

      Osastojen päälliköiden tehtävä on ollut päättää, pystyykö hänen komentamansa taisteluosasto uskottavasti taistelemaan vastassa olevaa vihollista vastaan. Hyökkääjä tarvitsi aina merkittävästi vahvemman osaston kuin puolustaja.

      Morannon taistelu on tässä mielessä aivan itsemurha, mutta senhän Tolkien itsekin sanoo. Eikä taistelu sinänsä ollut siinä pääasia.

      Lähitaistelu on veristä sähläämistä, joten siinä ratkaisee liikkuvuus. Liika suojaus rajoittaa liikkuvuutta.

      Tässä mielessä kääpiöt ovat varsin surkeaa joukkoa. Heidän pääasiallinen taisteluaseensa, kirves (tai tapparaksihan sitä pitäisi kutsua) yltää vain lähelle. Heidän kätensä mitta on paljon lyhyempi kuin vihollisilla. Heillä on raskaat suojaukset ja heidän luonnollinen liikkuvuutensa on huono. En ottaisi mielelläni kääpiöarmeijaa komennettavakseni.

      Mutta taistelussahan voi käydä miten vain. Osastojen ja armeijan moraali on myös hyvin tärkeä tekijä. Jo pelkästään siitä syystä en lähde spekuloimaan, onko joku Tolkienin kuvaamista taisteluista epälooginen vai ei.

      ***

      Osaston hajoittaminen oli koko tuon ajan (ja onhan se oikeastaan vieläkin) taistelustrategian pääasia. Se tehtiin massiivisella hyökkäyksellä, katapulteilla, tulella tai ratsuväellä.

      Keskiajalla, ja jo paljon ennenkin, käytettiin taisteluissa paljon tulta, jolla vihollisen osastot saatiin hajalle.

      Jalkaisin liikkuvien osastojen taistelumoraalia hajoittava tekijä on tietenkin myös ratsuväki, joka liikkuu nopeasti ja massiivisesti.

      ***

      Yksi parhaita Tolkienin sotien analyysejä on mielestäni Chris Smithin: Taru Sormusten Herrasta: Aseet ja armeijat. http://www.wsoy.fi/index.jsp?c=product&cat=tietokirjat&theme=Taide&isbn=951-0-28269-3

      • ....

        'Jalkaisin liikkuvien osastojen taistelumoraalia hajoittava tekijä on tietenkin myös ratsuväki, joka liikkuu nopeasti ja massiivisesti.'

        Ei ihan välttämättä. Ratsuväen on aika ikävä rynniä jalkaväen kimppuun jos jalkamiesten aseistuksena on pitkät keihäät.


    • Minä

      Ensinnäkin Fantasia taisteluissa on sellainen ongelma ettei kaikkia niitä keinoja joita niissä käytetään ole todellisuudessa.

      Esimerkiksi kotkien käyttö lienee ollut aika harvinaista keskiajalla =)

      ...

      Kääpiö armeijoista sen verran ettei vahvasti varustettu jalkaväki (Heavy infantry) ollut mikään harvinaisuus keskiajallakaan. Sen käyttöä lehinnä lienee rajoittanut raha eli raskaat varusteet maksaa paljon kun kirveellä varustettu talonpoika oli käytännössä ilmainen.

      Kirves ei ole mitenkään huono ase. Esimerkiksi haarniskaa vastaan se on oikeastaan ainoa toimiva teräase. Muita vaihtoehtoja on sitten erilaiset nuijat(kirveskin tosin on tavallaan vain nuija jossa on terä.

      ...

      Strategiasta en sen enempää tiedä mutta mielestän esim. viiden armeijan taistelun strategiaa ei juurikaan kuvata, joten johtopäätösten tekeminen on melko vaikeaa.
      Sama koskee myös THS:n taisteluita. Esimerkiksi Sarumanin ja Rohanin välistä taistelua ei juuri kuvata, ainoastaan yksittäisten henkilöiden tekoja kuvataan. Strategiasta ei juuri selvää saa.

      • Lalaith

        ...Keskeneräisten tarujen kirja. Siinä kerrotaan melko paljon Sarumanin ja Rohanin sodasta, strategioistakin saa jo käsityksen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1937
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      19
      1733
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1594
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1326
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1252
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1226
    8. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      45
      1203
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1192
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1181
    Aihe