Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Haltex - tapetin poisto ja maalaus

???

Terve,
ostettiin vanha 50-luvun talo, jossa seinissä Haltex-levyä ja tapetit päällä. Onkohan kellään kokemusta tapettien poistosta ja sen jälkeen levyjen maalauksesta?? Mitenkäs tapetti kannattaa poistaa?? Minkälaista tasoitetta tällaisiin levyihin?? Pohjamaalia??

5

19117

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olli

      Ennen 50 -luvulla ei liene puhuttu Haltexista, mutta rakenne on likipitäen sama, kuin aikalaisessaan, Insuliitti-levyssä. Haltex vain on paremmin muotoon prässättyä ja tiiviimpää. Tämän 50-luvun Insuliitti-eristelevyn käsittely tapetin alusmateriaaliksi on todella haastavaa. Vanha puutalo elää ja kosteusvaihtelut avaavat saumoja alinomaan. Lisäksi levy on kiinnitetty pahvinauloilla, joista voi syntyä kylmäsiltoja ja tätä kautta värivirheitä läpi tapetin.
      Insuliittilevy elää lämmön ja kosteuden mukaan ja siihen ei oikein kunnolla tartu mikään liima. Koska pintakuidut irtoilevat helpåosti entisajan tapettimestarit laittoivat vahvan liisterikerroksen esikäsittelynä pinnan lujitteeksi. Silloin ei tosin vaadittu kovin tasaista alustaa, koska tapetit olivat paksua "pahvia".
      Nykyiset ohuet paperitapetit jäävät helposti muhkuraisiksi ja syntyy ryppyjä. Ehdotan käytettäväksi todella vahvasti liimattavia vinyylitapetteja joille alusta tasoitetaan huolella karkealla hiomapaperilla ja maalataan notkealla lateksilla tasaiseksi. Aluslevyjen saumapaikat pitää liimata kuituvahvistetulla teipilla tai nauhalla. Voi myös käyttää esim. Terra-massaa saumojen täytteenä kulmauksissa ja nurkissa. Tämä toimenpide ei estä sauman elämistä, mutta siistii ehkä jälkeä pariksi vuodeksi.
      Suosittelen kuitenkin,pitkän päälle,tekemään kunnollisen suunnitelman huoneiden sähköistystarpeista ja keittiön kaapistojen sijoittelusta. Jos olet saneeraushaluinen, älä tee levyille ja tapeteille mitään, vaan leikkaa Insuliitti-levyyn urat ja paikat uusile sähköjohdoille ja rasioille sekä varauspuille raskaita kaapistoja varten. Asennettuasi kaapelit ja varaukset ruuvaa pintaan 6 mm luja Cyproc-levytys. Tasoita levysaumat ja ruuvipaikat sekä tapetoi tai maalaa seinä pysyvästi kauniiksi. Listoita lopuksi oviaukot, sekä ikkuna-aukot ohuella kulmalistalla ja kattoreunus verholistalla.
      Sähkörasioihin on saatavissa saneerausrenkaita, joiden avulla ne tulevat seinästä ulos yhtä kauniisti kuten uudetkin kalusteet.
      Jos haluat odottaa vielä ja tapetoida entisen levyn, poista tapetti repimällä kaikki irtonaiset pois. Voit avittaa repimistä tasoitelastalla ym. vastaavilla työkaluilla. Jos Insulite-levy on jostakin kohdin pehmentynyt, pitää se kohta ehdottomasti uusia ja selvittää mistä kosteus on rakenteeseen päässyt ja korjata vuotokohta kunnolla.
      Ne tapettikohdat, joita ei repimällä voi poistaa, voi liuottaa veteen kastetulla sienellä tai sumuttamalla useita kertoja tapetti märäksi . Suojaa tällöin lattian ja seinän rajapinta rievuilla ja anna seinän kuivua vuorokausi ennen jatkokäsittelyä (lateksimaalauksen voi aloittaa heti kosteaankin pintaan). Malaa kaikki naulojen kannat harmaaalla ruosteensuojamaalilla ennen seinän lateksikäsittelyä. Jos naulojen kannoissa on ruostetta pitää naula uusia tai kanta hioa santapaperilla puhtaaksi ennen maalausta.
      Tässä kevyessä uusinnassa on se hyvä puoli, että voit tehdä kuvaamani saneerauksen myöhemminkin yhtä vaivattomasti, kuin nyt. Kunhan olette asumalla itse todenneet kaikki ne polttavimmat uusinta ja muutostarpeet, joilla asumisviihtyvyyttä voidaan lisätä. loppu onkin sitten kiinni asiaan käytettävästä rahasta.

    • peukku68

      irtoo sekä tapetti että levy..

      oikeastaan kaksi vaihtoehtoa; poista levyt ja lämmöneristys heikkenee aika huomattavasti tai laita remppakipsit päälle. koolausta ei kannata tehdä jos suunnilleen suorat ja kelpaa teille, muuten oikominen oma urakkansa ja samalla saa sähköt piiloon ne kun noissa useimmiten pinnassa. remppakipsi pysyy kun vaan otat pitkät ruuvit niin että menee lautaan haltexin alla.

    • Eka Vekara

      Moi!

      Helpoimmalla pääset kun tapetoit seinät uudestaan etkä yritäkään repiä tapetteja pois. Jos haltexissa on repeämiä, paloja puuttuu tms, osta huokoista puukuitulevyä ja paikkaa kolot. Levysaumojen päälle voi liisteröidä liikuntasauman kahdella kuittinauhalla (leveämpään nauhaan laitetaan liisteri, painetaan kapeampi nauha leveämmän pintaan keskelle levysauman kohdalle kiinnitetään em viritys siten, että kapea nauha=liisteröimätön pinta, on suoraan sauman päällä), jos on tarvis.

      Meidän talossa oli haltexin päällä pinkopahvi, joka oli maalattu/tapetoitu n kertaa. Sähköt tehtiin pintaan, kyseessä hirsitalo vm 1840.

      • teemme

        Hei, käytin remonttimiestä arvioimassa tilanteen ja hän ehdotti että poistetaan tapetti, upotetaan sähköt Halltexin, vedetään 6mm kipsilevy päälle, saumat piiloon ja sitten vain tapettia tai maalia päälle.

        Tapetin otan kyllä joka tapauksessa pois, kokeilin jo yhtä seinää ja se lähti irti kun vähän nykäisi nurkasta.


    • taluutur

      Tapetin poisto menossa täälläkin,.ensin yritin raapalla,se oli liian työlästä.Käytin jatkossa kosteaa sientä ,sain kostuttaa useasti ,veto vain raapalla ja siistiä tuli.Seinälevy pysyi kuitenkin koko ajan kuivana.Työ vaatii aikaa ,mutta on helppoa ja palkitsevaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2348
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2123
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      79
      1745
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1557
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1546
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1495
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1459
    8. 55
      1323
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      78
      1268
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe