Pentium II hijaiseksi?

Ideoita?

Onko kellään hyviä ideoita, miten saa pentium II :n (slot 1) jäähdytyksen hiljaiseksi - edes siedettävälle tasolle. Ei mitään avaruusteknologiaa kiitos vaan jotain käytännöllistä - ja halpaa, kiitos!

7

1161

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • askartelija...

      Ensiksi pitäisi tietää mikä on ongelma.

      Jos ongelma on vaikka virtalähteessä, niin on ihan turha pohtia prosessorin jäähdytystä jne.

      Jos nyt kuitenkin oletetaan, että prosessorin puhallin olisi se suurin mölyäjä, niin olisi hyvä tietää voiko sitä hiljentää esim. jäähdytystä tehostamalla... Eli onko siinä lämpöohjausta, on nimittäin mahdollista, että noin vanhassa koneessa on "tyhmä" tuuletin, mikä paahtaa täysillä kierroksilla vaikka prosessorin lämpötila menisi pakkasen puolelle. Toinen mahdollisuus on, että koneessa on lämpöohjaus, mutta se on otettu pois päältä BIOSsista, mikäli tämä on tapaus, niin ehdottomasti helpoin ja halvin tapa olisi mennä BIOSsiin kääntämään prosessorin jäähdyttimen ohjaus päälle. Tällöin puhaltimen kierrosluku säätyisi tarpeen mukaan.

      Jos puhallin on tyhmä, niin sitten vaihtoehdoiksi jää kierrosluvun säätäminen/rajoittaminen muilla tavoilla ja puhaltimen vaihtaminen. Mainittakoot, että puhaltimen kierroksia ei todellakaan kannata rajoittaa mikäli ydin käy kuumana, sillä se saattaa aiheuttaa prosessorin tuhoutumisen.

      Kierroslukua voi virittelijä säätää mm. vastuksilla, (säädettävillä tai sitten ihan tavallisilla resistoreilla, myös mikä tahansa muu vastus käy, kuten vaikka toinen puhallin), tai sitten "alivoltittamalla", alivoltittamiseen löytyy useampiakin vaihtoehtoja, tai niin ainakin jos puhaltimen nimellisjännite on 12 volttia...

      12 Volttista puhallinta voi kokeilla käyttää vaikka 12 voltin linjan ja 5 voltin linjan välissä, tällöin käyttöjännitteeksi jää 7 volttia... Toinen vaihtoehto on 5 - GND (=maa = 0), mutta alivoltituksista on huomattava, että liian pienillä jännitteillä puhallin ei välttämättä käynnisty ollenkaan, joten kokeiluissa pitää edetä varovaisesti, ja muistaa että kaikesta mitä teet vain sinä itse olet vastuussa, kun rautaa palaa ei oloa helpota yhtään jos syyttelee netistä saatuja huonoja neuvoja, eikä asialla kannata myyjiäkään vaivata, sillä minkään valtakunnan takuut tai kuluttajan suojat eivät päde, mikäli olet itse rikkonut koneesi. Ja tämä pätee sitten yleisemminkin koneen virittelyyn, ei pelkästään puhaltimen alivoltittamiseen.

      • Höpö

        Eikös noissa slot1-prossuissa ole vakiona sellainen tosipikkuruinen järjettömästi inisevä tuuletin? Koita viritellä siihen tilalle isokokoisempi ja hiljaisempi.


      • ideoita?
        Höpö kirjoitti:

        Eikös noissa slot1-prossuissa ole vakiona sellainen tosipikkuruinen järjettömästi inisevä tuuletin? Koita viritellä siihen tilalle isokokoisempi ja hiljaisempi.

        Juuri tällaisesta inisijästä on kyse ja olet nyt asian ytimessä.


      • ideoita?

        Kiitos hyvistä vinkeistä. Toisaalta hiljaisemmaksi koneen saa myös vaihtamalla emoa, prossaa ja tuuletinta ;-) joka alkaa tuntua jopa järkevältä vaihtoehdolta. Ehkä tuollaisesta rakkineesta on turha ryhtyä virittelemään mitään elämää suurempaa.


      • Höpö
        ideoita? kirjoitti:

        Kiitos hyvistä vinkeistä. Toisaalta hiljaisemmaksi koneen saa myös vaihtamalla emoa, prossaa ja tuuletinta ;-) joka alkaa tuntua jopa järkevältä vaihtoehdolta. Ehkä tuollaisesta rakkineesta on turha ryhtyä virittelemään mitään elämää suurempaa.

        » vaihtamalla emoa, prossaa ja tuuletinta ;-)»
        ja samalla menee muistit, kiintis, näyttis ja virtalähde. Eiköhän kannata hommata myös hiljaisempi kotelo, littunäyttö ja uudet näppis ja hiiri.. Toki dvd-kirjoitinkin tulee samantien mutta voit hyvin säästää pitkän sentin säilyttämällä vanhan korppuaseman :D

        Kuule osta jostain joku 80mm tuuletin, pistä pyörimään 5V:llä ja virittele mahdollisimman lähelle prossua. Tuollainen pitää kuitenkin varmasti pienempää (ja ainakin alempitaajuista eli ei yhtä ärsyttävää) ääntä.
        Tuskin PII kauhean mahtavaa jäähdytystä edes kaipaa ja jos se poksahtaa koska olisi kaivannut niin menetys nyt ei varmaankaan ole hirveän iso.


    • pazi

      Onkos miten nopsa malli tuo sulla?
      Mulla meni 300 Celeroni kelletettuna
      vajaaseen 400MZh ihan passiivisena.

      En kyllä tarkottuksella laittanut
      passiiviseksi sitä.
      Oli vaan tippunut 80mm tuuletin alas minkä olin laittanut 2puoleisella teipillä sit jäähdyttelemään :)
      Heitin sit koko tuulettimen mölyämästä pois.

    • Kulonen

      Tuuletin ei enää inise, kun vaihdat kokonaan passiiviseksi. Slot ykköseen saa ison siilin, jolla selviää hyvin passiivisena PII:n kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      33
      7571
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      83
      4506
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      65
      3047
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2156
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1699
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1677
    7. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      351
      1463
    8. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      14
      1379
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      58
      1109
    10. Nuorisojoukko ryösti merkkikengät teinipojan jalasta Helsingin Itäkeskuksessa.

      https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010709501.html Muun muassa näidenkin rikosten huomattavan suurista kasvamismääristä vi
      Maailman menoa
      276
      1060
    Aihe