käykö hirvelle?

7.62x39???

eli saako metsästää 7.62x39cal.?

13

901

  Vastaukset

  • Mutta ei tehot riitä hirvelle!(laillisesti9

  • Tämä siis on täysin teoreettista pohdiskelua, enkä suosittele ko. kaliiberia hirvenmetsästykseen.

   Jos olisi olemassa esimerkiksi 10,3g:n luoti, jonka BC parempi kuin 0.4 sekä vielä "hirvikelpoinen", voisi se laillinen hirvenmetsäsätys tällä kaliiberilla onnistuakin. 0.308":n luoteja voisi löytyäkkin jostain maailman kolkasta, mutta ne ei sovellu tähän kaliiberiin. Tämä "onnistuminen" tosin edellyttäisi aseen piipunpituudeksi n. 23" eli n. 570mm.

   CIP:n max .paine ko. kaliiberissa (7.62*39 SU) on 3550 bar ja tässä esimerkissä jäätäisiin hiemen alle sen, tosin riippuen paljon käytetystä aseesta ja sen mitoista.

   Luoti: 10,3g, jonka BC>0.4
   Ruuti: VV N133, jolla lataus 1,82g (tekee tiukkaa saada mahtumaan hylsyyn)

   Nopeudet V0=687m/s ja V100=540m/s
   Energiat E0=2430J ja E100=2001J

   Metsästysasetuksen (16§) vaatimus hirvelle,kun luodin massa yli 9g, on energian oltava 100M:n päässä >2700J. Jos luodin massa yli 10g, on E100 oltava >2000J.

   Aseen piipunpituus vähintään em. 570mm. Lyhyt piippu laskee lähtönopeutta radikaalisti, koska painetta ei voi nostaa, ts. nopeampaa ruutia ei voisi turvallisesti käyttää, kompensoimaan lyhempää piippua.

   Usein tätä kaliiberia käyttävät aseet ovat lyhytpiippuisia sekä toiminnaltaan itselataavia, joilla lähtönopeudet vielä tippuvat hieman esim. pulttilukkoisiin kivääreihin verrattuna.

   En kyllä tiedä mistä saisi m>10 g:n hirvenmetsästysluotia 7.92mm mitalla (.311"), joka ei toisaalta saisi painaa yli 10,5 g.

   HUOMAA ETTÄ TÄMÄ EI OLE MITENKÄÄN TESTATTU LATAUS JA SITEN VOI OLLA HYVINKIN JOISSAIN ASEISSA VAARALLINEN!!!

   • Tästä latauksesta voisin todeta et itselataavaan en voi missään tapauksessa suositella muuta kuin 8 gramman luotia. Esim SAKO:n käyttö-ohje kirja kieltää käyttämästä yli 8 gramman luotia.
    Ongelmana on myös se,että kun ladataan patruunaa liki maksimi arvoja! Tulee nopeasti eteen latauksen "raja-arvo" jonka jälkeen luodin nopeus ei nouse!!! Mutta pesäpaine kasvaa radikaalisti. Tähän vaikuttaa mm. ruudin paineen kesto ja kun se ylitetään alkaa aseita hajoamaan(ts. vakio palonopeuksisesta ruudista tulee hallitsemattomasti palavaa).

    Saman tyyppinen ongelma tulee vastaan kun latausta pienennetään alle minimi latauksen. Tässä tapauksessa saattaa käydä niin et ruudista syttyy ensin vain pintakerros ja loput jälkikäteen. Elikkä. Pintakerroksen syttyessä luoti irtoaa ja juuttuu ylimenokartioon. Ja lopun ruudin syttyessä PUM.
    Tässä tapauksessa voi myös käydä niin, että kun ruudin pintakerros syttyy!! niin samalla se rikkoo alapuolellaan olevan vielä syttymättömän ruudin rakenteen! eli PUM.


  • 06.12.2019 kaadettu hirvisonni 7.83x39 (7.62x39: "siviiliversio) luoti 10.1g .
   Piipun pituus 660mm. Ampumaetäisyys n.85m.
   Kuudes kaato ko. ase/patruuna yhdistelmällä.

  • Miksi kikkailla, jollain marginaalikaliiperilla, aseen kestokyvyn rajoilla.

  • Suomessa ihme into saalistaa "mahdollisimman vähätehoislla", kunhan vaan laki sallii, esimerkkeinä edellisen lisäksi : jousi, 17 Hmr, jne.. mielenrauhaa haetaan siitä, että ulkomaillakin saa niillä metsästää.

  • Tehoa ei ole riittävästi, jos ei sitä ole riittävästi ylikin. Kaatuuhan jäniskin kiekkopaukulla, kun sopivasta hollista vetäsee.

   • Ihan 2mm skeet paukulla. Turhaan sitä, isommilla hauleilla ja kalliimmilla panoksilla ampumaan.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ihan 2mm skeet paukulla. Turhaan sitä, isommilla hauleilla ja kalliimmilla panoksilla ampumaan.

    Säästät siis NOIN 15 c/ otus, WAU, aloitus koski kyllä 7,62x39..


  • Niin, mutta skeet paukun tehot piisaa jänikselle. Sopivasta hollista. Sama tällä, lintukiväärillä hirvelle. Tämä, ase-, patruuna yhdistelmä, hyväksyttävä hirvijahtiin, nopeusmittarin kautta.

   • Riittää, riittää, ainakin lain mukaan, sitä 15 c säästöä ihmettelin...


  • Skeet pati samanlaista pelleilyä, kuin tämä marginaaliase. Tosin, skeetpati ampujalle turvallisempi.

  • Oma mielipiteeni on, että jopa .308 NATO on hitusen alitehoinen hirvelle. Oma isoisäni käytti hirvelle 9.3x57 luodikkoa, eikä tarvinnut paikata. Tuolla patruunalla saadaan lyhyt tiheään metsään sopiva ase, jossa on riittävä teho (energia).

   Olen aikoinaan ampunut tuhansia laukauksia erilaisilla luodikoilla väljyydestä 222, aina 20 mm asti. Siinä 8 mm kohdalla menee raja, jolla on suuri merkitys, mutta cal*5 suhde on vähintään yhtä tärkeä. Jos molemmat näistä ovat rajoilla, ollaan pöpelikössä. Esimerkiksi 22-250 riittää hirvelle ihan ok, mutta kuka osuu 30 mm ympyrään? .50 BMG-patruunalla voi ampua vaikka perseeseen ja silti tippuu.

   Eli se, mitä nyt laissa määritellään on todella hyvä minimi, ehkä yksi maailman parhaista metsästyssäännöistä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vuosi Tinderissä oli järkytys

   Ei mikään ihme. Tinder on ihan syvältä. https://yle.fi/uutiset/3-11212319
   Sinkut
   131
   6607
  2. Haavisto aikoo jatkaa

   ulkoministerinä ri­ko­se­päi­lyis­tä huolimatta https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pekka-haavisto-kommentoi-esitutkintapyyntoa-aikoo-jatkaa-ulkomin
   Maailman menoa
   103
   1184
  3. Maisa perhelomalla Levillä

   Mikko ilmestyi myös Leville odottamatta. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ystavanpaivana-avioitunut-maisa-torppa-koki-romanttisen-yllatyksen-per
   Kotimaiset julkkisjuorut
   70
   1107
  4. Tietäisittepä

   Mitä meidänkin työpaikalla varatut touhaavat työpäivän aikana... Kesken työpäivän ottavat vapaata pari tuntia että puolisot luulevat olevan töissä ja
   Uskottomuus
   24
   740