Uusi uskoko?

Liekki

Haluan tietää, uskooko kukaan samoin kuin minä, luonnon tasapainoon ja tasa-arvoon. Onko kenenkään mielestä Jumala Maan henki ja Maa suuri olento avaruudessa. Maan pintaa asuttavat "loiset", eläimet ja kasvit ja muu "elollinen". Kaikilla on oma henkensä ja kaikki, niin nais kuin miespuolisetkin olennot ovat tasa-arvoisia. Jokaisella asialla, kuten järvillä ja metsillä on oma suojelijansa.

5

1024

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pakana

      Kuulostaa Gaialaisuudelta (siinä kylläkin Maa enemmänkin naispuolinen, mutta muut planeetat voivat olla miespuolisia) tai ekopakanuudelta.

      Et ole yksin, tämän tyyppisiä uskomuksia on yleisesti pakanuuden kentällä.

    • Wanha Pagana

      http://pakana.50megs.com/gaia.htm

      Ilmastotutkija James Lovelock, jota mm. NASA oli työllistänyt, tuli siihen tulokseen että maa-planeetan biosfääri toimii kokonaisuutena, ikäänkuin yhtenä organismina, jossa ihminen on yhtä tärkeä osanen kuin mikä tahansa muu laji.

      "Lovelock sai uuden sysäyksen kohti oivallustaan, kun hän työskenteli 1960-luvulla Pasadenassa Californiassa NASA:n Mars-projektissa. Marsiin laskeutuviin luotaimiin piti kehitellä anturit, jotka tunnistaisivat mahdollisen elämän merkkejä ilmasta ja maaperästä, ja Lovelock oli pätevin saatavilla oleva mies tähän hommaan.

      Rakennellessaan kojeitaan Lovelock joutui kysymään itseltään, miksi Mars on niin erilainen kuin maa?? Maan ilmakehä uhkaa kemian lainalaisuuksia, sillä niin herkästi reagoivan kaasun, kuin hapen, osuus ilmakehästä ei pitäisi voida olla 20%, mutta kun se on. Toisaalta korkea happipitoisuus on elämän kannalta onnekas asia.

      Maan ja Marsin ilmakehien vertailu johti Lovelockin huomion mikrobien, kasvien ja eläinten aineenvaihdunnan vaikutuksiin: Marsin ilmakehä on eloton, siinä tapahtuu vähän kemiallisia reaktioita, ja se on tasapainotilassa, jossa energiataso on matala. Lovelock esittikin NASA:lle ehdotuksen säästää rahat, ja peruuttaa Mars-Viking-projekti."

      "Jos elämää ei olisi, elämälle ei olisi mahdollisuuksia, ja olisimme Marsin ja Venuksen kaltainen eloton kivi avaruudessa, tyly ja tyhjä kuin Maapallon autiomaat.

      "...maan pinnan, ilmakehän ja valtamerten fysikaalinen ja kemiallinen olotila on ollut ja on elämän itsensä olemassolon aktiivisen vaikutuksen kautta elämälle sopiva ja miellyttävä. Tämä on vastakkainen käsitys sille perinteiselle näkemykselle, että elämä on mukautunut oleviin olosuhteisiin, ja on siksi kehittynyt erilaisiin olomuotoihinsa." (James Lovelock: "Gaia: A New Look at Life on Earth", 1979)

      Biosfäärin, eli planeettamme elämälle kelvollisen vyöhykkeen, fysikaaliset ja kemialliset olosuhteet ovat siis elämälle sopivia, koska elämän on ne sellaisiksi muokannut toimiessaan miljardeja vuosia globaalina kokonaisvaltaisena kyberneettisenä (itsesäätöisenä) järjestelmänä.

      "Elävän planeetan nimitys, Gaia, ei ole biosfäärin synonyymi, tarkoittaen sitä osaa maasta, missä elämää tavallisesti esiintyy. Vielä vähemmän Gaia on sama asia kuin eliöstö, millä tarkoitetaan kaikkien elävien organismien kokoelmaa. Eliöstö ja biosfääri ovat toki osa, mutta eivät Gaia kokonaisuudessaan. Kuten kuori on osa simpukkaa, kalliot, ilma ja meret ovat osa Gaiaa. Gaia on, kuten tulemme näkemään, jatkuvuus aina elämän alkuhetkestä asti tulevaisuuteen, niin pitkälle kuin elämää jatkuu. Gaia kaikenkattavana planetaarisena olemuksena (a total planetary being) käsittää ilmiöitä, jotka eivät ole välttämättä tunnistettavissa, yksittäisten lajien ja organismi-populaatioiden vuorovaikutusta...

      Erityisesti Gaia-hypoteesi tarkoittaa sitä, että lämpötila, happipitoisuus, olosuhteet, happamuus, ja jopa veden ja maaperän vaikutukset toisiinsa pysyvät ennallaan, ja tätä ylläpitää eliöstön automaattinen ja tiedostamaton reagointi muutoksiin." (Lovelock: "The Homage of Gaia", 1988)

      Kun Lovelock kirjoittaa, että elämää maapallolla tulee hahmottaa yhtenä kokonais-oliona, jonka aineenvaihduntaa ovat kasvit ja niitä syövät eläimetkin, hän esittää tiiviin ilmauksen ajatuksesta, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kun hän täsmentää Gaia-käsitteeseen jatkuvuuden, hän korostaa sitä, että ilman kerran alkanutta elämää planeettamme olisi kuollut ja elämälle kelvoton, ja lyhytnäköisesti ja itsekkäästi toimimalla voimme aiheuttaa häiriön, joka katkaisee tämän jatkuvuuden.

      "Gaia" on luonnon "henki" samalla tavalla, kuin ihmisellä on "henki" jota ei ole vainajalla. Kerran kylmennyt corpus ei enää herää, kuten eivät enää viheriöi eroosion kuluttamat rinteet, eikä hiilidioksiidiin tukehtunut planeetta enää ylläpidä elämää."

      "Sille, että planeettamme ekosysteemi on yksi kaikenkattava kokonaisuus, voi tuskin löytä parempaa todistetta, kuin ihmisen liikkeellelaskeman, luonnosta alunperin puuttuneen, kemikaalin esiintyminen aivan kaikkialla. Lovelockin työ ja ajattelu johti hänet etsimään käytännöllisempää ja tarkemmin ekosysteemiä kuvaavaa mallia, kuin tieteen perinteellinen melko mekanistinen näkemys.

      Oikeastaan tieteellä ei ollut minkäänlaista kokonaisvaltaista mallia biosfäärin tapahtumista, sillä käytännössä toimittiin yleensä niin, että tutkittavan kohteen riippuvuuksille muista luonnonilmiöistä ei annettu mitään painoa, tai po. yhteyttä käsiteltiin kuriositeettinä. Lovelockin oli siis esitettävä sanottavansa sopivasti demonstroiden: Hän nimesi biosfäärin keskinäisten vuorovaikutusten systeemin Gaean, antiikin kreikkalaisten kunnioittaman maan jumalattaren mukaan. Nimi-idean hänelle antoi hänen willshireläinen naapurinsa, kirjailija William Golding."

      "Gaia-hypotesi" tieteen empiirisesti löytämänä tosiasiana sai heti vastakaikua filosofian puolella, ja erityisesti uus-pakanoilta, ja kaikilta muiltakin jotka etsivät henkistä perustaa vastuulliselle suhtautumiselle luontoon ja ympäristöön.

      Me emme ole "luomakunnan herroja", vaan osa suurta yhteistä jatkuvaa luomisprosessia, elämän ja kuoleman sykliä -tai "materian kiertokulkua luonnossa" kuten tiede mieluimmin ilmaisee- ja tietoisina olentoina vastuullisia sen säilymisestä.

      Toisin kuin monoteistit, kristityt, muslimit jne., "Gaiaan uskovat" voivat kertoa nähneensä jumaluutensa päivittäin. Se on ympärillämme.

      Tarvitsee vain tajuta se.

      • ogelilainen

        kiitos siitä !


      • Malik

        Gaia-hypoteesi on paikkanspitävä!


    • Nimetön

      Mutta meissä kaikissa asuu se puhdas henki, jonka avulla olisi mahdollista elää sopusoinnussa maan ja universumin kanssa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      1760
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      76
      1384
    3. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      189
      1313
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1298
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      163
      1081
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      64
      1063
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      912
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      62
      886
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      836
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      94
      804
    Aihe