Olen huomannut, että perhos- ja yleishyönteiskirjat eivät tiedä juuri mitään aikuisten perhosten käyttäytymisestä. Yöperhosista vain sanotaan "tulee valolle ja/tai syötille tai ei syö mitään..."
Mutta miten on mahdollista, että monet kehrääjät, ja ns. syömättömiksi luokitellut yökköset ja mittarit syövätkin sokeri/hunajaliuosta tai vitamiini/suolaliuosta... seossuhde 1 tl/per 3 dl.
Olen pitänyt perhosia terrariossa ja ruokkinut pienellä pesusuienellä, joka on sokeri/vitamiiniliuoksella kostutettu.
Mm. seuraavat lajit:
Kehrääjämäisistä yöperhosista
Kärsänirkko, Pterostoma palpinum
Koivuhangokas, furcula bicuspis
haarukkakehrääjä, Cerura vinula
Paras "kehrääjämäinen" ahmija on Ruostesiipi, Phragmatobia fuliginosa, juo niin paljon ravintoliuosta ettei edes aina jaksa lentää.
Se on ahne! takaruumiin turpoamisen näkee silmin.
Myös Nummisiilikäs, Coscinia cribraria, hörppii.
Yökkösiä seuraavaksi...
Loimuyökkönen, Dasypolia templi, joka sanotaan syömättömäksi, syö... samoin Huhtiyökkönen, Brachionycha nubeculosa. Se on aivan julmetun ahne syöjä!
Mittareista Petomittari, Crocallis elinguaria ja Kehrääjämittari, Colotois pennaria juovat myös sokerilientä.
Minua kiinnostaa, että eivätkös lyhytikäisiksi luonnehditut lajit toisin sanoen olekin sitten oikeasti pidempään eläviä, kun kerran osaavat syödä? Se on loogista. Ei muuten ole selitystä sille, miksi monia nirkkoja sun muita saa pitkin kesää, vaikkeivät muka syökään ja "lentoaika lyhyt".
uusi havainto yöperhosista
2
998
Vastaukset
- trikker
No voihan ne sillä surkastunella imukärsälläkin kai jotain litkiä, esim. laothoe populi pystyy ainakin mesikastetta, niin kai sitten nekin pystyvät.
- nirkko
mielenkiintoisia havaintoja - eihän perhosista kaikkea tiedetäkään, mutta perhoskirjat yleensä katsovat tilannetta lajien tavoitettavuuden kannalta - eli tuleeko laji syötille/valolle - sehän taas ei ole sama kuin syökö laji aikuisena jotain.
Nirkkojen ym. lentely pitkin kesää ei heti tarkoita, että samat yksilöt lentäisivät koko kesän - tämän logiikan mukaan loppukesällä olisi vain hyvin kuluneita nirkkoja (esim. nyhäsiipi), ja myöskin että alkukesällä olisi eniten, keskikesällä vähemmän ja loppukesällä kaikkein vähiten - ja näinhän asia ei ole. Oikeasti monesta lajista kyllä tiedetään, että niitä kuoriutuu pitkin kesää - ja tämä selittää lajien esiintymisen pitkällä ajalla.
Joka tapauksessa mielenkiintoisia havaintoja!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2053161Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391610Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus951462- 921369
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461324Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1561236Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121178Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze1231009Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89922Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.44803