Kisojen palkinnoista

Koutsi XX

Olen yrittänyt innostaa suunnistuskoulumme lapsia kilpailemaan kansallisissa kisoissa, mutta suurin osa ei halua lähteä. Kaksi syytä; pitkät ajomatkat ja huonot palkinnot. Voi kun kiittämättömiä ja eihän palkintojen takia saa urheilla... ajattelee nyt moni. Mutta... joka kisaajasta kuitenkin maksetaan osallistumismaksu (jolla on monta ottajaa: pitää maksaa kartat, vakuutukset, liitolle, piirille... TIEDÄN! Totuus kuitenkin on, ettei niitä kisoja järjestettäisi, ellei se kannattaisi myös rahallisesti.)

Suurimmasta osasta kisoja palkinnoksi saa (lapset siis) jonkun mainoskynän yms. edes kolmelle parhaalle ei riitä parin euron krääsää kummempaa. Ymmärrän kyllä, elleivät lapset halua istua autossa kymmeniä kilometrejä, kiertää raskastakin reittiä 10-30 min ja saada palkinnoksi mainoskynän!

Asia olisi yksinkertaista järjestää pokaaleilla, mitkä ovat yleensä lapsille mieluisia, kiva pysysvä muisto ja kohtalaisen halpoja; pienimmät maksavat 2-4 euroa. Mitalit ja erilaiset laatatkin olisivat mukavampi vaihtoehto, kuin nämä nykyiset.

Kyse siis on pienemmistä lapsista. Yli 12-vuotias jo ymmärtää, ettei kaikkia voi palkita. Mutta innostaisi kummasti näitä pieniäkin rastireittiläisiä kisaamaan, jos tietäisi, että viimeinenkin jotakin kunnollista saisi. Ja kun kisailee tuohon 12-vuoteen, on siitä tullut jo tapa, mistä ei luovuta. SILLOIN ei niistä palkinnoista ole niin väliä.

Mielipiteitä? Varsinkin kilpailuja järjestävät seurat sekä suunnistuskouluvastaavat vastatkaa.

6

2408

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äitinä

      Olen samaa mieltä palkintojen huonoudesta lapsille, aikuisten palkintoista en välitä, sillä eivät "elämäntapasuunnistajatkaan" välitä. He käyvät kisoissa kisojen vuoksi. Kuten mekin. Ja pakosta on sitten lapset laitettu rastireitille 5-vuotiaasta alkaen, eli heti kun ovat siimaria ymmärtäneet seurata. Ja kun 5-7 vuotias, joka ei välttämättä siitä kartasta vielä mitään tiedä, kiertää raskaankin reitin (2-2,5 km), on viimeisten joukossa ja saa palkinnokseen sen kynän! Ei todellakaan innosta.

      Mitä vanhemmaksi lapseni ovat tulleet, sitä vaikeampi heitä on ollut kisoihin enää saada. Nytkin kun on jo ikää ja vähän menestystäkin, eivät kansalliset kisat kiinnosta, elleivät tiedä että siellä on kunnon palkinnot.

      Muut lajit; hiihto ja kestävyysjuoksu ovat vieneet mukanaan. En nyt väitä että pelkästään palkintojen takia, mutta ovat osasyyllisenä. Kun pienenä olisi pitänyt valita juoksun ja suunnistuksen kesken, valittiin se juoksu, koska sieltä sai varmasti mitalin tai pokaalin.

      • toinen äiti ja kisajärjeste...

        Tietämättömänä täytyy kysyä : palkitaanko esim. hiihto- tai maastojuoksukisoissa kaikkia lapsia, niin kuin suunnistuksessa? Onko osallistujien määrä samaa luokkaa kuin suunnistuksessa?

        Olen samaa mieltä, ettei mainoskynä tai postikortti ole mikään hyvä ja kannustava palkinto lapsille, eikä esim. karkkipussi "eettisesti" oikein, vaikka lapsi siitä pitäisikin.

        Kertokaa muutkin vanhemmat mielipiteenne, pitääkö siirtyä halpoihin pokaaleihin? Onko muita hyviä ehdotuksia, kun palkintoja pitää kerätä, parhaimmassa tapauksessa, toista sataa...?


      • mutta
        toinen äiti ja kisajärjeste... kirjoitti:

        Tietämättömänä täytyy kysyä : palkitaanko esim. hiihto- tai maastojuoksukisoissa kaikkia lapsia, niin kuin suunnistuksessa? Onko osallistujien määrä samaa luokkaa kuin suunnistuksessa?

        Olen samaa mieltä, ettei mainoskynä tai postikortti ole mikään hyvä ja kannustava palkinto lapsille, eikä esim. karkkipussi "eettisesti" oikein, vaikka lapsi siitä pitäisikin.

        Kertokaa muutkin vanhemmat mielipiteenne, pitääkö siirtyä halpoihin pokaaleihin? Onko muita hyviä ehdotuksia, kun palkintoja pitää kerätä, parhaimmassa tapauksessa, toista sataa...?

        yleensä hiihtokisoissa ja maantiehölkissä on kaikki lapset palkittu pytyillä tai ainaskin mitaleilla. Riippuu kai järjestävän seuran varoista ja innostuneisuudesta. Ja siitä, onko järjestäjillä itsellä pieniä lapsia. Jos on, niin silloin on palkinnot taattu. Ainakin ne kisat, missä me olemme käyneet hiihtämässä tai juoksemassa, on lapset kaikki palkittu ainakin mitalilla, usein myös pytyllä.

        Minun lapsilleni ainakin se hyllyyn laitettava "kiiltävä" on mukava palkinto. Karkit eivät sovi urheilukilpailuihin.

        Kerran poikani, ollessaan 9 vuotias oli hiihtämässä kisoissa, missä kaikki hiihtäjät palkittiin värikynillä, mutta vain 3 ekaa sai mitalin. Hän oli itse toinen, eli sai sen mitalin myös, mutta surkutteli kotimatkalla niitä ilman jääneitä sanoen: "ihan tyhmää, värikyniä voi ostaa kaupasta itekin, mitalin saa vaan kisoista". Se, mitali, pytty tai laatta on kuitenkin lapselle itse ansaittu juttu, mitä ei ihan joka kaupasta ostamalla saa.


    • Myös vetäjä

      Meidänkin seurassamme on sama ongelma, mutta onko heikko palkintojen laatu kuitenkaan ainoa syy?
      Monet eivät lähde edes ensimmäiseen kilpailuun, joten palkintopöytä jää heiltä näkemättä.
      Ehkä monet lapsista ja vanhemmistä mieltävät suunnistuksen "reippaana liikuntana", kansalaistaitona, eikä niinkään kilpaurheiluna.
      Ovatko kilpailutapahtumat sellaisia, että ne kannustavat lapsia mukaan? Suorituksen ja palkintojen jaon välillä saattaa vierähtää liian kauan.
      Suunnistusperheet ovat tietenkin asia erikseen. Ongelmana on saada uusia perheitä lajin pariin.
      Suunnistuskoulutkin ovat usein sellaista ryhmätoimintaa. Yksin metsään meneminen on suuri askel. Rastiralli on siinä mielessä hyvä uudistus.

    • palkinto

      Lapsille se on totta.
      Tärkeää on järjestäjiltä että jokainen huomioidaan ja tuodaan esiin. Taas rahalla ei saada sitä asiaa korjattua koska se on niinkuin tiedämme "pohjaton kontti"
      järjestäjien tietenkin tulee huomioida kaikki. Kyllä kuitenkin on niin että lähtemisen ja kisoissa käynnin motiivit tulee tehdä aivan muuaalle kuin palkinnoille.

      Lasten motivointiin moni "haikailee" apuja mistä vain koska vanhemmat sen näkee sen lapsen paivän tilanteen ja jatkamisenkin. Minusta siitä ei ehkä tarvitsisi olla huolissaan sillä se oikea "kipinä" tulee jos on tullakseen ja ei niiltä vaihtoehto mielen kiinnoilta voi välttyä.

      Laji kun laji niin liikunta on tärkein joka palkitsee "pokaalilla"

    • suunnistuskamppeet esille

      ja varmaan jo toukokussa pääsee kisoihinkin, huhtikuussakin jo ehkä.

      Sitten taas lapset lähtevät innoissaan muutamiin, mutta... kun ekat palkinnot lätkäistään kouraan on pettymys valtava: mainoskyniä, postikortteja, pankkien avaimenperiä ym ilmaiskrääsää. Alkaa olla jo rahastuksen makua muutamilla seuroilla.

      Hommatkaa edes alle 12-vuotiaille kunnon palkinnot, vaikka sitten ne pytyt, ne innostavat lasta ja voivat saada hänet jäämään lajin pariin sitten myöhemmin "maksavana asiakkaana".

      Eihän ne palkinnot saa pääasia olla, mutta omani valitsevat nykyään jonkun maantiejuoksun, missä kaikki palkitaan vaikka laatalla, kuin sen suunnistuksen, missä voi palkinojenjaossa odottaa jotain ilmaiskrääsää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 120
      2663
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      67
      2440
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      2081
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1737
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1648
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1479
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1429
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1403
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1377
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe