Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

asbestifaktoja tarvitseville

ab-k

aika moni kyselee palstalla asbestin purkamisesta tai asbestista yleensäkin, joten laitetaanpa pari kansantajuista faktaa.

1. asbestin kanssa ei tarvitse olla hysteerinen, mutta kannattaa olla vakavissaan.

2. 'kaikissa' ennen vuotta -86 rakennetuissa rakennuksissa on erittäin suuri todennäköisyys, että asbestia on käytetty jossain kohtaa rakennusta.

3. asbestin vaarallisuus on kaksipiippuinen asia: toisaalta pienikin altistus voi olla vaarallinen toisaalta 'joku on tehnyt näitä hommia paljon eikä tunnu missään...' - tosiasia on, että asbestitautien 'itämisaika' on 20-30 vuotta, joten suurin asbestin käyttöaika (-60-80luvut) alkaa vasta nyt näkymään esim. työperäisinä sairauksina. Asbestisairaudet ovat tämän hetken sydän ja verisuonitautien jälkeen SUURIN työkyvyttömyyttä aiheuttava sairausryhmä.

4. Itse 'saat' tehdä asbestityötä omassa talossasi/asunnossasi JOS et aiheuta muille sairastumisvaaraa - tästä seuraa esim. se, ettei kerrostalossa voi tehdä itse (ilman alipaineistuskalustoa, asbesti-imuria yms. välineitä) asbestitöitä, koska a-kuidut leviävät muihin asuntoihin, iv-kanaviin jne, ja saastutat koko talon.

5.Asbesti on pölytessään näkymätön, hajuton, mauton (kuutiomillimetrissä mineriittilevyä on 40miljoonaa asbestikuitua). A-Pöly on niin kevyttä, että asbestikuitu vapaasti pudotessaan leijuu metrin alaspäin neljässä tunnissa.

6. asbestilaadut vaihtelevat vaarallisuusasteeltaan (vaarallisimpana pidetään krokidoliittiä eli ns. sininistä asbestia - tätä on käytetty ääni,palo,lämmöneristeenä esim. kattojen alapinnoissa, iv-putkissa jne - harvemmin kuitenkaan asuintiloissa), vähemmän haitallisia ovat esim. amosiitti, antofylliitti yms. putkieristeissä, ja lattiapinnoitteissa esiintyvät asbestilaadut. Aika monella on kerrostalonsa käytävissä vinyylilaattalattiat - ne sellaiset 25cm kanttiinsa olevat 'muovilevyt' -> niiden painosta 17% on asbestia... tosin purettaessa eivät onneksi juurikaan ylitä sallittuja pölyarvoja.

7. Asbestipöly vaatii vähintään p3-luokan suodattimella varustetun hengityssuojaimen, joten jos hotsittaa tehdä asbestihommia, niin hommatkaa edes sellainen - sillä 'tissiliivinkovike'mallisella kärpäspaperinaamasuojaimella ei ole MITÄÄN vaikutusta asbestipölyyn (oikea a-työskentely vaatii moottoroidun kokokasvosuojaimen, suojavaatetuksen, jne jne.)

tuossapa aluksi noita faktoja jos tulee himo itse ryhtya asbestihommiin

6

1951

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Saetkae

      Olipa kerrassaan tiivis ja hyvä asbestipaketti.
      Tähän on hyvä linkittää, kun joku haluaa tietää...

    • isäni sanoi

      olihan tossa varmasti faktaa,en jaksa lukea noin pitkään aiheesta,koska sen vaarallisuudesta on kyllä puhuttu.meillä lähtee kattila pois huoneessa on asbestiputkia, oli vaan juttua isän kans purkamisesta heitti et voihan hän purkaa sen.

    • mansesta kotosin

      Autojen jarrupölyä oli 20 vuotta sitten niin paljon ilmassa Tampereella, että Asbestoosiin tulee kuolemaan ennennäkemätön määrä ihmisiä suurkaupungeissa lähivuosina. Esim ihminen joka on käyttänyt rautatietunnelia Tampereella yli kymmenen kertaa sairastuu 90 prosenttisella varmuudella asbestoosiin tai keuhkosyöpään 10 vuoden sisällä.

      • asbesti on arvaamaton

        Mihin perustat väitteesi ja "laskelmasi" 70 porsenttia väestä? Onko omia arvailuja vai kenen tutkimaa???


    • Tuomiopäivää

      Kaiki tulevat kuolemaan. 100% varmuudella.

      • niinsimppeliäseon

        Näinhän se elämässä on, että kuolema tulee vastaan aina eikä sitä voi välttää, mutta elämästä voi yrittää tehdä miellyttävän kuten juuri asbestia välttäen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2174
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2003
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1622
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1450
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      75
      1420
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1337
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1314
    8. 50
      1205
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1180
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe