Kärpäsiä

Mitä tehdä kun asuntoon ilmestyy jostain kärpäsiä? Onko kärpäsillä pesiä?
Ilmianna
Jaa

34 VastaustaKärpäset pesivät sellaisissa pienissä peukalonkynnen kokoisissa kupeissa, kupit on yleensä muodostettu kuivuneista kasvien oksista. Jos olet tarkkaavainen saatat huomata näitä pesiä kotonasi mm. kirjahyllyn päällä ja muissa korkeissa paikoissa. Pesien hävittäminen tapahtuu helposti: yöllä kun kärpäs-kuningatar on saapunut pesään, otat sen kiinni ottamalla kiinni siivistä, varo kuitenkin, hermostuneena kärpäskuningatar saattaa purra ja yleensä ne kantavat vaarallisia tauteja kuten rabiesta. Kun olet saanut kunnon otteen niin vie kuningatar vessaan ja varo herättämästi sitä. Aukaise vessanpönttö ja valuta sinne astianpesuainetta, lopulta laske kuningatar vessanpönttöön sitä herättämättä. Vedä vessa. Kun pesällä ei ole kuningatarta niin loput kärpäset alkavat tulla yksinäisiksi ja saatat kuulla itkua pesästä, tätä ei kestä tosin kuin muutaman päivän, tämän jälkeen koko kärpäsyhdyskunta kuolee suruun ja pääset eroon niistä toistaiseksi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
3 VASTAUSTA:
onko ampiaisilla sama juttu?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Kärpäset ovat ärsyttäviä hyönteisiä, jotka voivat kuljettaa mukanaan tauteja. Kärpäsiä pörrää ympärillä varsinkin kesällä ja ne viihtyvät keittiössä ja roska-astioiden läheisyydessä. Kärpäsiä esiintyy ympäri maailmaa, mutta Pohjois- ja Etelänavan lämpötiloissa ne eivät viihdy, eivätkä myöskään vuoristoissa tai muilla korkeilla alueilla.
Kodista kärpäset voi onneksi karkoittaa luonnollisin, myrkyttömin menetelmin. Hyönteismyrkyt voivat olla haitallisia lemmikeille ja pienille lapsille, joten suosi aina luonnollisia keinoja hyönteisten karkottamiseen. Tässä artikkelissa annamme ohjeet muutamaan eri tapaan pitää kärpäset loitolla.
Vedellä täytetyt muovipussit
Täytä läpinäkyvä muovipussi vedellä, jätä tarpeeksi tilaa pussin suulle, niin että saat sidottua sen kiinni. Valikoi paksu muovipussi tähän käyttöön ja varmista, ettei siinä ole reikiä. Aseta muovipussi ulos ikkunalaudalle tai oven eteen. Voit käyttää montaa pussia ja levittää ne kaikkiin oviaukkoihin ja ikkunoille.
Pussin sisältämä vesi heijastaa auringonvaloa prisman tavoin ja tämä optinen vaikutus pitää kärpäset loitolla ikkunoista ja ovista – näin ne eivät pääse sisälle taloon.
Etikka-ansa kärpäsille. Kärpäset hus omenaviinietikan avulla.
Etikka sisältää etikkahappoa, joka joutuessaan hyönteisen keholle hidastaa niiden liikkeet ja tekee ne kohmeiksi, tämä helpottaa hyönteisten tappamista. Yhdistämällä etikan muutamiin muihin aineisiin tapat kärpäset nopeasti.
Tarvitset
•Vettä
•Läpinäkyvää pakkausteippiä
•4 ruokalusikallista omenaviinietikkaa
•1 ruokalusikallinen saippuaa
•1 muovipullo
•Sakset
Käyttöohjeet
•Leikkaa pullon suu pois saksilla, käännä se ympäri ja aseta takaisin pulloon suppiloksi.
•Teippaa kiinni ja kaada pullon pohjalle muutama sentti vettä. Lisää saippua ja etikka ja ravistele sekaisin.
•Aseta pulloja niihin huoneisiin ja paikkoihin kotona, jossa kärpäset vaivaavat sinua eniten. Etikka houkuttelee kärpäset luokseen, ne kiipeävät pulloon, mutta eivät pääse enää ulos.
Aromaattiset yrtit
Jotkin aromaattiset yrtit pitävät sisällään hyödyllisiä ominaisuuksia kärpästen karkoitukseen. Usein samoja yrttejä voi käyttää kaikenlaisten hyönteisten karkottamiseen, ja niistä voi valmistaa kimppuja, joita voi käyttää etenkin kesällä, kun hyönteisiä pörrää ympärillä jatkuvasti.
Kokeile etenkin minttua, timjamia, rosmariinia ja kamferia. Kääri tuoreet yrtit kimpuiksi ja asettele terassille, keittiöön tai makuuhuoneeseen. Yrtit lisäävät mukavan säväyksen kesäillan tuoksuihin ja niistä saa tehtyä osan kaunista kattausta. Suopursu
Kärpäsistä eroon mausteiden avulla
Vaikka neilikat eivät tapa kärpäsiä, niiden tuoksu pitää kärpäset loitolla. Pistele 20-30 neilikkaa omenan tai appelsiinin kuoreen ja asettele sellaiseen paikkaan, josta haluat pitää kärpäset poissa. Neilikan vahva tuoksu karkoittaa kärpäset ja raikastaa samalla huoneen.
Maissijauho ja hunaja
Maissijauholla ja hunajalla pidät kärpäset poissa tehokkaasti ja suojelet ruokiasi kärpästen levittämiltä taudeilta.
Sekoita hunajaa tai vaahterasiirappia maissijauhoihin. Kaada pieni määrä tätä sekoitusta astiaan ja asettele ympäri asuntoa pitääksesi kärpäset loitolla. Sekoituksen sisältämä sokeri houkuttelee kärpäset luokseen ja ne jäävät loukkuun tahmeaan hunajaan.
Pidä kotisi siistinä -biosankoon kansi
Kodin säännöllinen siivoaminen ja puhtaana pitäminen on tärkeä keino kärpästen karkoittamiseen. Pidä ruoka-aineet visusti kaapeissa tai astioissa, siisti keittiön pinnat ja lattia aina ruuanlaiton jälkeen ja käytä kannellista roska-astiaa.
Jos kärpäsiä ilmaantuu päivä toisensa jälkeen, tee suursiivous ja viimeistele urakka kastamalla rätti etikkaan ja hieromalla sitä niille alueille, joissa kärpäsiä esiintyy. Käy läpi ovenkarmit ja ikkunat etikalla. Voit kaataa etikkaa myös suihkepulloon ja suihkia sitä ympäri asuntoa. Etikan vahva haju on epämiellyttävä kärpäsille ja ne pysyvät poissa.
http://askelterveyteen.com/6-luonnollista-tapaa-poistaa-huonekarpaset/
Me pienet vesimelonin haistavat tosi ärsyjä ! Ne sikis pyhästä hengestä !

 
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
BERNER KÄRPÄSHÄVITE NAVETTA-RADAR 400ML tosiongelmiin !
Tallinnasta Kobra spray ja muuta hauskaa
http://www.jahimees.ee/et/1538-nugisepeletusvahend-500-ml.html
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Osta sellainen elektroninen kärpäslätkä.

Minäkin nauroin moisille, kunnes sain sellaisen
tuparilahjaksi.
On kuule näppärä vehje, se suorastaan imaisee
kärpäsen verkkoonsa kun sinnepäinkin huitaisee
ja grillaa samantien hengiltä.

Vieno poltetun lihan haju vain vähän aikaa
leijailee.
Siitäs sai.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Isompi kärpänen vaan räpistelee siinä niin kauan kun antaa virtaa ja lähtee heti karkuun jos lopettaa virranannon.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
ne grillatut kärpäset, kaverin pikku-kundi kun syö kärpäsiä raakana. Voisko olla parempia grillattuna!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Yhtään asiallista vastausta ongelmaan ei tullut, mutta voin vakuuttaa että ongelma ei ole mitenkään miellyttävä kun se on olemassa. Jos pitää kärpäsistä, asiahan lienee pelkästään positiivinen. Mutta jos esim. makuuhuoneessa pörräilee kerralla toistakymmentä isoa raatokärpästä herättää se minussa henkilökohtaisesti suurta inhoa. Ja vaikka kuinka kyttäät mistä ne tulevat ei paikkaa löydy. Meillä yläkerrassa olevan makuuhuoneen ranskalaistyylisen parvekkeen ovessa tiivis kärpäsverkko. Siitä huolimatta kärpäset pääsevät jostakin sisälle. Tutkittu seinien välejä, parvekkeen ovessa olevia rakoja yms. Kärpästen pesäpaikkaa ei vain löydy. Makuuhuoneessamme ei makaa raatoja, se siivotaan säännöllisesti, siellä ei säilytetä minkäänlaista elollista ravintoa jonka siivittämänä kärpäset sinne hakeutuisivat. Ilmeisesti talon ulkoseinät, rakennusmateriaalista johtuen, sekä eteläinen ilmansuunta, houkuttavat kärpäsiä pesimään. Ulkoseinä lämpiää aikaisin keväällä ja säilyttää lämmön myöhäiseen syksyyn. Ja juuri kevät ja syksy ovat tämän kärpäslajikkeen juhla-aikaa. Ja tiedän kyllä kärpästen biologian yms. Kysymyshän oli onko muilla mahdollisesti sama ongelma ja onko kukaan ja millä keinoin päässyt siitä eroon?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
5 VASTAUSTA:
Kaupasta voi ostaa tarroja jotka liimataan ikkunaan.Kärpäset liimaantuu siihen kiini.Mökillä ainakin tarra on toiminut.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
meillä päivittäin metsästetään 20 raatokärpästä makkarin puolelta sekä saunasta-hyi.kaikki ikkunat ym on suljettu vaan sepä ei niitä estä :(
keinot alkavat loppua.ja mistä ne oikein pääsee sisälle????makkarin ikkunalla roikkuu kärpäspaperi-turhaan.kun kärpyläiset ovat oikein tokkurassa metsästän niitä itse siihen paperiin.toinen keino on suihkupullosta suihkautella astianpesuaine vesi sekotusta ja litistellä paperilla.ja huomenna sama rallli alkaa taaaaas alusta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Meille ilmaantui samantapainen ongelma vastikään...

Jostain syystä nuo kärpäset vain tuntuvat meillä hakeutuvat tähän kannettavan tietokoneen näppäimistölle, joka on muuten todella rasittavaa, kun pitäisi tehdä tässä töitä.

Muuten käyttäisin varmaan raidia, mutta kun on akvaario, joka estää myrkkyjen käytön. prkl.

Eikös kärpäsillä pitäisi olla jokin paikka, jossa ne sikiävät? Ts jokin raato, jossa nuo toukat voi muhiutua ennen kärpäsvaihetta?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
013 kirjoitti:
Meille ilmaantui samantapainen ongelma vastikään...

Jostain syystä nuo kärpäset vain tuntuvat meillä hakeutuvat tähän kannettavan tietokoneen näppäimistölle, joka on muuten todella rasittavaa, kun pitäisi tehdä tässä töitä.

Muuten käyttäisin varmaan raidia, mutta kun on akvaario, joka estää myrkkyjen käytön. prkl.

Eikös kärpäsillä pitäisi olla jokin paikka, jossa ne sikiävät? Ts jokin raato, jossa nuo toukat voi muhiutua ennen kärpäsvaihetta?
Imuri täysille ja huoneen ovi kiinni. Senkuns alat imeä niitä kärpäsiä imurin sisuksiin ja kun siirryt toiseen huoneeseen niin pidä puhdistettu huoneen ovi kiinni. Lopuksi vielä käy kaikki huoneet läpi. Tärkein on, että pidät imuri kokoajan päällä koska kuumuus siellä sisällä tappaa kärpäset(tyhjä imurinpussi lämpenee parhaiten). Lopuksi viet imurin roskapussi ulos roskikseen.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
hyväksi kokenut kirjoitti:
Kaupasta voi ostaa tarroja jotka liimataan ikkunaan.Kärpäset liimaantuu siihen kiini.Mökillä ainakin tarra on toiminut.
On vain nämä uudet ikkunat joissa sitten ilmaraot joista tunkee sisään laumoittain ainakin etelä päädystä.Sitten häveliäästi tarjotaan kärpäsverkkoa noihin rakoihin ja asentanut itse sitten superlon kaistaleita.Oma homma oli aina lähes viikottain siivota raadot pois ikkunoiden välistä.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Ennen remonttia yhdessä yläkerran huoneessa oli satoja kärpäsenraatoja. Tehtiin remontti. Tuli kaikki uutta:lattia, seinät ja listat.
Lattia on vanha, joka hiottiin ja maalattiin. Nyt siellä huoneessa on taas pörrännyt satoja kärpäsiä ja raatoja. Mistä ihmeestä ne tulee?
Ei ole ravintoa. En tiedä pitäiskö tilata jokin noita ottamaan selville?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Lohduttavaa, että jollakin toisellakin on samanlainen kärpäsongelma. Meillä 2v vanha talo, jonka yläkerran kärpäset ovat vallanneet. Kun siivoan raadot pois, niitä on taas parin päivän päästä lattia mustanaan. Teippasin hallaharson ikkunoiden eteen nähdäkseni ryömivätkö sieltä, mutta eivät ryömi. Eivät myöskään tule ilmastoinnin kautta, koska siellä kaksi suodatinta. En ymmärrä!!!! Pitääkö tässä alkaa lattialistojen repiminen, jos pesivät seinän ja parketin välissä? Sama kärpäsrulianssi oli viime syksynä, kun sää kylmeni. Kyseisessä tilassa on lastenlasten leikkihuone ja kaksi vierashuonetta sekä kylpyhuone - ei siis jatkuvaa käyttöä. Pitää varmaan ottaa yhteyttä tuholaistorjuntaan, ellei ongelma ala ratketa. kerro, jos sinulle selviää jotakin asiasta. Minä teen samoin, jooko?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Sama ongelma, kärpäsiä pörrää niin perkeleesti eikä keinoa keksi niiden hävittämiseen lopullisesti. Jostain tulee aina vaan lisää?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Minulla on uudehko vapaa-ajanasunto ja tuo kärpäsongelma on jokasyksyinen. Varsinkin kun viikonloppuisin lämmittää niin silloin ne ilmestyvät. Tappaminen ei auta koska niitä tulee heti lisää. Joskus olen käyttänyt sumutettavaa torjunta-ainetta mutta ne eivät oikein meinaa kuolla vaan jäävät lattialle pitkäksi aikaa pörräämään. Tilanne vain pahentuu. Pahinta on yöllä kun lentevät ja pörräävät katossa ettei saa unta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Sama ongelma täällä.Kukaan ei tiedä vastausta.Meillä kärpäset ovat valloittaneet parin vuoden aikana yläkerran yhden huoneen,yksi surina vaan käy ikkunan ympärillä.Kärpäsnauhat auttavat vähän tilannetta,mutta jos niitä ei ole, kärpäsiä ilmestyy kuin sieniä sateella.Kaikkia konsteja on yritetty,mikään ei vaan auta.Kärpäsiä on niin paljon,että koko huone alkaa inhottamaan.Aivan neuvottomia olemme.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Nukun nykyään korvatulpat korvissa niin pörinä ei kuulu.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Joku voisi auttaa, meillä on 4 hiirtä, 1kani ja 1 koira. kanin häkissähän ne pörrää ja lisääntyy. myös hiirien terraariossa ns. ruokakuppeihin tekee pesiä.. olemme yrittäneet lätkiä niitä, ongelma alkoi noin 3pv sitten.
Yöllä ei saa unta kun kärpäsiä tulee kaikkialle pörräämään.. mikä neuvoksi? Kärpäset lisääntyy kauhean nopeasti. En ole löytänyt pesää ollenkaan ja olen ihan neuvoton.. tänään vaihdettiin purut häkistä/terraariosta mutta tämä on kamalaa!!

Pikaisia vastauksia kiitos!!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Kannattaisi ehkä kokeilla välillä desinfioida kaikki häkit ja kupit. Kärpäset tykkää eläinten jätöksistä ja ruuista. Ne lisääntyy niissä eli munii niihin.

Meillä mökin vinttiin tulee keväisin todella paljon kärpäsiä. Torjumme niitä Navettaradar- nimisellä suihkeella.

Tässä on meitä lohduttanut asiantuntijavastaus
http://www.ts.fi/teemat/extra/1074193735/Kysy luonnosta Kuinka karkotan sisiliskot
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
heippa kaikille !
minulla ei ole aikaisemmin ollut ongelmaa kärpästen kanssa, kun on kissa.
mutta edes kissani ei suostu tappamaan niitä.
ja ne ovat vain ja ainoastaan keittiössä, ei missään muualla.
en tajua mistä ne oikein tulevat, koska minulla oli keittiön ovi kiinni ja 15 minan sisään siellä oli 8 kärpästä. ikkunat ovat hyvin tiivistetty, eikä keittiön kaappien päällä ole mitään kärpästen pesiä.
eikä seinissä ole mitään rakoja eikä lattialistoissa..
mistä ne oikein tulee??
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Sain niitä kaupan multakupeissa olevista salaateista.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Sama ongelma,kärpäset tunkee sisälle yläkerrassa ikkunoista,aurinkoisina lämpiminä syyspäivinä.Mutta minä tiedän mistä ne tulevat,Ne pirulaiset tunkevat sisälle ikkunatiivisteen alta!!!!!!!!!!!!!! Uskomatonta mutta totta,mulla kumiset ikkunatiivisteet ,nyt kysyisinkin tietääkö kukaan sellaista ikkunatiivistettä joka on kärpäsenpitävä .
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Löytyykö keneltäkään ratkaisua? Vaikka olen itse imuroinut n. 20-50 päivässä, niin aina niitä jostain tulee. Kovalla pakkasella niitä ei tule (aikaisempina vuosina), mutta kun alkaa lämmetä niin jo tulevat kärpäset.
Ilmianna
Jaa
Kärpäsiä tulee jostakin koko ajan lisää, eikä tällaista ongelmaa ole ikinä ollut. Olen yrittänyt myrkyttää Raidilla, mutta ei auta. Mitään jätöstä, jossa uusia pääsisi munista kehittymään en ole löytänyt. yhtäkkiä niitä taas on runsaammin.
Ilmianna
Jaa
Minkä värisiä ulkovuoret ovat näissä ongelma taloissa? Siis missä kärpäsiä paljon? Ittellä vuorattu vanha hirsitalo valkoinen ulkovuori. Kärpäsongelma. Samassa Pihapiirissä villalla eristetty puurunkoinen talo ei mitään kärpäsongelmia. Punainen.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Meillä myös kärpäsongelma mutta punainen hirsitalo.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Meillä myös ikkunatiivisteen alta tulevat, talo on vaaleanharmaa. Miten ihmeessä kärpäsistä pääsee eroon?
Ilmianna
Jaa
Maalla kärpäset kuuluu ns suomen luontoon. Jos niitä on liikaa sisällä tilanne on sellainen että ne löytävät asunnostanne jotain syötävää. Teidän on itse keksittävä mitä ne siellä syövät. Huonepölyä eivät syö. Kerrostalon kärpäsongelma on yleensä ns hedelmäkärpäset, johonkin on jäänyt hedelmäntähteitä tai sitten kukkakärpäset.
Yrittäkää tunnistaa laji ehkä se auttaa selvittämään niiden ravinnonlähteen.

http://www.hyonteismaailma.fi/hyonteiset/karpaset/
Ilmianna
Jaa
Oon aika paljon myöhässä tästä keskustelusta mutta mulla on vastaus. Hankkikaa koira koska meillä on mäyräkoira ja kärpäset ärsyttää sitä nii se välil vaan napsii niit ilmast ja syö ne. Herkullista.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Mulla koira joka kanssa syö noi kärpäset.. nyt räjähdysmäisesti lisääntyneet olkkariin
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Yleensä kärpäset pesivät katon välipohjassa ja sieltä niitä ei voi kitkeä millään. Syksyisin, kun esim. mökkiä lämmitetään ne heräävät ja pörräävät aikansa. Ovat jo niin kohmelossa, että helppo pyydystää. Eivät kuulu ns. kesäkärpäsiin. Ja näin ollen eivät myöskään yleensä häiritse esim. normaali yöunta.
Kärpäspaperi on hyvä ratkaisu, mutta ei suuremmalta osin poista ongelmaa.
Ihminen tuottaa hiilidioksidia, jonka seurauksena kärpäset pyrkivät ihmisten lähelle.
Yhtenä ratkaisuna on ostaa sellainen sininen lamppu, jossa on sähköinen metalliristikko, joka vetää puoleensa kärpäsiä. En suosittele mitään halpaa versiota, jota kaikki halpahallit myyvät. Ne eivät toimi ja osat ovat äänekkäitäkin.
Netistä löytyy useita eri malleja ja hinnatkin ovat ihan kohtuulliset. En tässä rupea mainostamaan mitään erikoista merkkiä, jokainen etsiköön itse, niin ei tunnu, että mainostan. Nyt ainakin meidän mökillä on kärpäsistä rauha.
Ilmianna
Jaa
Moro. Ostin viime keväänä -50 luvun rintamamiestalon ja kärpäsiä välillä ettei eteensä nähny. Yläpohjan puruja epäilen ongelma ytimeksi, koska viime kesänä imuroin purut pois pellon laidalle harjalta sekä sivu vinteiltä. Puhalsin puukuitureisteet tilalle reiluna annoksena (joku saattaa pitää mainoksena), mutta tänä kesänä niitä voi laskea yksitellen. Eilen sahasin aukon kuistin välikattoon, sieltä löytyi patjana kärpäsen raatoja. Ei siis eristeitä lainkaan kuistin seinissä/katossa. Poistan raadot ja tiivistele rakoja ja puhallusvillat seiniin ja katolle. Tosin joudun tekemään ikkunoiden alle reijät puhallusta varten.. Toivottavasti vähenis entisestään eristyksen jälkeen..
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Kärpäsiä

Mitä tehdä kun asuntoon ilmestyy jostain kärpäsiä? Onko kärpäsillä pesiä?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta