leikkausen jälkeen???

kokemuksia, please!

Kertokaan te joilla on kokemuksia jonkinlaisista leikkauksista suolistoon Millä tavalla normaalisti lähtee tuo suolisto toimimaan leikkauksen jälkeen. Joutuuhan se olemaan ilman ravintoa kuitenkin monta päivää leikkauksen jälkeenkin. Onko tullut komplikaatiota ja minkälaisia?

Niin ja kaikki te joita on leikelty niin miten pitkiä sairaslomia olette joutuneet/saaneet pitää?

Kaikesta tiedon rippeistäkin kiitollisena
"Riikka"

5

663

Vastaukset

 • siitä, mikä osa suolistoa ja miten paljon poistetaan. Yleensä suoli alkaa toimia 4-5 päivää leikkauksen jälkeen´ja ilman tuleminen eli "pierut" on myös merkki suoliston toiminnan käynnistymisestä.

  Paksusuolen yksi tehtävä on imeyttää nestettä pois ulosteesta, joten jos sitä on poistettu, ulosteen koostumus voi vaihdella useamman viikonkin, ennen kuin suolisto löytää uuden tasapainon. Eli välillä voi olla tiheää ripulia ja kiinteämpää ja taas ripulia.

  Ohutsuolesta taas imeytyy elimistöön ravintoaineita, joten silloin on huolehdittava ravitsemuksesta tarkoin, jotta elimistö saa kaikki tarvitsemansa aineet.

  Sairaalassa kyllä annetaan tarkat ohjeet ja ellei anneta, kysy! ja osastolle voi aina soittaa kotoa leikkauksen jälkeen ja pitääkin soittaa, jos joku asia vaivaa mieltä ja tuntuu ettei ole kunnossa!

  Eli henk.koht.kokemusta ei ole mutta olen kokenut sh ko. asiassa.

  • Ja syömiselle ei sinänsä ole estettä jotkut lääkärit suosittelevat syönnin aloittamista niin pian kuin mahdoll
   ista (kun nukutusaineista ja niiden aiheut. pahoinvoinnista selvinnyt.) Syöminen auttaa ns. suoliston toimintaa kun se on ollut nukuksissa leikkausaineista ja leikkauksesta. Ainoa riski on että jos alkaa ahmimalla ahmimaan ja vatsa ei vedä niin voipi tulla aika ahdistava olo, ja tosi jos suoli ei ala vetämään... Suolen saumakohta ei ruuasta välitä, eli sen
   suhteen ok.

   Siin jotain vielä ruuasta ynm., saattaa olla epäkohtia kun en kotioloissa käytä sh-nimikettä.


 • Olen nainen 24 v ja minulle tehtiin koko suoliston siirto ja hyvin toimii

 • Mulla poistettiin aikoinaan puolet paksusuolesta hoitovirheen takia. Muistelen että kyllä suoli alkoi aika pian toimia.
  Tosin mulla on sen jälkeen vatsaa leikelty vielä neljä kertaa. Viimeksi otettiin pikkuisen ohutsuolesta pois.
  Paksusuolen pätkäisyn jälkeen mulla tosin oli n. 7 vuotta lähes jatkuvasti ripulia. Se oli onneksi aamu- ja aamupäiväpainotteista, eli jos jonnekkin piti mennä niin onnistui hyvin iltapäivällä ja illalla.
  Jälkeenpäin on ollut useita suolitukoksia ja tulee herkästi edelleen eli mun pitää olla varovainen sellaisten syömisten kanssa jotka saattavat niitä aiheuttaa.
  Edelleenkään mulla ei ole niinsanottua normaalia suolen toimintaa vaan vaihtelee suuresti usein jopa ihan päivittäin.
  On vain opittava asian kanssa elämään.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.