ONKO TIETOA?!

Sun

Onko kenelläkään tietoa siitä, minkälaisia rajoituksia hindulaisuus asettaa sairaanhoidolle? Eli kun sairaalaan tulee potilaaksi hindulainen onko hänellä omia toivomuksia ruuan/juoman suhteen? Tai tietyt ajat meditoimiseen? Saako hindulaisille tehdä verensiirtoja tai mitä mieltä ylipäätään ollaan ihmiseen kajoavista toimenpiteistä? Onko synnytykseen liittyen jotakin poikkeavaa ym.. Kyselen opiskelu mielessä en vitsinä!!

7

881

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Moon

   Sellainen rajoitus tulee mieleen, että naudan lihaa hindu ei mielellään koskaan syö.

   Riippuu tietysti minkä asteinen uskonnon harjoittaja on kyseessä ja mihin lahkoon kuuluu. On eri asia jos tarkoitat yleensä (intialaista) hindua tai länsimaista Krishna-liikkeen hindua.

   Tietysti hindut ovat usein kasvissyöjiä. He eivät mielellään koskettele toisiaan. Esim kättely ei ole sitä että puristetaan kättä. Hindu saattaa yllättyä jos tarjoat kättä. Hän ei mielellään kosketa sinua, jos ei ole pakko.

   Muuten ei ole sen kummempia rajoituksia. Riippuu tietysti, miten pakottava tarve on esim leikata tai antaa verta tai kuinka säännöllisesti henkilö mietiskelee. Hindulle oma keho on temppeli, eikä kaiken maailman kemikaalit ole mieluisin vaihtoehto parantumisessa.

   • epä_jumala

    ole hindu? Halailu, jos mikä, on koskettelua??


   • Moon
    epä_jumala kirjoitti:

    ole hindu? Halailu, jos mikä, on koskettelua??

    Arvasin, että joku puuttuisi tähän tapaukseen, kun on nyt tapetilla. Se koskettelu on epämieluisaa ennen kaikkea kastien välillä. Siis brahmiini ei kosketa alempi kastisia. Jopa bussiin brahmiini ei mene siitä syystä. Riippuu tietysti miten uskovainen kyseinen hindu on.

    Siis se että Amma koskettaa, on ihan ok koska hän on sinulle ja muille ylempikastinen, koska on pyhimys. Valaistunut voi huoletta koskettaa, koska hänellä ei ole karmaa, eikä mikään ulkopuolinen enää vedä sellaista ihmistä alas. Esimerkiksi Krishnamurti kosketti mielellään ihmisiä. Hän ei antanut ihmisten kosketella jalkojaan, mikä on yleinen tapa Intiassa. Jos johonkin kosketellaan, niin jalkoihin. Esimerkiksi vanhempiaan jalkoihin koskettamalla osoittaa kunnioitusta.

    Intiassa kerran eräs sikhi-taksikuski jutteli pitkään ja vei minut temppeliin ja antoi minulle rannekkeen ja kiitollisena tarjosin kättä. En osannut sillä hetkellä tajuta, ettei hindua kosketa käteen. Hänelle tehdään 'namaste' eli laitetaan kädet yhteen.


   • Anonyymi
    epä_jumala kirjoitti:

    ole hindu? Halailu, jos mikä, on koskettelua??

    Shrila Bhaktivinod Thakur

    Durlabha mānava-janma

    durlabha manava-janma labhiya samsare
    krsna na bhajinu duhkha kahiba kahare? [1]

    (1) Ihmiselämä on harvinaisin tilaisuus saavuttaa henkinen täydellisyys. Mutta minulle on jäänyt vain suru, koska minä, jolle tämä suuri mahdollisuus on annettu, menetin sen, koska en koskaan palvonut Jumalaa, Krishnaa! Voi, kenelle kertoisin tämän epäonnen tarinan?

    'samsara' 'samsara' kari' michhe gela kala
    labha na ha-ila kichhu, ghatila janjala [2]

    (2) Elämä toisensa jälkeen on kulunut tässä aineellisessa maailmassa, kaikki aikani on mennyt hukkaan (materialistisen perhe-elämän orjuudessa). En ole saanut yhtään mitään ja olen kokenut vain ongelmia ja huolia.

    kisera samsara ei chhayabaji praya
    ihate mamata kari vrtha dina yaya [3]

    (3) Millainen maailma tämä on? Se on kuin taikurin illuusio (kuin taikalyhdyn esitys, jossa silmieni edessä leikkii lukuisia varjoja ja optisia illuusioita). Koska olen itsekkäästi kiintynyt tällaiseen kangastukseen, pidän tämän maailman ohimeneviä illuusioita ”minulle” ja ”minun” kuuluvina. Näin päivä toisensa jälkeen kuluu turhaan.

    e deha patana ha'le ki rabe amara?
    keha sukha nahi dibe putra paribara [4]

    (4) Mitä minulle jää jäljelle, kun tämä ruumis kaatuu kuolleena maahan? Silloin eivät poikani eivätkä rakkaimmat läheiseni pysty antamaan minulle minkäänlaista onnea.

    gardabhera mata ami kari parisrama
    kara lagi' eta kari, na ghuchi la bhrama [5]

    (5) Teen joka päivä kovasti töitä kuin aasi, ja silti ihmettelen, kenen vuoksi yritän niin kovasti? Olen edelleen niin monien illuusioiden vallassa!

    dina yaya michha kaje, nisa nidra-vase
    nahi bhavi marana nikate achhe vase [6]

    (6) Tuhlaan jokaisen päiväni turhiin ja merkityksettömiin asioihin, ja yöni kuluvat unen vallassa. Enkä ajattele hetkeäkään koko vuorokauden aikana, että kuolema on aina läsnä.

    bhala manda khai, heri, pari, chinta-hina
    nahi bhavi, e deha chhadiba kona dina [7]

    (7) Elän huoletonta elämää: syön, ulkoilen, pukeudun haluamallani tavalla, mutta en ajattele sitä, että jonain päivänä minun on luovuttava tästä kehosta.

    deha-geha-kalatradi-chinta avirata
    jagichhe hrdaye mora buddhi kari hata [8]

    (8) Sydänparkaani piinaavat jatkuvat huolet toimeentulostani ja huolet, jotka johtuvat kehostani, kodistani, vaimostani, sukulaisistani ja julkisista velvollisuuksistani. Nämä huolet aiheuttavat minulle kärsimystä ja tuhoavat järkeni.

    haya, haya! nahi bhavi—anitya e saba
    jivana vigate kotha rahibe vaibhava? [9]

    (9) Voi, voi! Miten valitettavassa tilanteessa olenkaan! Olen uppoutunut näihin ongelmiin ajattelematta, että ne ovat lyhytaikaisia ja katoavat pian unholaan. Mitä aineelliselle omaisuudelleni tapahtuu kuolemani jälkeen?

    smasane sarira mama padiya rahibe
    vihanga-patanga taya vihara karibe [10]

    (10) Kun ruumiini heitetään polttohautausmaalla olevaan kuoppaan, se vain makaa siellä liikkumattomana. Varikset, korppikotkat, muurahaiset ja madot kerääntyvät paikalle ja herkuttelevat sillä!

    kukkura srgala saba anandita ha'ye
    mahotsava karibe amara deha la'ye [11]

    (11) Kulkukoirat ja shakaalit iloitsevat, juhlivat ja herkuttelevat ruumiillani.

    ye dehera ei gati, tara anugata
    samsara-vaibhava ara bandhu-jana yata [12]

    (12) Katsokaa, tämä on tämän aineellisen ruumiin lopullinen kohtalo! Ja hämmästyttävää on, että kaikki maalliset saavutukseni, kotini, perheeni ja ystäväni tulevat kokemaan saman kohtalon!

    ataeva maya-moha chhadi buddhimana
    nitya-tattva krsna-bhakti karuna sandhana [13]

    (13) Siksi rukoilen jokaista järkevää ihmistä: hylätkää kaikki nämä māyān luomat kangastukset ja etsikää puhdasta omistautumista Jumala Krishnalle, sillä se on ainoa ikuinen totuus!

    yt


  • Vaisnava

   Ayurveedisellä lääketieteellä on jotakin verensiirtoja vastaan. Olen hiljattain keskustellut asiasta erään hindumiehen kanssa, ja hän lupasi selvittää minulle, mistä tämä johtuu. Tulen tänne kertomaan jos saan selville.

   Itse olen vannoutunut verenluovuttaja ja hindu myös :-)

   • Sun

    Oli ihan hyviä vastauksia ja tulinhan ainakin vähän viisaammaksi näistä tiedoista! =)


   • ...
    Sun kirjoitti:

    Oli ihan hyviä vastauksia ja tulinhan ainakin vähän viisaammaksi näistä tiedoista! =)

    synnytyksessä on tärkeää se hetki kun lapsen päälaki tulee esille. Ei siis koko pää vaan päälaki. Se aika otetaan ylös ja sen myötä laaditaan astrologinen kartta.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kirja: Martina Aitolehti näki narkomaani-siskonsa piikitetyn käsivarren: "Sillä hetkellä tajusin..."

   Hyvinvointiyrittäjä ja triatlonisti Martina Aitolehti avautuu rehellisesti mm. pikkusiskonsa-Steffin huumehöyryisestä elämästä uudessa elämäkertakirja
   Kotimaiset julkkisjuorut
   55
   4063
  2. Loiri on kuollut.

   Poistui kuvioista.
   Maailman menoa
   184
   3611
  3. Martinan vastenmielinen menneisyys

   Martinan kirjasta julkaistujen otteiden perusteella hän on vastenmielinen sarjapettäjä ja epävakaa persoona. Kukaan normaali ihminen ei huuda kuutta t
   Kotimaiset julkkisjuorut
   277
   2531
  4. Vesa-Matti Loirin some hiljeni pahaenteisesti - Nyt tuhansilla suomalaisilla vain tämä yksi viesti

   Mikä on sinun suosikkimuistosi Vesa-Matti "Vesku" Loirista? Meneekö se Uuno Turhapuro osastolle, Eino Leinon tulkintaan vai onko se aivan jotain muuta
   Maailman menoa
   58
   1714
  5. Miksi Martina puhuu kirjassaan

   …muunneltua totuutta. Hän ei ole ollut apuvalmentajana hevostallilla nuoruudessaan. Hän on ollut ihan tavallinen tallityttö muiden tallityttöjen jouko
   Kotimaiset julkkisjuorut
   143
   1654
  6. Kiinasta taas uusi virus maailman iloksi

   Kiinassa on tunnistettu uusi Langya henipavirus (LayV), johon on sairastunut jo kymmeniä ihmisiä. Tutkijoiden mukaan virus on todennäköisesti tarttun
   Maailman menoa
   72
   1642
  7. Loiri oli minusta vastenmielinen

   Loirin kaikkea tekemistä leimaa hänen Uuno Turhapuro filminsä. Uuno filmit ovat olleet minulle aina todella vastenmielisiä. Tuo poru
   Maailman menoa
   205
   1040
  8. Parisuhdeodotukset

   Ajattelin ohittaa tämän päiväisen palstahärdellin ja viedä keskustelua alueelle, joka kovasti mietityttää ja joka saa tuntemaan suurehkoa rakkauden va
   Sinkut
   139
   878
  9. Martina - Taistelija (WSOY) on menestyskirja

   Mukavaa luettavaa ja paljon kauniita kuvia Martinasta. Loppukesä menee tämän kirjan parissa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   130
   825
  Aihe