Idän uskontojen ongelmat!

harvest

http://koti.phnet.fi/elohim/vaihtelevatJumalakasitykset.html

Jos yritämme lyhyesti selostaa hindulaista jumalakäsitystä, niin voidaan se tiivistää muotoon: Jumala (tai hindulaisittain Brahman) on sama kuin maailma. Sillä hindulaisuudessa tosiaankin uskotaan oppiin kaiken jumaluudesta (panteismi) ja että kaikkien asioiden sekä kasvien, eläinten, luonnon että ihmiskunnan uskotaan olevan osallisia yhdestä samasta jumalallisesta olemuksesta.

Tämä tarkoittaa, että ihmiset ovat jumalia tai osa jumalaa, mutta myös lehmät, apinat, käärmeet ja norsut, ja joita myös sellaisenaan palvotaan. Jumala on siis kaikki, mitä on olemassa, eikä ole mitään sellaista, mikä ei olisi Jumala. Ainut asia, joka vain voi estää meitä tajuamasta jumalallista olemustamme, on maya, harhakuva, jonka vallassa useimmat meistä ovat.

Niinpä sama asia tulee hyvin esille seuraavasta lainauksesta. Siinä Rabi Maharaj, entinen hinduguru ja tunnettu joogi, joka aloitti mietiskelyn jo viisivuotiaana, selostaa tätä käsitystä ja miten hänelle "Jumala oli kaikki ja kaikki oli Jumala". Hän tiivistää siinä sen tavallisen uskomuksen, johon miljoonat hindut edelleen tänä päivänä uskovat:



"Hindulle käärmeet ovat jumalia. Pidin itse elävää, loistavaa macajuel-käärmettä huoneessani ja palvoin sitä. Samoin palvoin myös apinajumalaa, norsujumalaa ja ennen kaikkea lehmäjumalaa. Minulle Jumala oli kaikki ja kaikki oli Jumala - paitsi tietenkin onnettomat kastittomat ihmiset. Maailmani oli täynnä henkiä, jumalia ja okkulttisia voimia. Lapsuudesta saakka päämääräni oli antaa näille kaikille se, mikä niille kuului." (1)



Edelleen Rabi jatkaa siitä, miten hän piti itseäänkin jumalana - asia, joka tietysti on looginen johtopäätös edellisestä näkemyksestä eli kaiken jumaluudesta. Hän palvoi itseään ja otti päämääräkseen opettaa muillekin hinduille saman näkemyksen. Sen hän teki sitä varten, että ihmiset, oivallettuaan asian, voisivat vapautua jatkuvasta jälleensyntymisen kiertokulusta:



"Istuin todella peilin edessä ja palvoin itseäni. Ja miksi ei? Minä olin Jumala. Ihanassa ja kauniissa Bhagavad-Gitassa Krishna oli luvannut tämän jumallallisen tiedon kaikille, jotka harjoittivat joogaa. Tämä oli nektari, jota mietiskelijät joivat. Tässä ei ollut kyse jumalaksi tulemisesta, vaan yksinkertaisesti sen tajuamisesta, kuka todella olin ja olin ollut kaiken aikaa. Kaduilla kulkiessani tunsin, että olin maailmankaikkeuden Herra ja että minun luotuni kumarsivat minua....

Suureksi päämääräkseni tuli opettaa lahjakkaille hinduille totuus heidän tosi jumaluudestaan, vapauttaa heidät tietämättömyyden kahleista. Minusta tulisi guru, sillä guru on opettaja, ja ilman hänen apuaan hindulla ei ole mitään toivoa vapautua jälleensyntymisen pyörästä." (2)



PANTEISMIN ONGELMIA



Kun on kyseessä panteismi eli oppi kaiken jumaluudesta, on se siis yleistä varsinkin hindulaisuudessa. Se on itseasiassa sen toinen peruspylväs jälleensyntymisen ohella, ja lisäksi ihmisillä on tavoitteena irtautua jälleensyntymisen kiertokulusta juuri sitä kautta, että he ymmärtävät oman jumaluutensa ja yhteytensä Brahmaniin; sen ymmärtämistä nimitetään valaistuksen kokemiseksi. Lyhyesti sanottuna nämä kaksi aluetta, jälleensyntyminen ja oppi kaiken jumaluudesta, kuuluvat siis hindulaisuudessa kiinteästi yhteen.

Mutta kun on kyseessä oppi kaiken jumaluudesta eli panteismi, on meidän hyvä havaita, että tässä näkemyksessä on lukuisia ongelmia. Niitä ovat mm. allaolevat asiat, joita jokaista aiomme katsoa erikseen:



- Miksi emme muista menneisyyttä?

- Panteismi ei selitä kaiken alkua

- Se on valheellista

- Se hävittää eron hyvän ja pahan väliltä

- Se on ristiriidassa karman lain kanssa

- Maya - eli mikä todella on harhaa?

3

321

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Janatuinen

      - Miksi emme muista menneisyyttä?

      Tämänkin elämän muistaminen tuottaa usealkle ongelmia.

      Luojan kiitos että emme muista. Ihmisillä on nykyäänkin aivan liikaa tarumoja jotka ovat aiheutuneet ties mimmoisista tapahtumista.

      - Panteismi ei selitä kaiken alkua

      Miksi pitäisi?

      - Se on valheellista

      Miten niin? Vain oma käsityksesi

      - Se hävittää eron hyvän ja pahan väliltä
      Ei hävitä. katsoppa uutiset



      - Se on ristiriidassa karman lain kanssa
      Ei ole. Miten niin ?

      - Maya - eli mikä todella on harhaa?
      Esim. johtopäätelmäsi on harhaa.

    • sekopäinen lintu

      Ihan hyvä yritys mut tässä ei oikein puheet auta.

    • mami

      - Miksi emme muista menneisyyttä?

      Miksi mitäisi muistaa? Eikös tärkeintä ole olla tässä hetkessä, kaikki tapahtuu kuitenkin tässä hetkessä

      - Panteismi ei selitä kaiken alkua

      Miten niin ei selitä. Sehän selittää paljon paremmin kuin ns. länsimaiden monoteismi. Sillä kehitys tapahtuu evoluution avulla. Viisaus on solussa itsessään ja näin aminohaposta kehittyy ihminen. Mitä monoteismi sitten on, onko se sitä, että jumala on erillinen olento? Ei kait nyt sentään? Eiköhän panteismissa ja monoteismissä lopulta uskota samaan asiaan, että on vain yksi jumala ja jumala on kaikki. Jotkut ajattelijat vain ovat halunneet tieteistää totuuden ja keksiä hienoja termejä.

      - Se on valheellista

      Miten niin?

      - Se hävittää eron hyvän ja pahan väliltä

      Miten niin?

      - Se on ristiriidassa karman lain kanssa

      Miten niin?

      - Maya - eli mikä todella on harhaa?

      Mitä tällä tarkoitat?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5066
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1472
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      908
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe