Praha vinkkejä laidasta laitaan

graniittimarsu

Tässä joitain vinkkejä Prahaan lähtijöille, joita itse olisimme kaivanneet.

Hotelli Arbes Mepro on erittäin suositeltava viehättävä pieni 28 huoneen hotelli hyvien liikenneyhteyksien(metro,ratikka) päässä keskustasta.Varasin huoneen netistä czechbyclick.comin kautta ja se oli luotettava tapa, vaikka ensin epäilin muuta. Maksu tuli hoitaa etukäteen Visa-kortin avulla noin viikkoa ennen matkaa. Hotellissa oli erittäin palveleva ja kielitaitoinen henkilökunta ja aamiainen oli runsas ja monipuolinen. Hotellin respasta sai ostaa myös lippuja konsertteihin kuin myös matkamuistoja,postikortteja ja postimerkkejä. Huoneemme oli 602 euroa 7 yöltä.

Prahan lentokentälle saavuttua kannattaa heti ostaa viikon matkalippu joka maksaa 280 korunaa(n.10 euroa). Sillä saa viikon ajan matkustaa julkisilla niin paljon kuin vain haluaa/ehtii. Metro oli nopea ja siisti kuin myös raitiovaunu. Bussia tuskin keskivertomatkailija kauheasti tarvitsee, sillä ne vievät lähinnä esikaupunkialueille.

Ostoksille kannattaa mennä ehdottomasti Smichovin ostoskeskukseen, joka sijaitsee ihan Arbes-hotellin läheisyydessä. Se on muuten Prahan suurin ostari ja siellä on kaikki samat liikkeet ja ketjut kuin keskustassakin (esim. Next, Marks and Spencer,H&M, Xara). Lisäksi siellä on 3:nnessa kerroksessa elokuvateatteri, keilahalli, baareja, ravintolamaailma ja internetkahvila. Tuliaisviinat ja -suklaat kannattaa hankkia ranskalaisesta hypermarketista Carrefourista, jota ostarissa on kahdessa kerroksessa. Sieltä voi löytää myös edullisia leluja lapsille (rihkamaa).Lisäksi ostarissa on parhaillaan Seiko-kellojen ale eräässä ensimmäisen kerroksen koruliikkeistä, josta löytyi kello alle puoleen hintaan siitä, mitä ne olisivat olleet Suomessa.

Lisäksi Prahasta kannattaa ostaa kristallia, pashminahuiveja,marionetteja, kohtuuhintaista tupakkaa, absinttia ja hieman Suomen hintatasoa halvempia vaatteita.Kenkiäkin siellä on, kuten esimerkiksi Batan kuusikerroksinen myymälä keskustassa, mutta se oli hieman pettymys.

Perinteistä tsekkiläistä ruokaa emme juuri uskaltautuneet maistamaan, mutta kansainvälinen ruoka (pizza,pasta, pihvit,salaatit), joita siellä söimme, olivat ihan maukkaita. Viktora Huga kadulla, jolla em. hotellimme sijaitsi, oli loistava ritarihenkinen, korkeatasoinen, mutta kuitenkin kohtuuhintainen ravintola. Lisäksi kannattaa käydä Pizza Colosseum-ketjussa, joka oli trendipaikka kaupungin keskustassa lähellä Batan kenkäkauppaa. Sieltä sai huikaisevia ja äärimmäisen hyviä jäätelöannoksia n.90 korunalla (n.3 egeä). Jäätelö oli italialaista, makeaa ja parempaa kuin s...i. Budjetin tasapainottamiseksi kannattaa myös suosia pikaruokaketjuja (kuten McDonalds,Subway ja Kentucky Fried Chicken), josta neljä ihmistä sai jokainen aterian itselleen kokonaishintaan n.500 korunaa (n.18 egeä).

Pivóa (eli olutta) kannattaa tietenkin hörppiä kuin myös ainakin kerran maistaa Becherovkaa eli yrttilikööriä. Se maistuu hieman piparkakuilta tai joululta ylipäätänsä. Drinksut ravintoloissa ovat n.80-120 korunaa riippuen sisällöstä, joten juomispuolikin on edullisempaa kuin Suomessa.

Prahasta kannattaa ehdottomasti nähdä Vituksen katedraali (jos kunto tai uskallus antaa periksi, kävele n.300 porrasta katedraalin torniin, josta on upeat maisemat koko kaupunkiin),vanhan kaupungin aukio, Kaarlensilta (etenkin iltahämärällä) ja ihanat romanttiset kadut etenkin vanhankaupungin liepeillä. Lisäksi kannattaa käydä klassisissa konserteissa, joissa sellaisista on ylipäätänsä kiinnostunut, kuin myös seksivälinemuseossa aivan vanhankaupungin aukion tuntumassa.

Toivon mukaan näistä vinkeistä oli joillekuille Prahaan lähtijöille iloa ja hyötyä. Nämä ovat tietenkin vain meidän subjektiivisia mielipiteitämme, mutta meidän seurueessamme oli neljä ihmistä ikähaarukassa 30-65 ja molempia sukupuolia tasaisesti. Praha sopii erinomaisesti häämatka ja sukulaismatkakohteeksi, jossa anopinkin kanssa tulee hyvin juttuun ja aika rientää kuin siivillä !

17

15859

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mr Brick

      Kivenkovia vinkkejä....kohti Prahaa. Kiitosh!

    • arvo

      Tuli mieleen näitä vinkkejä lukiessa, että kannattaako matkustaa Prahaan asti shoppailemaan H&M:ssä ja Zarassa ja syömään Mäkkärissä ja Subwayssa... Noo...

      Pari omaa vinkkiäni:
      Jos matkustat päivässä ratikalla, bussilla tai metrolla enemmän kuin kaksi kertaa, ja vietät yli 5 päivää Prahassa, kannattaa ostaa jo lentokentältä 7 päivän lippu, minkä jälkeen voi huoletta matkustaa julkisissa ...kunhan vaan muistaa pitää lipun matkassa mukana.

      Syytä on varautua siihen, että turisteja pyörii kaikkialla, menitpä mihin aikaan vuodesta/viikosta/päivästä tahansa pääturistikohteisiin. Ja vähän kaikesta pitää maksaa - jopa hautausmaalla käynnistä... Tosin hinnat ei ole mitään kiskurihintoja.

      Kannattaa maistaa paikallisia makkaroita, smetana(!)jugurttia, sämpylöitä - ja tietysti olutta! Vaikka U Fleku onkin aikamoinen turistirysä, on heidän oluensa vallan mainiota.

      Oluttuvissa ei suinkaan yritetä huijata, jos tarjoilija kantaa pöytääsi kaljatuopin, vaikket sellaista ole tilannut. Kyseessä ei siis ole "talo tarjoaa"-tuoppi, vaan paikallinen tapa tarjoilla pöytään. Jos et halua tuoppia, sano se selvästi tarjoilijalle. Jos haluat, tarjoilija merkkaa paperilapulle, että olet ottanut oluen, ja kun tuoppi on tyhjä hän tuo uuden. Laskun maksat vasta lähtiessäsi.

      Jos sinulla on Visa ja olet ajatellut maksaa sillä, niin kannattaa muuten varmistua siitä, ettei luotto ole jo käytetty... ;-)

      Kannattaa uskaltautua vähän kauemmaksikin kuin vain Kaarlensillan ympäristöön. Esimerkiksi Vysehradin linnoituksessa kannattaa ehdottomasti vierailla: sieltä on upeat näkymät alas Vltavaa sekä kaupunkiin päin. Pohjoisessa taas löytyy Taidepalatsi ja Tekniikan museo, jotka ovat vierailun arvoisia. Kiipeä Petrinin kukkulalle ja käväise vilkaisemassa maailman suurinta(?) stadionia (noin 250000 paikkaa).

      Tässä tärkeä vinkki: useimmat museot ja näyttelyt ja esim. Petrinin näkötorni ja peililabyrintti sulkevat ovensa jo kello 18:00. Eli sen mukaan kannattaa laatia aikataulunsa. Kaljalle ehtii sen jälkeenkin.

      Ehdottomasti kannattaa käydä Laterna Magicassa ja/tai mustavaloteattereissa. Myös oopperaan saattaa päästä hätkähdyttävän halvalla.

      Asiakaspalvelu on töykeää, joten varaudu ja pidä mielessäsi, että eivät he Sinulle ole töykeitä, vaan tasapuolisesti kaikille... ...ainakin ei-tsekeille...

      ja vielä lopuksi. Varo koirankakkaa. Sitä on kaikkialla.

      • Laterna M

        Olen käynyt vuosien mittaan puolikymmentä kertaa toteamassa, että Praha on paikallaan mutta muuttuu hitaasti ja varmasti "tavalliseksi" keskieurooppalaiseksi kaupungiksi. Käy siellä mahdollisimman pikaisesti, jos aiot nähdä vielä sen oikean Prahan.

        Osta kenkiä, viinaksia, vöitä, vaatteita - ne ovat halvimmat. Muut ostokset alkavat lähennellä Suomen hintoja. Tesco on edullisin ruokatavarakauppa, sieltä löytyy muutakin.

        Syö niissä paikoissa missä paikalliset syövät. Jos saat huonoa palvelua, ilmaise se henkilökunnalle.

        Varo rahanvaihtopisteitä. Toimi näin: kysy paljonko saat esim. 50 eurolla tai 100:lla. Anna setelisi vasta sitten kun kuuleut vastaukset ja olet tyytyväinen hintaan. Jos annat setelin et voi perua kauppaa.

        Oluen "tulon" esim. Kultaisesa tiikerissä pysäytät talon tapaan nostamalla lasinalustan tuoppisi päälle. Silloin saat laskun.

        Varo viimeiseen asti käyttämästä takseja. Jos joudut käyttämään sovi todistajan läesnäollessa hinta. Älä lähde kyytiin jos suhari sanoo että taksamittari näyttää summan. Näyttäähän se 400 korunaa silloin kun pitäisi näyttää 10 - 20. Suharit ovat rosvoja!

        Vitus, Kaarlen silta yms. kannattaa käydä katsomassa. Juutalainen hautausumaa on kivipuisto jossa ei ole nähtävää.

        OK-matkojen oppaat kauppaavat hirveällä vimmalla huippukalliita retkiä joista saanevat itse provikat. Voit tehdä samat reissut itse kolmasosahintaan. Oppaat ovat kehnoja erityisesti historian tuntijoina.

        Parasta ajankulua on kävellä ja katsella ihmisiä ja rakennuksia, nauttia Prahan oudosta, jopa epätodellisesta ilmapiiristä ja poiketa syömään kivaan paikkaan, ottaa olusen, viinin ja nauttia elämästä.

        Turistimäärä on Prahassa suuri. Älä anna niiden pilata matkaasi.

        Älä osta taidetta. Se on ylihintaista. Öljyvärimnaalaukset ovat monisteita, samanlaisia on myytävänä monessa paikassa.

        Älä osta lentokentän kuppilasta euroilla, saat vastarahan korunoilla tosi surkeaan kurssiin. Lentokentän taksfriissä maksaa muuten 50 korunaa sellainen oluttölsä joka maksaa Tescossa 14 korunaa!

        Vanhan kaupungin suosituin nähtävyys, raatihuoneen kello on tätä nykyä remontissa, siinä on muovikelmu edessä!

        Varaudu siihen että OK-matkojen käyttämä Air Finlandia lentää yllättäen paluulennon Pahasta Budapestion kautta ja se viivyttää paluuta kolme tuntia. Jostakin syystä siitä ei ilmoiteta kuin lähtöhetkellä. Oppaiden välinpitämättömyyttä?


      • välinpitämättömyyskö?
        Laterna M kirjoitti:

        Olen käynyt vuosien mittaan puolikymmentä kertaa toteamassa, että Praha on paikallaan mutta muuttuu hitaasti ja varmasti "tavalliseksi" keskieurooppalaiseksi kaupungiksi. Käy siellä mahdollisimman pikaisesti, jos aiot nähdä vielä sen oikean Prahan.

        Osta kenkiä, viinaksia, vöitä, vaatteita - ne ovat halvimmat. Muut ostokset alkavat lähennellä Suomen hintoja. Tesco on edullisin ruokatavarakauppa, sieltä löytyy muutakin.

        Syö niissä paikoissa missä paikalliset syövät. Jos saat huonoa palvelua, ilmaise se henkilökunnalle.

        Varo rahanvaihtopisteitä. Toimi näin: kysy paljonko saat esim. 50 eurolla tai 100:lla. Anna setelisi vasta sitten kun kuuleut vastaukset ja olet tyytyväinen hintaan. Jos annat setelin et voi perua kauppaa.

        Oluen "tulon" esim. Kultaisesa tiikerissä pysäytät talon tapaan nostamalla lasinalustan tuoppisi päälle. Silloin saat laskun.

        Varo viimeiseen asti käyttämästä takseja. Jos joudut käyttämään sovi todistajan läesnäollessa hinta. Älä lähde kyytiin jos suhari sanoo että taksamittari näyttää summan. Näyttäähän se 400 korunaa silloin kun pitäisi näyttää 10 - 20. Suharit ovat rosvoja!

        Vitus, Kaarlen silta yms. kannattaa käydä katsomassa. Juutalainen hautausumaa on kivipuisto jossa ei ole nähtävää.

        OK-matkojen oppaat kauppaavat hirveällä vimmalla huippukalliita retkiä joista saanevat itse provikat. Voit tehdä samat reissut itse kolmasosahintaan. Oppaat ovat kehnoja erityisesti historian tuntijoina.

        Parasta ajankulua on kävellä ja katsella ihmisiä ja rakennuksia, nauttia Prahan oudosta, jopa epätodellisesta ilmapiiristä ja poiketa syömään kivaan paikkaan, ottaa olusen, viinin ja nauttia elämästä.

        Turistimäärä on Prahassa suuri. Älä anna niiden pilata matkaasi.

        Älä osta taidetta. Se on ylihintaista. Öljyvärimnaalaukset ovat monisteita, samanlaisia on myytävänä monessa paikassa.

        Älä osta lentokentän kuppilasta euroilla, saat vastarahan korunoilla tosi surkeaan kurssiin. Lentokentän taksfriissä maksaa muuten 50 korunaa sellainen oluttölsä joka maksaa Tescossa 14 korunaa!

        Vanhan kaupungin suosituin nähtävyys, raatihuoneen kello on tätä nykyä remontissa, siinä on muovikelmu edessä!

        Varaudu siihen että OK-matkojen käyttämä Air Finlandia lentää yllättäen paluulennon Pahasta Budapestion kautta ja se viivyttää paluuta kolme tuntia. Jostakin syystä siitä ei ilmoiteta kuin lähtöhetkellä. Oppaiden välinpitämättömyyttä?

        Kuten täällä aikaisemmin OK-matkoista varoiteltiin, kyseessä on kyllä pikemminkin firman politiikka. Raha kiskotaan mistä tahansa keinoja kaihtamatta. Saatan kuvitella kuinka tukalassa välikädessä oppaat siellä ovat, kun ensin lentoaikataulut muuttuvat ja sitten vielä suora lentokin muutetaan välilaskulliseksi. Opas-parat sanovat ja jättävät sanomatta juuri sen, mitä heidän työnantajansa käskee. Kärttyisiä asiakkaita joukko edessä, huh. Ei kyllä käy kateeksi heidän asemansa, mutta itsepä ovat työnantajansa valinneet!


      • arvo
        Laterna M kirjoitti:

        Olen käynyt vuosien mittaan puolikymmentä kertaa toteamassa, että Praha on paikallaan mutta muuttuu hitaasti ja varmasti "tavalliseksi" keskieurooppalaiseksi kaupungiksi. Käy siellä mahdollisimman pikaisesti, jos aiot nähdä vielä sen oikean Prahan.

        Osta kenkiä, viinaksia, vöitä, vaatteita - ne ovat halvimmat. Muut ostokset alkavat lähennellä Suomen hintoja. Tesco on edullisin ruokatavarakauppa, sieltä löytyy muutakin.

        Syö niissä paikoissa missä paikalliset syövät. Jos saat huonoa palvelua, ilmaise se henkilökunnalle.

        Varo rahanvaihtopisteitä. Toimi näin: kysy paljonko saat esim. 50 eurolla tai 100:lla. Anna setelisi vasta sitten kun kuuleut vastaukset ja olet tyytyväinen hintaan. Jos annat setelin et voi perua kauppaa.

        Oluen "tulon" esim. Kultaisesa tiikerissä pysäytät talon tapaan nostamalla lasinalustan tuoppisi päälle. Silloin saat laskun.

        Varo viimeiseen asti käyttämästä takseja. Jos joudut käyttämään sovi todistajan läesnäollessa hinta. Älä lähde kyytiin jos suhari sanoo että taksamittari näyttää summan. Näyttäähän se 400 korunaa silloin kun pitäisi näyttää 10 - 20. Suharit ovat rosvoja!

        Vitus, Kaarlen silta yms. kannattaa käydä katsomassa. Juutalainen hautausumaa on kivipuisto jossa ei ole nähtävää.

        OK-matkojen oppaat kauppaavat hirveällä vimmalla huippukalliita retkiä joista saanevat itse provikat. Voit tehdä samat reissut itse kolmasosahintaan. Oppaat ovat kehnoja erityisesti historian tuntijoina.

        Parasta ajankulua on kävellä ja katsella ihmisiä ja rakennuksia, nauttia Prahan oudosta, jopa epätodellisesta ilmapiiristä ja poiketa syömään kivaan paikkaan, ottaa olusen, viinin ja nauttia elämästä.

        Turistimäärä on Prahassa suuri. Älä anna niiden pilata matkaasi.

        Älä osta taidetta. Se on ylihintaista. Öljyvärimnaalaukset ovat monisteita, samanlaisia on myytävänä monessa paikassa.

        Älä osta lentokentän kuppilasta euroilla, saat vastarahan korunoilla tosi surkeaan kurssiin. Lentokentän taksfriissä maksaa muuten 50 korunaa sellainen oluttölsä joka maksaa Tescossa 14 korunaa!

        Vanhan kaupungin suosituin nähtävyys, raatihuoneen kello on tätä nykyä remontissa, siinä on muovikelmu edessä!

        Varaudu siihen että OK-matkojen käyttämä Air Finlandia lentää yllättäen paluulennon Pahasta Budapestion kautta ja se viivyttää paluuta kolme tuntia. Jostakin syystä siitä ei ilmoiteta kuin lähtöhetkellä. Oppaiden välinpitämättömyyttä?

        Hyvä kirjoitus, mutta tartun tuohon mainitsemaasi Prahan "keskieurooppalaisuuteen".

        Itse pari viikkoa sitten kaupungissa käyneenä pisti katukuvassa silmään (ja korvaan) juuri se, että lukuun ottamatta komeita rakennuksia ja kadulla kulkevien ihmisten puhumaa kieltä, ei juuri olisi voinut sanoa, missä Keski-Euroopan maassa ollaan: autot ovat uusia ja hyväkuntoisia (no joo, Skodia on luonnollisesti suuri osa autoista, mutta nekin on yleensä 2000-luvulta...), ihmisten pukeutuminen on täysin keski-eurooppalaisella tasolla ja kaupunki on koirankakkaa lukuun ottamatta pääosin varsin siisti.

        Toisaalta Prahalla on mielestäni oikeus "keskieurooppalaistua", koska se sinne fyysisesti ja historiallisesti kuuluu. Eli mikä on "se oikea Praha"? Se taisi tuhoutua siinä vaiheessa, kun natsit 65 vuotta sitten vyöryivät kaupunkiin...


      • Praha-friikki
        arvo kirjoitti:

        Hyvä kirjoitus, mutta tartun tuohon mainitsemaasi Prahan "keskieurooppalaisuuteen".

        Itse pari viikkoa sitten kaupungissa käyneenä pisti katukuvassa silmään (ja korvaan) juuri se, että lukuun ottamatta komeita rakennuksia ja kadulla kulkevien ihmisten puhumaa kieltä, ei juuri olisi voinut sanoa, missä Keski-Euroopan maassa ollaan: autot ovat uusia ja hyväkuntoisia (no joo, Skodia on luonnollisesti suuri osa autoista, mutta nekin on yleensä 2000-luvulta...), ihmisten pukeutuminen on täysin keski-eurooppalaisella tasolla ja kaupunki on koirankakkaa lukuun ottamatta pääosin varsin siisti.

        Toisaalta Prahalla on mielestäni oikeus "keskieurooppalaistua", koska se sinne fyysisesti ja historiallisesti kuuluu. Eli mikä on "se oikea Praha"? Se taisi tuhoutua siinä vaiheessa, kun natsit 65 vuotta sitten vyöryivät kaupunkiin...

        Hyviä huomioita Prahasta edellä. Käyn Prahassa pari kertaa vuodessa. Tämän syksyn matka oli OK-matkoilta ostettu. Yleensä käytän omatoimimatkoja mutta kun oli tarjouksesta kyse niin otin opastetun matkan.

        Huomioita:
        Omatoimimatkailijana olen aina päässyt lähtemään kentältä suoraan edullisella kimppataksilla hotelliin. Nyt oli odotettava lähes tunti aloittelevan ja sähläävän oppaan bussikuljetuksen takia ennen kuin päästiin edes liikkeelle lentoasemalta.

        Oli kyse aamulennosta. Muutamat saivat hotellissa huoneen heti, minä ja monet muut pääsimme levähtelemään matkaväsymyksiämme vasta klo 15. Eikö vapaana olevat, siivotut huoneet olisi voitu jakaa jo aiemmin? Opas ei edes yrittänyt järjestää niitä.

        Koko ajan oppaiden touhuilusta pisti silmään retkien kaupittelu joka paikassa. Se häiritsi ja oli niin läpinäkyvää rahan keruuta (korkeat hinnat), että pilasi ihan fiilistä.

        Taidanpa taas siirtyä Etumatkojen asiakkaaksi, sanoin itselleni, kun lentokentällä lähtiessämme opas suvaitsi ilmoittaa että aprillia aprillia, lennättekin Budapestin kautta. Tämä tieto pilasi jatkoyhteyteni Suomessa. Miksi opas ei ilmoittanut esim. edellisiltana tätä? Olisin ehtinyt järjestää kotimaan yhteyteni. Täytyihän hänen näet tietää asia.


      • TKP
        arvo kirjoitti:

        Hyvä kirjoitus, mutta tartun tuohon mainitsemaasi Prahan "keskieurooppalaisuuteen".

        Itse pari viikkoa sitten kaupungissa käyneenä pisti katukuvassa silmään (ja korvaan) juuri se, että lukuun ottamatta komeita rakennuksia ja kadulla kulkevien ihmisten puhumaa kieltä, ei juuri olisi voinut sanoa, missä Keski-Euroopan maassa ollaan: autot ovat uusia ja hyväkuntoisia (no joo, Skodia on luonnollisesti suuri osa autoista, mutta nekin on yleensä 2000-luvulta...), ihmisten pukeutuminen on täysin keski-eurooppalaisella tasolla ja kaupunki on koirankakkaa lukuun ottamatta pääosin varsin siisti.

        Toisaalta Prahalla on mielestäni oikeus "keskieurooppalaistua", koska se sinne fyysisesti ja historiallisesti kuuluu. Eli mikä on "se oikea Praha"? Se taisi tuhoutua siinä vaiheessa, kun natsit 65 vuotta sitten vyöryivät kaupunkiin...

        Praha on ehdottomasti keskieurooppalainen kaupunki. Ainahan se oli. Toki tämä idästä tuotu(suhteellisen lyhyt) kommunismin kausi vaikutti maan ja kaupungin asioihin, muttei Praha silloinkaan muuttunut Kiovaksi!
        Lähinnä me suomalaiset kummallisesti ihmettelemme Prahaa. Sehän johtuu ennen kaikkea meidän rakkaan maamme lyhyestä historiasta, jota aina otamme mittapuuksi. Näemme nimittäin ne 42 sosialismin vuottaa emmekä pysty sisäistämään historian pitkää kulkua. Meistä suomalaisista se tuntuu liian etäiseltä. K.o. maiden ihmisiltä oman maansa pitkä ja tapahtumarikas historia tuntuu täysin luonnolliseta. Meidän ihmettely vaan kertoo omasta taustastamme, asioita katsomme meidän suomalaisesta näkökulmasta, joka edustaa Euroopan alueella aikamoista vähemmistöä.


      • Hep
        TKP kirjoitti:

        Praha on ehdottomasti keskieurooppalainen kaupunki. Ainahan se oli. Toki tämä idästä tuotu(suhteellisen lyhyt) kommunismin kausi vaikutti maan ja kaupungin asioihin, muttei Praha silloinkaan muuttunut Kiovaksi!
        Lähinnä me suomalaiset kummallisesti ihmettelemme Prahaa. Sehän johtuu ennen kaikkea meidän rakkaan maamme lyhyestä historiasta, jota aina otamme mittapuuksi. Näemme nimittäin ne 42 sosialismin vuottaa emmekä pysty sisäistämään historian pitkää kulkua. Meistä suomalaisista se tuntuu liian etäiseltä. K.o. maiden ihmisiltä oman maansa pitkä ja tapahtumarikas historia tuntuu täysin luonnolliseta. Meidän ihmettely vaan kertoo omasta taustastamme, asioita katsomme meidän suomalaisesta näkökulmasta, joka edustaa Euroopan alueella aikamoista vähemmistöä.

        Juurikin näin!


      • Äkänen akka
        Praha-friikki kirjoitti:

        Hyviä huomioita Prahasta edellä. Käyn Prahassa pari kertaa vuodessa. Tämän syksyn matka oli OK-matkoilta ostettu. Yleensä käytän omatoimimatkoja mutta kun oli tarjouksesta kyse niin otin opastetun matkan.

        Huomioita:
        Omatoimimatkailijana olen aina päässyt lähtemään kentältä suoraan edullisella kimppataksilla hotelliin. Nyt oli odotettava lähes tunti aloittelevan ja sähläävän oppaan bussikuljetuksen takia ennen kuin päästiin edes liikkeelle lentoasemalta.

        Oli kyse aamulennosta. Muutamat saivat hotellissa huoneen heti, minä ja monet muut pääsimme levähtelemään matkaväsymyksiämme vasta klo 15. Eikö vapaana olevat, siivotut huoneet olisi voitu jakaa jo aiemmin? Opas ei edes yrittänyt järjestää niitä.

        Koko ajan oppaiden touhuilusta pisti silmään retkien kaupittelu joka paikassa. Se häiritsi ja oli niin läpinäkyvää rahan keruuta (korkeat hinnat), että pilasi ihan fiilistä.

        Taidanpa taas siirtyä Etumatkojen asiakkaaksi, sanoin itselleni, kun lentokentällä lähtiessämme opas suvaitsi ilmoittaa että aprillia aprillia, lennättekin Budapestin kautta. Tämä tieto pilasi jatkoyhteyteni Suomessa. Miksi opas ei ilmoittanut esim. edellisiltana tätä? Olisin ehtinyt järjestää kotimaan yhteyteni. Täytyihän hänen näet tietää asia.

        Meillä oli sama juttu. Opas ilmoitti vasta lähtöaamuna hotellissa että lento on Budapestin kautta. Sehän merkitsi yli kolmen tunnin myöhästymistä. Niinpä meni minun ja siippani junayhteys kotimaassa. Helkutti kun olisi ilmoittanut aikaisemmin olisin saanut soiteltua ja järjestettyä yhteyden mutta ei puhunut tyty mitään ennen kuin aamulla viime hetkillä. Oliko saanut ohjeet pääkonttorista? Jos oli niin huonot oli ohjeet. En matkusta enää OK matkoilla.


      • Marika K
        Praha-friikki kirjoitti:

        Hyviä huomioita Prahasta edellä. Käyn Prahassa pari kertaa vuodessa. Tämän syksyn matka oli OK-matkoilta ostettu. Yleensä käytän omatoimimatkoja mutta kun oli tarjouksesta kyse niin otin opastetun matkan.

        Huomioita:
        Omatoimimatkailijana olen aina päässyt lähtemään kentältä suoraan edullisella kimppataksilla hotelliin. Nyt oli odotettava lähes tunti aloittelevan ja sähläävän oppaan bussikuljetuksen takia ennen kuin päästiin edes liikkeelle lentoasemalta.

        Oli kyse aamulennosta. Muutamat saivat hotellissa huoneen heti, minä ja monet muut pääsimme levähtelemään matkaväsymyksiämme vasta klo 15. Eikö vapaana olevat, siivotut huoneet olisi voitu jakaa jo aiemmin? Opas ei edes yrittänyt järjestää niitä.

        Koko ajan oppaiden touhuilusta pisti silmään retkien kaupittelu joka paikassa. Se häiritsi ja oli niin läpinäkyvää rahan keruuta (korkeat hinnat), että pilasi ihan fiilistä.

        Taidanpa taas siirtyä Etumatkojen asiakkaaksi, sanoin itselleni, kun lentokentällä lähtiessämme opas suvaitsi ilmoittaa että aprillia aprillia, lennättekin Budapestin kautta. Tämä tieto pilasi jatkoyhteyteni Suomessa. Miksi opas ei ilmoittanut esim. edellisiltana tätä? Olisin ehtinyt järjestää kotimaan yhteyteni. Täytyihän hänen näet tietää asia.

        OK-matkat teki meille saman jutun. Vasta lähtöaamulla ilmoitus että lennätte Budapestiin ja sieltä Hkiin. Siinä meni meillä jatkoyhteys Kuopioon. Kysyin oppaalta miksei ennen ilmoitettu. Jotakin se käkkäräpää viisasteli ja virnuili. Oli kai hyvä mieli kun sai tehtyä ihmisille rahallista ja muutakin vahinkoa. En matkusta enää OK:lla Budapestin enkä minkään muunkaan kautta. Onneks on muita matkatoimistoja jotka vie ihmiset - suoraan - Prahasta!


      • Valte Laapotti
        Marika K kirjoitti:

        OK-matkat teki meille saman jutun. Vasta lähtöaamulla ilmoitus että lennätte Budapestiin ja sieltä Hkiin. Siinä meni meillä jatkoyhteys Kuopioon. Kysyin oppaalta miksei ennen ilmoitettu. Jotakin se käkkäräpää viisasteli ja virnuili. Oli kai hyvä mieli kun sai tehtyä ihmisille rahallista ja muutakin vahinkoa. En matkusta enää OK:lla Budapestin enkä minkään muunkaan kautta. Onneks on muita matkatoimistoja jotka vie ihmiset - suoraan - Prahasta!

        Älkää käyttäkö näihin Euroopan kaupunkilomiin
        mitään Etu-,Taka-,OK- tai Absolutely Not-matkatoimistoja.Tilatkaa lentoliput netin kautta
        esim.suoraan lentoyhtiöiltä tai Ebookersilta,liput
        voi maksaa luottokortilla ja tulevat suoraan kotiin.Samoin hotellinhuoneen voi tilata suoraan paikallisista hotelleista, joista saa varaus-
        numeron ja maksaa voi luottokortilla lähtiessä.
        Säästö esim.Prahaan 4 pv:n reissu 193eur(490-297)
        Näin aikataulut voi päättää itse etukäteen ja
        opaspalvelut ostaa tarvittaessa paikan päältä.


      • antaa
        Valte Laapotti kirjoitti:

        Älkää käyttäkö näihin Euroopan kaupunkilomiin
        mitään Etu-,Taka-,OK- tai Absolutely Not-matkatoimistoja.Tilatkaa lentoliput netin kautta
        esim.suoraan lentoyhtiöiltä tai Ebookersilta,liput
        voi maksaa luottokortilla ja tulevat suoraan kotiin.Samoin hotellinhuoneen voi tilata suoraan paikallisista hotelleista, joista saa varaus-
        numeron ja maksaa voi luottokortilla lähtiessä.
        Säästö esim.Prahaan 4 pv:n reissu 193eur(490-297)
        Näin aikataulut voi päättää itse etukäteen ja
        opaspalvelut ostaa tarvittaessa paikan päältä.

        OK -matkoille plussaakin. Olimme kesällä viikon omatoimimatkalla Prahassa, lentoliput hotelli itse netistä hankittu. Ennen lähtöämme soitin OK - matkoille Suomessa ja kysyin, että olisiko mahdollista päästä mukaan heidän järjestämilleen retkille. Vastaus: totta kai, tervetuloa ilman mitään lisämaksuja. Millekään muulle matkatoimiston retkille ei ole ennemmin hyväksytty, ellet ole heidän matkallaan. Oppaat olivat tosi ammattimaisia ja asiallisia ainakin meidän kolmella retkellä, joilla oli aina eri opas. Terveisiä Tuulille, Pekalle ja Merville.


      • Ostaja3

        Kysymys. Minkä hintaisia on matkailuautot?


      • UnohdetaanMäkkärit
        Laterna M kirjoitti:

        Olen käynyt vuosien mittaan puolikymmentä kertaa toteamassa, että Praha on paikallaan mutta muuttuu hitaasti ja varmasti "tavalliseksi" keskieurooppalaiseksi kaupungiksi. Käy siellä mahdollisimman pikaisesti, jos aiot nähdä vielä sen oikean Prahan.

        Osta kenkiä, viinaksia, vöitä, vaatteita - ne ovat halvimmat. Muut ostokset alkavat lähennellä Suomen hintoja. Tesco on edullisin ruokatavarakauppa, sieltä löytyy muutakin.

        Syö niissä paikoissa missä paikalliset syövät. Jos saat huonoa palvelua, ilmaise se henkilökunnalle.

        Varo rahanvaihtopisteitä. Toimi näin: kysy paljonko saat esim. 50 eurolla tai 100:lla. Anna setelisi vasta sitten kun kuuleut vastaukset ja olet tyytyväinen hintaan. Jos annat setelin et voi perua kauppaa.

        Oluen "tulon" esim. Kultaisesa tiikerissä pysäytät talon tapaan nostamalla lasinalustan tuoppisi päälle. Silloin saat laskun.

        Varo viimeiseen asti käyttämästä takseja. Jos joudut käyttämään sovi todistajan läesnäollessa hinta. Älä lähde kyytiin jos suhari sanoo että taksamittari näyttää summan. Näyttäähän se 400 korunaa silloin kun pitäisi näyttää 10 - 20. Suharit ovat rosvoja!

        Vitus, Kaarlen silta yms. kannattaa käydä katsomassa. Juutalainen hautausumaa on kivipuisto jossa ei ole nähtävää.

        OK-matkojen oppaat kauppaavat hirveällä vimmalla huippukalliita retkiä joista saanevat itse provikat. Voit tehdä samat reissut itse kolmasosahintaan. Oppaat ovat kehnoja erityisesti historian tuntijoina.

        Parasta ajankulua on kävellä ja katsella ihmisiä ja rakennuksia, nauttia Prahan oudosta, jopa epätodellisesta ilmapiiristä ja poiketa syömään kivaan paikkaan, ottaa olusen, viinin ja nauttia elämästä.

        Turistimäärä on Prahassa suuri. Älä anna niiden pilata matkaasi.

        Älä osta taidetta. Se on ylihintaista. Öljyvärimnaalaukset ovat monisteita, samanlaisia on myytävänä monessa paikassa.

        Älä osta lentokentän kuppilasta euroilla, saat vastarahan korunoilla tosi surkeaan kurssiin. Lentokentän taksfriissä maksaa muuten 50 korunaa sellainen oluttölsä joka maksaa Tescossa 14 korunaa!

        Vanhan kaupungin suosituin nähtävyys, raatihuoneen kello on tätä nykyä remontissa, siinä on muovikelmu edessä!

        Varaudu siihen että OK-matkojen käyttämä Air Finlandia lentää yllättäen paluulennon Pahasta Budapestion kautta ja se viivyttää paluuta kolme tuntia. Jostakin syystä siitä ei ilmoiteta kuin lähtöhetkellä. Oppaiden välinpitämättömyyttä?

        "Olen käynyt vuosien mittaan puolikymmentä kertaa toteamassa, että Praha on paikallaan mutta muuttuu hitaasti ja varmasti "tavalliseksi" keskieurooppalaiseksi kaupungiksi. "

        Ja muutosta epäilemättä nopeuttaa tuohon suuntaan, jos ihmiset ottavat vaarin aloittajan suosituksesta ja käyttävät Mäkkäriä, Subia ja muita pikaruokaketjuja.

        Kyllä sitä edullista ruokaa muualtakin saanee. En ole itse käynyt Tsekissä, mutta Unkarissa kaupastakin sai ostaa lämpimiä ruokia. Sitä paitsi kun vähän näkee vaivaa yleensä löytyy edullisia paikallisiakin ruokapaikkoja.

        Henk. kohtaisesti ihmettelen ajatusta että matkustaisi ulkomaille ja sitten söisi Mäkkäreissä yms kun sitä "ruokaa" saa kotipuolessakin jos haluaa.


      • Käynyt
        UnohdetaanMäkkärit kirjoitti:

        "Olen käynyt vuosien mittaan puolikymmentä kertaa toteamassa, että Praha on paikallaan mutta muuttuu hitaasti ja varmasti "tavalliseksi" keskieurooppalaiseksi kaupungiksi. "

        Ja muutosta epäilemättä nopeuttaa tuohon suuntaan, jos ihmiset ottavat vaarin aloittajan suosituksesta ja käyttävät Mäkkäriä, Subia ja muita pikaruokaketjuja.

        Kyllä sitä edullista ruokaa muualtakin saanee. En ole itse käynyt Tsekissä, mutta Unkarissa kaupastakin sai ostaa lämpimiä ruokia. Sitä paitsi kun vähän näkee vaivaa yleensä löytyy edullisia paikallisiakin ruokapaikkoja.

        Henk. kohtaisesti ihmettelen ajatusta että matkustaisi ulkomaille ja sitten söisi Mäkkäreissä yms kun sitä "ruokaa" saa kotipuolessakin jos haluaa.

        Samaa ihmettelin itse. Tsekkiläinen ruoka on hyvää, toki usein raskasta. Jos ei halua raskasta versiota, niin parhaissa fine dining paikoissa saa keveämpiä versioita samoista ruuista.


      • Gummitehtaalta
        Käynyt kirjoitti:

        Samaa ihmettelin itse. Tsekkiläinen ruoka on hyvää, toki usein raskasta. Jos ei halua raskasta versiota, niin parhaissa fine dining paikoissa saa keveämpiä versioita samoista ruuista.

        Tsekit pitää saksalaisten lisäksi knöödeleistä, ei niitä kumiperunoita voi kehua mitenkään.


    • xc43xmcldödldmd

      Tulipa siellä oltua 2 vuotta.

      Ei ole yhtään ikävä, ei todellakaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1382
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1170
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1052
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1006
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      993
    8. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      971
    Aihe