HUNAJATA - HUNAJATA !

my.mm.eli

Hunajaa vai luomuhunajaa?

Kas siinäpä pulma! Mitä lisäarvoa saan, jos ostan (kalliimpaa) luomuhunajaa?

Olen ajatellut, että hunaja on aito 100% luonnontuote. Ja sillä sipuli. Kotimaista Kuningatar hunajaa ostin jokunen viikko sitten pienehköstä lähikaupasta, menneen kesän ”uutta satoa”. Oli kauppias laittanut ”hunajakeon” melkein keskelle käytävää ja siitä nappasin ohikulkiessani purkin sen enempää asiaa ajattelematta. Ja tyytyväisenä olen käyttänyt. Nyt se purkki alkaa olla nautittu, pian ”viimeistä huuhtelua vailla”.
Eilen kävin isossa marketissa ja ajattelin ostaa uuden purkin. Vaan menipä sormi suuhun hunajahyllyn edessä!

Toistakymmentä erilaista purkkia ja pulloa vierivieressä, pelkästään kotimaista hunajaa! On kesäkukka-, monikukka-, kanerva-, yrtti-, sitruuna-, ja juoksevaa-, suodatettua juoksevaa- ja vaikka sun mitä ja sitten tuota luomuhunajaa. Jäi ostos tekemättä. Liikaa valinnan varaa, en osannut päättää minkä ottaisin.

Ja sitä jäin pohtimaan, että miten hunajan tuotannossa on mahdollista käyttää luonnonmukaista viljelyä. Sillä eikö se siitä tule tuo sana LUOMU. Luonnonmukaisesti viljelty. Tuntuu vähän (hinta) vedätykseltä. ”Sahataanko silmään” meitä kuluttajia tuolla luomulla? Ainakin tässä yhteydessä tulee sellainen ajatus mieleen.

Mitä hunajaa te käytätte, hyvät hunajanystävät?

25

3583

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Magdolna

      Tällä hetkellä kaapissani on purkki akaasian kukkahunajaa, jonka ostin myyjäisistä. Purkin kyljessä "hunajainen Sam KULTAKENNO hunaja", ilmeisesti maahantuoja tuo porvoolainen hunajainen Sam. (Menikö tämä nyt mainonnan puolelle?) En ole katsonut, onko em. hunajaa kaupoissa myytävänä. Muulloin olen ostanut jotain kotimaista juoksevaa hunajaa. Kyllikki Virolainen kertoi aikoinaan jossakin haastattelussa, että hänen ja Johanneksen yksi hyvinvoinnin salaisuus on lusikallinen (lusikan koosta ei maininnut!) hunajaa aamuisin.

      • Helena04 ejk.

        Seitsemisen vuotta sitten sain hyvän ja terveellisen ohjeen levitteeksi, johon tuli oliiviöljyä, hunajaa ja valkosipulia. Nyt en ole muutamaan vuoteen sitä tehnyt ja en muistakaan enää, missä suhteessa nesteitä laitettiin. Olisiko 10 kynttä pieneksi pilkottuna, öljyä 1½ dl, hunajaa ½ dl, vatkataan, jolloin sakenee... ???
        Onko kenelläkään tietoa? Ellei, täytynee ruveta testailemaan. Varjelee syysflunssilta, valistettiin.


      • omatyö

        Ainoa oikea hunja on kotimainen , luomu on tietekin
        paras käy se tavallinkin.kuniotitakaa kotimaista
        työtä
        kokemusta kotimaisesta hunajasta 30v.


    • Hintriika

      Melkein tekisi mieli vastata my.mm.elin kyselyyn, että mieluiten käytän mehiläisten keräämää! (Tähän sellainen hymyhymiö!) Yhtä ymmälläni minä olen. Voiko niille hunajatyöläisille sanoa: "Menepä tuohon ja tuohon kukkaan mutta älä edes katsele tuota kukkaa!"

      Varmaankin hunajissa on jotakin makueroja, vaikka ei meikäläinen ole rinnakkain niitä koskaan maistellut. Luomu sitten lienee kukista, joita ei ole keinolannoitettu, mutta siinä tulemme taas saman kysymyksen eteen. Kuka valvoo, ettei joku käykin "vieraissa"?

      No joo, mehiläishoitajat osaavat vastata ihan tikitallalleen, miksi hunajan lähde voidaan niin tarkasti ilmoittaa. Mutta minullakin maallikkona on paha tapa kyseenalaistaa sellainen, mikä ei heti mene järkeen!

    • missä ero?

      Miten joku hunaja voi olla luomumpaa kuin toinen? Mehiläiset hakevat meden kukista. Miten se osaa luomuilla? Kasvi kuin kasvi.

      • hunajantuottajakaverini kertoi, että hunajassa on jotain vikaa jos se ei kovetu.


      • mehiläistarhaaja
        sitroen kirjoitti:

        hunajantuottajakaverini kertoi, että hunajassa on jotain vikaa jos se ei kovetu.

        Hei!
        Hunajaa on monenlasta ja siihen millaista se on vaikuttaa se mistä mehit sen kerää, horsma hunaja esim ei kovetu kovin helposti. Hunaja voidaan myös sekoittaa siinä vaiheesa kun se on alkanut kovettumaan eli kiteytymään jolloin siitä tulee levittyvää eikä se sen jälkeen kovetu vaan on mukavasti käsitelvää esim levitteeksi josta joku keskustelija edellissä viestissä maintsi.
        mehiläistarhaaja


    • Kirjar.

      ja laatu on hyvää, sillä tämän hunajan tuottajan mehiläispesien lähistöllä on luomuviljelijöitä jotka viljelevät mm. apilaa vuoroviljelynä, sillä se on lannoite luomupelloilla. Jokivarren runsaat horsmat ja metsikön kanervat yms. kasvit antavat hunajalle omat makunsa.

      En käytä paljonkaan "kovaa sokeria" siis, valkoista sokeria, lisään hunajaa sen asemasta ja käytän hunajan ohella hedelmäsokeria leivontaan, joskin tuo tumma sokeri on leivonnassakin yleisin.

      En edes muista milloin olisin lisännyt sokeria ruokiin tai juomiin, sillä makea ei ole mieliruokaani, ja puurotkin voisilmällä.

      Luomuhunajan nimikin tulee siitä, kun pesät on sijoitettu luonnon niittyjen ja luomupeltojen läheisyyteen, hyvien luontaisten hunajakasvien keskelle. Keinolannoitteilla ei lähistöllä mitään kasvateta.

      Tässä linkki josta löytyy tietoa hunajan juoksevuudesta ym. ja hyviä ohjeitakin...

      http://www.hunaja.net/smlkoti/hunajanet/hunajanet.htm

      Kaapissani on kotimaisen lähi hunajan lisäksi pullo juoksevaa Metsähunajaa. Tuliaiseksi saatu.

    • my.mm.eli

      nyt käyty, näköjään ei kovin montaa "hunajaista" naista, eikä yhtään miestä? tämäkään aihe kirvoittanut kirjoittamaan! Vaikka oikein suuraakkosin otsikoin, ettei jäisi huomaamatta.

      Kiitos kaikille, jotka osallistuitte hunajakeskusteluun. Anteeksi, etten ole ehtinyt aikaisemmin palata asiaan. Nyt tuli siihen tilaisuus, koska tälle päivälle varaamani lääkärin vastaanottoaika peruuntui, lääkärin sairastumisen johdosta!

      Hintriikan maininta ”kielletystä hedelmästä” heh-heh, nauratti kun ajattelin tuholaismyrkytetyn pellon pientareella kasvavaa keltaisena loistavaa voikukkaa. Että mehiläinen kurvaisi ohi, pienissä aivoissaan mehiläishoitajan aamuinen informaatio hoidokeilleen: ”Naapurin pellolta ei sitten mettä haeta, tuliko selväksi!”

      Perusteellisesti paneuduin asiaan ja sunnuntaina iltapäiv./illalla surfailin netissä tuntikausia. Olihan aikoinaan koulussa biologian tunneilla perusasiat opiskeltu, vaan siitähän on jo ikuisuus! Mielenkiintoista oli tutustua mehiläisyhteiskunnan elämään, yksittäisen mehiläisen elinkaareen ja mehiläishoito elinkeinona ym.

      Helena04, mainitsemasi levite saattaisi todella olla hyvä lääke syysflunssan estoon. Mutta, se valkosipulin haju, jollekin on kuulemma tuoksu! Monena päivänä viikossa joudun lähtemään ”ihmistenilmoille”, jos olisi vain kotioloissa niin oitis kokeilisin. Aikoinaan työelämässä vielä ollessani käytin valkosipulia vain perjantai-iltaisin, juuri tuon hajuongelman vuoksi.

      Magdolna, sanoit akasiahunajaa nyt kaapissasi olevan. Olen joskus ostanut, sellaista juoksevaa oli. Siis ulkolaista, odotas missäs niitä akasioita kasvaakaan. Välimeren ympäristössä? Tuodaankohan Espanjasta? Vai Indonesiasta, Australiasta, Brasiliasta, Argentiinasta, ei kai sentään Etelä-Afrikasta. Viimevuonna Hunajainen SAM Oy aloitti hunajantuonnin Thaimaastakin. Kaukaa siis tulevat hunajatynnyrit ja aika vähän työllistävät suomalaisia.

      Vai lusikallisen Virolaisen pariskunta aamuisin per. nuppi! Monenkohan mehiläisen koko elämäntyö siinä mahtoi mennä.;)) Yksi työläismehiläinen kokoaa elämänsä aikana 7g hunajaa. Eli siis teelusikallisen verran. Kyllä siinä monta mesikuormaa saa pesään lennättää! "Eläkeikää" lähestyvä mehiläinen, sillä ensimmäiset elinviikot työläinen tekee monenlaisia hommia pesässä. Vasta elinikänsä viimeisellä kolmanneksella pääsee ”kenttätöihin”. Ja sitten viimeisellä medenhakumatkallaan uuvahtaa, koska lentosiivet rispaantuvat käyttökelvottomiksi, ja sinne maastoon jää (tai tulee syödyksi). Lyhyt on mehiläisen elämä, tuskin monikaan 1 kk-synttäreitään ehtii viettää! Eikä pääse eläkeläisenä hunajan syöntiin, toisin kuin me pitkäikäiset;))

      Siis pääosin luomuhunaja on maahantuotua tavaraa kaukaisista maista. No, Unkarin pustalta kerättyä tietysti jonkin verran. Voihan sillä perusteella heidänkin hunajaansa joskus ostaa, että kohottaa sukulaiskansan elintasoa!

      Joissakin maissa vain on paikallisesti myrkyllistäkin hunajaa tavattu, koska mehiläiset käyvät mettä myrkyllisistä kasveista. Voiko elintarvikelaboratorioiden testauksiin luottaa? Ei kai ne jokaista tynnyriä tarkista? Kotimaisessa hunajassa ainakin tuon myrkyllisyyden vaara ainakin olematon.

      Citroen! Näin varmaan on, normaalisti hunaja alkaa kiteytyä 1-2 kk:n kuluttua keruun (linkouksen) jälkeen. Mutta joitakin erityislaatuja on jotka säilyvät juoksevina pitkään.
      En nyt ole varma, mutta muistelisin, että esim. horsmankukkahunaja olisi sellaista. Missä sitten on niin laaja horsmapelto, ettei mukaan tulisi muutakin mettä?
      Sekin asia minulla jäi vielä selvittämättä, kuinka laajalla alueella mehiläispesän ympäristössä pörriäiset mettä keräävät.

      Frederiika. Kotimaista, tunnetun tuottajan hunajaa käytin vuosia silloin kun vielä olin työelämässä. Eräs työtoverini sitä ”välitti” meille, koko työyhteisölle, ”kotiseudultaan” (vanhasta pontikkapitäjästä!). Nyt hänkin eläkkeelle siirtyneenä, eikä ole enää käytettävissäni ;(

      Kirjar! Tuota Sinun lähituottajasi hunajaa tahtoisin minäkin, vaan taitaa olla turha etsiä Pääkaupunkiseudun kaupoista ;((
      Kiitos linkistä, vaikka olin jo ehtinyt silläkin sivustolla vierailla sunnuntaina, kävin vielä uudelleen vinkistäsi!

      Yleensä ulkomaiset tuotteet näyttävät olevan pakattu vähän pienempiin purkkeihin/pulloihin kuin kotimaiset. Jolloin hinta näyttää halvemmalta, mutta kun laskee kilohinnan niin toisin onkin. (Kuluttajapakkausten vertailussa, suurtalouspakkauksia en ole vertaillut)


      Mihin sitten päädyin?
      Vaikka olen ikäni ollut vähän sellainen ”koko maailman pelastaja” , niin aion edelleenkin suosia kotimaista. ”Kuningatar” hunajaa, jossa päällä lappu tuottajan yhteystiedoilla. Jollain konstillahan täytyy yrittää omaa maaseutua pitää elävänä, tässä "maatalouden alasajon" Suomessa. Joku suomalainen mehiläishoitaja saakoon ”leipänsä päälle voita” sillä minun ostamani hunajapurkin tuotolla :DD

      • my.mm.eli

        Anteeksi! Muutamat nikit tuli väärin kirjoitettua, olen pahoillani! Lieneekö huonomuistisuutta vai hajamielisyyttä, mutta tätä sattuu minulle monesti. Ei voi mitään, muuta kuin valitellen anteeksi pyydellä!


      • leivoin tänään pullaa, ja tietysti makeutena pelkkää hunajaa.

        Pitääpä kysyä ????;lta myykö hän hunjaansa liikkeisiin, sillä hänen tapanansa on mennä toreille ja markkinoille hunajaa ja mehiläisvahakynttilöitä myymään...
        Hän kyllä kuuluu Mehiläistuottajiin ja purkittaa samoihin purkkeihin kuin muutkin Kuningatar hunajaa tuottavat. Siitähän se leimasta selviää tuottaja, vaan en nyt tänne kuitenkaan sitä kirjoita.

        Ja kun menemme saunaan, sivellään vain hunajaa iholle, on kuulemma niin hyväääää....


    • Magdolna

      Huomaavaista ja näillä palstoilla ilmeisesti aika harvinaista, että keskustelun avaaja kommentoi saamiaan vastauksia. Lämmitti mieltä! Hyllyssäni olevan akaasiahunajapurkin kyljessä lukee: "Unkarilaista hunajaa." Onko se tae siitä, että myös raaka-aine on Unkarista, en tiedä. Olen Unkari-fani, mutta nikistäni huolimatta suomalainen, Savossa syntynyt. Pyydän ravintolassa unkarilaista viiniä, turhaan. Alkosta ostan Egri pikaveria, ruokakaupasta Unkarista tuotuja omenia,luumuja ja paprikoita,
      valkosipulitahnaa ym. mieluummin kuin jostain muualta tuotuja, muuten kyllä suosin kotimaisia tuotteita.

      • Akaasia2

        Hengenheimolaiseksi tunnen itseni.
        Musiikista tuo kaikki sai jo lapsena alkunsa.


    • my.mm.eli

      on jo avaukseni hunajasta joutunut! Paljon on uusia aloituksia tullut viikossa, näin käy harvemmin palstoilla kävijälle aina :-(.

      Vaikka liputin kotimaisuuden puolesta, niin kävipä nyt niin, että ystäväni toi tuliaisiksi unkarilaista monikukkahunajaa, ei luomua! Kiitoksin vastaanotin, tietenkin, ja tulee kyllä pois käytettyä. Hyvin levittyvää ja makeaa on, ei mitään valittamista laadun suhteen. Maahantuoja ja pakkaaja suomalainen iso tukkuliike. Että siltä osin tulee kotimaista työllisyyttä edistettyä.

      Magdolna, Akaasia2. Minullakin jossain määrin sympatioita Unkariin päin, vaikka koskaan en ole siellä käynyt. Annikki Tähden laulamasta ”Budapestin yöstä” lienee alkanut. Sittemmin Neuvostoliiton sekaantumisesta maan asioihin vahvistunut. 60-luvulla, opiskeluaikoina Helsingissä suosikki ravintola oli Budapest, jossa porukalla kävimme. Silloin piti olla myös poikia seurueessa, tyttöporukalla ei päässyt sisään.
      Siellä oli aina unkarilainen yhtye soittamassa, oi kuinka viulut soivat hurmaavasti!
      Taisin niinä aikoina tutustua Egri pikaveriinkin. Unkarilaisia päärynöitä myös muistan ostaneeni noiden mainitsemiesi lisäksi.

      Kirjar. Valkoista sokeria minäkin käytän tosi vähän, taitaa kilo riittää vuodeksi. Ja siitäkin enimmän osan käyttävät vieraani! Melkein aina joutuvat kahvipöydässä pyytämään sokeria, en muista kattaa kun en itse käytä!
      Nuukuuttani kai en raaski hunajaa käyttää leivontaan;)). Fariinisokeria korvapuusteihin ja kaalilaatikkoon ripaus! Pitäisikin kokeilla hunajaa voisilmäpulliin joskus. Ei kai kuumentaessa häviä mitään hyviä ominaisuuksia?

      Ja sitroen! Nyttemmin olen sen verran valistunut, että tiedän Sinut miespuoliseksi kirjoittajaksi;)) . Siksipä ansaitset vielä ylimääräisen kiitoksen osallistumisesta :-D

    • Kerron nyt yhden hunaja kikkani, vaikka enhän tiedä osuuko kenenkään silmiin.

      Raastan inkiväärin raastinraudaalla ihan hienoksi, hakkaan valkosipulia terävällä veitsellä, ja pala kokonaisesta kanelitangosta, sekoitan ne tuoreeseen hunajaan pienessä lasi purkissa, ( joskus lisään vielä ihan ripauksen chiliä ) huolellisesti, vatkaamatta, suljen purkin ja säilytän sen huoneenlämmössä. Makujen imeytymiseen menee muutamia päiviä.

      Tätä hunajaa voi laittaa teen joukkoon, tai nauttia puoli teelusilkallista sellaisenaan joka päivä.
      Pitää flunssan loitolla, lämmittää ja piristää.
      Inkivääriä vähän tai paljon, jos maku ei tunnu liian vahvalta.

      Joulun kakkuihin voi itse tehdä hunajassa hillottua inkivääriä mausteeksi.

      • Helena04 ejk.

        Ja tuota sitten seuraavaksi kokeilemaan. Hyvä. Kaupasta inkivääriä ostamaan.


      • Tuottaja
        Helena04 ejk. kirjoitti:

        Ja tuota sitten seuraavaksi kokeilemaan. Hyvä. Kaupasta inkivääriä ostamaan.

        Luomuhunajan ja "tavallisen" hunajan ero on käsittääkseni siinä, että luomuhunajan tuotantoa valvotaan, pesien täytyy olla sijoitettuna teollisuuslaitoksista, valtateistä,asutusalueista ym. saastuttajista tarpeeksi kaukana. Hunajan lähteenä on oltava pääasiassa luonnon
        kasveja tai luonnonmukaisesti viljeltyjä kasveja. Talviruuaksi saa antaa vain luomusokeria. Mikä sinänsä on aivan typerää, eihän se liity hunajaan mitenkään. Hunaja on kukkien medestä mehiläisten valmistamaa. Mutta laki sanoo, niin näin on tehtävä!


    • mehiläistarhaaja

      Hei!

      Sattui silmiini kirjoituksesi hunajasta /luomuhunajasta. Suurin ero luomu ja tavallisessa hunajassa on että mehiläistarhaaja sitoutuu luomumerkin sääntöihin, jotka eivät kuitenkaan paljon poikkea tavallisesta tarhauksesta. Lisäksi tarhat tarkastetaan ja tarkastuksesta menee maksu joka voi osaltaan selittää korkeamman hinnan.
      Oma tarhaukseni on pientä tavallista ja hyvin luonnonmukaista vaikka ei luomua ole niin sen veroista ainakin. Hunajaa voi hankkia myös suoraan tarhaajalta se on paikallista ja kun käy tarhaajan luona hakemassa hunajaa niin samalla voi kysyä kuinka se on tuotettu. Netistä löytyy paikallsten Mehiläishoitajien yhdistysten yhteystietoja.
      Hunajaterveisin

    • Don Mega

      Hunajainen Sam kovasti tuputtaa suomalaisuutta paketissaan ja kertoo suomalaisista hunajakirjoista ja miten tuote on suomalainen jne

      MUTTA tuotteen sivussa piilotettuna lukeekin "hunaja unkarista ja argentiinasta"!!!

      näin sitä kustiin silmään asiakasta

      tuotteessahan ei ole mitään suomalaista prkl

    • meeriamanda

      HUOMATKAA , joku ikivanha ...2005v, on huvit pienessä kaivaa vanhoja kirjoituksia esille. Olisit vienyt 70v sivulle, he olisivat ilahtuneet.

    • HUNAJAPOIKA

      EN tiedä onko luomuhunajaa olemassa oikeesti??siinä missä muutakaan luomua.. Kuitenkin itse suosin Unkarilaista hunajaa koska siinä enemmän fruktoosia(hedelmäsokeria) josta johtuu että se pysyy juoksevana vuosia. Suomalaisessa hunjassa enemmän glukoosia (sokeria) ja sen vuoksi kiteytyy jo muutamassa kuukaudessa, ja se sokeri kun ei kuulemma ole mitään terveellistäkään. Saattaa olla että muissakin ulkolaisissa, enemmän aurinkoisissa ja lämpöisissä maissa samallalailla hunaja juoksevaa ja hedelmäsokerilla kyllästettyä.
      Toki suosin suomalaista missä vain se on järkevää, olenhan itsekkin SUOMALAINEN

      • ----------

        Siis, itseKin.

        Etkö vanhempaa osannut kaivaa?


      • Honey honey

        Et taida olla alkuperäinen, siis suomalainen. Useista kirjoitusvirheistäsi päätellen.


    • -..-

      Ikävää nostella ikivanhoja ketjuja, jonka avaaja on viimeksi kirjautunut 5 = viisi vuotta sitten suomi24:än.

      Jotain rotia sentään!!!!!

    • Pirre*

      Kuinka ollakaan, hunajaa myydään- markkinoidaan nyt terveysvaikutteisena elintarvikkeena, ainakin meijjän puolen sanomalehessä oli tänä aamuna pitkä artikkeli hunajan esim. antibiottivaikutuksistakin...tosin tuota terveysvaikutusta ei kai saa tuotteessa mainita...jätetään uskon varaan.. :)

      Itse ostasin mieluiten kotimaista hunajaa, sillä epäilen hieman esim. entisten itäblokin maitten torjunta-aineitten ja jäämien raja-arvoja aja etenkin tuholais ruiskutusten valvontaa..

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua

      Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊
      Ikävä
      92
      1423
    2. Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta

      Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi
      Maailman menoa
      184
      1400
    3. 76
      1175
    4. Oletko koskaan suuttunut jostain kaivatullesi?

      Mitä hän teki tai mitä tapahtui, mistä suutuit?
      Ikävä
      90
      1125
    5. Tekis mieli tulla rakastelemaan sua nyt heti

      Heti eikä kolmastoista päivä.
      Ikävä
      81
      985
    6. j miehelle

      Mitä meille oikein tapahtui?
      Ikävä
      82
      971
    7. Me emme...

      Näe, emmekä kuule toisiamme. Ajattelen silti sinua joka päivä💔
      Ikävä
      39
      952
    8. Kelloniemeltä harvinaisen lapsellista käytöstä valtuustossa

      Olipa harvinaisen ala-arvoinen esitys kelloniemeltä valtuustossa. Alkoi Nivalaa oikein matkimalla matkimaan siteeratessa
      Kemijärvi
      66
      895
    9. Satonen Kelaan, on paras mies ?

      Kukaan ei ole tehnyt enemmän Kelalle asiakkaita kuin Satonen kokoomuksineen, näin ollen täyttänee paikan edellytykset v
      Kansallinen Kokoomus
      74
      879
    10. Korjaamo Kiesifix

      Hei. Kävin viime viikolla tuolla korjaamolla, siistiä oli mutta yksi asia jäi mieleen!Joitakin jätkiä istui ja katseli/
      Oulainen
      5
      841
    Aihe