Puheterapiaa

Veljesten äiti

Kaksivuotistarkastuksessa terveydenhoitaja suositteli puheterapiaa, kun poika sanoi vain noin kymmenen sanaa. Mentiin terapeutille, joka ei suostunut ymmärtämään sellaista ettei kaksivuotias innosta hihkuen hyökkää vieraan tädin luo. Haukkui poikaa epäsosiaaliseksi. Kaksivuotias ei myöskään saisi käyttää vaippoja, eikä saisi olla rakasta unilelua. Terapeutti vaati pojan viemistä neurologille ja soitteli ja järjesteli koko homman. Sain kopion puheterapautin lausunnosta, jossa oli suunnilleen kaikki keskeiset autismin oireet lueteltuna. Pojalla on autistinen serkku, joten tiedän siitä jotain. Poika katsoo silmiin, puhuu nyt noin 70 sanaa, ymmärtää ja tottelee puhetta ja tekee vieraiden kanssa tuttavuutta, mutta omilla ehdoillaan. Neurologi sanoi pojan vaikuttavan normaalilta, mutta eihän se voi olla normaali, kun on puheterapeutin mukaan autistinen. Ajattelin, ettei jatkotutkimuksista paljon apua ole, kun puheterapeutin täytyy olla oikeassa eikä sen lausuntoa voi kukaan kumota.

14

3364

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äiti 80

      Ei meilläkään kaksi-vuotiaana paljon enempää puhuttu. Neuvolassa sanottiin vaan et ihan normaalisti kehittyy. 3-vuotis neuvolassa poika ei puhunut tädille kuin pari sanaa, ku itse olin ollut huolestunut puheesta ja ääntämisestä sanottiin vain et hyvinhän poika on kehittynyt eikä 3-vuotiaan tarvitse vielä selkeästi puhua kunhan jotain puhuu. Vähän myöhemmin ite varasin aikaa puheterapiaan aikaa kun asia huoletti minua. enemmänkin epäselvä puhe.
      Terapeutti sanoi ettei mielellään vielä ota terapiaan vasta nelivuotiaana katsottaisiin uudestaan jos äänteitä ei tule. Hänen mielestään pojan puhe tuli hieman hitaammin mutta sanavarastossa oli vuoden edellä ikäisiään.
      niin...ja vaipat meillä jäi kokonaan 3-vuotiaana...

    • kiesus,

      Tässä nähdään taas, miten helposti nykyään ollaan tunkemassa lapsia samaan muottiin ja heti kaikenmaailman psykologeille sun muille. Meidän kaksivuotias opetteli samanikäisenä vasta sanoja ja iän myötä niitä sitten tulikin lisää. Nyt kolmevuotiaana osaa n. 8 sanan lauseita. Vaipat jäi reilun kahden vuoden jälkeen pois. Isoveli käy nyt 6-vuotiaana puheterapeutilla, R kirjain ei vielä tule ja muissakin äänteissä vielä parantamisen varaa. Puheterapeutti sanoi että antaa kirjainten ja äänteiden kehittyä rauhassa, käydään puheterapeutilla vain n. kerran kuussa. En ymmärrä mikä hirveä hinku on nykyään siinä että kaiken pitäisi olla niin täydellistä ja heti ollaan etsimässä lapsesta "vikaa" jos kaikki ei suju napakymppi. Raivostuttavaa. Tähän esimerkkinä voisin ottaa neuvolan tädin, joka tiesi lapseni R-viasta, ja automaattisesti sitten suositteli pikkuveljelle myös puheterapeuttia vaikka hän osasi R-kirjaimen ja puhuu ihan selkeästi. Herätti kyllä ihmetystä. Nämä puheterapeutit, psykologit sun muut kollegat tuntuvat kaikki vetävän yhtä köyttä asioita paremmin tutkimatta, paperille kirjoitettu sana näyttää painavan enemmän ja se on väärin lasta ja koko perhettä kohtaan.
      Sanoisin että älä ole huolissasi jos lapsesi ei vielä osaa paljon sanoja, anna ajan kulua ja katso uudelleen. Lasten täytyy saada olla lapsia ja kunkin oppia omalla ajallaan. Jaksamisia :))))).

      • tuttujen juttuja

        Tuttavillani vanhempi poika oli lättäjalkainen, osittain kai geneettinen juttu. Koululääkäri tms (ei Suomessa) oli nuoremman menessä lääkäriin katsomatta vakuuttunut, että tälläkin täytyy olla lättäjalka, kun veljelläkin on. Hän oli suurinpiirtein lykkäämässä tätä johonkin hoitoon. Ihan hyvä muuten, mutta lääkärillä olevista papereista olisi käynyt hyvin ilmi, että toinen veljeksistä oli adoptoitu.


    • Aikku

      Kyllä sinä itse lapsesi tunnet ja näet onko hän normaali vai ei, varsinkin jos on useampia lapsia perheessä. Meillä poika 3v joka nyt saamassa autismi diagnoosin. Minusta se että poikasi kuitenkin puhuu, ymmärtää puhetta ja toimii sen mukaan on erittäin suuri , mutta jos suvussa on autismia, niin en itse ainakaan pitäisi pahaksi jos se mahdollisuus tutkittaisiin, autismi voi olla kuitenkin myös hyvin lievänä ja näkyä piirteinä joita itse ehkä pitää normaaleina.

    • ???

      Onkohan taustalla jotain muutakin jota et kertonut. Olisi kiva kuulla toisenkin osapuolen tarina, kuulostaa vain siltä kuin olisit kimpaantunut arvostelusta lastasi kohtaan ja realiteetit olisivat jääneet taustalle, ei lähetteitä tehdä turhanpäiten jonoja on muutenkn tarpeeksi. Kaksi vuotiaan tulisi puhua jo kahden sanan lauseita, kymmenen sanaa on kyllä liian vähän. Onhan se hyvä että tutkitaan ja poissuljetaan mahdolliset "viat".
      No toivottavasti asiat kuitenkin palaavat lapsesi kannalta parhainpäin.

      • äityliini

        Ei todellakaan ole poikkeavaa, jos lapsi ei 2-vuotiaana osaa juuri puhua. Omani (poikia kumpikin) alkoivat puhumaan vasta lähempänä kolmea vuotta ja silloinkaan eivät vieraat meinanneet saada mitään selvää. Kumpikin kuitenkin oppi lukemaan sujuvasti ennen kouluikää, eikä muutenkaan taidoissa ole mitään puutteen sijaa... kovin fiksuja poikia ovat. Itsekin opin sanomaan r:n ja s:n vasta pakon edessä 6-vuotiaana, kun naapurin tytön jalanjäljissä halusin aloittaa koulun vuotta normaalia aikaisemmin. Annetaan lasten kehittyä omaan tahtiin. Toki sitten, jos puheenkehityksen hitauteen liittyy ymmärtämisen ongelmia tai muita hahmotusmotorisia vaikeuksia (esim. palapelit eivät onnistu tms.), on syytä hakeutua jatkotutkimuksiin erityisvaikeuden poissulkemiseksi. Kielellisen kehityksen viive ei ole sama asia kuin kielellisen oppimisen erityisvaikeus!!! Toinen on yksilöllisistä kehittymistä, toinen on neurologinen häiriö, joka vaatii tukikeinoja, toisen hoitaa kyllä aika.


      • Tyttö ei sanonut yhtäkään "oikeaa" sanaa. Puheterapeutti seurasi lasta hetken aikaa, ja sen jälkeen kysyi minulta, miksi olette täällä.

        No kun neuvolasta käskettiin!

        Terapeutti kehotti palaamaan asiaan vuoden kuluttua, jos vielä on ajankohtaista.


      • Veljesten äiti

        Joo, eihän sitä äiti voi olla oikeassa, vaan se ammattilainen. Yhden käyntikerran perusteella puheterapeutti voi määritellä autismin. On se lääketiede kehittynyt nopeasti. Veljenpojan piti käytä neurologisissa tutkimuksissa useita kertoja ennen diagnosia. Otettiin aivokäyriä ja seurattiin päiväosastolla useita päiviä. Lisäksi useat ihmiset huomasivat pojassa autistisia oireita. Meidän kuopuksesta ei ole oireita muut huomanneet kuin tämä yksi ja ainoa puheterapeutti. Terveydenhoitajan mukaan 2-vuotistarkastuksessa oli iloinen ja hyväntuulinen lapsi. Kyllä minua kimpaannuttaa, kun ajelen satoja kilometrejä tyhjän takia, eikä ketään kiinnosta pojassa muu kuin se miten tuetaan puheterapeuttia. Ketään ei kiinnosta se alkuperäinen "ongelma". Sanavarasto on kyllä laajempi kuin isoveljellä samanikäisenä. Isoveikka sitten tunnetaan puheliaana miehenä, vaikka puhe aikanaan kehittyi hitaasti.


    • ..................

      vai että semmosta on puheterapeutti sanonut...No jos se poika nyt sanoo jo 70 sanaa niin pian pitäisi myös tulla sanaliittoja ja ensilauseita...Ehkä poikasi kuuluu näihin "myöhään puhumaan oppineisiin" eli voi ihan hyvin ottaa ikätoverinsa kiinni 3-vuotiaaseen mennessä...ja vaikka ei vielä silloinkaan puhuisi täysin, niin 70 sanaa 2-vuotiaana on kuitenkin ihan hyvä merkki...Ja jos puheterapeutin lausunto sinua vaivaa, niin varaa aika jollekkin toiselle puheterapeutille..Ehkä hän on eri mieltä asiasta...Ei ammattilainenkaan välttämättä ole aina oikeassa...

    • suunnalta

      Hänellä on tainnut olla huono päivä tai siten asiakaspalvelutaidot ovat pahasti hukassa...Meillä puheterapeutille mentiin lähempänä kolmea vuotta vähän sanavaraston vuoksi, ja muitakin tutkimuksia sitten läpikäytiin, ja puheterapia jatkuu edelleen nyt 5 vuotiaana. Edistystä on tapahtunut paljon, ja olen kiitollinen että ollaan aikoja saatu, sekään kun ei tunnu olevan itsestään selvyys.

      Karsastan tapaa jolla terapeutti on aloittanut "hoitosuhteen" kanssanne, hänen ei ammattilaisena tulisi kuitenkaan puuttua juuri muuhun kuin puheentuoton ongelmiin, ei muuhun kehitykseen, joka ilmeisesti suht normaalia muiden tahojen mielestä. Toivon todella ettei lapsi joudu käymään ko. terapeutilla, lähinä siksi että jos suhde on alussa tuollainen ja ylimielinen sinua ja lasta suhtaan, niin ei voi odottaa paljon yhteistyöltälapsen kanssa, eli tuloksia...Kyllä lapsikin tajuaa, että terapeutti ei suhtaudu häneen ihan oikein...

      • mutta.....

        "hänen ei ammattilaisena tulisi kuitenkaan puuttua juuri muuhun kuin puheentuoton ongelmiin, ei muuhun kehitykseen,"..
        Tietääkseni puheterapiaa aletaan kuitenkin rakentamaan myös monien muiden keinojen avulla..esimerkiksi vuorovaikutus on tärkeää ja esimerkiksi tutin pois jättäminen tietyssä vaiheessa voi edistää puheen kehitystä...Ja ei tarvitse yhtään ihmetellä vaikka terapeutti kyselisi kaiken mahdollisen sikiöstä tähän päivään saakka tapahtuneet asiat..Se kuuluu hänen työhönsä ja taustatekijöiden selvittelyyn..Ja jos jokin merkittävä taustatekijä sieltä löytyy, niin sitä lähdetään sitten korjaamaan jos ei puheterapiassa niin sitten jossain muualla..Mutta tämä vain näin yleisesti ottaen, en tarkoita että sinun kohdallasi kyse olisi "tällaisesta" ns. mokasta..


    • Tiuku74

      no huhhuh onpas ollut harvinaisen ammattitaidoton terapeutti teillä.Meidän poika 5v.käy terapiassa kaksi kertaa viikossa,meidän terapeutti ei puutu perheen sisäisiin asioihin ollenkaan.kyllä kaksivuotias saa pitää vaippoja jos siltä tuntuu,kukaan käskemällä kuivaksi opi.pojallamme on edelleen rakkaat unilelut käytössä,ei ole terapeutin asia.miksi niistä luopuisi edes?terapeutin ja lapsen hyvä suhde on onnistuneen terapian perusedellytys.

    • Tiuku74

      ainiin unohtui mainita että pojallamme on erikoislääkärin tekemä diagnoosi,puheterapeutti on jäävi tekemään diagonooseja omin päin.

    • näkökulmaa

      Ottamatta tarkemmin kantaa tilanteeseenne tai tapaamanne puheterapeutin käytökseen pahoittelen sitä, että olette kokeneet käynnin puheterapeutin luona epämieluisana.

      Puheterapeutti teki joka tapauksessa oikein lähettäessään teidät jatkotutkimuksiin. Hän ei voi tehdä diagnoosia, joten ei ole syytä huolestua siitä, etteikö sellaista voitaisi kumota. Autismidiagnoosi edellyttää keskus- tai yliopistosairaalatason tutkimuksia, jotka usein tekee työryhmä. Vain lääkäri voi tehdä diagnoosin.

      Ns. autismikirjoon kuuluu eri asteisia vuorovaikutukseen ja kommunikaatiotaitoihin liittyviä vaikeuksia, autistisia lapsia voi vain harvoin verrata keskenään. Lapsella voi olla paljonkin sanoja käytössään, mutta silti hänen kommunikaatiotaitonsa voivat olla puutteelliset. On hyvä, mikäli lapsi pääsee tarkempiin tutkimuksiin, olipa niiden lopputulos sitten mikä tahansa. Jos kaikki on ok, on se tietenkin ilahduttavaa. Mikäli jotain vaikeuksia löytyy, on erittäin hyvä päästä aloittamaan terapia mahdollisimman pian. Se on lapsen etu.

      Usein vanhempien mielestä lapsi toimii ja kommunikoi hyvin - kotiympäristössä. Olennaista on muistaa, että "lapset ovat meille lainaa vain", ja tehtävämme on auttaa heitä kasvamaan sellaiseen tulevaisuuteen, jossa heillä on taitoja tulla toimeen myös kodin ulkopuolella.

      Mahdollinen diagnoosi - olipa se sitten mikä tahansa - mahdollistaa usein myös yhteiskunnan tarjoaman terapian. Ja viime kädessä se koituu koko perheen - ja ennen kaikkea lapsen ja tulevan nuoren eduksi. Hänelle on näin annettu ne välineet - taito kommunikoida - jonka avulla hän voi luoda myös ystävyyssuhteita eikä pahimmassa tapauksessa syrjäydy.

      Hyvää tulevaa joulua kaikille vanhemmille ja heidän lapsilleen!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5429
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3355
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1873
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1855
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1695
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1327
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      21
      1295
    Aihe