Undulaatin kesytys

Haba

Meillä on ollut urosundulaatti jo kohta kolmisen kuukautta, ja vasta viime viikolla päästimme sen ensimmäisen kerran huoneessa lentämään.

Ensimmäinen undulaattimme kuoli viikon sisällä, syy on hämärän peitossa. Se oli hirveen masentunut koko viikon, joten ajattelimme päästää sen lentelemään. En tiedä, mikä sitä vaivasi, mutta se lenteli päin seiniä ja tippui monta kertaa korkealta lattialle. Seuraavana päivänä lintu näytti vielä pahemmalta, ja menehtyi juuri kun olimme ottamassa yhteyttä eläinlääkäriin.

Tämän vuoksi meillä on ollut paljon pelkoja nykyisen undulaattimme suhteen, ettei sille kävisi samoin. Tämän vuoksi kesyttämisprojekti on hieman kärsinyt. Lintu on jo melkein käsikesy, eli se antaa silitellä joka puolelta, mutta ei tule vapaaehtoisesti istumaan sormelle, vaan on tehtävä niin, että laittaa sormen siihen kepille, jolla se istuu ja sitten työntää (ei nyt millään suurella voimalla tietysti) se siihen sormelle, minkä jälkeen sormea liikuteltaessa se hämmästelee muutaman sekunnin, kunnes lentää takaisin kepilleen.

Viime viikonloppuna päästimme sen siis lentämään, kunnes pelästyimme pahasti. Lintu lensi ensin päin seinää (toisin se ehti kyllä jarruttaa jonkun verran), minkä jälkeen se vielä lensi pahannäköisesti ikkunaa päin (vaikka sädekaihtimet olivat kiinni), ja tippui lattialla. Vähän aikaa siipi näytti pahalta, kunnes nyt kaikki näyttää taas normaalilta.

Siis onko tällainen normaalia linnulta? Miten te saitte sen kesyyntymään, ja milloin te päästitte sen lentämään pois häkistä? Lensikö se päin seiniä? Pitäisikö ikkunoihin laittaa vielä jotkin verhot? Kannattaako päästää lentämään pienessä huoneessa vai esim. olohuoneessa (ongelmana vaan, et siellä on paljon ikkunoita)?

Tällaisiin kysymyksiin haluasin nyt vastauksia, jotta uskaltaisimme taas päästää sen lentelemään, koska tiedämme, että sille on tärkeää säilyttää hyvä lentotaito.

Kiitos, että jaksoitte!

6

1227

  Vastaukset

  • Laita nyt ensitöiksesi verhot ikkunoihin,vaikka niissä onkin kaihtimet niin lasi silti voi heijastaa.Verhot myöskin pehmentävät *seinille lentelyä*,se saa otteen kynsillään niistä eikä siis tipahda lattialle.Lennätä mieluimmin huoneessa jossa ei ole paljon vaaroja,esim.makuuhuoneessa.Ellei siellä sitten ole kaikennäköistä tavaraa.Poista kaikki mikä voi tipahtaa lintusi päälle sen törmätessä siihen.Ja muutenkin eliminoi sellaiset paikat joihin se voi itsensä loukata.Huoneen koolla sinänsä ei ole mitään merkitystä,pienemmässä pystyt tietenkin paremmin vartioimaan sen lento harjoituksia.Edellinen lintusi ilmeisesti kuoli saatuaan pahan aivotärähdyksen lenneltyään seinään.Itselläni on tällähetkellä myös lento harjoitukset ja kesyttäminen työn alla undulaattini kanssa.Seiniä päin on menty,mutta annoin sen pari viikkoa olla häkissä ja päästin sen taas vapaaksi.Menee huomattavasti paremmin,osaa jarrutella jo paremmin.Roikuskelee verhoissa ja tepastelee sängyn päällä;).Itse en pidä käsikesyyntymistä kauhean tärkeänä,lintu kyllä oppii menemään itse häkkiin vaikkei olisikaan täysin kesy.Tärkeämpänä pitäisin että hankkisit linnullesi toisen undulaatin kaveriksi,silloinkin tosin kesyttäminen on vaikeampaa koska lintusi ei *tarvitse* sinua koska sillä on oma lajitoveri.Joka tapauksessa se että lintusi antaa silitellä itseään ja istuu hetken sormella on hyvä alku.Kesytys on aikaa vievä projekti joka vaatii kärsivällisyyttä.Jatka samaan malliin sen kesyttämistä,tulosta vielä syntyy.On siis normalia että linnut lentävät päin seiniä,eivätkä hallitse vauhtiaan koska ne eivät ole päässeet harjoittamaan siipiään.Ajan kanssa undulaateista tulee mestarilentäjiä.Alkuun niitä voi myös hengästyttää mutta sekin on normaalia,kunto kasvaa niin sekin loppuu.Vaikka voihan muutaman vuoden ikäiselläkin linnulla olla samoja ongelmia jollei sitä ole lennätetty,mutta samoin niidenkin kunto kohenee.Yhden omistanikin kunto nousi silmissä kun hankin sen.Mutta toivottavasti sait nyt edes jotakin apua vaikka taisi mennä aika sekavaksi nämä kirjoitukset...Joka tapauksessa kaikki on ok.lintusi kohdalla.Ja pelot pois,lentäjä linnusta vielä tulee;)

  • Lue Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen undulaattioppaasta lennonopetusohjeet. Ei tule vahinkoja eikä törmäyksiä.

   Osoitteessa www.sey.fi - eläintietoa, tai hakukoneella esim. sanoilla undulaatti tai undulaattiopas.

  • meillä on ikkunoissa verhot ku ne lentää ja peili peitetty jollain viltillä jos ei olis ei ne tajuais että siitä ei voi lentää neluulee että siitä pystyy lentämään läpi pistä siis peili piiloon ja ikkunoihin verhot

  • mulla on ollut kaksi undulaattia jo helmikuusta asti mutta ne pelkää ihmisiä kuinka saan ne pelottomiksi?

  • Munki undut syö kädestä ja antaa silittää vatsasta mut siihen se sittee jääkin.

  • Mulla on ollut undulaatteja 3 kpl, (1naaras 2urosta) tuosta joulukuun lopusta alkaen. Eka olivat tosi pelokkaita, ja tälleen, mutta käytin joka päivä kättäni n.5-10 min häkissä mahd.lähellä lintuja, niin ne tottuivat kunnes eivät lentäneet karkuun kättäni enää. Tämän jälkeen päästin ne häkistä ulos, makuuhuoneeseen, jossa laitoin verhon ikkunan eteen, ja peitin peilit. Linnut eivät lennelleet seiniin päin vain kun ensimmäisellä kerralla. Linnut on ollut minulla nyt siis n.5kk ja vain yksi niistä antaa silittää ja tulee vapaaehtoisesti käteen. Se on tosi yksilöllistä miten nopeasti ne tottuu ihmiseen, mutta toki kannattaa sormikkailla kokeilla silittämistä ajoittain tms, niin ihmisen "haju" ei tule lintuun, eikä se säikähdä.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Uuden henkilötunnuksen koodi

   Puuhaillaan uutta henkilötunnusjärjstelmää josta tavan taallaaja ei voi päätellä yhtään mitään. Vastaavasti koodien lukuoikeus ja tiedonpurku tulee ol
   Maailman menoa
   140
   2854
  2. Muut maat tiukentaa korona toimia, suomi ei

   https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006643856.html Miksi suomessa taas odotetaan että tartunnat räjähtää. Jo nyt helsingissä enemmän tartuntoja kuin O
   Maailman menoa
   223
   2341