JV-kortti ja vartijakortti

kysympähävaa

Ovatko sama asia, vai ei, eroavatko vaatimukset kortteihin toisistaan?

11

10854

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Järkkäri

      Vartijakortti on vartijan työtehtäviä varten. Järjestyksenvalvojakortti taas on järjestyksenpidollisia tehtäviä varten, useimmiten tapahtumaluonteisessa tilaisuudessa.

      Vartijakortti maksaa n. 500e vähimmillään, järkkärikorttikoulutuksia taas järjestävät ihan luvan saaneet urheiluseuratkin ja yleisesti mm. kansalaisopistot, hinta pyörii 50e kieppeillä... Kurssi on yleensä vain muutaman illan mittainen koe. Vartijakortti taas kestää 1-2 viikkoa hankkia. Perusluokkia tässäkin pari erilaista kurssia, erona se kauanko saa vuodessa olla töissä kortilla.

      Järkkärikortin "lisäluokka" on käytännössä vain voimankäyttökurssi, eli saa luvan muutamiin voimankäyttövälineisiin, etupäässä kaasu ja pamppu. Tosin aina tilaisuuskohtaista, omin päin ei saa kantaa.

      Tiettyjä poikkeuksiakin on, eli esim. myymälään tai asemalle sijoitulla vartijalla tarvitsee olla myös järjestyksenvalvojakortti. Vartijat ovat töissä käytännössä (ja lainkin mukaan jos oikein olen ymmärtänyt) aina jonkin firman kautta, järjestyksenvalvojat taas vapaammin ja "villimpiä". Saa asettaa tehtäviin ns.vähemmän virallisemmin kuin vartijan.

      Tässä nyt noin tiivistetysti. Täälläkin palstalla paljon kouluttajia ym. ammattilaisia kirjoittelee, jotka osaavat sanoa huomattavan seikkaperäisemmin.

      • asiavirheitä

        Vartijakortti ei maksa 500 euroa vähimmillään. Koulutus maksaa jotain mutta halvimmillaan varmasti koulutusta saa alle 500e. Vartijan koulutus koostuu 40h mittaisesta vartijan työn perusteet koulutuksesta jolla voi tehdä 4kk/kalenterivuosi vartijan töitä. Tämän suoritettuaan voi suorittaa vartijan peruskurssin (60h) jolla voi hakea pysyvämpää (5v.) vartijaksi hyväksyntää. Eli kaikenkaikkiaan koulutusta ei voi suorittaa 1-2 viikossa.

        Järjestyksenvalvoja koulutuksia järjestävät kyllä eri tahot (mm. urheiluseurat). Koulutuksen pituus on 24 oppituntia joka on jaettava vähintään 3 päivän ajalle. Jos tästä poiketaan rikotaan lakia. Jotkut järjestävät koulutusta pitemmälläkin aikajänteellä esim. kahtena viikonloppuna tms.

        Myymälään ei voi asettaa järjestyksenvalvojaa vaan siellä toimii vartija. Suuriin kauppakeskuksiin, joukkoliikenteen asemille tai kulkuneuvoihin voidaan asettaa järjestyksenvalvoja jolla on vartijan koulutus, järjestyksenvalvojan koulutus ja hänen on oltava vartioimisliikkeen palveluksessa.

        Tässä aiheesta vähän seikkaperäisemmin...


      • lain vaatima

        Kyllä ajat ja poliisin suhtautuminen on muuttunut paljonkin noista ajoista.
        Järjestyksen valvojan kortti on nykyään pakollinen monessakin tilaisuudessa.
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Järjestyksenvalvoja


      • Järjestyksenvalvoja

        Jos ennen on ollut näin, mutta nykyään mennään vähän erilailla järjestyksenvalvojakortissa, eli kurssi kestää 32 tuntia, jolla saa järjestyksenvalvojakortin, mikäli on tehtävään sopiva. Korttia haetaan kurssin jälkeen poliisilaitokselta, jolloin mukana täytyy olla todistus hyväksytysti suoritetusta jäsjestyksenvalvojan peruskurssista, joka on siis 32 tuntia, sekä passikuvat. Poliisi tutkii taustat ja kortin saa noin kolmen viikon kuluttua, mikäli suurempia rikkeitä ei ole. Hakemukset käsitellään tapauskohtaisesti. Tällä hetkellä kortti maksaa 32e. Kurssi maksaa yleensä 90-200e, riippuen suorituspaikasta. Peruskurssin suoritettuaan ja kortin omaavalla järjestyksenvalvojalla on oikeus käyttää tarvittaessa voimakeinoja ja voimankäyttövälineitä toimialueellaan. Voimankäyttövälineitä ovat käsiraudat, muoviset siteet ja enintään 65cm pitkä patukka (EI teleskooppipatukka!). OC sumutetta saa kantaa vain kun on suorittanut sumutinkoulutuksen (9 tuntia) hyväksytysti sekä hakenut sen järjestyksenvalvojakorttiinsa (täytyy siis hakea uusi kortti, jolloin kortin taakse tulee tekstit yleisestä osasta sekä kaasusumutinkoulutuksesta). Eräässä paikassa sumutinkoulutus maksaa tällä hetkellä 120e. Sumutinkoulutuksen lisäksi järjestyksenvalvoja voi vielä suorittaa voimankäytön lisäkoulutuksen (12 tuntia). Joissain tapahtumissa tapahtuman järjestäjä voi vaatia että järjestyksenvalvojista tietyllä osalla täytyy olla voimankäytön lisäkoulutus suoritettuna. Eli joissain tapauksissa voi olla helpompi saada töitä erilaisista tapahtumista. Järjestyksenvalvoja voi toimia esimerkiksi baarien ovilla/narikassa, festareilla, jalkapallopeleissä, konserteissa ja muissa yleisötapahtumissa, missä vaaditaan järjestyksenvalvontaa. Järjestyksenvalvojakortti on voimassa enintään viisi vuotta, ja se tulee uusia ennen kuin viisi vuotta tulee täyteen (kuitenkin aikaisintaan puoli vuotta ennen viimeistä voimassaolopäivää). Kortin uusiminen on huomattavasti halvempaa kuin käydä kurssi uudestaan!


    • korteista

      No ainakin se yhdistää näitä kahta työlupakorttia että molemmat oikeuttaa tekee paskaa duunia ja aika lailla paskalla palkalla. Viranomaiset nauraa yhtä paljon näille korteille kun esim. palomiehet tulityökortille. Et joo.. Olis varmaa hyvä kehitellä siivoojillekkin joku kortti mitä ilman ei saa harjoittaa ammattia?

      • Järkkäri

        Tuosta "ammattiarvostuksesta" voidaan kyllä olla juu montaa mieltä, se on totta. Hyvin ymmärrettävää, että poliisi hieman varauksella suhtautuu etenkin järjestyksenvalvojiin. Parin illan kurssi mahdollinen samanmittainen pieni jatkokurssi ja saat jo lähelle virkavallan oikeudet järjestystävalvoessa...


      • -JV-

        tykkään todella paljon näistä mun jv hommista ja siitä missä olen nyt duunissa. Paras paikka tehdä duunia ja tärkeä jobi tavallisia ihmisiä (asiakkaita) ja niiden turvallisuutta ajatellen. Palkkaki tosi jees. Vartijana ei pysty tehdä samanlaisia juttuja.


      • RahanRahtaaja

        No kyllä mulla ainakin arvokuljetus hommissa on ihan mukava liksa.


      • Järjestyksenvalvoja
        -JV- kirjoitti:

        tykkään todella paljon näistä mun jv hommista ja siitä missä olen nyt duunissa. Paras paikka tehdä duunia ja tärkeä jobi tavallisia ihmisiä (asiakkaita) ja niiden turvallisuutta ajatellen. Palkkaki tosi jees. Vartijana ei pysty tehdä samanlaisia juttuja.

        Totta! Sitähän on kyllä jonkin verran kritisoitu, että järjestyksenvalvojalla on enemmän oikeuksia puuttua esimerkiksi ihmisten perusoikeuksiin, kuin vartijalla. JV kurssihan siis kestää 32t ja vartijan 100t... Näin se vain on tänä päivänä ja se täytyy vain hyväksyä, mutta mikäli siihen tulee joskus muutos niin itse ainakin lähden mielellään opiskelemaan aiheesta vähän lisää kunhan se ei maksa ihan älyttömästi!


    • Anonyymi

      Tämä keskustelu löytyi kun googlasin vartijakorttikoulusta. Miten on nykyään? Pitääkö kortti hankki ensin itse vai saako työnantajan kautta? Rekrytointi-ilmoituksissa ei lue. Jos vaikka lentoasemalle hakisin turvatarkastajaksi niin ensin käyn itsenäisesti kurssin ja sitten vasta teen työhakemuksen? Tuohon ei varmaan saa opintovapaata jos on viikon kurssi...?

      • Anonyymi

        Vartijan töitä EI saa lain mukaan tehdä, jos sitä korttia ei ole.

        Käytännössä siis väliaikainen vartijakortti on edellytys työtehtävien aloittamiselle.

        Välillä jotkin työantajat suostuvat siihen, että henkilö saa käydä heidän laskuunsa 40 tunniin koulutuksen ja aloittaa työt vasta sitten.

        Käytännössä varsinkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella ei sitä työtä heru jos ei sitä väliaikaisen vartijan korttia ole jo taskussa.

        Kannattaa myös muistaa, että vartijakurssi sisältää lähinnä lakiin ja alan muuhun sääntelyyn liittyvää opetusta. Varsinaisia vartijan työssä opittavia taitoja opetetaan hyvin vähän. Käytännössä ihmisen pitää itse huolehtia siitä, että voimankäyttö, puhejudo, IT-taidot, turvatekniikka, ajotaidot, paikallistuntemus yms. osaaminen on kunnossa.

        Lentokenttää en suosittele kenellekkään työpaikaksi. Ennen kyseessä oli ns. parempi kohde johon porukka halusi töihin ja jossa vaadittiin hyvää osaamista alalta. Nykyisin homman nimi on Finavian perseen lipominen ja muu kumartelu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2763
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2350
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2110
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1874
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1731
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1725
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1696
    8. 103
      1676
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1487
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe