Kannattaako uroskoira leikata?

Sanna

Oletteko itse leikkauttaneet/kastroineet urospuolisia dobermannejanne? Ja missä iässä? Olenko kuullut oikein, että vähentää mahdollisten syöpien riskiä tulevaisuudessa? Muita hyötyjä? Entä haittoja?

13

12343

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joskus kastroidaan, jotta saataisiin terävintä kärkeä pois, eli pahinta urosten reviirikäyttäytymistä. (Tyyliin "henki pois kaikilta uroskoirilta jotka astuvat reviirilleni") Vaan jos koira on jo kovin monta vuotta ollut uros, niin eipä se pikkuhiljaa tapahtuva hormonitason lasku juuri opittuun käyttäytymiseen auta.

      Jos taas leikkaa kovin nuorena, jotta ei tulisi moisia ongelmia, niin sitten saatetaan häiritä koiran kehitystä, ja uros jää narttumaiseksi.

      Jonkun taudin ehkäisynä kastraatiota tuskin kannattaa käyttää. Olisi helpompi ottaa kantaa juuri sinun tapaukseesi, jos tuntisi koiran ja tilanteen ja ongelman ja syyt mahdolliseen leikkaukseen...

      • kysymyksiin, anteeksi. Tässä vastaukseni:
        -En ole ikinä kastroinut omaa koiraani
        -Jos leikkauttaisin, niin kolmen vuoden iässä ehkä
        -Varmasti ehkäisee ainakin kivessyöpää :-))


      • Sanna
        tiinamuori kirjoitti:

        kysymyksiin, anteeksi. Tässä vastaukseni:
        -En ole ikinä kastroinut omaa koiraani
        -Jos leikkauttaisin, niin kolmen vuoden iässä ehkä
        -Varmasti ehkäisee ainakin kivessyöpää :-))

        Tämä on vasta ensimmäinen koirani, vaikka onkin dobermanni. Annoin kodin sille, kun ystävälläni puhkesi paha allergia. Kavereillani on muutama koira, ja lähes kaikki tuntemani uroskoirat on leikattu juuri siksi, että rauhoittuvaisivat hieman. Sukupuolivietti on kuulemma ollut niin vahva, että on nähty parhaana vaihtoehtona tehdä kastraatio. Vielä en ole mitään päättänyt, mutta kyselin vaan alustavasti, että tiedän, missä iässä se olisi paras tehdä, jos se jossain vaiheessa tuntuu järkevältä vaihtoehdolta. Koirani on nyt vasta 7 kuukautinen. Vielä ei ole ongelmia ollut, mutta kaverit ovat kertoneet, että varmasti sukupuolivietti herää kaikilla uroksilla ja hyvin vahvana. Mutta mielestäni kaikki koirat ovat kuitenkin yksilöitä. Mietin siis rauhassa, enkä leikkauta turhan takia, mutta mielipiteitä kaipailen jo näin etukäteen! :)


    • eklu58

      Moi, tätä samaa kyselin itsekkin muilta foorumeilta ja sanoisin ettei dobperiväki oikein leikkausta hyväksy. Koitin kysellä sopivaa ikää operaatioon ettei kehitys jäisi kesken yms.

      Oma nyt leikattu justiinsa reilu 15kk ikäisenä ja kolmen eläinlääkärin kanssa asiasta keskustellut, kaikki suosittelivat leikkausta meidän kohdalla kun koiralla hormoonit keittivät yli. Siis oli ihan mahdoton kun haistoikin juoksuisen natun, ei syönyt, ei nukkunut, ei kuunnellut, ei totellut, ei.............

      Saamani tiedon mukaan olisi hyvä olla reilun vuoden ikäinen mutta ei kannata odottaa että oppii kaikki temput koska nuo opitut jää vaikka leikattaisiin. Monelta murheelta ja sairaudelta välttyy kun leikkaa, jos koiraa ei "siihen" hommaan ole tarkoitus käyttää niin kaikilla on operaation jälkeen helpompaa, myös koiralla. Turhautuu vaan kun kielletään ja torutaan kun meinaa toteuttaa itseään.

      Tee kuten minä ja keskustele asiasta lääkärin kanssa ja jos epäilet niin keskustele toisenkin kanssa. Meidän nuorella herralla rupee jo kuulo paranemaan ja aiemmin opitut/osatut asiat tulee taas mieleen.

      On nämä sellaisia ettei äkkiä tee mieli muun rotuista.

      • Sanna

        Kiitos Eklu pitkästä, asiallisesta vastauksesta! Kiva kuulla noin tarkasti kokemuksistasi! Olen itsekin kuullut, että mieluiten vasta yli vuoden ikäisenä kannattaa leikata, mutta jotkut tuntuvat leikkaavan alle vuoden ikäisenäkin. Jos sukupuolivietti vahvistuu aivan hurjaksi, keskustelen sitten parin eläinlääkärin kanssa ja mietimme mitä tehdään. Hyvää syksyn jatkoa! :)


    • PoliceGirl82

      Blackylta meni pallit hyllylle suunnilleen neli-vuotiaana. Tiputteli hirveasti ja tahtoi olla sellainen rayhaaja. Jokunen kuukausi operaation jalkeen koirasta tuli lepsu ja kiltti uroksiakin kohtaan. Mitaan haittaa poistosta ei ollut.

      Ehkaisee ainakin kivessyopaa 100% ja olen kuullut puhuttavan operaation vaikuttavan muutenkin terveyteen positiivisella tavalla.

      Jos koira ei ole siitosyksilo, on paperiton tai sille ei haluta jalkelaisia muista syista, niin suosittelen AINA uroksen leikkauttamista. Nayttelyihin ei sitten ole asiaa, mutta muita haittoja asiasta ei ole, painvastoin.

      • kauemmin

        koska elämä ei ole leikatulla koiralla niin stressaavaa.


      • Blueströem
        kauemmin kirjoitti:

        koska elämä ei ole leikatulla koiralla niin stressaavaa.

        Miksi ihmeessä hankkia kaikista tarjolla olevista koirarotuvaihtoehdoista itselleen sellainen jonka joutuu silpomaan, että sen kanssa on vaivattomampaa elää?


    • ..kannalta..

      ..kannattaa ehdottomasti! Uroksilla vaikutus on mielestäni pienempi, mutta narttukoirilla leikkaus voi tuoda vuosia lisää. Koiran stressi pienenee niin uroksilla kuin nartuilla samoin eri syöpäsaidaudet ilmeisesti liittyväät hormoonitoimintoihin. Ittellä ollut koiria n. 40 vuotta (nyt 8. ja 9.). Osan olen leikkauttanut ja mielestäni eron huomaa.

    • jampura

      Homman voi hoitaa joko puukolla tai sahalla ja leikkaus siitä kaulapannan alapuolelta kaikki vaivat lähtee ihan varmaan..!

    • Dobermanninainen

      Meillä urosdoberman leikattiin viime keväällä 1 vuoden 11 kuukauden ikäisenä pitkän harkinnan jälkeen. Ja kyllä se kannatti.
      Aluksi yritin etsiä neuvoa netistä, mutta huononlaisesti löytyi kokemuksia. Lopulta kysyin eläinlääkäriltämme ja sain hyviä vastauksia.

      Meillä ongelmana oli se, että koira urosti voimakkaasti..eli meni pää viidentenä jalkana kaikkien mahdollisten hajujen perässä ja yritti aina karkailla ja oli muutenkin kovin levoton, ympäristössä kun tuntui aina jollakin nartulla olevan juoksuaika.

      Eläinlääkärin mukaan leikkaus on parasta tehdä alle kaksivuotiaalle, joka ei ole ehtinyt vielä astumaan. Ja leikkauksen jälkeen menee 1,5 vuotta kunnes leikkauksen täysi vaikutus näkyy. Eläinlääkärin mukaan koirankin elämä on nyt parempaa, kun koira ei tarvitse koko ajan haikailla jotain sellaista, mistä se ei oikein itsekään tiedä, mitä haikailee eikä kuitenkaan saa.

      Koira on nyt rauhallisempi (nukkuu paremmin ja hieman enemmän), se on tasaisempi ja helpommin koulutettava ja käsiteltävä ( eli kuten joku jo sanoikin, niin koiran kuulo parani ;-). Pitkät lenkit ovat nykyään minullekin nautintoa, kun koira ei yritä vetää minua pitkin ojanpohjia aivan kaikkien hajujen perässä.

      Itse operaatio oli pieni ja koira heräsi leikkauksesta nopsaan. Pari päivää kipulääkitystä ja mitään havaittavaa kipua kjoira ei tuntenut. Tikit poistimme itse ja mitään komplikaatioita ei ollut.

      Sohvaperunaa koirasta ei leikkauksen jälkeen tullut vaan on kyllä yhtä energinen kuin ennenkin, helpompi vaan ja paremmin, syvemmin nukkuu.

    • meb

      Meillä on puntaroitu tuota mahdollista leikkauttamista jo useiden vuosien ajan. Uroksemme on edellee leikkaamaton, ja emme ilmeisesti leikkauta vasta kun koira on eläkeläinen.

      Perheessämme on lisäksi kaksi narttu koiraa, ja tietysti uroksen leikkaus voisi helpottaa juoksujen aikaista elämää, mutta olemme toistaiseksi pysyneet kuitenkin kastroimattomuuden kannalla.

      Uroksemme on saanut useita kertoja hormoonipiikkejä rauhoittuakseen, mutta tällöin on luonnepuoli muuttunut aika rajustikin. Lisäksi piikityksen jälkeen (piikin kesto n. puoli vuotta) treenaaminen on tuntunut kärsivän liikaa, sama innostuneisuus asioihin ja pitkä työskentelykyky ovat jostain syystä vähentyneet.

      Jos aiot leikata koirasi vain sen vuoksi, että ehkäiset mahdollisia syöpäriskejä, ei taida olla kannattavaa.

      • Sari_J

        Joo, ja minä alan typistelemään koiriani jatkossa kun se näyttää mielestäni paremmalta!

        En tajua. Kastroikaa ihan rauhassa, tuskinpa koiranne sitä haluaisi sen takia että TEIDÄN elämänne helpottuisi. Tuskin koira tietää "kärsivänsä" sukuelintensä vuoksi kun tekee mieli nartun perään lähteä tai toisinpäin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1867
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1564
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1266
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1214
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1212
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1176
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1160
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1140
    Aihe