Ruokasienet ja sipuli?

Löysin hämmästyksekseni Uskonnon uhrien tuki -sivuilta melkoisen tietopaketin hare-krisna liikkeestä. Yksi kohta siellä sai minut hämmästymään. Lainaus:

" Kaikki Krishna-liikkeen jäsenet noudattavat neljää säännöstelevää periaatetta:

1. Ei lihaa, kalaa, kananmunia, sieniä tai sipulia
2. Ei minkäänlaisia huumaavia aineita (kahvi ja tee mukaan lukien)
3. Ei uhkapelejä
4. Ei avioliiton ulkopuolista sukupuolielämää"

http://www.uskontojenuhrientuki.fi/krsna2.html#prasa

Kaiken muun tuosta jollain tapaa ymmärrän, mutta osaisiko joku valaista mitä pahaa on ruokasienissä ja sipulissa? Oman käsitykseni mukaan molemmat ovat jopa terveellisiä eivätkä aiheuta riippuvuutta, tms... Jotain epätoivottuja vaikutuksia niillä kuitenkin ilmeisesti uskotaan olevan?

Mahtaneeko sipulin ja ruokasienien välttäminen yltää Hare-krishna liikettä laajemmalle hindulaisuuteen ja mistä siinä on kysymys?

14

2853

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hajusta

      joku hindulaisista vastasi minulle kerran että syy sipulien, varsinkin valkosipulin välttämiseen on niistä hengitykseen tuleva haju. jotain muutakin siinä oli, en muista mitä.

      • ...

        en tiedä mistä johtuu, mutta tosiaan ainakaan juhlapyhinä sipulia ei ruuissa täällä intiassakaan käytetä. Esim. kaikki diwalina tarjottavat ja häissä tarjottavat ruuat on sipulittomia.


    • Prpfd

      Kun on kyse fundamentalistisesta uskonnon haarasta, jollainen Prabhupadan perustama Krishna-liike siis on, niin olettaisin, että tuo sipuli ja sieni -kielto, perustuu siihen, että jossakin liikkeen pyhänä pitämässä tekstissä kielletään nuo ruokalajit (tai niitä pidetään rajasisina & tamasisina).

      Mutta tämän varmasti arvasit itsekin, ja ilmeisesti yritit kysyä, miksi nuo kielletään tai miksi ne ovat rajasisia? Sitä en kyllä minäkään tiedä. Mutta vaikka tuolle kiellolle ei missään tekstissä annettaisikaan mitään perusteluja, kielto olisi silti pätevä, sillä Prabhupadan liike ottaa kaiken kirjaimellisesti, sillä pyhiä tekstejä pidetään Jumalan kirjaimellisena puheena. Prabhupadan liike on siis auktoriteettiuskonto, eikä siellä ole sopiva kyseenalaistaa auktoriteetteja.

    • bhakta

      Hei Admata!

      Yritän vastata kysymykseesi vaikken Krishna-liikkeen jäsen olekaan.

      Sienet ja sipulit on kiellettyjä sen takia, että niiden ajatellaan stimuloivan mieltä liikaa. Ne lasketaan joko intohimoisuuden ja/tai tietämättömyyden luonnonlaatujen alaisuuteen.

      Yhdeksi syyksi sienten "likaisuuteen" on annettu se, että ne kasvavat maan alla ja ovat siksi erityisen likaisia. Ne ovat siis syntyisin "pimeydestä" ja Krishnahan kertoo Bhagavadgitassa, että Hän on se valo, joka saa kasvit kasvamaan eli tuollaiset "pimeydessä" kasvaneet sienet ovat puutteellisia siis tässäkin suhteessa.

      On myös olemassa kertomuksia siitä, miten sipuli ja valkosipuli kuuluvat itse asiassa lihan --ei kasvisten--kategoriaan. Ja siksi niitä tulee "lihana" välttää.

      Toisaalta Prabhupadan kerrotaan sanoneen, että bhaktojen kasvattamat sienet ovat puhtaita ja siksi syötäviksi kelpaavia.

      Ja sitten vielä pieni varoituksen sana...Uskontojen uhrien sivusto on täynnä yksinkertaistettuja ja kärjistettyjä tarinoita iskconista. Se ei ole mikään tieteellisesti objektiivinen sivusto, vaan sivusto, joka pyrkii hätkähdyttämään ja esittää asiansa vähän iltapäivälehtien tyyliin...

      • low 5

        Aika heikosti menee noin niinku paha-paha lowermind controllin osastolla noil jänis-krisnoilla jos ovat sitä mieltä että sipulin rouskiminen aiheuttaa liikaa intohimoja tms. epäpuhtaita ajatuskia(=pieni sipuli nujertaa ison voimamielen?!). Ja mitä tulee K.n valon yltämättömyydestä sienien kasvupaikkaan maan alle(esim. käävät asuvat kyllä esim. puiden pinnoilla jne.ssä koko ajan maan yllä olevissa mestoissa), niin aika vähissä on kyl senkin (kaiken luoneen valon?!) poweri jos ei ees pienen multakerroksen läpi pääse. Ugh.


      • Anonyymi
        low 5 kirjoitti:

        Aika heikosti menee noin niinku paha-paha lowermind controllin osastolla noil jänis-krisnoilla jos ovat sitä mieltä että sipulin rouskiminen aiheuttaa liikaa intohimoja tms. epäpuhtaita ajatuskia(=pieni sipuli nujertaa ison voimamielen?!). Ja mitä tulee K.n valon yltämättömyydestä sienien kasvupaikkaan maan alle(esim. käävät asuvat kyllä esim. puiden pinnoilla jne.ssä koko ajan maan yllä olevissa mestoissa), niin aika vähissä on kyl senkin (kaiken luoneen valon?!) poweri jos ei ees pienen multakerroksen läpi pääse. Ugh.

        Monenlaisia sieniä kasvaa ihan alusta loppuun päivän valossa. No jalkasieni on yleensä piilossa ja hiivasieni... Piilossa sekin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Monenlaisia sieniä kasvaa ihan alusta loppuun päivän valossa. No jalkasieni on yleensä piilossa ja hiivasieni... Piilossa sekin.

        Melkoista sienenkaivelua harjoitatkin, rakas kaikkialle levittyvä ystävä, kun kahlaat esiin viisitoista vuotta vanhoja ketjuja, jotta sanoisit jotakin tuollaista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Melkoista sienenkaivelua harjoitatkin, rakas kaikkialle levittyvä ystävä, kun kahlaat esiin viisitoista vuotta vanhoja ketjuja, jotta sanoisit jotakin tuollaista.

        15 vuotta sitten keskusteluissa oli jonkinlaista tasoa. Sen tästä näkee. Ei edes yhtään Jeesus tulee pian viestiäkään näissä vanhoissa ketjuissa.


    • Vaisnava

      Sipuli tuntuisi joskus kuuluvan erottamattomasti eteläaasialaisen keittiön öljy- tai gheemausteliemiin, joihin muut ruoka-ainekset sitten lisätään. On kuitenkin myös sellaisia hinduja, jotka pitävät sipulia, valkosipulia ja punaisia linssejä lihana. Tämä näkemys pohjaa kertomukseen, jossa Vishnu heittää taivaasta alas pahan demonin. Mainittujen ruoka-aineiden uskotaan versonneen tuon demonin luista, lihoista ja elimistä, ja siksi ne joidenkin hindujen mielestä kelpaavat korkeintaan lääkeaineiksi jos siihenkään.

      Toinen mahdollinen syy kartella valkosipulia, sipulia sekä sieniä on usko kolmen luonnonlaadun vaikutuksesta ruokaan ja sitä kautta syöjään. Krishna kuvailee kolmea luonnonlaatua Gitassa ja kehottaa ihmisiä pysyttelemään selkeässä luonnonlaadussa, selkeyden tilassa. Ruoasta ja luonnonlaaduista Gita sanoo näin (17.8-10):

      "Selkeyden tilassa mieluisaa on ruoka, joka pidentää elinikää ja lisää elinvoimaa, vahvuutta, terveyttä, onnea ja ruokahalua. Se on maukasta, rasvaista, tukevaa ja tekee hyvää sydämelle.

      Intohimon tilassa maittaa kitkerä, hapan, suolainen, ylitulinen, pistävä, kuiva ja polttava ruoka. Se aiheuttaa kärsimystä, katkeruutta ja sairauksia.

      Velttouden tilassa sitä taas syö mielellään jo jäähtynyttä, mautonta, pilaantunutta ja mädäntynyttä ruokaa, ja jopa ruoantähteitä sekä sitä, mihin ei pitäisi koskea."

      Monien mielestä sipulit ja valkosipulit ovat intohimoista ja sienet velttoa syötävää, eivätkä nämä hindut siksi halua niitä lautasilleen. Samaten alkoholia pidetään luonnonlaatujen valossa epäpuhtaana aineena. Itse Gita ei erittele tarkemmin, mikä ruoka-aine kuuluu mihinkin ryhmään, vaan jättää vastaamisen yksilön harteille (ja yksilöt puolestaan usein gurun harteille).

      Itse syön sieniä ja sipuleita ja seuraan Gitaa. Voi olla, että jotkut muitten hindujen pyhinä pitämät kirjat, joiden sisältöä en kovin hyvin tunne, sisältävät enemmän asiaa tästä aiheesta.

    • ja sipuli

      Intiassa ei kukaan kasvissyöjä syö sipulia tai valkosipulia. Eräs intialainen kauhistui kun näki minun syövän niitä ja sanoi, etten ole mikään vegetaristi. Itse olin sitä mieltä, etten suinkaan syönyt mitään eläintä, mutta hän sanoi, ettei yksikään vegetaristi syö sipulia Intiassa.

      Luin jostain aivan muualta, että sipulissa on aivotoimintaa heikentäviä aineita (samoin valkosipulissa). Se heikentää henkistä vireyttä.

      Ja sieniä kartetaan siksi, että ne ovat luonnon jätekasoja. Nehän imevät kaikkea ympäristöstään mukaanlukien saasteet.

      • Vaisnava

        Eikö kukaan? :-) Intialainen ystäväsi parahti tuon varmaankin samalla tavalla kuin eräät vegaanit, jotka ajattelevat, etten minä ole kunnon kasvissyöjä koska juon maitoa.

        Intiassa on monenasteisia kasvissyöjiä (ainakin kutsuvat itseään kasvissyöjiksi). Jotkut ovat vegaaneita, jotkut syövät mitä tahansa muuta lihaa paitsi lehmää, joillekuille kelpaa kala, mutta ei liha... Ja sitten on laktovegejä, mikä on ehkä yleisin malli. Sipulit ja sienet kelpaavat yksille, vaikka eivät kelpaisikaan toisille.


    • Aina sitä oppii uutta.

      Itse pidän sekä sipuleista että sienistä ja minulle oli yllätys mainitsemani Hare-krisnojen ja ilmeisesti laajemminkin hindulaisten asenne noita ruokia kohtaan.

      Olisi mielenkiintoista tietää onkohan missään maassa tehty minkäänlaista tutkimuksia esimerkiksi sipulin negatiivisista vaikutuksista, vai onko kyseessä pelkkä uskomus. Käsittääkseni sipulia pidetään kuitenkin yleisesti ottaen terveellisenä. Ruokasienet voivat paljon käytettynä rasittaa maksaa...

      Uskon kyllä noin yleisesti ottaen että ruualla on vaikutusta ihmisen henkiseen tilaan.

      • Radhika

        Kaikki mitä syömme vaikuttaa mieleemme ja tietoisuuteen.
        Sipuli on kielletty, koska se kiihdyttää keskushermostoa, eli se on intohimoisuuden (rajas)laadussa.
        Sienet taas ovat tietämättömyyden (tamas) laadun alaisia. Ne kasvavat puiden " homeen" avulla, ja home on tietämättömyyttä.

        Intiassa on hyvin paljon ihmisiä jotka käyttävät sipulia, sieniä, lihaa, kalaa jne.
        Mutta jos seurataan alkuperäsitä, Veda kulttuuria, tulisi kaikkea tamo- ja rajogunan alaisa ruokia välttää.

        Hare Krsna !


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1449
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe