Dylon-värit?

anu

Onko kokemuksia Dylon väreistä?Mun pitäis värjätä pari lakanaa ja helpoin tapa nähtävästi olis pesukoneessa värjäys.Nyt kuitenkin suhtaudun epäilevästi siihen mitä se tekee koneelle,elikkä ei kai se pilaa mitenkään konetta siis että se värjäisi koneen pysyvästi tai jotain?

29

38976

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Meirami624

      Dylon-värjätyt vaatteet pitää aina muistaa pestä erikseen tai täsmälleen samanväristen kanssa. Sitä väriä nimittäin lähtee ja lähtee ja lähtee pesusta toiseen...

      Heti kun olet värjännyt lakanat koneessa, niin pese kone 90 asteessa tuplahuuhtelulla pesuaineen kanssa. Silloin koneeseen jäänyt väri lähtee varmasti pois. Jos sulla on sivustatäytettävä kone, niin värjäyksen jälkeen muista heti pyyhkiä "ikkuna" ja tiivisteet puhtaaksi.

      Ei se värjäys konetta pilaa, kunhan muistaa puhdistaa koneen heti värjäyksen jälkeen.

      Me ollaan värjätty pelkästään mustaksi ja ruskeaksi ja ne vaatteet todellakin pestään vieläkin erikseen...

      • Mukaan

        Olen kuullut, että etikka auttaa väriä sitoutumaan kankaaseen. Omakohtaista kokemusta tästä ei kylläkään ole. Ja senkin jälkeen vaatteet pitää pestä erikseen, mutta etuna on se, ettei väri haalistu niin nopeaan.


      • Hanna

        Mulla eio oo kyllä vastaavaa kokemusta. Ihme juttu?? olisko sulla jäänny suola vähille tai pois. Dylonilla oon värjänny lakanoita, sohvanpäällisiä, vaatteita. Valkonen petari ---> ei näy mitään. vaalea nahkasohva ---> ei näy mitään. eikä koneessa mitään.

        Etikkaa voi käyttää kun pesee värjättyjä vaatteita jälkikäteen. huuhteluainen lokeroon vain ---> kiinnittää väriä.


    • värjäri

      reaktiivi värit


      Värjäysohjeita
      Materiaalina puuvilla:

      Yleistä:
      Värjää vain puhdasta,esipestyä ja tahratonta materiaalia.
      Tekokuitusekoitteet värjäytyvat vaaleammiksi. Synteettiset kankaat tai langat eivat värjäydy näillä väreillä. Älä värjää erikoisviimeisteltyjä tuotteita(esim. scotchgard). Pohjaväri vaikuttaa uuteen sävyyn.

      Pesukonevärjäys:
      1. Pane 1 kg ruoka- tai glaubersuolaa ja n. 120 g (2,5 dl) Semitone-kiinnitysainetta suoraan pesukoneen rumpuun, liikuttele rumpua niin että aineet menevät läpi rummun reiistä ja laita värjättävä materiaali märkänä koneeseen. Vaihtoehtoisia kiinnitysaineita ovat kalsinoitu sooda n. 150 g tai trinatriumfosfaatti 150 g.
      2. Käynnistä kirjopesuohjelma 60°C, ilman esipesua. Älä käytä säästoohjelmaa.
      3. Lisää väri. Jos teet oman värisävyn,sekoita väri erilliseen astiaan ja kaada valmis liuos koneeseen sen ottaessa vettä pesuaineluukun kautta.
      Voit panna värin materiaalin joukkoon myos esim. pesupallossa ennen ohjelman käynnistystä.
      4. Anna ohjelman käydä loppuun.
      5. Suorita jälkipesu niin korkeassa lämpötilassa (60 - 90°C) kuin värjätty materiaali sallii.

      Käsinvärjäys:
      1. Laita kattilaan niin paljon vettä, että materiaalia voi liikutella helposti. Sopiva liemisuhde esim 1:20.
      2. Lisää veteen väriaine ja suolaa n 50 g/ vesilitra. Laita materiaali kattilaan ja liikuttele pari minuuttia. Lisää kiinnitysainettä n 5 - 15 g/ litra värjäysveteen, ei materiaalin päälle.
      3. Kuumenna vesi 50 - 60°C:een ja liikuta materiaalia koko ajan hiljalleen. värjäysaika n 45 min.
      4. Huuhtele hyvin ja suorita jalkipesu 60 - 90°C:ssa materiaalin pesuohjeen mukaisesti.

      Käsinvärjäys: materiaalina villa
      1. Sopiva liemisuhde 1:20 - 1: 30.
      2. Punnitse materiaali kuivana jotta voit mitata tarvittavat vesi- ja värimäärät. Huomioi, että villa värjäytyy samalla värimäärälla lähes puolta tummemmaksi kuin puuvilla.
      3. Jos haluat mahdollisimman tasaisen värjäystuloksen, käytä tasoitusaineena glaubersuolaa n 10 g / vesilitra.
      4. Laita väri ja materiaali veteen ja lisää liemeen myös talousetikkaa 5- 10 ml / litra, riippuen värin tummuudesta.
      5. Nosta lämpö hitaasti lähes kiehuvaksi ja värjää 45 -60 min, liikuta varovasti materiaalia värjäyksen aikana.Värjäysliemi kirkastuu värjäyksen loppua kohti lähes värittömäksi.
      6. Värjäyksen jälkeen huuhtele asteittain viilenevällä lämpimällä vedellä 2-3 kertaa tai kunnes liemi on kirkasta. Erittäin tummat sävyt kannattaa kiehauttaa. Ammoniakkilisä huuhteluvedessä parantaa kestoja.

      Käsinvärjäys: materiaalina silkki
      1. Ihanteellisin liemisuhde lienee 1:20. Suolana glaubersuola 30-60 g/l ja alkaalina kalsinoitu sooda 2 g/l. Huomioi että samalla värimäärällä silkki värjäytyy n 20 % tummemmaksi kuin puuvilla.
      2. Tee ensin kylmä väriliemi, johon lisäät 30 g/l glaubersuolaa, tähän värjättävä silkki, liikuttele muutamia minuutteja ennen kuin lisäät soodan liemeen, ei silkin päälle.
      Liikuttele materiaalia varovasti muutama minuutti ja nosta lämpö hitaasti 60°C:een, värjäysaika vaaleille väreille on 30 - 40 min. Tummille sävyille voit tässä vaiheessa lisätä vielä 30 g/l glaubersuolaa ja jatkaa värjäystä vielä n 30 min.
      3. Värjäyksen jälkeen huuhtele hyvin, jäilkipesun voi tehdä esim 80°C:ssa. Tippa etikkaa viimeiseen huuhteluun.

      Huom! Silkkiä voi värjätä myös happamassa liemessä esim. villan ohjeella, värjäyslämpötila kuitenkin n. 60°C. Huuhtelut lämpimällä ja haalealla vedellä, kuumapesu max 85°C:ssa ja huuhtelu.

      • masa777

        Miten värjätään vaate, jonka materiaali on 100% polyester?


      • ei keinokuituille
        masa777 kirjoitti:

        Miten värjätään vaate, jonka materiaali on 100% polyester?

        Ei mitenkään. Vaatteet on useimmiten ommeltu polyesterilangalla. Lanka ei värjäydy.

        Jos värjäät sekoitekankaita (puuvilla-polyesteri), lopputulos on sitä vaaleampi, mitä enemmän keinokuitua kankaassa on.


    • Punakone

      Minun koneeni on juuri nyt punainen, vaikka ajoin tyhjänä värjäyksen jälkeen 90 asteen ohjelman. Väri ei lähde ihan heti esim. kumiosista, mutta ei pyykkikään kyllä enää värjäydy. Varmuuden vuoksi pari ensimmäistä koneellista eivät kuitenkaan ole valkopyykkiä.

    • nitor

      Värjään Nitor-väreillä paljon. En puhdista konetta erikseen, koska se puhdistuu jo värjäyserää huuhdellessa. Nitor-väreillä värjättyjä tuotteita huuhdellaan niin kauan kuin väriä irtoaa. Sitten ei enää irtoa koskaan, kun peset sen myöhemmin.

      Etkikkaa en ole tarvinnut. Eikä sitä ainakaan puuvillan värjäysliemeen voi laitta, koska se neutraloi kiinnitysaineen.

      • nitor = semitone

        .....


    • kokemusta on

      Itse olen värjännyt farkut pesukoneessa juuri dylon-väreillä ja kone värjäyty todellakin sisältä ja pesin 3 krt. koneen sen jälkeen mutta ei auttanut vaikka pesin kuinka kuumalla tahansa ja kuin paljolla määrällä pesuainetta.. loppujen lopuksi painepesurilla ja rätillä lähti.

      • Hibernia

        Kerro ihmeessä, minkä merkkinen kone sulla on käytössä. Kuulostaa kummalta. Tarkotatko, että koneen kumiosat värjäyty, vai hela hoito ?
        Kerro, jos toi on totta olis kiva tietää tarkemmin !


      • Pyykkimiäs

        Vanha threadi, mutta kommentoinpa silti tuohon pyykin värjäytymiseen vielä senkin jälkeen kun konetta on puhdistettu pesuohjelmien avulla. Itselläni on sivustatäytettävä kone ja pyyhkiessäni värjäysoperaation jälkeen lasia ja luukun kumitiivistettä puhtaaksi huomasin, että kumitiivistessä on kaksinkertainen kaulus, jonka molempiin poimuihin oli jäänyt värijauhetta. Tämä havainto siis itse värjäyksen ja yhden puhdistuspesun jälkeen. Noista poimuista värijauheen jämät lähtevät esim. rätillä / hammasharjalla / painepesurilla, mutta eivät varmasti pelkkää pesuohjelmaa pyörittämällä. Ylimääräisenä bonuksena sieltä löytyi tietysti myös n. 5 vuoden nukat ym. töhnä joka sinne on aikojen saatossa kertynyt...


    • Hibernia

      Totta maar, Dylonilla värjäys on helppoa ku mikä. Ottaa vaan huomioon materiaalin värjättävyyden (keinokuidut on se vaikein sarja) ja alkuperäisen värin ja mahdollisen kankaan kuvion.Ite oon värjänny kleduja 80-luvulta asti. Farkkuja, verhoja, takkeja, paitoja, alusvaatteita, huiveja...ja matonkuteeksi menevää kangasta. Ja ihan niinku ohjeessa on ollut neuvo; alkuun hurautin värjäyksen jälkeen koneen kerran tyhjänä 90 asteen pesuohjella läpi. Mut sitten tulin laiskaksi ja jätin pois, koska mulla on enimmäkseen tummia vaatteita muutenkin. Ei ole kone tuosta kenkkuillut tai mitään ropleemaa aiheuttanut muutenkaan. Tota ennen mä käytin niitä kylmävärei emalivadissa liedellä ja se jos mikä oli sottasta ja epävarmaa hommaa. Kyl noi konevärit on mitä lupaavat. Ku vaan muistat käyttää suolaa, niinku ohje käskee. Muuten väri ei ehkä tartu. Punnitte kangas, jos epäilet riittävyyttä ja värjää sitte verhos vaikka yksitellen samalla tavalla. Toimii !

      • aloittelija..

        Kun värjää dyloneilla niin laitetaanko suola ja värijauhe suoraan rumpuun vai laitanko ne siihen pesujauhe lokeroon ?


      • Dof
        aloittelija.. kirjoitti:

        Kun värjää dyloneilla niin laitetaanko suola ja värijauhe suoraan rumpuun vai laitanko ne siihen pesujauhe lokeroon ?

        Siinähän sanotaan että rumpuun, ei pesuainekouruun.


      • hakosalla
        Dof kirjoitti:

        Siinähän sanotaan että rumpuun, ei pesuainekouruun.

        jos kangas on limen vihreä/keltainen niin minkäköhänlainen sininen värjää kankaan kirkkaan vihreäksi? kyseessä dylon-värit joissa pätee värisäännöt: pun sin =violetti


      • elämään

      • monesti värjännyt

      • Eivaikeaväri
        monesti värjännyt kirjoitti:

        kumiosan voi puhdistaa tahranpoistoaineella jios siihen jää väriä.

        propleemia tullut.
        Dylon-väripaketin sisältö suoraan pesukoneen rummun pohjalle ja suolaa puoli kiloa perään.
        Koputellaan tai muuten sotketaan seos rummun pohjan läpi alas rummun alle niinkuin väripaketin ohjeessa sanotaankin.
        Värjättävä vaate/kangas sitten sinne koneeseen ja sopiva ohjelma käyntiin.
        Noihan antaa värin jo 40 asteessa.
        Kumiosien värjäymät eivät ole ainakaan omassa koneessa rikkoneet/pilanneet mitään,eikä seuraavat koneeseen laitetut vaatteet ole värjäytyneet mitenkään.
        Tosin itselläni ei juuri ole mitään vaaleita vaatteita.'
        Jos värjäät valmiita,vaikkapa kirpparilta ostettuja vaatteita niin niissä ehkä näkymättömissä olevat tahrat saatavat jäädä värjäytymättä.
        Tällaisia vaateita olen ensin pessyt ja käsitellyt näkyvät tahrat sappisaippualla ennen pesua.
        Jos et voi olla varma vaatteen kunnosta,voit kokeilla solmuvärjäystä,eli solmi narulla tiukasti niitä kohtia joihin et halua väriä.Saat persoonallisia vaatteita.
        Tai jos vaatteessa on värjäyksen jälkeen vaikkapa vaaleampi tahra jossakin,mihin väri ei ole tarttunut niin sen voi peittää kangasmerkillä joita saa vaikka minkä näköisiä jopa vaikkapa Tarjoustaloista.


    • 2012

      Värit on parantuneet sitten tuon 2005 jälkeen,Minä olen värjännyt ilman ongelmia tuolla Nitor värillä.

    • värjääjä1

      Missä nykyään myydään dylon-nappeja?

      Kaikki paikat etsinyt. Vain nitoria löydän isoissa ja kalliissa pakkauksissa mutta en niitä sopivan pieniä dyloneita mistään.

    • lovePulu

      se riippuu värjääkö omassa koneessa vai taloyhtiön pesutuvassa.

    • hehe

      Itse ostin kirpputorilta muutama viikko sitten puuvillatakin jonka aikaisempi omistaja oli värjännyt punaiseksi.
      Joka kerta kun takkia käyttää kaikki vaatteet, reput ja tuolit joihin takki koskee värjäytyy punaiseksi eli väriä irtoaa ihan kunnolla. Olen kerran nyt pessyt takin.

      Mitä kannattaisi tehdä? Pesenkö vaan niin monta kertaa ettei väriä enää lähde? Vai onko olemassa jotain värinkiinnitysmekanismia jota voisi käyttää?

      • Kolalokki

        Eiköhän sitä kannattaisi vaan pestä, pestä ja pestä. Sama juttu kuin esim uusissa farkuissa jne.. kyllä se värinlähtö vielä loppuu. Värinkiinnitys"mekanismeista" en osaa sanoa mitään. Liekö muutenkaan se käytännöllisin vaihtoehto.


    • -anne-

      Tuolla ylempänä joku mainitsi etikan auttavan värien pysyvyydessä. Annostelusta en tiedä, mutta josko löytäisit siitä lisätietoa niin kannattaisi varmaan kokeilla. Tuskinpa siitä ainakaan haittaa on....

    • HELP.

      Koulussa värjäsin semitoneväreillä kylpytakkini mustaksi. Mutta en kerinnyt sitä värjäyksen jälkeen enää koulussa pesemään, joten pesin sen kotona. Kun pesu oli ohi, laitoin heti perään tumman talvitakkini koneeseen jotta väri irtoaisi rummusta. Mutta ei. Laitoin vielä koneen pyörimään 90 asteeseen tyhjilllään ja silti edelleen on rumpu ihan musta. Miten saan värin pois ??
      Ja siis, se rumpu on ulkopuolelta ihan musta, ei sisäpuolelta.

    • Kiitos asiallisista ja trollittomista vinkeistä.

    • Anonyymi

      ihan paska kaikkiin vaatteisiin tuli eri väripilkkuja ja niitä ei voi käyttää. Tein kaiken ohjeiden mukaisesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1074
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      897
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe