Pärjäämisvinkkejä opiskelijalle?

eila30+

Hei! Olen yli 30-vuotias opiskelija ja teini-ikäisen yksinhuoltaja. Kertokaa ihmeessä, jos teillä on hyviä vinkkejä säästämiseen ja ylipäätään pärjäämiseen, kun tulot ovat erittäin vähäiset. Rahaa ei jää säästöön senttiäkään, koska kaikki laskujen jälkeen käteen jäävä menee ruokaan. Kun joitain yllätysmenoja ilmaantuu, ruokaan käytettävät varat vähenevät ja joudumme olemaan joskus jopa ilman ruokaa.

Lehtiä ei tule, puhelinlasku on noin neljä euroa kuukaudessa, nettiyhteys alle 18 euroa. Autoa ei ole, emme matkustele, emme juo emmekä polta, emme syö lihaa, käytämme valmisruokia mahdollisimman vähän. Ruokaostokset hoidan halvoissa liikkeissä ja juoksen erikoistarjousten perässä. Leivät haen pelastusarmeijasta. Vaatteista olemme ostaneet uusina vain ne, mitä ei saa käytettynä (esim. sukat, alusvaatteet, kengät) ja suurin osa käytetyistäkin vaatteista on saatu ilmaiseksi tuttavilta ja sukulaisilta. Käyttämäni kosmetiikka on pääasiassa apteekin perusvoiteita ja lahjaksi saatuja meikkejä. Emme käy kampaajalla, kosmetologilla, hierojalla jne. emmekä urheile maksullisissa lajeissa. Emme kuulu kirkkoon eli emme maksa kirkollisveroa. Asumme vuokralla pienessä asunnossa, jota edullisempaa ei löydy pääkaupunkiseudulta.

Kertokaa siis vinkkejä, mistä vielä voisi nipistää jotakin pois. Voisitte myös antaa vinkkejä, mistä saisi jotain ilmaiseksi tai erittäin edullisesti. Asumme Helsingissä.

Älkää kuitenkaan ehdotelko, että lopettaisin opiskelun ja alkaisin työttömäksi, että pärjäisin paremmin. Opiskelen nimenomaan saadakseni joskus töitä. Toinen huono neuvo on ”hommaa itsellesi mies elättäjäksi”. Sen verran on kuitenkin moraalia, etten voi alkaa myymään itseäni.

7

9349

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • paikka

      käydä katselemassa muitten "rojuja" joka saattaa olla köyhän aarre. Ilmaiseksi tai halavalla.
      Jotain voisit myydä kirppiksellä pois, se, mitä et enää tarvi.
      Osaatko maalata, virkata, tai jotain, et voisit myydä sitä taitoa,lapsenvahti? mummon kuskaus sairaalaan? verhojen laitto? siivousapua? ruohonleikkuu? lumenluonti (no ehkä ei nyt :0) tai ompeleto, kudotko villasukkia.....

    • Noppa

      Tässä minun vinkkilistani, jonka olen tänne joskus aiemminkin laittanut - tsekkaa, josko joku ei vielä olisi käytössä. Ja lykkyä tykö, asennetta sinulla ainakin näyttää olevan, toivottavasti opiskelu tuottaa tulosta eikä tarvitse venyttää penniä hamaan ikuisuuteen...

      Sähkö:

      - Sammuta valot, TV, tietokone jne. kun et tarvitse niitä (myös standby-toiminto kuluttaa sähköä ja konetta)

      - Käytä uunia ja hellaa harkiten: Laita uuniin useampi ruoka kerralla, jos mahtuu. Aina kun mahdollista, hyödynnä lämpö alusta saakka ja myös jälkilämpö (eli laita levy/uuni pois päältä ennen kuin ruoka on täysin kypsää). Älä käytä isompaa levyä kuin on kattila. Älä keitä liian isossa vesimäärässä.

      - Mikroaaltouuni ja vedenkeitin kuluttavat vähemmän sähköä kuin liesi saman vesimäärän lämmittämiseen. Uuni vie kaikkein eniten sähköä.

      - Käytä pakastinta ja jääkaappia harkiten: Älä pidä ovea auki turhaan. Älä laita liian kuumia ruokia pakastimeen tai jääkaappiin. Hyödynnä talvella ulkoilman kylmyys esijäähdyttämällä ruoat ulkona. Ota pakasteet jääkaappiin sulamaan riittävän ajoissa, älä sulata huoneenlämmössä äläkä ainakaan mikrossa. Sulata laitteet riittävän usein.

      - Älä kuumenna sähkökiuasta turhaan, pidä sitä päällä vain se aika kuin on saunomisen kannalta tarpeellista. Mieti, saunotteko ehkä liian usein.

      - Pese vain täysiä koneellisia sekä pyykkikoneessa, että tiskikoneessa. Täytä tiskikone huolellisesti täyteen. Pese isot ja paljon tilaa vievät astiat käsin.

      - Jos teillä on aikasähkö, niin käytä halvempaa yösähköä mahdollisimman moneen asiaan: pyykinpesuun, tiskikoneen käyttöön, kännykän, hammasharjan, pattereiden, jne. lataamiseen,…

      - Älä tuuleta kylmällä ilmalla turhaan ikkunoista – ilmanvaihtokoneen säätäminen kovemmalle on yleensä parempi ratkaisu.

      - Tarkista ikkunoiden ja ovien tiiviys ja uusi tiivistysnauhat tarvittaessa.

      - Tarkista, onko sähköliittymäsi teille edullisinta tyyppiä.

      - Kilpailuta sähköyhtiösi. Esim. rakentajan suorakanavalla ja varmasti myös muualla on myös kimppakilpailutusryhmiä eli ostoyhteenliittymiä joiden avulla voit saada sähkösi vielä halvemmalla kuin yksin kilpailuttamalla.

      - Laske talon lämpötilaa asteella tai parilla – se säästää todella paljon.


      Vesi: (tästä kannattaa säästää tietysti vain jos veloitus on kulutuksen mukaan)

      - Laita suihku kiinni saippuoimisen ajaksi ja käy muutenkin suihkussa nopeasti

      - Harvenna suihkukäyntejä, jos olet tottunut peseytymään useita kertoja päivässä

      - Peseydy työpaikalla, liikuntaharrastuksessasi tms. jos mahdollista

      - Jos teillä on tuplanappinen WC niin opettele käyttämään myös sitä pikkuhuuhtelua (uudet WC:t vievät pikkuhuuhtelulla 2 litraa vettä, vanha pönttö voi kuluttaa jopa yli 10 litraa / huuhtelu)

      - Älä tiskaa kovalla vauhdilla juoksevan veden alla äläkä muutenkaan juoksuta vettä isolla voimalla, pienempikin riittää. Tiskaa mieluummin kaikki tiskit kerralla kuin yksitellen. Alkuun voi tiskata juoksevan veden alla tappi kiinni ja jos allas täyttyy niin loput tiskit altaassa. Huuhtele pienellä vesimäärällä. Hanaa ei kannata pitää jatkuvasti auki, vaan sulkea aina välillä kun ei vettä tarvitse.

      - Hyödynnä puutarhan kastelussa sadevettä, kaivovettä tai ojassa juoksevaa vettä. Vesijohtoveden käyttäminen tulee kalliiksi, koska joudut maksamaan viemärimaksut myös kasteluvedestä.


      Matkustaminen:

      - Kävele

      - Liftaa

      - Pyöräile

      - Käytä julkisia liikennevälineitä (vaunujen kanssa jos niillä pääsee ilmaiseksi)

      - Mieti, tarvitaanko teillä oikeasti autoa / kahta autoa ja mihin kaikkialle autolla on tarpeellista mennä. Auton pitäminen sinänsä on todella kallista, joten autosta luopumalla säästää kaikkein eniten. Mutta vaikka auton omistaisikin, niin siitä huolimatta muiden kulkuvälineiden käyttäminen säästää myös verrattuna siihen, että ajaisi autolla kaikkialle.

      - Tutki oman kaupunkisi parkkipaikat – minne on mahdollista parkkeerata ilmaiseksi?

      - Pieni auto kuluttaa ja maksaa vähemmän kuin iso, mutta liian pieni ei ole turvallinen,…suo siellä, vetelä täällä!

      - N. 80 km/h nopeudessa auto kuluttaa vähiten. Kova vauhti ja kiihdyttely kuluttaa autoa ja bensaa.

      - Varaamalla lennot ja hotellit itse netistä säästät puolet verrattuna valmismatkan ostamiseen. Etenkin kaukomatkoilla tämä on kannattavaa. Finnairilla lentäminen on monesti kalliimpaa kuin muilla yhtiöillä.

      - Myös matkoilla voi etsiä halpoja ruokapaikkoja, ostaa eväitä ruokakaupasta, liikkua halvemmalla, välttää turhan krääsän ostamista jne…


      Muita:

      - Älä tupakoi, käytä alkoholia tai pelaa rahapelejä (esim. lottoa). Näihin kuluu valtava määrä rahaa vuosittain!

      - Älä ota kulutusluottoa. Säästä hankintoja varten etukäteen. Kulutusluotoissa on todella korkeat korot, eli maksat ihan tyhjästä. Lisäksi ostosta tulee harkittua paljon pitempään ja huolellisemmin kun säästää etukäteen.

      - Kilpailuta pankkisi – muussakin kuin asuntolainan korkomarginaalissa! Tili on mahdillista saada ilman kuluja, pankkikortista ei tarvitse välttämättä maksaa, laskujen maksu on mahdollista hoitaa ilmaiseksi nettipankissa jne. Lisäksi monet pankit kauppaavat mielellään sijoitusrahastoja ja eläkevakuutuksia. Katso ehdot tarkkaan, esim. asuntolainaisen ei yleensä ole todellakaan järkevää säästää näihin asioihin, vaan järkevämpää olisi maksaa asuntolainaa nopeammin pois. Monet pankit tarjoavat halpaa marginaalia asuntolainaan sillä edellytyksellä, että maksat korkeita maksuja ja palkkioita kaikesta muusta ja voi olla järkevämpää ottaa laina hieman isommalla marginaalilla toisesta pankista, jossa näitä ehtoja ei ole. Laske paljonko vuosittain maksat erilaisia kuluja pankille!

      - Tarkista vakuutuksesi. Onko teillä päällekkäisiä vakuutuksia? Ovatko kaikki vakuutukset tarpeellisia? Olisiko vakuutuksiin mahdollista saada alennuksia, jotka ovat jääneet huomiotta, olisiko joku toinen vakuutustyyppi teille sopivampi. Kysy kilpaileva tarjous toisesta yhtiöstä, mutta muista että vakuutusten vertailu on todella vaikeaa, koska niiden sisältö voi olla hyvinkin erilainen ja ehdot on präntätty valtavaan opukseen pienellä ja vaikeaselkoisella printillä.

      - Merkitse verovähennyksesi huolella veroilmoitukseen ja säästä kaikki kuitit jotka vähänkään liittyvät töihisi. Aina kannattaa yrittää vähentää kaikki mahdolliset kulut. Jos työnantajasi ei esimerkiksi maksa sinulle päivärahaa työmatkalta tai koulutuksen ajalta, niin sinun on mahdollista vähentää päivärahan osuus tuloistasi verotuksessa (matkapäiviltä on oikeus ansaita päivärahan verran verottomasti).

      - Älä käytä puhelinta turhaan. Erityisesti matkapuhelinten myötä on yleistynyt tapa, että mitään ei koskaan sovita valmiiksi, vaan aina soitetaan uudestaan ja uudestaan tai lähetetään tekstareita edestakaisin… On ihan mahdollista kertasopimisella sopia kaikki yksityiskohdat tapaamispaikkoineen ja kellonaikoineen, eikä sitä tarvitse olla koko ajan kännykällä varmistelemassa. Perheen kesken asioista voi sopia kotona edellispäivänä ja soittaa vain jos suunnitelmat muuttuvat.

      - Ota eväät töihin / matkalle / retkelle.

      - Vältä ravintoloita ja kahviloita. Kun käyt ravintolassa tai kahvilassa, niin on mahdollista ottaa myös se talon halvin annos ja vesi tai kahvi ja halvin pulla, aina ei tarvitse syödä koko menua aperitiiveineen ja konjakkeineen.

      - Älä käy kampaajalla, kosmetologilla, hierojalla jne. Hanki sellainen hiusmalli, että perheessä joku osaa leikata hiuksesi ja leikkaa itse muiden perheenjäsenten hiukset. Hiukset voi myös värjätä ihan itse eikä se ole edes vaikeaa. Jos joskus kuitenkin joskus menet kampaajalle, niin kannattaa ainakin pestä hiukset jo kotona etukäteen ettei tarvitse maksaa pesusta.

      - Harrasta ilmaiseksi tai halvalla. Lenkkeilyä, sauvakävelyä, hiihtoa, pyöräilyä, suunnistusta, retkeilyä, kesällä uimista jne. voi harrastaa ihan ilmaiseksi. Puutarhanhoito, marjastus, sienestys ja kalastus ovat jopa tuottavia harrastuksia. Jäähalleissa on yleensä ilmaisia yleisöluisteluvuoroja. Erilaiset yleishyödylliset yhdistykset, seurakunnat jne. järjestävät harrastuskerhoja, lastentapahtumia, kursseja ja luentosarjoja ihan ilmaiseksi. Monet keräily- ja bongausharrastukset ovat myös ilmaisia. Kansalaisopistosta ja esim. Friskis & Svettikseltä löytyy edullisia jumppia samoin kuin ylioppilaskunnilta ym. Uimahallin pääsymaksut eivät päätä huimaa. Välineiden ei tarvitse olla viimeisen päälle, käytettyjä välineitä löytyy todella halvalla.

      - Harkitse lehtitilauksesi tarkkaan ja mieti, onko kirjakerhoon kuuluminen todellakin tarpeellista. Lehtiä ja kirjoja voi käydä lukemassa kirjastossa tai lainata kotiin ja vanhoja lehtiä (esim. Aku Ankkoja) saa lähestulkoon ilmaiseksi kirpputoreilta. Myös lastenkirjoja löytyy kirppareilta tai alennusmyyntikoreista huomattavasti kirjakerhoja edullisemmin.

      - Suunnittele tekemisesi, syömisesi ja hankintasi hyvissä ajoin. Viime tingassa kiireessä normaalihinnalla ostettu tulee aina kalliimmaksi kuin suunnitellusti alennusmyynnistä tai tarjouksesta hankittu. Toisaalta esim. lasten jalat kasvavat niin arvaamattomasti, että edellisvuonna alennusmyynnistä ostetut kengät saattavat osoittautua hutiostokseksi. Vaatteiden suhteen kasvukäyrät antavat hyvää osviittaa.

      - Mieti, missä asioissa oikeasti tarvitset merkkituotteita. Monessa tuotteessa halvemmat ovat ihan yhtä hyviä tai ainakin kelvollisia. Onko sinulla vain tapana käyttää kalliimpaa merkkiä esim. elintarvikkeissa, hygieniatuotteissa, pesuaineissa, vaatteissa,… ja joskus tietysti kannattaa myös maksaa laadusta, mutta kannattaa miettiä, milloin.

      - Mieti milloin ja missä tankkaat auton. Jotkut huoltoasemat ovat kalliimpia kuin toiset ja hinnat vaihtelevat viikon mittaan - seuraa hintoja. Aina ei ole myöskään pakko tankata autoa täyteen vaan kallista bensaa voi ottaa vain muutaman litran ja tankata tankin täyteen sitten kun bensa on halvempaa.

      - Aina kaupassa ollessasi paina tavaroiden ja ruokien hintoja mieleesi, jotta sinulla on selvä käsitys hintatasosta. Kun sitten joku asia tulee halvalla eteen, tiedät onko se todellakin halpa. Seuraa tarjouksia ja osta paljon kerralla kun saat halvalla sellaista tarviketta/ruokaa, jota tiedät tarvitsevasi. Varo kuitenkin hutiostoksia! Kilpailuta isommat hankinnat ja vertaile hintoja.

      - Kierrä kirpputoreja ja alennusmyyntejä. Ei kuitenkaan kannata ostaa hetken mielijohteesta mitä vain halvalta tuntuvaa, vaan näitäkin ostoksia kannattaa harkita. Sitä paitsi kirpputorillakaan kaikki ei aina ole halpaa, joten hintatasosta kannattaa olla selvillä. Lastenvaatteita voi ostaa etukäteen paria kokoa, kun sattuu löytämään sopivan halvalla. Muista myös nettikirpparit ja osto- ja myyntipalstat – joskus jotakin saa jopa ihan ilmaiseksi.

      - Kotona, mökillä, puutarhassa ja rakennustyömaalla voi käyttää halpoja, vanhoja, huonompia tai kirpputorilta ostettuja vaatteita ja käyttää parempia vaatteita vain ihmisten ilmoilla. Varsinkin lapsilla vaatteet kuluvat todella nopeasti, joten tällainen järjestelmä todellakin säästää.

      - Opettele ompelemaan ainakin sen verran, että osaat lyhentää housut ja hameet sekä korjata rikkoontuneet vaatteet itse. Vielä parempi tietysti, jos pystyt tekemään kaikki vaatteet itse vaikka joskus kankaat maksavatkin enemmän kuin valmis vaate…

      - Selvitä mihin alennuksiin olet oikeutettu. Saatko opiskelija-alennusta? Onko työpaikallasi alennussopimus joihinkin kauppoihin? Joissakin paikoissa saa myös perhealennusta. Kuponkeja kannattaa leikellä ja varastoida lompakkoon. Vammaisen tai erityistarpeisen lapsen tai aikuisen avustajan ei yleensä tarvitse maksaa pääsymaksua jne…

      - Opeta lapsillesi, että aina ei tarvitse ostaa mitään. Älä anna lastenkaan valita jotain joka kaupassakäynnin yhteydessä. Leluosastolla voi kiertää myös ostamatta mitään ja vain katsella mitä kaikkia kivoja leluja onkaan olemassa. Kun ei aina saa kaikkea, niin oppii paremmin myös arvostamaan lahjoja ja myös tietää paremmin mitä todella haluaa. Näyteikkunaostoksetkin ovat kivoja, etenkin joulun alla. Säästön lisäksi tämä on mielestäni myös ihan pätevä kasvatusperiaate.

      - Joitakin asioita voi hankkia yhdessä, eikä jokaisella tarvitse olla omaa. Erityisesti lasten tavaroissa tällainen kierrätys esim. tuttavaperheiden kesken on järkevää, mutta miksei naapureilla voisi olla vaikka yhteinen ruohonleikkurikin?

      - Ylimääräisistä tavaroista kannattaa hankkiutua eroon mieluummin ajoissa kuin myöhässä. Yleensä tavarat ”vanhenevat” säilytyksessä, vaikkei niitä käyttäisikään ja kohta niitä ei osta kukaan… jos siis et tarvitse jotain, niin myy se ajoissa pois, mutta toisaalta ei kannata myydä jotain, mitä tulee kuitenkin vielä tarvitsemaan…

      - Lajittele jätteet. Voit pidentää jäteastian tyhjennysväliä ja alentaa kustannuksia kompostoimalla biojätteen ja lajittelemalla ja viemällä omiin keräysastioihinsa mahdollisimman paljon muita jätteitä.

      - Osta lahjat ja tuliaiset riittävän paljon etukäteen alennusmyynneistä ja tarjouksista. Esim. joululahjat ja joulukoristeet voi hyvin ostaa jo tammikuun alennusmyynneistä – silloin on joulukamaa tarjolla todella halvalla!

      - Älä osta joka kerta kaupasta muovikasseja. Käytä kangaskassia tai ainakin samat muovikassit moneen kertaan. Laukussa kannattaa pitää aina pari muovikassia mukana ja autossa niitä voi olla kassillinen.

      - Kasvata huone- ja puutarhakasvisi itse esim. siemenistä tai tuttavilta saamistasi pistokkaista.

      - Älä tuhlaa paperia. Tulostaa voi molemmin puolin ja vähemmän tärkeät asiat vaikka mainoksen takapuolelle tai vanhan kirjekuoren kanteen. Pienempiä kirjekuoria voi käyttää muistilappuina, ostoslistoina jne. Suttupaperia tulee postiluukkuun pilvin pimein ihan ilmaiseksi!

      - Opettele käyttämään rättiä talouspaperin sijasta. Useimpiin tarkoituksiin tavallinen pestävä keittiörätti käy ihan hyvin ja sen voi pestä myös koneessa. Mieti myös, kuinka paljon oikeasti tarvitset vessapaperia kerrallaan – kymmenen palan kiertäminen käden ympärille ei ole yleensä tarpeellista.

      - Myöskään pesuaineita ei kannata käyttää valtavia määriä, vaan ohjeen mukaan. Pyykinpesuaineesta voi jäädä ikäviä jäämiä pyykkiin. Huuhteluaineesta jää myös jäämiä eikä sen käyttäminen ole yleensä lainkaan tarpeellista. Shampoota riittää pieni liraus ja hammastahnaa suositellaan laitettavaksi vain pienenpieni nokare

    • Noppa

      Nämä minun vinkkilistani ovat vanhoja ja toiseen tarkoitukseen tehtyjä, joten sovella sopivasti.


      Ensinnäkin: varsin usein edullisia ruokia etsivää kehotetaan vertaamaan kilohintoja, mikä onkin saman ruoka-aineen eri pakkauksia ja pakkauskokoja vertaillessa järkevää - useimmiten suuri pakkauskoko on halvempi kuin pieni, mutta ei aina, joten aina kannattaa verrata. Esimerkiksi yhden pillimehupurkin hinnalla saattaa saada koko litran tuoremehua, joten kannattaa ostaa iso purkki, vaikka osa menisi hukkaankin. Toisaalta vehnäjauhot maksavat lähes aina enemmän viiden kilon pussissa kuin kahden kilon pussissa.

      Mutta: todellista käsitystä siitä, mikä ruoka tulee halvimmaksi ei saa vertailemalla eri ruokien kilohintoja, vaan vertailemalla hintoja mittarilla euroa/senttiä per KILOKALORI (tai joule). Mehän emme tarvitse päivittäisen energiantarpeemme tyydyttämiseen tiettyä kilomäärää ruokaa, vaan tietyn kalorimäärän ja syömällä pelkkää voita kalorit tulevat paljon pienemmästä määrästä (kiloina) ruokaa kuin syömällä kurkkua. Tällä asialla ei tietenkään ole mitään tekemistä ruoan terveellisyyden kanssa, mistä syystä pelkkiä vehnäjauhoja tai makaronia ei voi syödä, vaan terveellisyyden ja maun vuoksi on hankittava jotain kalliimpaakin. Asiallisen ja silti edullisen ruokakorin saa siis aikaiseksi vertailemalla kalorihintoja ja valitsemalla kustakin tuoteryhmästä järkevästi yhdistellen edullisimmat tuotteet.

      Näin mitaten vihannekset ja hedelmät ovat KAIKKEIN KALLEIMPIA perusruoka-aineita ja pelkkiä vihanneksia käyttämällä ruokalasku on kaikkein suurin (vaikka usein näkee toista väitettävän). Tottakai Gourmet -valmiseineksiä ja erikoistuotteita käyttämällä ruokalaskusta saa vieläkin suuremman kuin porkkanaa popsimalla, mutta tällä vertailulla tarkoitan edullisia peruselintarvikkeita. Todellisuus on se, että ruoassaan eniten säästää se, joka syö epäterveellisesti ja pystyy hallitsemaan mielitekonsa ja pitämään syömänsä ruokamäärät kohtuullisina - sekä tietysti tekee ruokansa itse.

      Mielitekojen hallinta onkin yksi edullisen ruokavalion perusteista: Kevyttuotteet ovat lähestulkoon AINA hinnaltaan kalliimpia kuin vastaavat normaalituotteet ja useissa tuotteissa terveydellistä merkitystä ei ole jos vertaa siihen, että söisi normaalituotetta vähemmän: Makkarat, juustot, keksit ja suklaat kannattaa syödä normaalituotteina ja hillitä mielitekonsa pieneen määrään. Maito lienee lähes ainoita poikkeuksia, joissa rasvattoman maidon terveysvaikutus on iso verrattuna täysmaitoon ja keveydestä kannattaa maksaa. Mielitekojen hallintaa on myös se, että laittaa perheelle kunnon ruokaa sen sijaan, että kaikki kävisivät vuoronperään jääkaapilla syömässä sitä sun tätä: nämä välipalat tulevat yllättävän kalliiksi ja perusruoka maksaa paljon vähemmän! Jos tällaisia välipaloja tarvitaan, niin itse leivotut leivonnaiset, omatekoinen viili jne. ovat hyvä vaihtoehto.

      Toinen pääsääntö on se, että valmiseinekset maksavat lähes AINA enemmän kuin vastaava tuote itse tehtynä (toisaalta kaupan lihapullista valtaosa on jauhoa ja jos teet itse hyvästä jauhelihasta, niin tulee kalliimmaksi). Eineksiä kannattaa siis välttää kuin ruttoa jos haluaa pienentää kauppalaskuaan: Tee isoja annoksia ja pakasta ylimäärä annoksina. Tee kotona eväät töihin. Jos joskus joudut ostamaan eineksiä, niin valitse halpoja: hernekeittoa, kalapuikkoja, nakkeja, lihapullia ja jauhelihapihvejä, maksa- ja makaronilaatikkoa, valmispitsoja, pinaatti- ja verilettuja,… Älä osta valmiita mikroaterioita, lämpimiä annoksia tiskiltä, eksoottisia annoksia, kerrosleipiä ja täytettyjä patonkeja,… ja vertaa niitä kilohintoja!

      Yksi avainasia on myös se, että keittokirjan ohjeissa kannattaa tuplata halpojen ainesten (esim. makaronin tai riisin) määrä ja puolittaa kalliimpien ainesten (esim. liha tai kasvikset) määrä - näin sapuskakokonaisuuden hinta putoaa. Aineksia voi myös korvata halvemmilla, esim. jauhelihan soijarouheella, eksoottiset vihannekset tutummilla jne. Ylipäänsä kannattaa valita keittokirjasta ne ohjeet, joissa on pääasiassa tavallisia halpoja aineksia ja unohtaa tai jättää juhlapäiviksi ne, joihin tarvitaan kovin eksoottisia tai kalliita tuotteita.

      Juomissa voi säästää suuria summia: vesi on suurinpiirtein ilmaista ja lisäksi huomattavasti terveellisempää kuin limpparit ja oluet, joilla ei ole mitään ravitsemuksellista merkitystä. Juhlapäiviksi mehua tai limpparia kannattaa ostaa valmiiksi kesän isoista tarjouksista: 1,5 litran limpparipullon voi saada 79 sentillä ja omassa ruokakaupassamme ovat jatkuvasti omena- ja appelsiinimehut tarjouksessa 5 purkkia eurolla – siis 20 senttiä litra, mikä on jo edullista ruokaa! Kahvi on kallista, eikä lainkaan välttämätöntä juomaa – tee on paljon halvempaa ja sitä voi tehdä itsekin.

      Varsinkin vihanneksissa ja hedelmissä, mutta myös joissain muissa tuotteissa kannattaa suosia kausituotteita: appelsiinit ovat edullisimmillaan joulun alla, omenat alkusyksystä, tomaatit, kurkut ja paprikat keskikesällä jne… Kannattaa seurata hintoja ja ostaa aina sitä, mikä on halvinta juuri siihen aikaan vuodesta. Jos on hyvä kellari, niin perunat, porkkanat jne. voi ostaa koko vuodeksi kerrallaan. Myös esim. sokerista on halvimpia tarjouksia syksyllä säilöntäaikaan, kokonaisia kinkkuja saa joulun alla ihan älyttömän halvalla ja joulun jälkeen vielä halvemmalla jos niitä on vielä jäljellä. Uusia perunoita tai mansikoita ei kannata ostaa heti sesongin alussa, jolloin ne ovat kalleimmillaan, vaan vasta kun hinnat ovat tippuneet alimmilleen – kokemus auttaa. Kaali on todella halpa vihannes, jos siitä tykkää ja osaa käyttää. Itse pidän vihannesten ja hedelmien suhteen linjana, että yli 2 euroa en kilolta maksa, tavallisimmista en tietysti sitäkään.

      Jos omistaa oman puutarhan tai voi vuokrata maatilkun viljelyä varten, niin kannattaa viljellä kasviksia omaan käyttöön. Pienen maatilkun omistajan kannattaa miettiä, mitä viljelee ja isolla pellolla voi viljellä paljon kaikenlaista. Pienellä tilkulla kannattaa tietenkin viljellä mielummin niitä tuotteita, jotka maksavat kaupassa paljon kuin esim. perunaa, jota saa suhteellisen halvalla. Jos on paljon aikaa, niin voi viljellä suuritöisiä tuotteita, esim. vadelmia ja helpommalla pääsee, kun viljelee vaikka raparperia ja herukoita. Jos on hyvät säilytystilat, niin tuotteita kannattaa säilöä koko vuodeksi. Lisäksi kannattaa tietysti marjastaa, sienestää ja kalastaa, ilmaista ruokaa ovat metsät ja järvet pullollaan!

      Ja ensimmäinen hankinta kun ryhtyy säästämään on tietenkin PAKASTIN. Oikeastaan säästämisestä ei tule yhtään mitään ilman pakastinta. Säästämisen alussa tarvitaan enemmän rahaa kuin normaalisti ja vasta varastojen täyttymisen myötä tulee sitä säästöä. Koskaan rahat eivät saa olla ihan loppu, koska aina pitää olla mahdollista ostaa iso erä tarjoukseen tulevaa tuotetta. Eli idea on, että ostetaan isoja eriä silloin kun saadaan halvalla ja säilötään tuotteet kaappiin tai pakastimeen. Esim. meillä on aina jauhelihaa (paistijauheliha tarjouksesta 4,95 / kilo) pakastimessa, tällä hetkellä yli 5 kg pakattuna 100 g ”köntsinä” joista on helppoa ottaa aina tarvittava määrä sulamaan. Myös valmiita ruokia voi pakastaa eli vaivan välttämiseksi kannattaa tehdä isoja annoksia. Myöskin valmiseineksiä voi pakastaa (ei kuitenkaan sellaisia, jotka on jo kertaalleen pakastettu).

      Yksi huomioitava asia, jossa voi säästää paljonkin on se, ettei kannata jättää ruokia pilaantumaan. Erityisen harkiten kannattaa ostaa kaikkea sellaista, mikä ei säily kauaa – erityisesti hedelmät ja vihannekset ovat vaarallisia, koska niitä ei useinkaan voi käyttää muutoin kuin tuoreena. Ja sitten jos harkinnasta huolimatta huomaa, että jääkaapissa on liikaa ruokaa ja joku tulee pilaantumaan, niin kannattaa laittaa kiireesti pakastimeen kaikki sellainen minkä voi ja syödä sellaiset, mitä ei voi pakastaa. Osan esim. hedelmistä tai vihanneksista voi myös käyttää ruoanlaittoon tai leivontaan ja pakastaa sitten kypsänä. Joitakin voi hyvin kuivata säilytettäväksi ja osan voi keittää hilloksi, appelsiineista voi vaikka puristaa mehut ja pakastaa – omenalohkot voi pakastaa ihan siltään. Myös esim. maitoa ja juustoa voi pakastaa, mutta ne menettävät rakenteensa jolloin ne kannattaa käyttää sulatettuna esim. lettuihin, puuroon, pizzaan tms. Leivät kannattaa mieluummin kuivata kuin homehduttaa ja tehdä niistä korppujauhoa – samoin kannattaa käyttää esim. kantapalat jos ei halua syödä niitä. Lämpimillä keleillä kauppaan kannattaa aina ottaa kylmälaukku varaajineen mukaan ja pakata tuotteet kassalla suoraan kylmälaukkuun ja siirtää kotona suoraan jääkaappiin

      Ja kannattaa myös muistaa, että ”parasta ennen” –päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä. Osa tuotteista pilaantuu nopeasti, osa säilyy hyvin viikkotolkulla (tai jopa vuosia) päiväyksen jälkeen. Osa tuotteista pilaantuu ajan kanssa, osa vain menettää parhaan makunsa tai rakenteensa, mutta on ihan syötävää. Kokemus, tieto ja erityisesti omat aistit ovat paras indikaattori siitä, milloin tuotetta voi syödä – ei kannata heittää jotain pois vain siksi, että päiväys on vanha. Lihassa ja lihatuotteissa kannattaa kunnioittaa päiväyksiä ja ainakin kuumentaa kunnolla jos on pienikin epäilys tuotteen laadusta. Kuivat tuotteet (jauhot, suurimot, hiutaleet) eivät yleensä pilaannu, vaan ainoastaan todella pitkään säilytettäessä niihin tulee karvas maku. Rasvaiset tuotteet härskiintyvät, mutta niitä voi hyvin syödä siihen saakka kun makuaisti sallii. Kananmunista ja maitotuotteista pystyy omin aistein toteamaan milloin ne ovat pilaantuneita ja siihen saakka niitä voi hyvin käyttää: hapanmaitotuotteet (piimä, jogurtti) säilyvät todella kauan ja kananmunat jopa vuosia jos kuori on ehjä (tästä on tehty kokeita), tavalliset maitotuotteet pilaantuvat nopeammin, varsinkin jos kylmäketju on katkennut jossain vaiheessa. Vanhentuneet pakasteet voi hyvin käyttää: ainoastaan rakenne muuttuu pitkään säilytettäessä, mutta pilaantuneita niistä ei tule vaikka säilyttäisi kymmeniä vuosia (elleivät pääse sulamaan välillä). Tavoite ei tietenkään ole säilyttää ruokia mahdollisimman pitkään vaan muodostaa kokonaistaloudellisesti järkevä kierto niin, että kaikki tulee syötyä kohtuullisessa ajassa. Ja home tai ötökät ovat tietysti aina varmoja merkkejä siitä, että tuote on pilaantunut – hengellään ei kannata leikkiä!

      Tässä listaa joistakin elintarvikkeista euroa (senttiä) / kilokalori –tyylillä. Hinnat ovat edullisia tai tarjoustuotteita, koska niitä säästäjän kannattaa käyttää. Vertauksena mainittakoon vaikka, että jäävuorisalaatista saatu kalori maksaa 233 kertaa enemmän kuin vehnäjauhosta tai makaronista hankittu ja kurkun kalorikin maksaa 76 kertaa enemmän kuin kaurahiutaleen kalori. Normaalikokoinen nainen kuluttaa päivässä keskimäärin 2000 kilokaloria. Jos hän täyttää päivittäisen ravinnontarpeensa makaroneilla, se maksaa 22 senttiä päivässä, 6,6 euroa kuukaudessa ja 80,3 euroa vuodessa. Kaurahiutaleilla hinnaksi tulee 58 senttiä päivässä, 17,4 euroa kuukaudessa ja 211,7 euroa vuodessa. Jos hän täyttää ravinnontarpeensa porkkanalla niin se maksaa 10,4 euroa päivässä, 312 euroa kuukaudessa ja 3796 euroa vuodessa. Tuoretta tonnikalafilettä syöden luvut ovat 35,4 euroa päivässä, 1062 euroa kuukaudessa ja 12 921 euroa vuodessa ja jäävuorisalaattia syöden 53 euroa päivässä, 1590 euroa kuukaudessa ja 19 345 euroa vuodessa. Mainittakoon vielä, että kun perunaa pidetään halpana ruokana niin sikäli se ei ihan pidä paikkaansa, että perunan kalori maksaa 10 kertaa enemmän kuin makaronin kalori ja 3,5 kertaa riisin tai kaurahiutaleen kalorin verran. Perunan kanssa saman hintaisia ovat mm. ruisleipä, paahtoleipä, maito, edamjuusto, jogurtti, jäätelö, suklaa, sipsit, broilerin koipireisi, makkara, tonnikalasäilyke öljyssä ja banaani (tietysti perunan hinnassa on suuria vaihteluita vuodenajan mukaan).

      vehnäjauhot 35 senttiä kilo - 0,011 s/kcal
      makaroni 38 senttiä kilo – 0,011 s/kcal
      kaurahiutaleet euron kilo - 0,029 s/kcal
      puuroriisi 80 senttiä/kilo - 0,023 s/kcal
      pitkäjyväinen riisi 1,3 euroa kilo – 0,038 s/kcal
      ruisleipä 2 euroa kilo - 0,09 s/kcal
      ruisnäkkileipä 3 euroa kilo – 0,10 s/kcal
      paahtoleipä 2,8 euroa kilo – 0,11 s/kcal
      Ciabattaleipä 5,4 euroa kilo – 0,26 s/kcal
      pulla 5 euroa kilo – 0,15 s/kcal
      kermaleivos 18 euroa kilo – 0,60 s/kcal
      maissihiutaleet 2 euroa kilo – 0,05 s/kcal
      mysli 3 euroa kilo – 0,09 s/kcal
      muromysli 4,8 euroa kilo – 0,11 s/kcal
      riisimurot 7 euroa kilo – 0,19 s/kcal
      Kellogs Frost Rice 8 euroa kilo – 0,21 s/kcal
      Kellogs Special 10,3 euroa kilo – 0,28 s/kcal

      margariini 2 euroa kilo - 0,027 s/kcal
      täysmaito 49 senttiä litra - 0,07 s/kcal,
      rasvaton maito 49 senttiä litra - 0,14 s/kcal
      äidinmaidonkorvike euron litra - 0,15 s/kcal
      Edamjuusto 3,90 kilo - 0,11 s/kcal
      Goudajuusto 7 euroa kilo – 0,19 s/kcal
      sulatejuustoviipale 7 euroa kilo – 0,25 s/kcal
      raejuusto 5 euroa kilo – 0,53 s/kcal
      jogurtti litran purkeissa euron litra - 0,12 s/kcal
      jogurtti pikkupurkeissa 1,5 euroa litra – 0,18 s/kcal
      viili 1,3 euroa litra – 0,20 s/kcal
      vaniljakermajäätelö (euroshopper) 1,6 euroa kilo – 0,08 s/kcal
      kasvirasvajäätelö kaksi euroa kilo - 0,11 s/kcal
      jäätelöauton jäätelötuutit 5,14 euroa kilo – 0,25 s/kcal
      maustettu kermajäätelö litran purkissa 6 euroa kilo – 0,29 s/kcal
      vispikerma 4,25 euroa litra – 0,13 s/kcal
      Flora vanilla 5,8 euroa litra – 0,31 s/kcal
      ruokakerma 3 euroa litra – 0,15 s/kcal
      Creme Fraiche 6,45 euroa litra – 0,40 s/kcal

      suklaa 7 euroa kilo - 0,13 s/kcal
      sipsit 7 euroa kilo – 0,13 s/kcal
      appelsiinimehu tarjouksesta 40 senttiä kilo – 0,093 s/kcal
      pillimehu euron litra – 0,23 s/kcal
      limppari euron litra - 0,26 s/kcal
      III olut 1,50 euroa litra – 0,44 s/kcal

      kananmunat 1,8 euroa/kilo - 0,13 s/kcal
      kokonainen lohi tarjouksesta 3,5 euroa kilo – 0,23 s/kcal
      lohimedaljongit 13 euroa kilo – 0,85 s/kcal
      tonnikalasäilyke öljyssä 2,7 euroa kilo - 0,11 s/kcal
      tonnikalasäilyke vedessä 2,7 euroa kilo – 0,24 s/kcal
      tuore tonnikalafile 20 euroa kilo – 1,77 s/kcal
      broilerin koipireisi 2 euroa kilo - 0,10 s/kcal
      broilerin rintafile 10 euroa kilo – 0,70 s/kcal
      makkara 2 euroa kilo – 0,09 s/kcal
      sikanautajauheliha tarjouksesta 3 eurolla kilo - 0,14 s/kcal
      paistijauheliha tarjouksesta 5 euroa kilo – 0,34 s/kcal
      joulukinkku 3 euroa kilo - 0,13 s/kcal
      porsaan sisäfile 8 euroa kilo – 0,56 s/kcal
      härän sisäfile 17 euroa kilo – 1,39 s/kcal

      valmislihapullat 1,70 euroa kilo – 0,06 s/kcal
      purkkihernekeitto (euroshopper) 1,15 euroa kilo – 0,10 s/kcal
      perunamuusijauhe (euroshopper) 4 euroa kilo – 0,12 s/kcal
      maksalaatikko 2,5 euroa kilo – 0,14 s/kcal
      perunasalaatti 2,3 euroa kilo – 0,14 s/kcal
      pinaattiletut 3 euroa kilo – 0,16 s/kcal
      kananugetit tarjouksesta 5 euroa kilo – 0,18 s/kcal
      kananugetit normaalihinnalla 8 euroa kilo – 0,29 s/kcal
      lasagne 5,7 euroa kilo – 0,44 s/kcal
      mikroateria lihapullat & muusi 6,7 euroa kilo – 0,61 s/kcal
      mikroateria pannupihvi 9,1 euroa kilo – 0,83 s/kcal


      peruna 70 senttiä kilo - 0,10 s/kcal
      kaali 70 senttiä kilo – 0,17 s/kcal
      porkkana 1,5 euroa kilo - 0,52 s/kcal
      kukkakaali 1,5 euroa kilo – 0,65 s/kcal
      sipuli 2 euroa kilo - 0,77 s/kcal
      banaani euron kilo - 0,12 s/kcal
      omena euron kilo - 0,27 s/kcal,
      mandariini 1,6 euroa kilo - 0,39 s/kcal
      persikka 2 euroa kilo – 0,57 s/kcal
      tomaatti 1,4 euroa kilo - 0,78 s/kcal
      kurkku 2 euroa kilo - 2,2 s/kcal,
      jäävuorisalaatti 2,3 euroa kilo - 2,56 s/kcal

      Ja sitten jonkinlaista esimerkkilistaa siitä, millainen esimerkiksi päivän ruokalista voisi olla:


      LISTA 1:

      Aamupalaksi kaurapuuroa maidon kanssa (2 dl = 10 centtiä) ja omena (80 c/kg = 10 c / kpl)
      Kaurapuuro:
      - 1 dl kaurahiutaleita (euron kilo = 5 centtiä)
      - 2 dl vettä
      Mittaa aineet lautaselle ja kypsennä mikrossa. Vaihtoehtoisesti voit tehdä kattilassa satsin isommalle porukalle. Annoksen hinta on noin 5 centtiä.

      Lounaaksi makaronilaatikkoa ja porkkanaraastetta (49 c/ kg = 5 centtiä), juomana vettä
      Makaronilaatikko isoon uunipannuun:
      - 18 dl makaronia (= likimain 3 pussia, 20 centtiä pussi = 60 centtiä)
      - 600 g jauhelihaa (meillä käytetään paistijauhelihaa tarjouksesta 3,99 euroa kilo = 2,40 euroa)
      - 3 isoa – 6 pientä sipulia ( noin 400g, 95 centtiä kilo = 38 centtiä)
      - 200 g edamjuustoa (3,99 euroa kilo = 80 centtiä)
      - 30 g margariinia sipulien paistamiseen ja vuoan voiteluun (90 centtiä / 500g = 5 centtiä)
      - 6 kananmunaa (1,59 euroa / 15 kpl = 64 centtiä)
      - 16 dl lihalientä (sis. 3 lihaliemikuutiota = n. 40 centtiä)
      Makaronit keitetään, silputut sipulit ja jauhelihat paistetaan pannussa (näin iso satsi erikseen, koska eivät kaikki mahdu yhtä aikaa pannuun). Lihalientä varten kannattaa keittää pieni vesimäärä (esim. vedenkeittimellä tai mikrossa jos haluaa säästää sähköä), johon kuutiot liuotetaan ja sitten lisätään loppu vesi kylmänä. Makaronit, jauhelihat, sipulit ja juustoraaste sekoitetaan ja kaadetaan vuokaan. Lihaliemi ja kananmunat sekoitetaan ja kaadetaan päälle. Lihaliemeen tai jauhelihaan voi halutessaan lisätä mausteeksi mustapippuria, paprikajauhetta, muskottia ja basilikaa, mutta lihaliemikuutioistakin tulee aika hyvin makua. Paistetaan 175 asteessa ja tämä on niitä ruokia, jonka voi hyvin lykätä kylmään uuniin sähkön säästämiseksi: Laita siis vuoka uuniin ja käännä uuni 175 asteeseen. 45 minuutin kohdalla voit kääntää uunin nollille ja tunnin kohdalla sapuska on valmista. Koko satsin hinnaksi tulee 5,90 euroa ja siitä tulee 16 annosta (tai 12 tosi isoa annosta), eli 37-49 centtiä per annos. Vielä huomattavasti halvemmalla pääsee, jos jättää jauhelihan kokonaan pois, vaihtaa sen soijaksi tai edes sika-nautajauhelihaksi. Verrattuna kaupan tarjousmakaronilaatikkoon (euron / 400g laatikko) säästö on huomattava ja maku huomattavasti parempi. Mainio sapuska pakastettavaksi tai vaikka otettavaksi töihin evääksi.

      Välipalaksi itse leivottu sämpylä, päälle 5g leipämargariinia (1 centti) ja 2 dl jogurttia (litran purkeissa 99 c/l = 20 centtiä), juomaksi vettä.
      Sämpylät:
      - 1 litra vettä
      - 100 g hiivaa (80 centtiä(?))
      - 1 tl suolaa
      - ½ dl sokeria (80 centtiä kilo = 5 centtiä)
      - 6 dl kaurahiutaleita (euron kilo = 30 centtiä)
      - n. 16 dl vehnäjauhoja (40 centtiä kilo = 45 centtiä)
      - 100 g margariinia (90 centtiä / 500 g = 18 centtiä)
      Liuota hiiva veteen. Lisää suola, sokeri ja kaurahiutaleet. Alusta jauhot taikinaan ja lisää margariini. Kohota ja leivo sämpylöiksi. Paista 225 asteessa, uunin on oltava alusta loppuun kuuma. Annoksesta tulee noin 40 sämpylää. Satsin hinnaksi tulee 1,78 euroa ja yhden sämpylän hinnaksi 4,5 centtiä.

      Päivälliseksi riisipuuroa ja mehukeittoa, jälkiruoaksi kauden hedelmä (10centtiä)
      Riisipuuro:
      - 4 dl vettä
      - 4 dl puuroriisiä (80 senttiä kilo = 40 senttiä)
      - 2 l kevytmaitoa (49 senttiä litra = 98 senttiä)
      - ripaus suolaa
      Laita riisit ja vesi kerroskattilan yläosaan ja keitä kunnes vesi imeytyy. Lisää maitoa vähitellen keittämisen aikana kunnes puuro on valmista. Lisää halutessasi suola. Satsin hinta on 1,38 euroa ja siitä tulee 8-10 annosta. Annoksen hinnaksi tulee 14-17 senttiä.
      Mehukeitto:
      - 1 l omista marjoista tehtyä mehua laimennettuna (sokerin osuus n. 8 senttiä)
      - 3 rkl perunajauhoja (9 senttiä)
      Kuumenna mehu ja suurusta veteen liuotetuilla perunajauhoilla. Satsin hinta on 17 senttiä ja annoksia tulee ainakin 5, eli annoksen hinnaksi tulee 3,4 senttiä. Jos ei ole omista marjoista tehtyä mehua niin myös kaupan mehutiivisteeseen voi tehdä, eikä senkään hinta mikään hurja ole.

      Iltapalaksi lettuja tai pannaria ja hilloa
      Letut tai pannari:
      - 1 l maitoa (49 centtiä)
      - 3 kananmunaa ( 1,59 euroa / 15 kpl = 32 centtiä)
      - n. 5 dl vehnäjauhoja (40 centtiä kilo = 14 centtiä)
      - (haluttaessa ripaus suolaa ja sokeria)
      - lettujen paistamiseen 30 g margariinia (90 centtiä / 500 g = 5 centtiä)
      - hilloa (vadelmahillo tarjouksesta 2 x 900 g / 3 euroa = 33 centtiä / 200g)
      Kananmunat vatkataan maitoon ja lisätään sopivasti jauhoja ja haluttaessa suolaa ja sokeria. Paistetaan pannulla ohuita lettuja vähässä rasvassa tai kaadetaan koko satsi leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Koko satsin hinnaksi tulee 1,78 euroa ja siitä syö 4 todella nälkäistä ja suuriruokaista ihmistä tai vaihtoehtoisesti siitä tulee 8 normaaliannosta. Annoksen hinnaksi tulee
      22-45 centtiä.

      Päivän ruokien hinnaksi tulee: aamupala 25c lounas 42c välipala 26c päivällinen 28c iltapala 31c eli yhteensä 1,52 euroa/hlö ja 4-henkiselle perheelle 6,08 euroa.


      LISTA 2:

      Aamupalaksi maissimuroja (2 euroa kilo = 10 senttiä), maitoa (49 s/litra = 10 senttiä), 1 kananmuna (1,59 euroa / 15 kpl = 11 senttiä) ja lasi appelsiinimehua (5 litraa eurolla = 4 senttiä).

      Lounaaksi Broileria ja riisiä sekä vihreää salaattia, juomaksi vettä
      Broileria ja riisiä:
      - 6-8 kpl broilerin koipireisiä (2 kg, 1,95 euroa kilo = 3,90 euroa)
      - 12 dl pitkäjyväistä riisiä (euron kilo = n.1,4 euroa)
      - 10 g margariinia vuoan voiteluun (90 centtiä / 500g = 2 centtiä)
      Voitele uunivuoka. Huuhtele riisit ja laita vuoan pohjalle. Puolita koipireidet ja lado ne nahkoineen riisien päälle. Kaada marinadiliemi riisien ja kanapalojen päälle. Lisää reilusti vettä. Myös tämän ruoan voi työntää kylmään uuniin, eli sinne vaan ja uuni 200 asteeseen. Kurkista uuniin aina välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Uunin voi kääntää pois päältä kun riisit alkavat pehmetä. Tästä tulee 12-16 annosta. Satsin hinnaksi tulee 5,32 euroa ja annoksen hinnaksi 33-44 centtiä.
      Vihreä salaatti (kannattaa tehdä vain sesonkiaikaan):
      - salaattia omasta maasta (tai ruukkusalaatti kaupasta 49 senttiä)
      - 3 tomaattia (1,39 euroa kilo = 30 senttiä)
      - ½ kurkkua (1,3 euroa kilo = 20 senttiä)
      - halpaa salaatinkastiketta (esim. euroshopper, 10 senttiä)
      Salaatin hinnaksi tulee1,09 euroa ja siitä tulee ainakin 6-8 annosta, eli 14-18 senttiä/annos.

      Välipalaksi raparperi- / omenapiirakkaa ja juomaksi mehua tai omista marjoista tehtyä mehua
      Raparperi-/ omenapiirakka:
      - 1 l vehnäjauhoja ( 40 centtiä kilo = n. 28 centtiä)
      - 2 rkl leivinjauhetta (10 centtiä)
      - 1 rkl vaniljasokeria (5 centtiä)
      - 6 dl sokeria (80 centtiä kilo = n. 64 centtiä)
      - 300 g margariinia ( 90 centtiä / 500 g = 54 centtiä)
      - 3 kananmunaa (1,59 euroa / 15 kpl = 32 centtiä)
      - 1 l raparperinpaloja tai omenapaloja omalta pihalta
      - kyytipojaksi litra vaniljajäätelöä (80 centtiä)
      Sekoita kuivat aineet. Nypi joukkoon pehmeä margariini. Lisää munat ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Taputtele 2/3 taikinasta leivinpaperilla vuoratun uunivuoan pohjalle, kaada päälle omana/raparperipalat ja ripottele niiden päälle loput taikinasta. Paista 175 asteessa n. 30 min. uunin kannattaa olla yli 100-asteinen kun laitat piirakan uuniin, voit kääntää uunin pois päältä noin 5 minuuttia ennen kuin otat piirakan uunista. Tästä tulee iso uunipannullinen, eli ainakin 20 reilua piirakkapalaa. Satsin hinnaksi tulee 2,73 euroa ja annoksen hinnaksi 14 centtiä.

      Päivälliseksi purkkihernekeittoa (25 centtiä/annos) ja 2 viipaletta ruisleipää (10 centtiä), joiden päälle 10 g leipämargariinia (2 centtiä) ja 2 viipaletta Edamjuustoa (8 centtiä), jälkiruoaksi banaani (10 centtiä) ja juomaksi vettä.

      Iltapalaksi vispipuuroa ja maitoa (49 senttiä litra = 10 senttiä)
      Vispipuuro:
      - 1 omista marjoista tehtyä mehua laimennettuna tai mehunkeitosta yli jäänyttä marjamäskiä (sokerin osuus n. 8 senttiä)
      - 1,5 dl mannasuurimoita (1,5 euroa kilo = 23 senttiä)
      Lisää suurimot kiehuvaan mehuun ja keitä puuroksi. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella. Tästä tulee 6-8 annosta hintaan 31 senttiä, eli 4-5 senttiä/annos.

      Päivän ruokien hinnaksi tulee: aamupala 35c lounas 47c välipala 14c päivällinen 55c iltapala 15c eli yhteensä 1,66 euroa / hlö ja nelihenkiselle perheelle 6,64 euroa.


      Nämä esimerkkilistat ovat monipuolisia ja täyttäviä ja valtaosa suomalaisista syö ravitsemuksellisesti huomattavasti surkeampaa ruokaa kuin tämä. Toki ravitsemusterapeutti löytää moitittavaa joka ruokavaliosta ja tässä moitteita saisi todennäköisesti ainakin kuitujen vähyys ja vihannesten ja hedelmien pieni määrä, mutta kuinka moni oikeasti syö tämän terveellisemmin vaikka söisikin kalliimmalla? Tämänkaltaisilla ratkaisuilla 4-henkisen perheen kuukauden ruokalasku on 200 euroa ja ruoka on terveellistä perusruokaa. Jos jokainen perheenjäsen syö vaikkapa 5 ateriaa viikossa kodin ulkopuolella (koulussa, työpaikalla), niin kotiruoan lasku putoaa 170 euroon.

      Ja mainitsen nyt vielä kertaalleen varmuuden vuoksi, että meillä ei todellakaan syödä pelkkää makaronia, vaan ihan monipuolista kasviksia ja hedelmiäkin sisältävää ruokaa - terveellisyyden vuoksi. Kannattaa kuitenkin tiedostaa se tosiasia, että kasvikset ja hedelmät ovat KALLIITA, koska muuten ruokakauppalasku voi kasvaa ihan turhan takia kun hampaat irvessä popsii porkkanoita säästääkseen. Tietoisesti valittu terveellinen ruoka tulee taatusti halvemmaksi kuin luulojen perusteella mutu-tuntumalla ostettu ruoka. Ja ensisijainen juttu on tietenkin mielitekojen hallinta!

      Ja lähteenä noiden hintojen suhteen olivat käyttämämme ruokakaupan hinnat, sanomalehden ruokakauppamainokset sekä kirja Ruoka-aineiden ravintoainesisältö, Kela, Vammalan kirjapaino 1993

    • Köyhäilijä

      - jos on varaa matkustaa Korsoon, 16.12. olisi klo 13 helluntaiseurakunnan järjestämä työttömien joulujuhla, jossa on ilmainen jouluateria
      - jos liikuskelet keskustassa, ilmaista kahvia saa Cafe Niinistöstä (vanha bussiasema)
      - lehdistä voi seurata tilaisuuksia, joissa on kahvitarjoilu. Itse kävin esim. eräässä itsenäisyyspäiväjuhlassa tänään
      - asematunnelin eurokaupasta saa vaikka mitä eurolla, esim. isot shampoopullot.
      - Lönnrotinkadun kierrätyskeskus on siisti ja sieltä voi tehdä löytöjä halvalla. Siellä on myös ilmaispuoli, jonka tavarasta suurin osa on roskaa, mutta olen sieltäkin usein tehnyt löytöjä
      - Tikkurilassa on myös kierrätyskeskus ja kivenheiton päässä siitä kaksi kirpparia

    • Nina

      Käythän hakemassa Pelastusarmeijasta muutenkin ruokakassin kuin pelkkää leípää? Jos et vielä, soita 09-7531295 aamusta 8-9 välillä ja varaa itsellesi sinne aika. Saat n. kerran kuukaudessa venhnä- ja sämpyläjauhoja, makaronia, näkkäriä, hapankorppuja, kauraryyniä, mannaryyniä, maitojauhetta ym. Niillä minä pärjään aika pitkälle, auttavat tosi paljon, leivon itse vaaleat leivät ja sämpylät.

    • Maalle

      Jos et pysty nauttimaan kaupunkielämästä niin miksiköhän te siellä betonibunkkerissa kituatte?
      Vuokrat täällä 200€/kaksio ja elintarvikkeet huomattavasti halvempia. Paljon tekemistä ja rahaakin jää ylimääräseen elämään.Vaikka joka viikko sitten sinne Helsingissä käymään jos tullee ikävä. Täällä sielu lepää, eikä tarvi murehtia turhasta. Miksi ette vaihda helpompaan?

    • fashionclothes

      www.fashionclothes.nettisivu.org

      Muodikkaita vaatteita S-M, laukkuja, koruja, kenkiä 36-37 ym.

      Todella halvalla ja hinnat on keskusteltavissa!

      Kannattaa käydä katsomassa jos etsii luotettavaa kauppaa, josta saa hienoja vaatteita.
      Osa on uusia ja osa käytettyjä.

      Nouto Helsingistä tai postitus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehille kysymys

      Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse
      Tunteet
      139
      4299
    2. Miksi kaivattusi on

      erityinen? ❤️‍🔥
      Ikävä
      89
      2069
    3. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      15
      2051
    4. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      65
      1769
    5. Haluaisin jo

      Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos
      Ikävä
      54
      1492
    6. Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.

      Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat
      Haapavesi
      139
      1485
    7. VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia

      Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu
      Maailman menoa
      103
      1369
    8. Nainen olet valoni pimeässä

      valaiset tietäni tietämättäsi ❤️
      Ikävä
      74
      1266
    9. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      98
      1211
    10. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      118
      1090
    Aihe