Toksoplasmoosi-infektio

Smile

Moi!

Kaksi kuukautta kestänyt iriittini paljastuikin toksoplasmoosi-infektioksi.. Siis silmässä on parasiitti, joka aiheuttaa tulehduksen. (yääks!) Onko kenelläkään ollut?? Lääkäri sanoi tänään, että voi jäädä pieni arpi kunhan tulehdus paranee.. Hmmmm, tarkoittaako se sitä että nämä näkökentässä liitelevät mustat läiskät jäävät pysyviksi?

9

14005

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • määääääääääki

   Ei liity asiaasi, mutta mulla oli jonkinlainen lievä iriitti silmässä ilmeisesti aika kauan. Se löytyi ihan sattumalta silmälääkärissä. Se aiheutti minulle sen, että lasiainen on ihan täynnä mustia sakkoja ja samentumia. En näe enää kunnolla toisella silmälläni ja silmälääkäri sanoi, että nuo samentumat eivät välttämättä tai todennäköisesti muutu enää pahemmiksikaan, mutta eivät poistukaan tod. näk. ikinä.
   Kiva homma, kun ei enää näe tuolla silmällä, joka on muuten ollut ok. Toinen silmäni on heikkonäköinen, eikä se johdu taittovirheestä, joten laseista ei ole apua siihen.
   Pärjään kyllä, mutta joudun kokoajan kääntelemään silmiä, että samentumat heiluisivat sivuun näkökentän keskeltä.
   Eniten haittaa se, että useimmat marketeissa ja kaupungilla olevista valoista heijastaa samentumistani varjoja näkökenttään ja ajoittain tavallaan häikäistyn niistä tai näkökenttääni tulee sellainen usvainen heijastus, jolloin tarkka näkö häipyy sekunniksi tai pariksi, kunnes taas heiluttelen silmiäni.
   Silmälääkäri vaan totesi, että saadaanhan ne samentumat pois sieltä silmistä, jos tehdään lasiaisenpoistoleikkaus, mutta kun kyselin leikkauksesta tarkemmin, niin lääkäri sanoi, että ei niitä kyllä tehdä samentumien takia ja onhan se parempi katsella maailmaa omilla silmillä?
   Katsella maailmaa? > Mielellään, kunhan vain näkisi kirkkaasti....
   Oon tossa aikaisemminkin jo kirjoitellut tänne palstalle asiasta ja kertonut, että masennuin noiden samentumien takia ja joudun nyt syömään masennuslääkkeitä niiden takia. Ei oo helppoo, mutta en suostu hyväksymään tuollaista vikaa ja olen nyt yli vuoden miettinyt asiaa joka päivä, kun avaan silmät ja vitutus on kokoajan päällä.
   En totu tähän millään.
   Pitäisikö minun tottua tähän ja hyväksyä hämärtynyt näköni? mitä ootte mieltä?

  • Smile

   Heip! Kiitos viestistä, tiedän tarkalleen miltä tuntuu kun joka aamu silmiä avatessan toivoo "ei enää niitä läiskiä.." Mutta tadaa!, siinähän ne muljahtelevat näkökentässä ja toivottavat hyvät huomenet. Mun kohdalla tosin nyt tuli terveyteen ns. suurempia ongelmia- infektioon määrätyt antibiootit löivät yhtäkkiä päälle allergisen reaktion ja olen nyt kolmatta päivää sairaalassa!! Silmän takia!! Arvaa vaan ketuttaako..!

   Elämä on..

   Ps. Olen huomannut että rillit auttavat niihin läikkiin ja sumeuteen. Oletko kokeillut? Nähtävästi tosin olet, jos Sulla on toinen silmä ollut aina heikkonäköisempi. TSEMPPIÄ!!

  • silmälääkäri

   Toksoplasmoosi on melko harvinainen silmätauti. Kun tulehdus rauhoittuu, saattaa lasiainen hyvinkin taas kirkastua. (Mutta joitakin samentumia saattaa myös jäädä).

   Toksoplasmoosi saattaa reaktivoitua pitkänkin ajan kuluttua, sillä elimistö ei yleensä saa kaikkia bakteereja tuhottua, vaan ne jäävät "kyttäämään" sopivaa tilaisuutta ja oppikirjan mukaan tyypillinen potilas saattaa kokea keskimäärin 3-4 aktivoitumisjaksoa elämänsä aikana.

   Pahinta jälkeä toksoplasmoosi saa aikaan, mikäli äiti odotusaikana sairastuu toksoplasmoosiin, jolloin verkkokalvolle tulee tyypillisesti keskeinen arpi, jolloin näöntarkkuus jää lapsesta saakka huonoksi (usein molemmassa silmässä!). Tämän vuoksi odottavia äitejä, joilla ei ole toksoplasmoosivasta-aineita varoitetaan kontaktista kissoihin, jotka usein ovat taudin kantajia (tarttuu ulosteiden välityksellä). Vaara on siis silloin kun äiti ei ole koskaan saanut toksoplasmoosi-infektiota ja saa infektion raskauden aikana.

   • Smile

    Hei! Kiitos asiapitoisista vastauksistasi. Olen löytänyt todella vähän tietoa ko. infektiosta. Antibioottiyliherkkyyden vuoksi jouduin siis sairaalaan, missä minut otettiin hyvään syyniin, sillä hoitavien lääkärien mukaan parasiitti ei immunipuolustukseltaan terveessä ihmisessä oireile mitenkään mainittavan rajusti. Sanoitte kuitenkin että vaiva saattaa jopa uusiutua, huh! Ja kiitos myös lohdutuksesta että lasiainen saattaa kirkastua.. toivotaan, toivotaan..


   • toksoplasmoosi
    Smile kirjoitti:

    Hei! Kiitos asiapitoisista vastauksistasi. Olen löytänyt todella vähän tietoa ko. infektiosta. Antibioottiyliherkkyyden vuoksi jouduin siis sairaalaan, missä minut otettiin hyvään syyniin, sillä hoitavien lääkärien mukaan parasiitti ei immunipuolustukseltaan terveessä ihmisessä oireile mitenkään mainittavan rajusti. Sanoitte kuitenkin että vaiva saattaa jopa uusiutua, huh! Ja kiitos myös lohdutuksesta että lasiainen saattaa kirkastua.. toivotaan, toivotaan..

    Eli siis tuossa muuten hyvässä vastauksessa nimim. "Silmälääkäri" sanoi, että infektio voi aktivoitua uudelleen mikäli "kaikki bakteerit eivät tuhoudu". Toksoplasma ei ole siis bakteeri vaan alkueläin, eräänlainen mikroskooppisen pieni loinen. Akuutista infektiosta parantumisen jälkeen (vaikka siis olisitkin saanut lääkehoidon tautiin) toksoplasma-alkueläin yleensä jää koteloituneessa kystamuodossa silmänpohjaan (arpikudoksen viereen), ja voi olla siinä vuosikausia aiheuttamatta uutta tulehdusta. Eliö voi aktivoitua vielä uudelleen jossain vaiheessa elämääsi, kuten "silmälääkäri" totesikin. Tällöin on mahdollista, että näkökenttään tulee uusia puutosalueita.


   • toksoplasmoosi

    Unohtui vielä sanoa, että kissat eivät eritä toksoplasmoosi-alkueliötä kuin itse sairastaessaan eli silloin sairauden alkuaikoina tai mennessään jostain syystä huonoon kuntoon (kissaflunssa jne.) Joten vaikka kissalla olisi kyseinen loinen, ei tarkoita, että se sitä erittäisi enää. Raskaanaolevan on täysin turvallista olla kissojen kanssa tekemisissä, kunhan kissanhiekkalaatikkoa puhdistaessaan suojautuu (käsineiden käyttö, pölyttämisen välttäminen). Kissaa saa käsitellä muuten turvallisesti myös raskaana ollessaan, mutta hyvästä käsihygieniasta on kuitenkin hyvä huolehtia varmuuden vuoksi. Yleensä kissan turkissa tms. ei todellakaan ole toksoplasmaeliöitä, sillä kissat puhdistavat itseään huolellisesti.

    Kissa lemmikkinä ei aiheuta yleensä suurentunutta toksoplasmoosiriskiä. Sen sijaan raskaanaolevan tulee huomioida, että tartunnan voi saada herkästi ruoan ja saastuneen mullan välityksellä. Mahdollisia infektioriskejä aiheuttavat toksoplasma-alkueliöistä saastuneen mullan käsittely (maassa kissan tai jyrsijöiden ulosteita), pesemättömien kasvisten syöminen ja saastuneen lihan syöminen. Eli raskaanaolevien on hyvä käyttää käsineitä puutarhatöissä, pestä tuoreet kasvikset ja vihannekset hyvin, syödä vain kypsennettyä lihaa, ja ulkomailla oleillessaan välttää tuoreiden kasvisten ja huonosti kypsennetyn lihan syömistä.

    Eli kissasta ei TOD. tarvitse luopua raskauden takia :)


   • ummikko?

    Hei,Kävin tänään silmäklinikalla ja lääkäri arveli että sairastan tokso.. mikä lie tautia?
    Vasemmassa silmässä on pahoja muutoksia ja olen jo 50 vuotias.Kävin vaan hakemassa lukulasit,sain uuden duunin.Miten mä käsittelen asiaa? Pitääkö hermostua? Oireita ei ole vielä paljon. Kiitoksia vastauksista


  • heili

   Sairastuin itse toksoplasmoosiin vuoden -98 joulukuussa. Tulehdus ilmeni vasemman silman näön häviämisenä. Pitkien kortisoni ja antibiootti hoitojen jälkeen näkö palautui hiukan. Silmälaseilla näkö on kyetty korjaamaan normaaliksi, vaikkakin näkökenttäni on kaventunut. Vasemman silmän näkökentässä leijuu usvaa, mutta se ei enää häiritse. Mustat läiskät sinun tapauksessa voivat siis jäädä pysyviksi. Jos tuo usva haittaisi huomattavasti näkemistäni, niin sitten voitaisiin laserilla poistaa sitä. Tätä vaihtoehtoa voit kysyä hoitavalta lääkäriltäsi.

  • anonyymi90

   Pystyykö kukaan neuvomaan miten saisin tietää ennen verikokeiden valmistumista äsken, onko minulla toksoplasmoosi?!Olen 27 vuotias nainen ja mulla on maha oireillu jo melkein 1,5vuotta.Paha olo,oksettaa,hikoilun pienestäkin rasituksesta...yms kaikki oireet sopivat.En enää näe kunnolla ja korvat soivat.Epäilen että tartunta on siis pitkäaikainen.Kissani jouduttiin lopettamaan n 2kk sitten ja eivät tehneet ruumiinavausta.Ongelmani ovat siis vakavat.Aivoni eivät toimi kunnolla ja olo on ihan "aivo-sumuinen"Ongelmani on se että olen opiaatti-korvaushoidossa ja lääkärit ja hoitajat eivät tunnu ottavan kovin tosissaan ja luulevat ilmeisesti että haluan lääkkeitä tms. ja oloni alkaa olemaan todella sekava ja epätodellinen.En ole pystynyt kuukausiin syömään kunnolla.Tarvitsisin siis neuvoja ennen kuin verikokeiden tulokset tulevat että näkee sen vaikka silmistä ennen sitä?!

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Rydman "elämäni hirveimmät päivät" Entäs uhrisi?!

   https://yle.fi/uutiset/3-12515383 Rydman valittelee että vaikeaa on ollut kun jäänyt kiinni mutta entäs uhrisi? Ei yhtään empatiaa uhreja kohtaan!
   Maailman menoa
   288
   4487
  2. Nakkilassa on raiskattu wanhus

   Wanhus on raiskattu nakkilassa palvelutalossa. ( näin uutisoivat molemmat iltapäivälehdet sekä yle )
   Nakkila
   19
   3219
  3. Haluaisin tietää miten sulla menee

   Onko kaikki hyvin? Ja onko sulla yhtään ikävä mua? Itse haluaisin niin kovasti nähdä sut taas :(
   Ikävä
   91
   1366
  4. Totuus on että

   Se kaikki sattui ihan vit**ti koska mä tykkään susta todella paljon. Oikeesti tosi paljon. Menin ihan pois raiteilta enkä tajua tätä itekään. Oon mä j
   Ikävä
   42
   1311
  5. Natoon liittymisen hinta kova.

   Suomi joutuu luovuttamaan kurdeja Turkkiin, maksoiko Suomen Nato-jäsenyys monien kymmenien ihmisten vankeus ja kidutuskohtalon vai peräti kuoleman. ht
   Maailman menoa
   272
   1189
  6. Uskallatko paljastaa

   Kaivattusi nimikirjaimet ja sukupuoli? Minä aloitan, KA, nainen.
   Tunteet
   37
   934
  7. Sofia kertoo et halusi luvan kokeiluihin seksin suhteen Lontoossa asuessaan..

   Katos nainen alkaa kertoa et seksikokeilut alkoi maistua, kun muutti Lontooseen.Marokkolainen räppäri ja tietenkin sekin on varsttu mies ja itse sen k
   Kotimaiset julkkisjuorut
   154
   921
  8. Mikamika missä mika

   Polliisi etsii https://poliisi.fi/-/epailty-henkirikos-torniossa?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
   Tornio ja Haaparanta
   7
   864
  9. Aiotko saattaa sen loppuun

   ..mikä on meillä pahasti kesken..ja milloin...en jaksa odottaa enää..
   Ikävä
   54
   856
  10. En halua satuttaa sinua

   Mutta tässä ei ole järkeä!..
   Ikävä
   39
   800
  Aihe