Cúchulainn=Lemminkäinen?

Lemminkäinen Loverman

Tolkienin jutut ovat puhdasta yhden miehen fiktiota.

Sen sijaan Beowulf, Kalevala ja vanhat kelttiläiset legendat näyttävät sisältävän yhteisiä aineksia.

Onko Irlannin Cúchulainn -sankari itse asiassa Kalevalan Lemminkäinen?

“Cúchulainn oli nuoruudessaan niin komea mies, että Ulsterin asukkaat pelkäsivät, että ilman omaa vaimoa tämä saattaisi lähteä ryöstämään heidän vaimojaan ja tyttäriään. Niinpä ulsterilaiset etsivät ympäri Irlantia sopivaa vaimoa Cúchulainnille, mutta ainoa jonka Cúchulainn huolisi, oli Forgallin tytär Emer.
Forgall vastusti liittoa, ja ehdotti Cúchulainnille, että tämän tulisi ensin harjoitella asetaitojaan naissoturi Scáthachin kanssa. Scáthach asui Skyen saarella Skotlannissa, ja Forgall toivoi Cúchulainnin ja Scáthachin tapaamisen koituvan Cúchulainnin tuhoksi. Cúchulainn otti haasteen vastaan, ja tämän ollessa poissa Forgall tarjosi tytärtään Musterin kuninkaalle, joka Cúchulainnista kuultuaan kuitenkin kieltäytyi.
Tapaaminen Scáthachin ja Cúchulainnin välillä sujui kuitenkin hyvin, ja Cúchulainnille opetettiin merkittäviä sodankäyntitaitoja. Scáthachin luona Cúchulainn kuitenkin makasi Scáthachin kilpailijan Aifen kanssa. Aife tuli tästä Cúchulainnista raskaaksi ja synnytti tälle pojan Cúchulainnin tietämättä isyydestään.
Cúchulainn palasi Skotlannista mutta Forgall ei vieläkään antanut tytärtään. Cúchulainn hyökkäsi Forgallin linnoitusta vastaan, tappoi 24 Forgallin miestä, vei mukanaan Emerin ja varasti Forgallin aarteet. Forgall itse putosi valleilta kuolemaan.”

Cúchulainn muistuttaa aika paljon Kalevalan Lemminkäistä kosiomatkallaan Pohjolaan. Tytärtä ei anneta, sen sijaan kamalia tehtäviä joiden toivotaan vievän kosiomiehen hengen. Lopulta kosija tulee väkivalloin ja hävittää vastahakoisen appiukkonsa (Kalevalassa kyllä anoppinsa) linnoituksen. Lemminkäisen tarinaan kuului myös retki Naisten saarelle, jossa hän, jos ei pistänyt ketään paksuksi, ainakin piti hauskaa.

Myöhemmällä iällään Cúchulainn puolustaa Ulsteria Connachtin kuningattaren Madbin joukkoja vastaan. Madb on tulossa ryöstämään Ulsterin maagista Ruskeaa Härkää. Koska Macha-jumalatar on tehnyt ulsterilaiset puolustuskyvyttömiksi, vain Cúchulainn saattaa puolustaa Härkää.

Tämä muistuttaa tarinaa Sammon ryöstöstä, jossa Väinämöinen kanteleen soitolla vaivutti Pohjolan väen uneen. Tosin Cúchulainn oli puolustamassa Härkää ryöstäjiä vastaan, kun taas Lemminkäinen oli mukana ryöstämässä Sampoa.

4

973

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • DrBan

      Onkohan se niin, että meillä Tolkienin maailmaan hurahtaneilla on jokaisella jokin pakko ennenmmin tahi myöhemmin eksyä myös muiden mytologioiden pariin.

      Jokainen meistä vuorollaan lukee samat tarinat Kalevalasta ja Eddasta ja Raamatusta ja ties mistä. Itse en voi käsi Raamatulla mennä vannomaan, että olisin noihin tarinoihin niin syvällisesti tutustunut ilman Professorin tuotannon antamaa alkukipinää.

      Tämä on mielestäni eräs hatunnoston arvoinen sivutuote, jonka Professori työllään on aikaansaanut.
      Jos nykymedia kiittää Rowlingia siitä, että hän on saanut lapset ja nuoret lukemaan, Joku valpas toimittaja voisi puolestaan kiittää Tolkienia siitä, että hän on jo monen vuosikymmenen ajan saanut lukijansa tarttumaan kansalliseepoksiin ja kahlaamaan ne läpi rivi riviltä suurennuslasilla syynäten.

      Mitä itse keskustelun avaukseen tulee, se voipi hyvinkin olla jossain määrin mahdollista.

      Eipä olisi ensimmäinen kerta, kun suomalaisten ja kelttien mytologioista yhteneväisyyksiä löytyy. Tämä nyt ei sinäänsä ole mikään hirvittävän suuri asia, sillä lähes kaikki maailman myyttokokonaisuudet tuntuvat olevan enemmän tai vähemmän yhteydessä toisiinsa.
      Jos aletaan Kalevalaa oikein tarkaan tutkimaan, ei sieltä löydy kalevalanmitan lisäksi juuri montakaan omaperäistä ajatusta (ja kalevalanmittakin oli ilmeisesti käytössä myös joillain pohjois-amerikan intiaaneilla).

      Olenkin itse asiassa takavuosina kirjoittanut erään pienen artikkelin, jossa käsiteltiin Kalevalan ja muiden mytologioiden räikeimpiä yhteneväisyyksiä. Sitten olen lukenut parikin kirjaa, jotka tätä asiaa käsittelevät. germaaniset mytologiat sekä lähi-idän (ja egyptin) tarinat tuntuvat omaavan eniten yhteneväisyyksiä rakkaan eepoksemme kanssa.
      Minua viisaammat sitten pohtikoot, mihin tämä perustuu. yhteiseen kantatarustoon vaiko suoraan lainaan esimerkiksi kaupankäynnin yhteydessä.

      (-Lemminkäistä muuten on joskus opäilty kohtalaisen nuoreksi hahmoksi suomalaisessa kansanperinteessä. Ehkäpä hän oli ostettu jumala, jonka joku kylänpäällikkö osti vaikkapa slaavilaisilta kauppiailta myydessään heille porontaljoja.
      -Toisten tutkijoiden mukaan taas Lieto Lemminpoika oli puolestaan yksi vanhimmista suomalaisista jumalista)

    • DirkGently

      Kalevala perustuu osin vanhoihin ugrilaisiin tarinoihin ja kertomuksiin, jotka ovat periytyneet suullisena perimätietona sukupolvelta toiselle. Kertomukset eroavat suuresti toisistaan sitä mukaa siirryttäessä idemmäs Aasian maaperälle. Kalevala perustuu suurelta osin kirjoittajansa, Elias Lönnrotin, yhdistelemiin tietoihin. Osa Kalevalasta on Lönnrotin itsensä sepittämää, eikä siten perustu muinaiseen perimätietoon vanhoista tapahtumista. Kalevala kuuluu ns. taide-eepoksiin, jotka on kirjoitettu kansallisen identiteetin innoittamana, ei suoraan vanhojen tarujen pohjalta.

      • Hopeanvalkea

        Kuten tiedämme...

        Kalevala sellaisenaan toki on Lönnrotin opus. Sen ainekset taas koostuvat kirjavasta joukosta kansantarinoita, joille vastaavuuksia löytyy muualtakin mm. suomalais-ugrilaisten kansojen joukosta.

        Lennart Meri yritti "Hopeanvalkea" -kirjassaan osoittaa, että Kalevalassa on kuvattu Saarenmaan Kaalin meteorikraatterin aiheuttaneen meteorin putoaminen - tämä oli hänen mukaansa tapahtunut noin 5000 vuotta sitten. Uudemmat tutkimukset tosin sijoittavat Kaalin meteoriitin yli 10 000 vuoden taakse.

        Kiehtovaa silti (Kalevalan 47. runo):

        ”Tuli tuosta mennessänsä
        valkeainen vierressänsä
        ensin poltti paljo maita
        paljo maita, paljo soita
        viimein vierähti vetehen
        aaltoihin Aluen järven:
        se oli syttyä tulehen
        säkehinä säihkyellä”


      • TohtoriB
        Hopeanvalkea kirjoitti:

        Kuten tiedämme...

        Kalevala sellaisenaan toki on Lönnrotin opus. Sen ainekset taas koostuvat kirjavasta joukosta kansantarinoita, joille vastaavuuksia löytyy muualtakin mm. suomalais-ugrilaisten kansojen joukosta.

        Lennart Meri yritti "Hopeanvalkea" -kirjassaan osoittaa, että Kalevalassa on kuvattu Saarenmaan Kaalin meteorikraatterin aiheuttaneen meteorin putoaminen - tämä oli hänen mukaansa tapahtunut noin 5000 vuotta sitten. Uudemmat tutkimukset tosin sijoittavat Kaalin meteoriitin yli 10 000 vuoden taakse.

        Kiehtovaa silti (Kalevalan 47. runo):

        ”Tuli tuosta mennessänsä
        valkeainen vierressänsä
        ensin poltti paljo maita
        paljo maita, paljo soita
        viimein vierähti vetehen
        aaltoihin Aluen järven:
        se oli syttyä tulehen
        säkehinä säihkyellä”

        Tätähän pätkää usein epällään samankantaiseksi monelle tutun Faethonin tulivaunut-tarinan kanssa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      71
      5062
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2347
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1857
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1561
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1558
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1348
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1267
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1187
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      3
      1185
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe