Äiti pakottaa mut lukioon.

tyttö 15v.

Hei. Mun äiti pakottaa mut lukioon ja mä en yhtään tykkää siitä, koska mä en tuu pärjäämään siellä. Mulla on ylä-asteenkin kanssa kauheita ongelmia vaikka luen kokeisiin paljon ja yritän kuunnella tunneillakin. Keskiarvoni perusteella pääsisin rimaa hipoen lukioon (sinne pääsee 7.0 keskiarvolla). Itse haluaisin ammattikouluun kauppikseen tai kampaajalinjalle. Olen puhunut asiasta äitini kanssa mutta hänen mielestä 15 vuotias tyttö ei osaa vielä päättää omasta tulevaisuudesta (ihmettelen vaan että miksi on annettu eri vaihtoehtoja kun kaikkien vanhemmat kuitenkin haluavat lapsiensa menevän lukioon). Eikö mulla itselläni ole oikeesti yhtään päätösvaltaa tässä asiassa?

18

6342

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muu äiti

      Et taida tuolla keskiarvolla päästä kauppikseen taikka kampaajalinjalle, ovat molemmat aika suosittuja. Äitisi uskoo sinun kykyihin kuitenkin, miksi sinä itse et usko?

      • teinariini

        Onks sun äiti vähä vanhanaikainen? Sen pitäis antaa sun mennä sinne mikä tuntuu susta mukavalta.

        Puhu asiasta Opon kans ja käske sen puhuu sun äitis ympäri.

        Nii ja jos asut Helsingis nii seiskal et kyl pärjää lukios välttämättä. En tiedä enää kenenkään vanhempia, ketkä päättäis lastensa puolesta.


    • psykiatrille

      Hei. Joo, noita äitejä ja isiä riittää, jotka tietävät aina ja absoluuttisen varmasti, mikä sen lapsen parasta olisi.
      Jos omasta kullannupusta ei tule tohtoria tai juristia, niin he tuntevat epäonnistuneensa kasvatuksessa. Heidän päämääränään ei tällöin ole lapsensa opastaminen ja tukeminen tätä kiinnostavaan työhön, vaan toteuttaa omia puutteitaan tai käsitystään menestymisestä.
      Yleensä tällaiset vanhemmat tarkoittavat hyvää (omasta mielestään), mutta tosiasiassa yrittävät hallita lapsensa elämää pitkälle tulevaisuuteen. Ainoa motiivi on hyväksyntä omien työkavereiden, sukulaisten ja muiden silmissä. Tämä paha vaikutin puetaan kuitenkin "hyvän" alle: "me ajattelemme sinun parastasi Lissu pieni".

      Kerro vanhemmillesi, että jos he pettyvät sinuun siksi, että sinua kiinnostaa oma elämä ja sen toteuttaminen, niin olet syvästi pahoillasi. Kerro samalla, että ehkä hekin tarvitsevat elämässään hyviä partureita, jolleivät molemmat satu olemaan kaljuja.
      Suoraan sanottuna: haistata paskat jamene juuri siihen kouluun, johon haluat.
      T. Jussi, joka päätyi psykologin ammatista eräoppaaksi.

    • Lähihoitaja vm.03

      Kunpa nämä vanhemmat ymmärtäisivät että pakottamisesta/painostamisesta ei hyvää seuraa...
      lapsenne saattaa lopettaa koulun kesken tai käy sitä väkipakolla.

      Kun nuori saa itse valita häntä kiinnostvan alan,oli se sitten lukio,kauppis tai jokin ammatillinen koulutus niin motivaatio on huipussaan!

      Vaikka yläaste olisi mennyt huonosti,niin kun pääsee opiskelemaan jotain mikä kiinnostaa niin tulokset ovat aivan toista luokaa.Näin kävi itselleni.Yläasteen päättötodistuksessa ka.oli 7.1,opiskelu ei kiinnostanut yhtään.Enemmän kiinnosti kaverit ja viikonloppujen viettäminen kaupungilla...

      Lähdin opiskelemaan lähihoitajaksi,koska olen aina halunnut päiväkotiin töihin,aikomuksena vielä jatkaa lastentarhanopettajaksi.Lukioon en halunnut,koska tiesin,että motivaatio ja lukupää ei riitäisi.Valmistuinkin ka.4,7 (numerot 1-5)
      Nyt olen tehnyt yli 2 vuotta töitä varhaiskasvatusalan ammattilaisena :)

      Vanhempani antoivat minun itse valita mihin haluan lähteä opiskelemaan ja tukivat päätöstäni.Lukion voi aina käydä myöhemminkin jos siltä tuntuu.

      • Miksi teidän äitien päähän ei mene, että isätkin ova t olemassa. Eihän lapsi saa kasvaa, kun te olette hulluja! Jos teidän kehitystä on hillitty, täytyykö tätä jatkaa.
        Älkää hyvät ihmiset pitäkö lastanne idioottina: tarviiko oma sairaus siirtää eteenpäin.

        Jos ei osaa kasvattaa, voisi ainakin kasvaa.


    • paat äitis

      tekemään ne , ja sano, että itte halusit lukioon, käy sitten!
      Pidä oma pääsi ja hae sinne amikseen, ei voi kieltää sua menemästä kun/jos sinne pääset.
      Ja todella, alle seiskan ei kannata paljoa lukioon hakea, tahti on kova. Hikisesti jos ekasta lukukaudesta selviät, ei hyvä, hukkaan menee sekin aika!
      Pidä puolesi!
      Onnea.

    • Puliniia

      Kun minä tuossa jokin aikasitten hain lähihoitajakoulutukseen, monet (isäni ja veljeni muunmuassa) olivat tätä vastaan. Tiesin, ettei lukioon pääse(6.7 ka), enkä kylllä sinne haluaisikaan.

      No hain olosuhteiden pakosta kauppiksen matkailuvirkalijalinjalle. Huomasin melko nopeasti, ettei minusta ole toimistotyöhön. Olin pienestä pitäen rakastanut hoitaa sairaita(flunssa yms) ihmisiä. Aina, kun meidän äiskä sairastui, otin lääkärin tavarani ja menin häntä hoitamaan.
      Huomasin, että haluanlähihoitajaksi. Menin soveltuvuuskokeeseen ja pääsin ensimmäisellä sisään.

      Koulutus kuiteskin alkaisi vasta kahden kuukauden päästä, joten minulle oli hyvä rako eräästä (toimisto)työpaikassa. Siellä huomasin, ettei minulle sovi todellakaan istumatyö, saatika vielä toimistotyö.

      Se, että äitisi pakottaa sinut lukioon on väärin. Hän ei huomaa sitä, että teet sitä koulutusta itseäsi varten, etkä vanhempiasi. Kampaajalinjalle on vaikea päästä, sinne on vuosittain monia satoja hakijoita(ainakin muistaakseni). Kauppikseen on suhthelppo päästä, jopa 5.4 keskiarvolla.

      15-vuotias ei aina osaa päättää mitä tehdä, niinkuin en minäkään osannut. Se vain tuli sitten myöhemmin syksyllä kuin kutsumuksena.
      Monet suuntaavat lukioon juuri sen takia, koska eivät tiedä mitä tehdä, ja lukio ns. avaa uusia ovia. Yliopistoonkin pääsee vaikka olisi käynyt ammattikoulun, mutta harvempi ammattikoululainen lähtee yliopistoon opiskelemaan.

      Itseasiassa, sanoisin, että sinulla on oikeus ja velvollisuus päättää mikä sinusta tulee isona. Puhut vain vanhemmillesi.

      Entäs sitten, kun olisit tahtonut tehdä jotain muuta, olet nelikymppinen perheenäiti, jossain äitisi haluamassa paikassa, olet onneton. Yritä saada äitisi pää kääntymään!

      Eikä se koulutus aina takaa työpaikkaa. Vrt. Suomen nykyinen tilanne.

    • äiti2

      Minullakin on nuori, jolla ei oikein lukuhaluja yläasteella ollut. Toki olisin halunnut hänen menevän lukioon ja saavan valkolakin. ehkä oli päässytkin.
      Mutta siinä vaiheessa, kun päätöksen aika tuli, hän ilmoitti tutkineensa eri koulutusvaihtoehtoja ja hakeutuvansa ammatilliseen koulutukseen. Perusteluina hänellä oli, että hän haluaa opiskella tiettyä alaa, hän tulee pärjäämään siellä ja hänen elämästään tässä on kysymys.

      Niinpä nyt opiskelee toista vuotta ammatillisessa oppilaitoksessa, tyytväisenä ja motivoituneena.

      Äitinä ajattelen, että olisi ollut virhe pakottaa jonnekin, minne ei itse halua ja tapella loppuikä hänen kanssaan siitä asiasta.

      Toivon, että sinäkin saat loppujen lopuksi hakeutua alalle, joka sinua kiinnostaa.

      Mitäpä, jos antaisit äitisi lukea tämän viestiketjun?

    • ansassa

      Itse olen lukion käynyt ja kärvistelen nyt yliopisto-opiskelijana, tietäen sen, että tulevaisuuden työnäkymät ei suinkaan näytä hyvälle.

      Vaikka itse olinkin kohtalaisen hyvä peruskoulussa, tuo akateeminen maailma onkin sitten eri juttu. Nyt jos saisin valita, suuntaisin ehdottomasti opiskelemnaan jotain oikeaa, ihmisen arvoista amaattia. Työpaikat kun tulee olemaan tuolla reaali-maailmassa, oikeiden duunareiden keskellä.

      Sinulla on täysi oikeus päättää tulevaisuudestasi. Ajattelet selkeästi pidemmällä tähtäimellä kuin äitisi. Yritä vakuuttaa myös hänet tästä!!!

    • Flikka

      Millainen opinto-ohjaaja luokallesi on sattunut? Pyydä häneltä henkilökohtainen keskusteluaika, jossa voitte käydä läpi toiveammattisi hyviä ja huonoja puolija. Hän tievät myös millä arvosanoilla sisälle/pääsykokeisiin on viimevuosina päässyt. Häneltä saat varmasti myös vinkkejä siitä miten vanhempien (äidin) kanssa kannattaa menetellä. Tarpeen tulleen voitte pitää palaverin, johon osallistuu opo, sinä ja äitisi, jossa keskustelette eri vaihtoehdoista.

      Muista, että lukio ei poissulje mitään ammattia. Toisaalta, jos sinulla on selvät kuviot älä anna äitisi sotkea niitä.

      Vanhemmat suosivat lukiota monesti, koska heidän ikäpolvensa arvostaa ylioppilaita aivan toisin kuin meidän ikäluokat. Lisäksi heitä saattaa pelottaa, että et ole aikauisena tyytyväinen noin nuorena tehtyy uravalintaan, lukion jälkeen olisit kypsempi päättämään tulevaisuudestasi (ainakin äidin mielestä). Vanhempia huolestuttaa myös, jos joudut muuttamaan pois kotoa ammattikoulun vuoksi (lukiohan on yleensä kotikunnassa).

      • äiti2

        vastaus!


      • joo joo

        Näiden maailman viisaimpien ihmisten joukossa, olet yksi. Tee juri niin kuin haluat: taistele ja älä luovu, Noitatieäjiä on.
        Mene ja elä, elä mutta elä mene. Jotain tällaista


    • hieno asia

      että tiedät mitä haluat tuossa iässä! Äitisi ei ehkä tajua kuinka hieno asia se ylipäätään on ja hänellä on lukion suhteen ilmeisesti jonkinlainen "meidän lapsi ainakin lukee ylioppilaaksi!"-syndrooma. Jos olet ainoa lapsi, ymmärrän hyvin äitisi asenteen. Kun on useampi lapsi, on ehkä helpompi antaa lasten valita jatkokoulutuksensa. Meillä esim. yksi meni ammattikouluun mieleiselleen alalle, toinen ei tiedä vielä tänäkään päivänä mikä hänestä isona tulee (takana kauppakoulu ja nyt satunnaisia työsuhteita) ja kolmas luki ylioppilaaksi ja jatkaa korkeakoulussa kun pääsi hakemaansa opiskelupaikkaan.

    • Mie_vaan_89

      Aina on noita vanhempia jotka pakottaa ja haluaa lapsen menevän lukioon. Mutta perustele oma kantasi, ja vakuuta äitisi. Sulla on oikeus mennä opiskelemaan sinne minne haluat.

      Meillä oli ilmeisesti ihmeellinen tilanne, tiesin kyllä jo vuoden ennen valintaa että haluan kauppikseen, niin isäni oli että "huh, onneksi. lukio on sellasta puurtamista että ei se ole ihmisten paikka" ja äitinikin oli vaan tyytyväinen etten mennyt lukioo. Nyt kaikki ok, opiskelen kauppiksessa ja sain heti iltatöitäki. Heti mut palkattiin.

    • suorita kaksoistutkinto

      Tekstisi on kuin suoraan pikkusiskoni suusta, tosin hänellä oli haaveena eri ammattiala. Pienen vänkäämisen jälkeen sisko päätti lähteä suorittamaan kaksoistutkintoa, lukio ammatillinen koulutus. Sen aloittamisessa et menetä mitään, suosittelen! Jos lukio ei sujukaan, et jää tyhjän päälle vaan voit suorittaa ammattitutkinnon loppuun ja olet ainakin yrittänyt äitisi mieliksi, ja toisaalta taas jos ala osoittautuisikin vääräksi, sinulla olisi sentään lukio. Tai sitten voi vetää molemmat hampaat irvessä loppuun asti, ja kaikki ovet ovat sinulle vielä avoinna.

      Sisareni valmistuu ensi keväänä ylioppilaaksi ja ammattitutkintoon (kirjoitti viime lukuvuonna). Omista uhkailuistaan huolimatta hän pärjäsi lukiossa hyvin. Itsekin olen suorittanut kaksoistutkinnon ja luokkakaverini tuli ryhmäämme keskiarvolla viisi pilkku jotain ja suoritti molemmat koulut kunnialla.

      • yo-merkonomi

        Kaksoistutkintoa minäkin ehdottaisin. Eli hae sinne ammatilliseen koulutukseen, johon haluat. Siinä sivussa voit alkaa suorittaa lukion kursseja. Jos lukion kurssit tuntuvat liian vaikeilta sinulle, niin voit jättää ne pois ja jatkaa normaaliin tapaan ammatillista koulutusta.


    • Anonyymi

      Mulla sama ongelma. Haluan työmieheksi mutta vanhemmat pakottavat viikkoraha poiston uhalla lukioon.

      • Anonyymi

        Huomenta!
        Oot vissiin se Viljami joka haluaa upseeriksi?
        Sitten et mee lukioon. Puhu koulukuraattorille että on oppimisvaikeuksia tai koulupsykiatrille tai opolle tai ihan luokanvalvojalle.
        8 ja 9lk on jo suht vaativia ja lukio on vielä PALJON PAHEMPAA. Kyllä armejassa pärjää jos vaan saa 12min juoksutestistä 2,5-3km ja tekee asiat niinku käsketään nii pääsee ensin aliupseerikurssille ja sitä kautta eteenpäin. Maanpuolustuskorkeakoulu (MPK) ei ole välttämätön, voit myös ylennettynä vähintään alikersantiksi hakea kanta-aliupseeriksi, niillä on hyvät palkat. Tyhmää sun vanhemmilta, ei pitäis painostaa murrosikästä väkisin jonki mihin ei halua ja aiheuttaa sillä vaan mielipahaa. Elä polta tupakkaa eläkä käytä huumeita, kuntoile ja käy lenkeillä niin pärjäät kyllä armejassa tarpeeksi hyvin että saat sieltä töitä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2486
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      38
      1399
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      61
      1372
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1156
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1133
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1101
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1073
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1032
    Aihe