kirjastotyö

peppi

Kirjastotyö kiinnostaisi.
Voiko joku alalla oleva kertoa sisäpiiritietoa,
millaista se oikeasti on.
Entä palkkaus?

20

14222

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Alaa vaihtanut

      Olin opiskelujeni ohessa osa-aikaisena kirjastovirkailijana n. 5 vuotta, ja sillä kokemuksella voin sanoa, että kirjastotyö on työtahdiltaan sopivan rauhallista (toki ruuhkahuippujakin on) ja siinä saa käyttää tiedonhakutaitojaan koko ajan. Asiakkaiden kysymykset voivat koskea oikeastaan mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Huonoa on tietysti palkkaus, palkkani ehti kohota viiden vuoden kokemuksella n. 1600 euroon.

    • Kirjastossakin ollut

      Itse olin kolmisen vuotta joku vuosi sitten kirjastossa töissä ja luin työn ohessa ammattitutkinnon (virjailijapätevyyden toisinsanoen).

      Ihan leppoisaa ja helppoa työtä tietysti hieman kirjaston koosta riippuen, mutta melkoisen heikkopalkkaista vakituisellakin. Kun kylmiltään virkaan tai sijaiseksi menet niin tuossa 1300-1400e välissä pyörii kuukausipalkka.

      Toinen pointti on, että melkoisen vaikea saada työtä ilman koulutusta. Kirjastoalan pidempien hommien hakemiseksi vaaditaan käytännössä kaikkialla joko 20ov mittaiset kirjastoalan pätevöittämisopinnot jotka saa käytännössä vain joko oppisopimuksella, työn ohessa opiskeluna tai kirjastoalan merkonomiksi lukemalla. Viimeisen helpoin tapa melkeinpä.

      Kirjastonhoitajaksi eli "pykälää korkeammaksi" sitten jo vaaditaan (muistaakseni 35 ov mittaiset) opinnot, jotka alimmillaan saa ammattikorkeakoulussa ja käytännössä monilla se on yliopiston kautta...

      Kirjastoilla on tietty määrä, jota saavat pitää "epäpäteviä" töissä ja usein kiintiöt ovat täynnä. Melkeinpä kierto on työkkärin työllistetyt vakituiset, joita talossa aina on. Työkkäreitä 6 tai 12 kuukauden jaksoissa aina sama henkilö.

      Lyhyitä sijaisuuksia, kesätöitä yms. lähinnä sitten tekevät epäpätevät. Usein tällöinkin tarvii olla jokin ns. side tai tunnettuvuus kirjastossa, lähinnä vain parin viikon kesätyöntekijöitä palkataan ihan haun kautta.

      Jos kirjastoala ammattina kiinnostaisi niin melkein nuo 20ov:n minimiopinnot suosittelisin käymään, tosin alalla paikat ovat aika vähissä ja virkoja/toimia on TODELLA hankala löytää kun ei juuri edes aukea. Esimerkkinä, että itse olen muutama vuosi sitten tapahtuneen kirjastotyön ja kouluttautumisen jälkeen ollut täysin eri alalla töissä. Sijaisuudet ja pätkät joita olisi tullut eteen, ovat olleet niin lyhyitä että mieluummin pysytellyt ihan eri alalla.

      Nyt jo ollut kirjastosta niin kauan pois, että veikkaanpa "uraani" jatkavanikin jo ihan eri alalla. Rehellisesti sanoen: palkankin takia.

      • Eetu

        Toistakymmentä vuotta jaksoin surkealla palkalla
        kirjastossa kituuttaa. Vaihdoin tylsempään,mutta
        parempipalkkaiseen hommaan. Työ kirjastossa sinänsä oli mukavaa ja monipuolista.


    • n. 10 v. alalla ollut virka...

      Palkkauksen kehnous ei ole minua häirinnyt, tiesinhän sen alalle mennessäni, mutta ne asiakkaat, mulle riitti! Huutamista 50c takia, omien virheiden takia tullaan kiukuttelemaan virkailijoille, sylkemistä, huorittelua ja idiootiksi haukkumista. Sitä se on isossa kirjastossa. Pienessä taas saat tehdä kirjastonhoitajan töitä, kun taas harjoittelijat (epäpätevät, raukkahiset)joutuivat tekemään sinun työsi. Mutta ei stressiä eikä työt tule kotiin illalla. Joten, jos kestät epäystävällisiä asiakkaita, jatkuvia muutoksia milloin järjestelmien, milloin koneiden kanssa sekä ajoittaista kiirettä niin tervetuloa! Minä vaihdan alaa!!

    • Seija

      Olen ollut vajaa kymmenen vuotta kirjastovirkailijana, sivukirjastonhoitajana, kirjastoavustajana ym. Homma on huonosti palkattua mutta toisaalta suht siistiä ja kevyttä (ei aina!) sisätyötä. Siinä pitää olla erittäin tarkka pilkunviilaajaluonne (kaikki maailman asiat pitää tietää tai ainakin tietää, mistä ne löytyvät, eikä virheitä saa tehdä) ja toisaalta erittäin sosiaalinen ja kaikenlaisten ihmisten kanssa toimeen tuleva, myös aggressiivisten, mielisairaiden, dementoituneiden, huonosti tai ei ollenkaan suomea osaavien, pikkulasten... Onhan sellaisiakin kirjastoalan töitä, joissa ei juurikaan tarvitse olla asiakkaiden kanssa tekemisissä, kuten luettelointi, mutta kirjastoalalle aikovan kannattaisi ensimmäisenä kuitenkin pohtia omaa sosiaalisuuttaan ja asiakaspalveluhenkisyyttään, ihan konkreettisesti esim. kykyään sietää uhkailuja ja solvauksia...

      Kirjastoja on laidasta laitaan, on todella viihtyisiä ja lämminhenkisiä paikkoja joissa ollaan kuin yhtä suurta perhettä, ja toisaalta "vähemmän" viihtyisiä markettimaisia lainaamoja täynnä melua, kiirettä ja kusipäisiä pomoja sekä vielä kusipäisempiä asiakkaita.

      • Unohtakaa

        Luettelointi on harvojen etuoikeus, ei niitä paikkoja panna avoimeen hakuun. Usein vielä ruotsinkielisiä. Maisterit teettää asiakaspalvelutyön muille.


    • ...mitä koskaan ollut

      Joskus olin kesätöissä kirjastossa ja kesätyöntekijöillä teetettiin vaan täytehommia (esim. asiakaspalveluun ei päästetty ollenkaan, edes kirjoja lainaamaan, vaikka tarvetta olisi ollut tuurata silläkin puolella). Johtui ilmeisesti siitä, että kirjastotädit olivat niin hemmetin virkaintoisia, että luulivat, että kesätyöntekijä ei osaa edes päällystää kirjoja (tämä on muuten totta!). Me kesätyöntekijät jouduimme esim. silppuamaan paperit saksilla paperintuhoajan sijasta, koska paperintuhoaja oli kirjastotoimenjohtajan mielestä "niin kovaääninen, ettei sitä tohdi käyttää". Soitin yhden puhelun työpaikaltani kännykästä, ja eräs virkaintoinen työkaveri meinasi laittaa kännykkäni sen vuoksi takavarikkoon!!

      Opiskelujeni ohella olen nyt töissä pankissa. Kirjastovirkailijoiden on aivan turha kerskailla omalla työn vaativuudellaan: uskokaa tai älkää, ei sitä voi mitenkään verrata pankin palveluneuvojan tehtäviin! Kirjastovirkailijalla ei esimerkiksi tunnu olevan mitään valtuuksia neuvotella esim. kirjastosakoista: kerran minulta perittiin aiheetta JOPA VIISI MARKKAA sakkoja, ja näiden sakkojen mitätöinnistä virkailija ei "uskaltanut" tehdä yksin päätöstä, vaan pyysi lausuntoa työkaveriltaan! Toiseksi, pankissa täytyy saada tulosta aikaan ja osata palvella ystävällisesti. Kirjastossa taas vakinaiset työntekijät saavat lorvia ja hidastella päivät pitkät sekä töksäytellä asiakkaalle miten tahansa.

      Kirjastovirkailijat: älkää valittako siitä, että asiakkaat teille valittavat. Itselläni valituskynnys on HUOMATTAVASTI alempi, kun minua palvelee kirjastossa ynseä virkailija - ja niitähän kokemukseni mukaan riittää. Ystävälliselle ja asialliselle virkailijalle ei oikein osaa olla edes äkäinenkään, vaikka sakkoja olisi maksettava!

      Toivotan omasta puolestani kaikille ystävällisille ja asiansa osaaville kirjastovirkailijoille Hyvää Joulua! Toivottavasti joskus voimaan saatettavan tulospalkkauksen myötä saatte konkreettisen hyödyn hyvästä työpanoksestanne!

    • kirsi

      En ole itse kirjastoalalla, mutta uskoisin, että se on ihan mukava ala ja työ on kohtuullisen helppoa ja siistiä. Se mitä tälläkin palstalla pelotellaan, että asiakkaat ovat ties mitä hulluja ja kaikkea joutuu kohtaamaan, ei ole yksistään kirjastoalan "ongelma", vaan totta kai missä tahansa asiakaspalvelutyössä joutuu kohtaamaan monenlaisia ihmisiä! Eli kirjasto ei todellakaan ole mikään vaikeiden ja sairaiden ihmisten erityinen kokoontumispaikka, vaan näitä samoja ihmisiä ja tilanteita kohtaa yhtä lailla esim kaupan kassalla, pankissa, terveyskeskuksessa, uimahallissa, ravintoloissa ja muissa paikoissa, missä ihmisillä on tapana liikkua. Jos ihmisten "kirjo" pelottaa tai tuntuu poikkeuksellisen raskaalta asialta, ei palvelualalle ylipäätään kannata hakeutua.

      Palkkaus on kehno, mutta niin se on muillakin julkisen sektorin aloilla, koulutuksesta riippumatta. Kyllä sillä kuitenkin toimeen tulee, jos elää järkevästi.

      Eli jos ihmiset sinua pelottavat tai huimia ansioita tavoittelet, ei kirjasto ole sinun paikkasi. Sen sijaan jos sinulla on halua ja kiinnostusta tulla toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa, olet tiedonjanoinen ja nautit, kun voit muitakin siinä auttaa, ja sinulle muut asiat kuin raha ovat elämässä ykkössijalla, on kirjastoala varmasti varsin antoisa!

      • eijejej

        Minulla on kokemusta kirjasto töistä..

        olin pidetty asiakaspalvelussa, mutta hankalia asiakkaita ja suorastaan hulluja oli kyllä ihan tarpeeks! en tajua mistä niitä riitti.

        välillä ajattelin että mistä niitä oikein tulee..noh, onneksi 80% oli hyviä asiakkaita. yksikin huono pilasi päivän. juoppohullut huutajat oli pahimpia. Mutta samaa sanovat tutu kaupan kassat ja alkon myyjät.

        ...MIKÄ IHMISIÄ VAIVAA!!!..tekis mieli jokus huutaa. ^^


      • fdgdhr
        eijejej kirjoitti:

        Minulla on kokemusta kirjasto töistä..

        olin pidetty asiakaspalvelussa, mutta hankalia asiakkaita ja suorastaan hulluja oli kyllä ihan tarpeeks! en tajua mistä niitä riitti.

        välillä ajattelin että mistä niitä oikein tulee..noh, onneksi 80% oli hyviä asiakkaita. yksikin huono pilasi päivän. juoppohullut huutajat oli pahimpia. Mutta samaa sanovat tutu kaupan kassat ja alkon myyjät.

        ...MIKÄ IHMISIÄ VAIVAA!!!..tekis mieli jokus huutaa. ^^

        kyllä minä, että juuri kirjastossa on asiakkaina vaikka sun minkälaista väkeä.
        Kirjastossa käynti kun ei maksa mitään, niin siellä tuppaa asioimaan sellainen sakki, joilla ei päivisin muuta tekemistä. Lehdetkin kun voi ilmaiseksi lukea.
        On juoppoa ja mielenterveyspotilasta (heitä väheksymättä.. mutta heissä on aika veemäistä porukkaa joukossa). tai muuten vain syrjäytyneitä ihmisiä, jotka sitten purkavat pahaa oloaan virkailijoihin.


    • Kirjastovirkailijaksi

      Hei. Osaisiko joku kertoa, että voiko Tampereella tai sen läheisyydessä opiskella kirjastovirkailijaksi?

      • Kaikilla opinnot sii

        Tampereen yliopistossa kaikkien sivuaineopintona, joten se voi olla siellä huono työllistäjä. Sisämaassa saattaa löytyä paikkoja ja siinä tapauksessa, että tyytyy pienipalkkaisempiin tehtäviin, ehkä saa töitä.


    • Kokemusta...

      opiskella jos ei se todellakin sitten ole todellinen kutsumustyö. Palkka melko kehno ja töitä ei ole. Itse olen käynyt alan koulutuksen ja voin sanoa, että päivääkään en ole tehnyt sitä työtä, koska työtä ei todellakaan ole paljoa. Jos ei ole suhteita joihinkin kirjastoihin niin todennäköisesti et töitä saa vaikka pätevä olisitkin.

    • Nepotismilla ineen

      Kyllä kirjastosta työpaikka löytyy ilman koulutustakin, jos vaikka puolisollasi on kirjastossa jo vakiduuni. Ilman suhteita ei ole mitään jakoa. Kävin kerran työkkärin opintoluotsin asiakaspalvelussa. Siellä virkailija alkoi purkaa minulle (asiakkaalle) sydäntään, kuinka hänetkin vaan potkittiin kirjastosta ulos, vaikka oli korkeakoulutettu ja hyvä työntekijä. Hä manasi samalla ko. laitoksen pseudohumanistiseksi. Oma kokemukseni on sama: ilmaista työvoimaa revitään harjoittelijoiden ja työllistettyjen selkänahasta. Kun rahoitus loppuu, näytetään ovea ja otetaan samalla aukaisulla siskontyttö sisään.
      Aukeaviin paikkoihin on henkilövalinnat tehty etukäteen. Laki kuitenkin velvoittaa laittamaan ilmoitukset avoimista toimista tai sijaisuuksista. Kysymys on lumetoiminnasta.

    • KS.............

      "pitää olla erittäin tarkka pilkunviilaajaluonne" pitää paikkansa.
      Haastavia (so. propellipäitä) asiakkaita on yllättävän paljon.
      Kirjastovirkailijan, -sihteerin, -avustajan työ on helppoa ja huonosti palkattua.
      Kirjastonhoitajan ja informaatikon työssä vaaditaan esim. hyvää opetustaitoa, pitää hallita aineistotietokannat, e-lehti- ja -kirjasysteemit, kustantajat, hankintakanavat, markkinointia, pitää olla hyvät kommunikointitaidot ja englantia pitää osata (ainakin korkeakoulukirjastoissa) ... isossa kirjastossa toki yhden ihmisen ei tarvitse hallita kaikkea em., pienessä kirjastossa ehkä.

      Töitä on vaikea saada. Kirjastoavustajan ja -apulaisen paikkoihinkin riittää maisterihakijoita. Itselläni koulutus FM kirjastoalan aineopinnot ja useita vuosia tyäkokemusta alalla -> ei koskaan kirjastosihteeriä / virkailijaa parempaa hommaa, vain pätkätöitä. Päätelmät: olen vaihtamassa alaa.

    • 8-16 ihminen

      Iltatyötä puolet ajasta, niin viitsitkö illat nyhrätä kirjojen parissa kun telkusta tulee parempaa ohjelmaa?

      • Kirjahaukka

        Välttämättä et näe kirjastossa kirjan kirjaa, jos olet kirjastosihteeri tai ylempi toimihenkilö. Päivät pitkät menee neuvotteluissa, henkilöstön palkkaamisesssa, sun muissa juoksevissa asioissa, kaikki työ ei liity kirjastossa fyysisesti kirjojen käsittelyyn.


    • Kirjastonainen

      Kunnilla palkka on surkea mutta esim. järjestösektorilla palkka on pääkaupunkiseudulla 3200-3300 e/kk ja työaika klo 9-16.

    • Anonyymi

      Kirjastoalalle hakeutuu ilmeisesti hankalia ihmisiä, josta johtuen huono työilmapiiri. Kateutta ja kyräilyä. Pilkunviilausta. Luettelointia ei muka osaa oikein kuin harvat ja valitut. Kyttääviä ja lyttääviä pomoja. Lisäksi huono palkka.
      En suosittele.
      T. pitkään alalla ollut

      • Anonyymi

        Samat sanat. Neljännesvuosisadassa on paljon tapahtunut. Aikoinaan oli hyvät kirjasto-ohjelmat, nyt ne on korvattu hitailla, epäloogisilla ja muutenkin huonosti toimivilla. Jos valitat ohjelmista, olet itse hankala ja osaamaton.
        Jos sattuu sellainen työyhteisö jossa on pomolla omat suosikit,
        työkavereina on marttyyreitä ja pomottajia ja niitä, joilla koulutus on noussut hattuun, niin ikävää on töissä.
        Suoritusportaan työntekijää pidetään vähä-älyisenä. Kuitenkin pitää hallita satoja yksityiskohtia ja nippelitietoa. Pitää olla digiosaamista, koska nykyään joudumme neuvomaan asiakkaita, hoitamaan pankkien, verottajan ja kelan työt ilmaiseksi. Palkassahan tämä ei näy.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1402
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1275
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1062
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe