Teuraskuljetuksista

Lumituuli

Miten on nykyisin teuraskuljetukset?Meillä oli sellaista että tarpeettomasti käytettiin sähköpiiskaa.Äitini aina säälitteli eläimiä.Onko kaikissa autoissa hissi vai vieläkö vedetään siltaa pitkin?Eläimet kaatuilevat siinä kerrankin myytiin elo omaksi tiine hieho pelättiin murtiituvan.Välitysvasikat raahattiin navettaan niin jotta hännästä oli ilmassa.Naapurin "karski" emäntäkin kauhisteli kun niiltä halvaantunutta lehmää oli vedetty pitkin lantakourua.Kuljettajat oli vain kiroilleet kun mullitilalla riimut kasvaneet nahan sisään.Sehän vain hidasti heidän työtään.Hevosia keräillään pitkiä matkoja ennenkuin on kuorma täynnä.Kuljettaja oli pitänyt myös välitysvasikoita yön yli autossaan kotonaan,ennen jakamista tiloille,käskettiin juottaa siksi heti!Tällaista tuossa 80-luvulla.Silloin saattoi olla lähin teurastamo sentään lähimmässä kaupungissa,nyt ties missä.Sitä se tehokkuus,säästöt ja kiire teettää.

30

4981

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • snif

      eläinparat...!!

    • lomittaja

      Ei ainakaan nätille näyttänyt teuraiden haku, kun viimeksi osuin kohdalle (olen lomittaja). Sähköpiiskaa minusta myös käytettiin täysin turhaan, yritettiin viedä lehmää puolijuoksua eteenpäin. Ei saisi niin kiire olla.

      • työtä nähnyt

        tule taluttamaan "nätisti" sonni,lehmä teurasautoon "loukkaaamatta" itseäsi.olen myös nähnyt minkälaista vahinkoa voi saada aikaan iso eläin pienelläkin, tahattomalla liikkeellään.


      • llllllllllllllllll
        työtä nähnyt kirjoitti:

        tule taluttamaan "nätisti" sonni,lehmä teurasautoon "loukkaaamatta" itseäsi.olen myös nähnyt minkälaista vahinkoa voi saada aikaan iso eläin pienelläkin, tahattomalla liikkeellään.

        En puhunut sonnista. Ja sonnikin saa nätisti, luonteesta riippuen. Puhuin tarkoituksettomasta kivun tuottamisesta. Ei tarvitse lyödä/ antaa sähköä, jos eläin jo kulkee koko ajan.
        Vai sinustako pitää sähköttää tauotta? Sekä lakkaa sarvien liikkeen vai?


    • kenny

      Eri teurastamooden välillä. Itikan kuskit irrootti kettingit kaulasta, ja ajoo elukan vapaana autoon. lso,n kuskit vetää pötköttää narun kanssa. Jaku nauteläin päättää pistää jarrut päälle, ni se on sit siinä ja pysyy. Vinssillä pitääs vetää. Elukka on arka sähkölle, sähköpiiska on kätevä kapistus. Ja kaikissa autoos on ne hissisysteemit mitä minoon nähäny.

      • talonpoika minäkin...

        ....ainakin vievät yleensä ilman riimua ajamalla. Joskus talutetaankin, mutta kyllä ainakin Saarioisten kuskit saa lehmän vetämälläkin liikkumaan jos tarve vaatii. Piiskaa ei ole nähnyt teurasmiehen käyttävän, vaikka se niillä taskussa onkin. Ainoastaan eläinlääkäri on halvauslehmää ylös ajettaessa antanut sähköä. Vähän kyllä ihmettelen tuota sähköpiiskakritiikkiä, koska olen sellaista kokeillut omaan reiteeni, eikä se kovin pahalta tuntunut. Tavallinen aitapaimen antaa valtavasti isomman tärskyn.


    • Vilijelijä

      Mä en muista nähneeni sähköpiiskan käyttöä tilallani teurasautoon vietäessä elukoita reilun 20 vuoden aikana.Tosin lehmät meneekin erilailla helpommin.Hissiperäautot on olleet jo pitkään liikenteessä.Joskus -90 luvun alussa taisi olla viimeiset perälautaluiskat käytössä.
      Mulla ei kyllä ole huomautetavaa eläinten lastauksen suhteen.Siitä etiäpäin en sitten tiedä.

    • lomittaja myös

      useinhan ne jukuripää lehmät/sonnitkin kulkee puolijuoksua teuraskuskin perässä ,ja ilman sähköpiiskaa. Toista taas on tilanväenkanssa ei ne elukat meinaa kävellä kun senpään ottavat. Siinä saa vaan ihastella monien teuraskuskien ammattitaitoa.

      Ennenhän tehtiin "hätäteurastuksia" tiloilla, eli sairastunut eläin tainnutettiin jo navetassa ja sit vasta vinssattiin autoon. Enään sitä ei tehdä, vaan sairaat eläimmet kituu navetoissa, ja sitten lopulta kuollakupsahtelevat... sitten tuleekin raatoauto seuraavaksi. Siinä on asiat mielestäni mennyt huonompaan suuntaan.

    • Lumituuli

      Kiitos tähän astisista viesteistänne.Eläinsuojelu asetuksessa sanotaan mm.Eläintä on kohdeltava rauhallisesti eikä saa tarpeettomasti pelotella.Tarpeettomasti sana on koska on todettu ettei siltä voi tuotantoeläinten kohdalla välttyä.Siellä sanotaan mm.eläintä ei saa raahata hännästä.Pienen vasikan raahaus niin,että takapää on ilmassa on tarpeetonta.Käsittelystä sanotaan ,että on pyrittävä käyttämään hyväksi lajinomaista käyttäytymistä kuten laumavaistoa.Pelkäsinkin tuota nykyistä menoa sairaiden kohdalla.Muistaakseni jotain muutoksia tuli.Ennen jalkavaivaisia ym.ei saanut kuljettaa terveiden kanssa.Miten lie nyt?Ennen oli sairasautoissa tietääkseni sellainen pulkka.Lähinnä sen naapurin lehmän kohdalla ajattelin miksei käytetty.Lomittajan kirjoitusta että kuolevat sairaat!Sehän on selvää eläinrääkkäystä.Sairastuessa tai vahingoittuessa on välittömästi annettava tai hankittava asian mukaista apua.Tarvittaessa lopetettava.Kuljettajat ja lomittajat ei ilmoita näistä.Se mullitila jossa oli riimut painuneet nahan sisään.Tarina loppui niin,että eläimet kuolivat hoidon puutteessa.Omistaja sai vähän aikaa eläintenpitokieltoa.Onneksi lopettikin siihen,sairas kun oli.Tämmöistä tulee kun ei ajoissa puututa.Lomittajakin kertoi jälkeen päin nähneensä mm.ne riimut nahkassa.Olen aina miettinyt ,että lomittajat näkevät kaikenlaista.Toisaalta ymmärrän miten vaikeaa on ilmoittaa asiakkaistaan.Vaan toisaalta eikös ne eläimet ole asiakkaita,puolustus kyvyttömiä,joten jonkun joka huomaa on autettava!Hevoset ovat myös lisääntyneet vaan teuras määrät vähentyneet.Minne katoaa,ulkomaille elävänä teuraaksi!Viimeinen palvelus ravurille olisi viedä itse teuraaksi jos sitä on kuleteltukin ympäri suomen kilpailuissa.Tuttuja ratsuja on maalla haudattu.Meillekin ostettiin aikoinaan ex-ravuri.Lihan hinnalla 8000 mk.Nyt saa ilmaiseksekin.Tämä johtaa siihen,ettei hevosia arvosteta jos ei ole enää käyttöä.Luulen kuljetuksissa saman menon jatkuvan.Meilläkin käynyt kuljettaja ei ole vielä eläkkeellä.Oli eroa niissäkin.Meillä paras lastaus oli silloin,kun lampaat meni äitini perästä autoon.Kuljettajan katsoessa huulipyöreenä.Vaihtoehto olisi ollut,että hän olisi kiskonut turkista.Tilakokojen kasvaessa jää aremmat huomioimatta ja niitä on vaikea käsitellä.

    • Kunttajussi

      Mulla ittellä ei ole hevosia,mutta kelpaako esim.Atrialle enää hevonen teuraaksi ollenkaan.Mulla sellainen käsitys että vanha hevonen on pelkästään Honkajoki Oy:lle menevää tavaraa.Miten sitten muut teurastamot,kuka tietää? Sähköpiiskasta tuli mieleen
      eräs naisleski joka piti suurta lypsykarjatilaa poikiensa kanssa.Tämä leski oli elämänkohtaloiden kovettama ja paaduttama.Häneltä haki teurasauto vanhan lehmänkantturan ja teurasautomiehet käyttivät sähköpiiskaa vastaan hangoittelevan lehmän saamiseksi autoon.Leski kivahti teurasautomiehille:"Pökkää sillä piiskallas,saatana, omille munilles,niin tiedät miltä tuntuu".

      • Lumituuli

        Päin on opetusteurastamo joka ottaa hevosia.Kyllä niitä sentään on kun kyselee.Etelä suomessa taitaa päätyä korkeasaareenkin leijonille.Samoin pohjois-karjalassa karhun kuvaus haaskoiksi.Hauskasta jutustasi tuli mieleeni lapsuuden muistoni.Keväällä opetettiin vasikoita ulos.Ne oli narussa jottei juosseet suoraan läpi paimenlangasta.Minäkin sain sen pienimmän.Isällä oli iso vasikka.Se otti jalat alleen ja isä perästä takakenossa juosten.Lopulta kaatui ja piteli kaksin käsin narusta,matkan jatkuessa mahallaan.Pahaksi onneksi tielle sattui läjä,jonka läpi isäni kynti.Tämä antoi mukavasti liukastusta ja lisä vauhtia.Näky oli sen sorttinen,että nauroin kippurassa.Kyllä ne vanhat lehmänkantturat on rakkaitakin omistajilleen.Meiltä läksi hevonen 11 vuotta sitten joulun alla.Eipä ole joulu tuntunut joululta sen jälkeen,tulee vain muistoihin hevoseni.


    • Agrologi AMK

      Muihin asioihin en ota kantaa, koska minulla ei faktatietoa ole, mutta kommentoin kuitenkin kertomaasi sairaskuljetuksista.

      Sairaskuljetukset on lopetettu taloudellisista ja eläinsuojelullissita syistä. Eli teuraskuljetuksiin otettavan eläimen on pystyttävä itse kävelemään autoon, sillä ei saa olla kuumetta ja kuljetus ei saa aiheuttaa sille tarpeetonta kipua tai kärsimystä. Lievästi sairas eläin on kuljetettava terveistä eläimistä erillään. Nykyisin sairas/loukkaantunut eläin joko hoidetaan tilalla, jonka jälkeen teurastetaan normaalisti tai lopetetaan tilalla ja raatokeräilyn auto käy hakemassa sen lapin ja oulun lääniä lukuunottamatta, näissä ruhon taas saa haudata.

      • Lumituuli

        No tuo oli se muutos mitä en muistanut.Meillä ei koskaan tarvittukaan sairasautoa.Kyllä siitä puhuttiin jos ei meinannut eläinlääkärin käynninkään jälkeen parata.Joskus taas eläinlääkäriä joutui odottelemaan.Vakavasti sairaan ollessa kyse soitettiin varoilta lähin pyssymies hätiin.Hyvin aina paranivat.Välitysvasikoissa oli usein paha ripuli niitä hoidettiin yön läpi.Juotettiin jotain hiili kauravelliä.Toisin oli kylän toisella mullitilalla.Isännällä oli toinenkin ammatti,ettei joutanut hoitamaan.Kuulemma aina jokunen kuoli ihan kuivivat varmaan.Niin kyllähän se on ikävää jos sairaita kuljetettaisiin.Kun nuo matkat on pidentyneet.Jos vaan isännät älyäisivät lopettaa sairaan hyvissä ajoin.Onko heillä kaikilla taitoa,pystyykö muuten.Meillä olisi ollut turvattava siihen toisten apuun aina.


      • Senja
        Lumituuli kirjoitti:

        No tuo oli se muutos mitä en muistanut.Meillä ei koskaan tarvittukaan sairasautoa.Kyllä siitä puhuttiin jos ei meinannut eläinlääkärin käynninkään jälkeen parata.Joskus taas eläinlääkäriä joutui odottelemaan.Vakavasti sairaan ollessa kyse soitettiin varoilta lähin pyssymies hätiin.Hyvin aina paranivat.Välitysvasikoissa oli usein paha ripuli niitä hoidettiin yön läpi.Juotettiin jotain hiili kauravelliä.Toisin oli kylän toisella mullitilalla.Isännällä oli toinenkin ammatti,ettei joutanut hoitamaan.Kuulemma aina jokunen kuoli ihan kuivivat varmaan.Niin kyllähän se on ikävää jos sairaita kuljetettaisiin.Kun nuo matkat on pidentyneet.Jos vaan isännät älyäisivät lopettaa sairaan hyvissä ajoin.Onko heillä kaikilla taitoa,pystyykö muuten.Meillä olisi ollut turvattava siihen toisten apuun aina.

        Välitysvasikoissa oli ihan varmasti ripuli.
        Vasikoiden kuuluu saada olla emän kanssa ja juoda
        emän maitoa. Tuotantoeläimistä ei välitetä.


      • kenny
        Senja kirjoitti:

        Välitysvasikoissa oli ihan varmasti ripuli.
        Vasikoiden kuuluu saada olla emän kanssa ja juoda
        emän maitoa. Tuotantoeläimistä ei välitetä.

        Ne onki, niitä kutsutaan emolehmiksi. Ja ovat poikkeuksetta liharotuusia taikka risteymiä. Lypsyrotuusten vasikat lähtöö noin kahdenviikon ikääsinä jatkokasvatukseen, menevät luultavasti hapanjuotto systeemille. Ja jos ne jää syntymätilalle, nii ne on sitte solumaidon/antibioottimaidon juojia, vaik se nyt ei välttämäti kaikkien säännösten ja hyvien tapojen mukaista olekkaan.

        Siihen ripuliin on monia syitä; ruokinnan muutos, kuljetuksesta aiheutunut stressi, taikka bakteeri joka voi olla lähtöösin periaatteesa ihan mistä vaan.

        Ja jos meinaat että niitä piretään huonosti, nii kanna sitte kortes kekoon, ja osta niit kasvatettavaksi. Hyvä hoito parantaa kannattavuutta, vaik tuottavuudella ei ookkaa suurta merkitystä, kun ei tuotteesta makseta, vaan tuotannosta.

        Vasikkakuolleisuus ei voi olla nolla. Se on mahdotonta. tietenni sen pitäs olla mahd. alhainen, mutta nolla on mahdottomuus.


      • kenny

        "Sairaskuljetukset on lopetettu taloudellisista ja eläinsuojelullissita syistä" Nii että opettele ite teurastaan elukka, jos siltä on jalaka poikki tms. Kuinkas niit saa muute ite peraata? jos vanhan lehemän teurastaa, nii mitä näytteitä siitä pitää lähettää ja minne?

        ja pikkuvasikan raadon saa syöttää koirile?


      • Senja
        kenny kirjoitti:

        Ne onki, niitä kutsutaan emolehmiksi. Ja ovat poikkeuksetta liharotuusia taikka risteymiä. Lypsyrotuusten vasikat lähtöö noin kahdenviikon ikääsinä jatkokasvatukseen, menevät luultavasti hapanjuotto systeemille. Ja jos ne jää syntymätilalle, nii ne on sitte solumaidon/antibioottimaidon juojia, vaik se nyt ei välttämäti kaikkien säännösten ja hyvien tapojen mukaista olekkaan.

        Siihen ripuliin on monia syitä; ruokinnan muutos, kuljetuksesta aiheutunut stressi, taikka bakteeri joka voi olla lähtöösin periaatteesa ihan mistä vaan.

        Ja jos meinaat että niitä piretään huonosti, nii kanna sitte kortes kekoon, ja osta niit kasvatettavaksi. Hyvä hoito parantaa kannattavuutta, vaik tuottavuudella ei ookkaa suurta merkitystä, kun ei tuotteesta makseta, vaan tuotannosta.

        Vasikkakuolleisuus ei voi olla nolla. Se on mahdotonta. tietenni sen pitäs olla mahd. alhainen, mutta nolla on mahdottomuus.

        Saako vasikat teillä Pohjanmaalla olla emän seurassa
        ja juoda emän maitoa kaksiviikkoiseksi vai?
        Eläinlapsihan vasikkakin on eikä mikään esine, joka
        ei tunne mitään.


      • lilli
        Senja kirjoitti:

        Saako vasikat teillä Pohjanmaalla olla emän seurassa
        ja juoda emän maitoa kaksiviikkoiseksi vai?
        Eläinlapsihan vasikkakin on eikä mikään esine, joka
        ei tunne mitään.

        meillä vasikat on emän seurassa vaan 12 tuntia et sillai, joillai tiloilla ei ollenkaan. siis meillä on lypsykarja ei emolehmiä.. ja syy tähän on se että jotkut ovat jalostuksen ja muun vaikutuksesta liian rajuja emiä vasikoille ja toinen syy on se et kun ne sit vierotetaan ni niitä ei meinaa saada juomaan enää pullosta jonka takia meinaavat sit näivettyä ja sit soitellaan elua ja tehään vaikka mitä et mieluummin vierotan vusun ajoissa kuin rupeen tappelemaan sit myöhemmin siitä et selviääkö vai ei. tiesittekö muuten et alle vuorokauden ikäisenä vieroitettu vasikka ei stressaa vieroituksesta niin paljon kuin vanhempi ja sen takia vieroitusripulin riski on vähäisempi..


      • lilli
        kenny kirjoitti:

        "Sairaskuljetukset on lopetettu taloudellisista ja eläinsuojelullissita syistä" Nii että opettele ite teurastaan elukka, jos siltä on jalaka poikki tms. Kuinkas niit saa muute ite peraata? jos vanhan lehemän teurastaa, nii mitä näytteitä siitä pitää lähettää ja minne?

        ja pikkuvasikan raadon saa syöttää koirile?

        itse saa hätäteurastaa pulttipistoolilla mut pitää aina soittaa elu et mielellään yrittää ensi saada elun nukuttamaan lehmä, sit vaan soittelee lauhaluomalle raadonkeräilyyn. siitä en tiedä et mihin niitä näytepaloja pitää heittää..
        vasikan lihan saa musta ite käyttää tai ainaki vasikan sa haudata tilalle..


      • Lumituuli
        lilli kirjoitti:

        meillä vasikat on emän seurassa vaan 12 tuntia et sillai, joillai tiloilla ei ollenkaan. siis meillä on lypsykarja ei emolehmiä.. ja syy tähän on se että jotkut ovat jalostuksen ja muun vaikutuksesta liian rajuja emiä vasikoille ja toinen syy on se et kun ne sit vierotetaan ni niitä ei meinaa saada juomaan enää pullosta jonka takia meinaavat sit näivettyä ja sit soitellaan elua ja tehään vaikka mitä et mieluummin vierotan vusun ajoissa kuin rupeen tappelemaan sit myöhemmin siitä et selviääkö vai ei. tiesittekö muuten et alle vuorokauden ikäisenä vieroitettu vasikka ei stressaa vieroituksesta niin paljon kuin vanhempi ja sen takia vieroitusripulin riski on vähäisempi..

        Vasikat kannettiin karsinaan heti syntymän jälkeen.Juuri sen takia,kun puskivat pahoin jos nuoltavaksi vietiin.Joskus joku nuoli nätisti.Tämän jälkeen kiintyi ja puolin ja toisin oli ikävöintiä.Emä hyrritti ja pyöri parressa.Itse hierottiin pyyhkeillä ja joumis puolessa ei ollut ikinä ongelmia.Meillä vielä vadista sormen kanssa juotettiin.Ja tietenkin aina emonsa maitoa.Yksi ainut ei meinannut juoda,ostettiin se tuttisanko systeemi sitten joi sekin.Kun siirryttiin mulleihin ja tuli niitä välitysvasikoita,ei yksikään niistäkään kuollut.Tosin meillä oli pieni karja.Ainoita kuolleita oli jo kuolleena syntyneet kaksosvasikat.Yksi teurastettiin sen takia,kun oli kai sokea.Käveli ainakin päin seiniä.Ei kauvaa viitsinyt katsoa reppanaa.


      • kenny
        Senja kirjoitti:

        Saako vasikat teillä Pohjanmaalla olla emän seurassa
        ja juoda emän maitoa kaksiviikkoiseksi vai?
        Eläinlapsihan vasikkakin on eikä mikään esine, joka
        ei tunne mitään.

        Meil on parsinavetta, vasikka vierähän ensin emälle nuoltavaksi, jotta se saa sen viettinsä tyydytettyä, ettei se emä lykkä kohtua pois tai jotain vast. Sen jälkke vasikka karsinaan, ja ensimmäinen juotto emän maidolla alle 4 tuntia syntymästä. Sitte 5 päivää emän maidolla, sen jälkeen "tankkimaidolla". meinaten 10 lypsykerran jälkeen emän maito on saman arvoosta ku muittenki maito, rasvojen ja valkuaasten osalta. Ja sen takia tankkimaidolla, koska se on suurinpiirtein saman hintaasta ku maitojauhet, ja helepompaa käyttää, kun tarvittoo vain lämmittää se maito. Juotto kolmekertaa päiväs.

        Jotku emät pelkää vasikkaansa, toiset nuolee liika rajusti, valtaosa osa sen homman hyvin. Joskus on silviissii käyny että laitumelle poikinut lehemä nuoli sitä vasikkaansa nipal rajusti, että se repi navan auki ja vasikka kuoli verenhukkaan.


      • imettäjälehmä
        Senja kirjoitti:

        Saako vasikat teillä Pohjanmaalla olla emän seurassa
        ja juoda emän maitoa kaksiviikkoiseksi vai?
        Eläinlapsihan vasikkakin on eikä mikään esine, joka
        ei tunne mitään.

        Tiedän useita tiloja, joilla vasikat saavat olla 2-3 kk emänsä kanssa ja imeä silloin kuin huvittaa. Yleensä tämä toimii ainakin joten kuten lypsykarjoissakin, mutta ongelmiakin on.

        Joillain lehmillä on ongelmana, että ne pidättävät lypsettäessä maitoa vasikoilleen ja varsinkin hiehoilla voidaan tarvita oksitosiinia alkuun. Vasikat myös juovat huomattavasti enemmän kuin rajoitetussa juotossa, 10 litraa päivässä ei meinaa riittää, eikä voida juottaa vasikoille erityisesti solu- ym. hukkamaitoja. Mutta hyvin ne vasikat sitten kasvavatkin. Jotkut valittavat, että vasikat imevät mitä lehmää sattuu ja levittävät pöpöjä. Myös vieroitus on yhtä tuskaa ja vasikoiden tarkkailu saattaa järjestelyistä riippuen vaatia enemmän aikaa.

        Isoissa karjoissa käytetään myös imettäjälehmiä, eli esim. solulehmä laitetaan muutaman vasikan kanssa samaan karsinaan, jolloin tämä lehmä hoitaa koko vasikkaryhmän imetyksen.

        Kun vasikka erotetaan emostaan pian syntymän jälkeen, eivät emä ja vasikka ehdi "leimautua" toisiinsa, eikä ainakaan samanlaista vieroitusstressiä tule kuin myöhemmin vieroitettaessa. Toisaalta vasikka jää ilman emon huolenpitoa. Mikä lie sitten eläinten kannalta paras vaihtoehto, kun useinkaan kyseeseen ei lypsykarjatilalla voi tulla luonnollinen vieroitus johtuen mm. suuresta "maidonhukasta" ja siitä, että jotta lehmävasikalle kehittyisi utareeseen muutakin kuin rasvakudosta, olisi sen syytä saada tietyssä ikävaiheessa vähän vähemmän tuhtia rehua kuin täysmaitoa.


      • mörrimöykky
        kenny kirjoitti:

        "Sairaskuljetukset on lopetettu taloudellisista ja eläinsuojelullissita syistä" Nii että opettele ite teurastaan elukka, jos siltä on jalaka poikki tms. Kuinkas niit saa muute ite peraata? jos vanhan lehemän teurastaa, nii mitä näytteitä siitä pitää lähettää ja minne?

        ja pikkuvasikan raadon saa syöttää koirile?

        Lopetettava sairas lehmä tapetaan(pulttipistoolilla, kiväärillä, riittävän kokoisella pistoolilla...) ja Lauhaluoman raatokiito hoitaa ruhon pois asialliseen käsittelyyn. Kai se eläinlääkärikin tulee jos ei muuta lopetuskeinoa ole, mutta yleensä ainakin naapureista löytyy pyssyjä, jos ittellä ei ole. Asianmukaista olisi, että jokaisella kotieläintilalla olisi pulttipyssy olemassa. Se ei vaadi lupia, koska ei ole ampuma-ase.


      • Lumituuli
        mörrimöykky kirjoitti:

        Lopetettava sairas lehmä tapetaan(pulttipistoolilla, kiväärillä, riittävän kokoisella pistoolilla...) ja Lauhaluoman raatokiito hoitaa ruhon pois asialliseen käsittelyyn. Kai se eläinlääkärikin tulee jos ei muuta lopetuskeinoa ole, mutta yleensä ainakin naapureista löytyy pyssyjä, jos ittellä ei ole. Asianmukaista olisi, että jokaisella kotieläintilalla olisi pulttipyssy olemassa. Se ei vaadi lupia, koska ei ole ampuma-ase.

        Pulttipistooli riittävän tehokas,kun tuota täällä päin eräs mies ampui itteesä sillä.Eikä jäänyt kun painauma päähän,tokenemisen jälkeen!


      • tainnuttaa
        Lumituuli kirjoitti:

        Pulttipistooli riittävän tehokas,kun tuota täällä päin eräs mies ampui itteesä sillä.Eikä jäänyt kun painauma päähän,tokenemisen jälkeen!

        Niin se pulttipistooli on oikeasti tainnutusväline. Sen jälkeen kun on ampunut pitää esim. avata kaulasuonet ja eläin kuolee sitten verenhukkaan.


      • mörrimöyk´ky
        Lumituuli kirjoitti:

        Pulttipistooli riittävän tehokas,kun tuota täällä päin eräs mies ampui itteesä sillä.Eikä jäänyt kun painauma päähän,tokenemisen jälkeen!

        Taisi olla isännällä liian pienet paukut, tai vikaa pyssyssä. Kyllä oikein kohdistettu laukaus särkee luut siten, että elinkyky lähtee heti. Menee niinsanotusti aivot paskaks.


      • minä vain
        mörrimöykky kirjoitti:

        Lopetettava sairas lehmä tapetaan(pulttipistoolilla, kiväärillä, riittävän kokoisella pistoolilla...) ja Lauhaluoman raatokiito hoitaa ruhon pois asialliseen käsittelyyn. Kai se eläinlääkärikin tulee jos ei muuta lopetuskeinoa ole, mutta yleensä ainakin naapureista löytyy pyssyjä, jos ittellä ei ole. Asianmukaista olisi, että jokaisella kotieläintilalla olisi pulttipyssy olemassa. Se ei vaadi lupia, koska ei ole ampuma-ase.

        on muuten harvinaisen pahanhajuisia autoja ne lauhaluoman raatokiito autot.. oikein on ilo ajella sellaisen perässä. mutta palvelu niillä on kyllä nopeaa. lauantai yöllä lopetettiin ja tänään päivällä haettiin


    • tiksu

      En muista milloin olisin nähnyt meillä käytettävän sähköpiiskaa lehmään. Seitsemän vuotta on ainakin. Yleensä viedään niin että karja-auton mies taluttaa ja minä olen takana apumiehen kanssa ja komennan lehmää äänellä eteenpäin. Se on myös omistajan asia käskeä karjamiehiä käyttäytymään jos ovat hölmöjä eikä itkeä nurkan takana!! Hissi on tietysti autossa eikä mitään siltoja pitkin kompuroiteta.

      Välitysvasikat aloin viedä itse kun näin hännästä nostelua, niin pienen jaksaa tällainen pieni nainenkin viedä karsinasta auton ovelle, jää taas turha itku ja valitus pois.

      Halvaantuneita ei mihinkään vedellä, jos on makaava se lopetetaan (meillä ell) siihen ja kuolleena vasta vedetään ulos navetasta.

      Ihme touhua on aiheen aloittajan aikaan tuntunut olevan. Mutta sanon silti vielä että jos et omaa suutasi saa auki kun näet eläintä autoon vietäessä kiusattavan niin mene itseesi, kyllä pitää sen verran olla ihmisessä luonnetta että heikompiaan puolustaa!

    • Anonyymi

      Synkkää

      • Anonyymi

        Tuo sähköPIISKA on turhan raju ilmaus. Kun eläin ei liiku ja annetaan pieni sähköisku lihakseen, se aiheuttaa pienen supistuksen lihakseen ja elukka laittaa jalan sitten maahan eli liikkuu. Ja jos sähkö tuntuu epämielyttävältä, niin eläin haluaa poistua tilanteesta ja otta siten askeleita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2880
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2145
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1013
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe