Muutos suomalaisten käsitykseen

FINLAND 4-ever

Useimmat suomalaiset urheilun seuraajat ovat saaneet suomalaisesta jalkapallosta kuvan, jonka mukaan suomalaisia pelaajia olisi liian vähän ulkomaisissa huippuseuroissa verrattuna muihin jalkapallomaihin. Alkaa jo pikkuhiljaa olla aika korjata tämä käsitys. Suomalaisten jalkapalloasiantuntemus perustuu edelleen siihen, mitä suomalainen media heille kertoo, ja aniharva todella ottaa selvää, mikä tilanne on todellisuudessa. Suomalainen media on valitettavasti jalkapallosta edelleen pihalla kuin lumiukko talvisäällä, jolloin pelataan jääkiekkoa.

Verrataan MM-kisoissa pelaaviin Puolaan ja Sveitsiin ja heidän avauskokoonpanojaan Suomen vastaavaan.

Puolan maalissa pelaa Jerzy Dudek (Liverpool, Englannin pääsarja). Puolan maalissa pelaa Sveitsin pääsarjassa FC Baselissa pelaava Pascal Zuberbuhler. Suomen maalissa on sensijaan Boltonin (Englannin pääsarja) ykkösenä jo vuosikausia pelannut Jussi Jääskeläinen. Missä ero? Dudek on ehkä Euroopan parhaimmistoa, mutta Jääskeläinen ei kalpene tippaakaan vertailussa Zuberbuhleriin.

Puolan puolustuksessa ovat Kaluzny (Essen, Saksan 2. liiga), Zewlakow (Anderlecht, Belgian pääsarja), Bak (Lens, Ranskan pääsarja) sekä Rzasa (Heerenveen, Hollannin pääsarja). Sveitsin puolustuksessa ovat Henchoz (Celtic, Skotlannin pääsarja), Spycher (Grasshoppers, kotimaansa pääsarja), Senderos (Arsenal, Englannin pääsarja) sekä Muller (Basel, kotimaansa pääsarja). Suomen puolustuksessa ovat Hyypiä (Liverpool, Englannin pääsarja), Tihinen (Anderlecht, Belgian pääsarja), Pasanen (Werder Bremen, Saksan pääsarja) sekä Saarinen (FC Köbenhavn, Tanskan pääsarja). Ja missä ero? Kun listaa katsoo, voi hyvillä mielen todeta, että Suomen puolustus on lähes luokkaa kovempi kuin Puolan ja Sveitsin vastaavat.

Entä sitten keskikenttä? Puola: Kielbowicz (Legia Varsova, kotimaansa pääsarja), Kosowski (Kaiserslautern, Saksan pääsarja), Krzynowek (Leverkusen, Saksan pääsarja) sekä Radomski (Heerenveen, Hollannin pääsarja). Sveitsi: Lonfat (Sochaux, Ranskan pääsarja), Magnin (Werder Bremen, Saksan pääsarja), Vogel (PSV Eindhoven, Hollannin pääsarja) sekä Wicky (Hamburger SV, Saksan pääsarja). Suomella pelaavat sensijaan Tainio (Tottenham, Englannin pääsarja), Väyrynen (PSV Eindhoven, Hollannin pääsarja), Eremenko (Lecce, Italian pääsarja), Litmanen (Malmö, Ruotsin pääsarja, mutta Litmasen meriitit Ajaxissa ja Barcelonassa kaikkien pitäisi tietää) sekä vaikka Lagerblom (Werder Bremen, Saksan pääsarja). Mainitaan Suomelta vielä Kolkka (ADO Den Haag, Hollannin pääsarja) sekä Multaharju (Denizlispor, Turkin pääsarja). Sveitsin keskikenttä on kova, ja vetää vertoja Suomelle, mutta Puola ei voi juurikaan ylpeillä omallaan. Näemme siis, ettei Suomi häviä myöskään keskikentällään näille kahdelle eurooppalaiselle maalle, jotka ovat jo ties kuinka monetta kertaa arvokisoissa mukana.

Puolan kärjessä pelaavat Smolarek (Dortmund, Saksan pääsarja) sekä kotimaassaan Wisla Krakovassa pelaava Zurawski. Sveitsillä kärjessä kiitävät Sebastian Frei (Rennes, Saksan pääsarja) sekä Vonlathen (Brescia, Italian B-sarja). Suomella ovat Mikael Forssell (Birmingham, Englannin pääsarja) sekä rivi muita kuten Kuqi ja Johansson (Englannin pääsarja) sekä Hollannissa pelaava lupaava Roiha sekä Ruotsissa pelaava vieläkin lupaavampi Daniel Sjölund (Ruotsin mestariseura Djurgårdens IF). Myöskään hyökkäyksessä Suomi ei jää vertailussa kolmanneksi.

Ja kun summamme komeasti kaikkien avaukset, voimme todellakin todeta, että Suomella on ehkä jopa kovempi joukkue kuin nyt Saksan vuoden 2006 MM-kisoissa pelaavilla Puolalla ja Sveitsillä.

Usein suomalaiset alkavat vertailemaan maatamme sellaisiin superjoukkueisiin kuin Englanti, Italia, Ranska, Saksa, Espanja tai joskus jopa Brasilia tai Argentiina, joka on käsittämätöntä ja täysin kohtuutonta ja epäreilua Suomea kohtaan näin valtavassa ja kovassa lajissa. Sensijaan Suomea tulisi verrata Euroopan keskisuuriin maajoukkeisiin ja muihin maailman maihin, jotka ovat Suomen sijasta arvokisoissa. Suomen maajoukkue ei todellakaan ole niin surkea kuin yleensä luullaan, vaan itseasiassa todella, todella hyvä.

3

379

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • FINLAND 4-ever

      Lisätään vielä Puolan ja Sveitsin lisäksi selkeä lista ja vertaus Kroatian koko jalkapallomaajoukkueeseen, joka pelaa myös tulevissa MM-kisoissa 2006.


      MAALIVAHDIT:

      Tomislav Butina, Club Brugge =
      Jussi Jääskeläinen, Bolton

      Stipe Pletikosa, Dinamo Kiev =
      Peter Enckelman, Blackburn

      PUOLUSTAJAT:

      Robert Kovac, Bayern Munchen =
      Sami Hyypiä, Liverpool

      Anthony Seric   , SS Lazio =
      Petri Pasanen, Werder Bremen

      Stjepan Tomas, Galatasaray =
      Hannu Tihinen, Anderlecht

      Josip Simunic, Hertha Berlin =
      Juha Reini, AZ Alkmaar

      Goran Sablic, Dinamo Kiev =   
      Janne Saarinen, FC Köbenhavn

      Igor Tudor, Siena =
      Toni Kuivasto, Djurgårdens IF

      Mario Tokic, Grazer AK =   
      Toni Kallio, Molde IK

      Mato Neretljak, Hajduk Split =   
      Ari Nyman, Tampere Utd

      KESKIKENTTÄ:

      Nico Kovac, Hertha Berlin =   
      Teemu Tainio, Tottenham

      Marko Babic, Bayer Leverkusen =   
      Mika Väyrynen, PSV Eindhoven

      Jurica Vranjes, VfB Stuttgart =   
      Aleksei Eremenko, Lecce

      Jerko Leko, Dinamo Kiev =
      Pekka Lagerblom, Werder Bremen

      Darijo Srna, Shakhtar Donetsk =
      Jari Litmanen, Malmö FF

      Ivan Bosnjak, Dinamo Zagreb =
      Joonas Kolkka, ADO Den Haag

      Danijel Pranjic, Dinamo Zagreb =
      Miikka Multaharju, Denizlispor

      Ivan Leko, Hajduk Split =
      Hannu Haarala, Heerenveen

      HYÖKKÄÄJÄT:

      Ivan Klasnic, Werder Bremen =
      Mikael Forssell, Birmingham City

      Dado Prso, Rangers FC =
      Jonatan Johansson, Charlton

      Sasa Bjelanovic, Lecce =
      Shefki Kuqi, Blackburn

      Bosko Balaban, Club Brugge =
      Daniel Sjölund, Djurgårdens IF

      Ivica Olic, ZSKA Moskova =
      Paulus Roiha, Cercle Brugge

      Eduardo da Silva, Dinamo Zagreb =
      Keijo Huusko, Lyn

      Niko Kranjcar, Hajduk Split =
      Juho Mäkelä, HJK

    • Suomi on hyvä

      Kyllä. Suomi on todella, todella hyvä, itse asiassa melkeinpä loistava. On vain kansainvälisen ruotsalaisvetoisen salaliiton syytä, ettemme koskaan ole päässeet mihinkään arvokisoihin.

    • vorsseli

      No mikä kumma siinä sitten on ettei suomi pärjää?
      Onkohan tosiaan niin että suomalaiset pelaavat ISOSSA roolissa näissä oissa joukkueissaan. Aika harva taitaa olla avauskokoonpanossa. Korkeintaan puolet joukkueesta.... loput istuu tiiviisti penkillä ja se näkyy maaotteluissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      176
      5209
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      127
      4686
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      2986
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1747
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      109
      1735
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1730
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1633
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1571
    Aihe