Kauhea valonarkuus!

Apua?

Mikä silmiäni voi vaivata, kun ne talvisin ovat sietämättömän valonarat? Olen ikäni kärsinyt myös jonkinasteisesta kaamosmasennuksesta ja silmien arkuus kulkee saman aikataulun mukaan. Minulla masennus ei helpota keväällä, päinvastoin valon lisääntyessä käyn usein vielä alakuloisemmaksi, ja silmät aina vaan aremmiksi. Vasta kesän kunnolla tullessa alan olla "kunnossa".

Näin talvella en kestäisi ollenkaan olla kirkkaissa keinovaloissa esim. kaupoissa tai työpaikalla. Aamulla silmät saattavat olla OK, mutta heti kohta tultuani kirkkaaseen valoon ovat silmät ja pää ohimoilta ja otsasta kipeät. Tätä tämä nyt on ollut jo toista kuukautta taas. Iltaan mennessä olen jo ihan sairas, en tahdo pystyä pitämään silmiä auki kun niitä kirvelee ja vetistää ja päätä särkee.

Viikonloput kotona himmeissä valoissa ovat ihanaa lomaa! Onko tällainen enää normaalia ja onko vika korvien välissä vai silmissä? Osaako kukaan kertoa mistä tähän löytyisi apu? Käytän 2-teholaseja.

14

12488

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • silmälääkäri

      Silmien kirvely ja vetistys voivat viitata kyynelfilmin koostumuksen muutokseen (vaivat lisääntyvät yleensä ikääntyessä ja kuilla ilmalla kuten talvella). Tähän saattaa löytyä rajallinen apu kostutustipoista (esim. Hylo-Comod, Celluvisc tai lukuisia muita, saa reseptittä apteekista).
      Valaistusvaihtelut saattavat toki myös stressata, alkuun hämärästä kirkkaaseen tullessa voi valo tuntua ikävältä. Myös harmaakaihi voi pahentaa häikäisyoiretta valaistuksesta riippuen. Tämän kyllä pitäisi sitten vaivata myös kesällä...
      Jos talvisin masentaa, saattaa kirkasvalolampusta olla apua masennukseen. Häikäisyyn ja valonarkuuteen tämä tuskin kuitenkaan vaikuttaa (ellei kyse olisi vain masennukseen liittyvästä psyykkisestä ilmiöstä eli kokisit valot "liian" kirkkaina).

      Kohta se kevät kuitenkin jo on tuloillaan... :-)

      • Jakke Jäyhä

        Moi koko maailma!

        Jos henkilöllä on oikeasti valonarat silmät, kirkasvalohoito on pelkkää kidutusta. Siihän tuijotetaan kirkasta valoa.

        Silmien adaptaatioll (mukautumisella valaistusvaiheluihin) ei ole valonarkuuden kanssa mitään tekemistä. Silmät adaptoituvat normaalisti, valonarkuus eli silmien häikäisy on oma oireensa.

        Kuka tällaisiä neuvoa antaa, sama kuin hoitaisi palovammaa hehkuvalla tupakantumpilla.

        Tosin "Rahalla ei köyhyyttä ratkaista", kuten parhaassa ja hauskimmassa kaupungissa on tapana todeta.

        Moi taas koko maailma


    • hwen

      hei! ostin triggerpoint -kirjan, jossa on hierontaohjeita myös pääkipuihin ja silmävaivoihin. suosittelen, jos osaat englantia. esittely löytyy osoitteesta http://www.triggerpointbook.com/ ja tilattua saa Suomalaisenkirjakaupan kautta, 20 euroa, tosi iso ja hyvä kirja, hyvät kuvat ja selkeät selitykset koko kehon lihaksista.

      silmävaivoissa ideana yksinkertaistettuna on, että silmän ympärillä monet pienet lihakset saattavat 'jumittaa' ja aiheuttaa mainitsemiasi oireita, siis häikäisy jne. itselläni on ollut samaa, olen luullut allergiaksi. hierominen silmien ympärillä, poskista ja kulmista, auttaa. masennukseen tuskin kuitenkaan :-( omalla kohdallani olen päätellyt, että kevätvalo masentaa siksi, että kontrasti synkeän itseni kanssa tulee suuremmaksi - pitäisihän nyt olla iloinen ja onnellinen ja rakastunut ja aina hymyillä, kun aurinkokin paistaa. talvella on paremmin 'lupa' olla synkeämpi... nukun aina paljon talvella, en tavallaan yritä kovasti taistella väsymystä vastaan. jos olisin tarmokkaampi, ulkoilisin paljon. se yleensä auttaa, jos menee ulos ja kohtaa pimeyden... samoin kun sateella auttaa, jos pukee hyvin ja lähtee reippailemaan, näkee, että siitäkin voi nauttia. jos iis jaksaa lähteä ulos... :) mutta, älä ota paineita keväästä - silloinkin saa olla huonolla tuulella.

      ja jos koet, että masennus todella haittaa elämääsi, niin ehkä kannattaisi investoida ammattiauttajan juttusilla käyntiin. tai löytyisikö kirjastosta materiaalia vuodenaikamasennuksen selättämiseen?

      ystävällisin terkuin, hwen

    • Matti Kuronen

      Moi koko maailma!

      Yksi vaihtoehto voi olla piilevä allergia. Lääkärikirjan mukaan ainoa hoito on tummien lasien käyttö ja valojen välttämien. Myös migreeniin liittyy valonarkuutta, kohtauksen aikana, mutta se on toinen juttu.

      Eivät tavalliset pulliaiset suostu ymmärtämään, että valo voi repiä silmiä, eli suhtautuminen on epäasiallista (vähintäänkin). Ravintoloissa tullaan vinoilemaan, vaikka kaupunki on paras ja hauska...

      Terveyskeskuksen ammattitaito ei riitä, lähetetään mielenterveystoimistoon, ainakin Oulussa, "Valitettavasti me ei osata täällä auttaa...", kirjoittaa terveyskeskusavustaja.

      Kuulemma joku on päässyt eläkkeelle voimakkaan silmien valoarkuuden vuoksi, tiedä sitä sitten.

      Häikäistyminen heikentää työviihtyvyyttä, mutta jos olet ainoa, niin ymmärtämystä ei löydy, ja pidetään omituisena.

      Moi taas, koko maailma

    • Jakke Jäyhä

      Moi koko maailma!

      "Kohta vainoharhainen" -artikkeli käsittelee samaa asiaa. Lukemisen arvoinen. Suomi24-alustalla sekin.

      Moi taas koko maailma.

      Jakke Jäyhä

    • epätoivoinen äiti

      jep...mun poika 21v..jo puoli vuotta kovia kipuja silmissä..valo sattuu...väsyneet ja laiskat silmät. Ei voi mennä nettiin...olla päätteellä esim kassalla..ei katsoa tvtä nyt jopa lukeminen rasittaa liikaa. puutumista kasvojen eri osissa...käynyt terkkarissa kun rahaa ei ole...sanottu ettei osata auttaa eikä ole resursseja tutkia...tuhlasi vähät rahansa paniikissa yksityiselle silmälääkärille..ja neurologille...jotka vaan rahasti auliisti..ja lähetti kotiin. toivoton tilanne...miten tehdä työtä...edes opiskella...jos joku tietää mitä tehdä...niin kertokaa pois... meiltä ideat loppu...

    • Elinne

      Minulla on myös valonarat silmät, itselläni ongelma vaivaa kyllä ihan vuoden ympäri ja on ollut minulla niin kauan kuin muistan. Karsastusta on kanssa hieman toisessa silmässä, ei onneksi näy juurikaan päällepäin mutta haittaa esimerkiksi lukemista.
      Lääkäri ja silmälääkäri ovat tutkineet mutta tuntuu että tätä ongelmaa ei oteta vakavasti (kuulemma liittyy johonkin ihojuttuun?).
      Erityisesti koulussa on vaikeaa kun näissä uusissa älytauluissa on lähes aina järkyttävän kirkkaat valot, ja kun muuten ei näe lukea tekstiä niin on pakko istua aina mahdollisimman lähellä taulua.
      Pitäisi varmaan hankkia sävytetyt linssit, eivät vain oikein esteettistä silmääni miellytä.
      Hyvä kuitenkin kuulla etten ole ainoa valonarka :-)

    • joonatyttö

      Terveyskeskuksen ammattitaito ei riitä, lähetetään mielenterveystoimistoon, ainakin Oulussa, "Valitettavasti me ei osata täällä auttaa...", kirjoittaa terveyskeskusavustaja.

      Näinpä juuri. Oulun mielenterveystoimisto kuhisee.

    • Tutkipa tuosta!
    • kuivasilmä

      usein ihmisellä jolla kuivat silmät on myös valoarkuus. näin minulla. silmäni ovat todella kuivat mutta niihin sain lääkäriltä tipat mitä saa heittää tosi usein. kärsin myös valonarkuudesta. mikä melko paha. kaikki valo häikii ei pysty olemaan kirkkaissa valoissa ja silmät väsyy niin iltaa kohden ettei niitä jaksa enää pitää auki. kirvelee yms oireet. illalla ei enää pysty katsomaan tv:tä on pakko mennä nukkumaan aikaisin..

    • Simmusairas

      Kävin Smiley silmäleikkauksessa ja siittä nyt 11päivää.
      Viimeiset 3päivää on ollut ihan sietämätöntä valonarkuutta joka vaihtelee tunneittain.
      Eka kipua ja sit 5min, etä ei mitään ja taas alkaa.
      Ei apua silmätipoista. Edes aurinkolasit ei auta valo tulee niistä läpi tai jotain.

    • Siedätyshoitoa

      Mulla oli nuorempana myös niin valonarat silmät, että vuosikymmeniä käytin itsestään valossa tummuvia linssejä silmälaseissa. Kirkas valo (salamavalo, auringon kimallus auton peilistä jne.) saattoi viedä näon vähäksi aikaa ja sokeana kökötin kellarissa aina muutaman tunnin pimeässä saadakseni näköni takaisin. Mitään apua ei vaivaan löytynyt. Kunnes kyllästyin ja aloin sitkästi siedättämään itseäni valoihin aluksi pikkuhiljaa ja lopulta ihan kipurajoja hipoen. Nyt olen kuusikymppinen ja pärjään jo jotenkin. Tosin autolla ajaessa täytyy välttää katsomasta vastaantulijoiden valoja.

    • videoprojektori

      Valonarkuus (välillä vihloo silmän takaa) saattaa johtua refluksista/astmasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Poliisitehtävä alkuviikosta Maisan kotona

      Iltasanomat: Helsingin poliisilaitos vahvistaa, että Vantaalla on ollut poliisitehtävä kyseisenä ajankohtana. Poliisin
      Kotimaiset julkkisjuorut
      88
      2079
    2. Tämä on sinulle vaikka kaikki lukee

      Vaikka kuinka olet viisas ja kaikin puolin velho, niin et tiedä tilanteestani. Senkin takia menetät mielenkiinnon. Eikä
      Tunteet
      11
      1692
    3. T-mies tässä

      Kerro nainen huolesi niin pohditaan yhdessä. 😎
      Ikävä
      102
      1162
    4. Lulu selvityttää Elokapinan lakkautusta

      Persukannattajien mielistely otti Lulu Ranteella aika tavalla runtua, kun hän aikoo selvityttää mahdollisuuksia Elokapin
      Maailman menoa
      350
      1136
    5. Ensitreffit Matti joutuu "ulkoruokintaan" - Väärinymmärrysten suossa Taina-vaimon kanssa: "Oli..."

      No nyt on kyllä väärinymmärrystä kerrakseen… Mitä luulet, pysyykö Taina ja Matti yhdessä vai onko tulevaisuudessa ero ed
      Ensitreffit alttarilla
      3
      1123
    6. Harmi, kun sillä nousi

      kaikki huomio päähän. Vaikutti aluksi niin mukavalta ja vaatimattomalta 😔
      Ikävä
      53
      851
    7. Täytyy sanoa

      Että olit kyllä mielenkiintoisin ja omaperäisin nainen mitä olen koskaan tavannut. Aivan kuin joku olisi tiputtanut sinu
      Ikävä
      21
      839
    8. Miten saisin

      Hurmattua sinut uudelleen,? Pissin omiin muroihini ensinmäisellä kerralla koska olin tyhmä ja liiaksi kiinni menneess
      Ikävä
      31
      787
    9. Persu Meri Valkama kadehtii Sanna Marinin menestystä

      Taas yksi persu tuli nolaamaan itsensä kadehtiessaan menestynyttä Suomen kansan supertähteä Sanna Marinia. https://demo
      Maailman menoa
      237
      737
    10. Raamatun tärkein lause

      Ja Mooses tuli alas vuorilta missä jumala oli, Mooseksen mukaan, ilmoittanut hänelle, että hän ja koko juutalainen väki,
      Hindulaisuus
      367
      719
    Aihe