BARF - ruokinta.

mäf

Selvä, elikkäs. Mitä mieltä BARFista? Itse olen sitä mieltä että se on koirien ruokaa, eikä mitään saatanan kuivamössö.
Barfiinhan kuuluu esim:
- Raaka liha (rustot, broilerin siivet yms.)
- Piimä, viili, raejuusto
- Source plus, C-vitamiini, pellavaöljy
- Sörssätyt kasvikset (kukkakaali, porkkana, omena, kurkku...)

BARF vaatii tietenkin enemmän panostamista kuin pelkästään kuivan mössön kaataminen koiran ruokakuppiin, mutta tulos kyllä näkyy. Terveempi koira, iho-ongelmia/syöpää ja muitakaan sairauksia ei paljoa näy jos vertaa kuivamuonan syöjiin.

Väitteet että BARFin takia koiran suolet puhkoutuvat helposti, ei pidä paikkaansa. Koiralle ei anneta kananluita, mutta broilerinluut (EI LÄMPIMINÄ/KYPSINÄ) vaan sulaneina, eivät puhko suolia yhtäkkiä.
Broilerinsiipien luiden oksentaminen on koiralle myöskin täysin normaalia, vaikka jotkut siitä hätääntyvätkin.

Kasvisten sörssääminen helpottaa kasvisten imeytymistä.

Koira käyttää BARF ravinnon paljon tehokkaammin kuin kuivamuonan. Vaikka väitetäänkin että "kuivamuonassa on kaikki koiran tarvitsemat aineet" ei pidä paikkaansa, koska osa aineista häviää valmistusvaiheessa. Kuivamuonassa on myöskin kaikkea mitä aineissa ei mainita, kuten teurasjätteitä, torjunta-aineita sun muuta hämärää.

BARF on tutkitusti terveellisempi vaihtoehto koiralle, ja suosittelen sitä kokemuksella. Eiväthän ne sudetkaan mitään tehdasruokia syöneet eikä kukaan niille lihoja grillannut.

22

4285

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • niksu

      syötän sekä että. Siis saavat osan ruokaa kuivamuonana ja osan raakaruokana. Annan luita, rustoja, jauhelihaa, naudan mahaa, kanan siipiä ja kauloja, kalaa, sisäelimiä ym vaihdellen.

      Mitä tarkoitat teurasjätteillä? Siivet, maha, kaulat, suolisto ym. ovat teurasjätteitä ja koiren herkkua.
      Mielenkiintoista oli laittaa kuollut vasikka tai lammas koiratarhaan ja katsoa, miten leppoisista koiristani tuli hetkessä villieläimiä. Koko vasikka tai lammas meni nahkoineen ja suolineen. Nykyisin ei enää saa näitä kuolleita eläimiä.

    • kyllä

      ruoka valio todella auttaa jos on jotain iho ja karva ongelmia. Itse en enää osta ainuttakaan koiranmakkara pötköä. Ite kun tekee ruuat niin tietää mitä paras kaveri saa syödäkseen. Eikä tule etes kalliiksi. Jotkut kyllä niinkin on väittänyt. http://www.intopalleron.net/barf.htm

    • :o)

      En oikein ole noista hienoista termeistä ollut perillä, mutta omia koiria on kyllä kutakuinkin tuohon tyyliin tullut ruokittua; raaka liha tekee hyvin kauppansa. Tosin käytän myös kaupparuokia pieninä määrinä muun ruoan seassa. Kotiruoka kelpaa myös hyvin meidän koirille (tosin voimakkaasti maustettuja emme anna)

    • nooh joo

      Pikkuisen säätämistä noihin tietoihisi.
      Broilerin luut annetaan raakoina, kyllä, mutta myös kanan luita syötetään. Ei ehkä niin runsain määrin, kun kanaa ei ole saatavilla kovin helposti.
      Kasviksia ei sörssätä siksi, että ne imeytyisivät paremmin, vaan siksi että niiden solut rikkoutuisivat ja niiden sisältämät ravintoaineet imeytyisivät paremmin.
      BARF:issa 50 % ravinnosta on lihaisia luita, kaikenlaisia luita siis."sulaneina", kyllä, koska ne siellä koiran mahassa sulaa. Ei siis valmiiksi sulaneina. No pakasteet tietenkin sulatettuina... Periaatteessa Barf ruokinnassa ei tarvita lisäravinteita koska jos sen tekee oikein, koira saa kaiken tarvitsemansa ravinnostaan siis niistä luista, lihoista ja kasviksista. BARFin yksi perusideoistahan on se, että koira saa kaiken tarvitsemansa kuukauden sisällä (tai ainakin minun koirat saa) eikä mitään lisäravinteita tarvita.
      Koirat oksenteli kaikkia syötettyjä luulaatuja, ainakin meillä, ei siis pelkästään broilerin siipiluita. Nyt kun ovat olleet jo kolmisen vuotta raakaravinnolla ei luunpaloja enää ole oksenneltu, ilmeisesti vatsahapot alkaa olla jo niin vahvoja että ne sulavat nopeasti.
      Mulla koirista osa syö kuivamuonaa koska barf ei sopinut niille. Laadukasta tietenkin eikä mitään epämäärästä.

      • barffaaja

        mistä koira saa suoloja/ hiilihydraatteja barf ruokavaliossa?


      • barffaa

    • plainwhite2

      Raakaruokkijat Turun seudulla hoi! Tilaa Barf-ruoat näppärästi kotiovellesi.

      www.facebook.com/bitemap

    • Siirtymässä

      Täälläkin ollaan vaihtamassa ruoka-valiota braffaukseen.
      nykyisellä ruokavaliolla koirani iho on alkanut hilseilemään normaalia enemmän ja korvan taustat kutisevat.

      Jospas se braffauksella paranisi,
      ollaan kokeiltu kaikki herkän koira nappulat sun muut
      mikään ei ole oikein auttanut.

      • barffaaja1

        Meillä ollaan myös siirtymässä raakaruokintaan. On vain vaikea tietää, kuinka paljon mitäkin annan, osaisiko joku kertoa? Koira painaa noin 30kg. Ollaan noin viikon verran syötetty koiralle pelkkää raakaruokaa. Koira syö kaksi kertaa päivässä. Aamulla esim. broilerin kauloja ja sian rintarustoja. Illalla sitten jauhelihaa. Hyvin on vatsa kestänyt.

        Tänään sitten laitan iltaruokaan kasvissosetta sekaan. Kerran viikossa sitten jatkossa sisäelimiä. Vielä en ole niitä antanut. Voiko naudan mahaa antaa useammin kuin kerran viikossa?

        Kiitos vastauksista jo etukäteen!


      • Barffaaja1
        barffaaja1 kirjoitti:

        Meillä ollaan myös siirtymässä raakaruokintaan. On vain vaikea tietää, kuinka paljon mitäkin annan, osaisiko joku kertoa? Koira painaa noin 30kg. Ollaan noin viikon verran syötetty koiralle pelkkää raakaruokaa. Koira syö kaksi kertaa päivässä. Aamulla esim. broilerin kauloja ja sian rintarustoja. Illalla sitten jauhelihaa. Hyvin on vatsa kestänyt.

        Tänään sitten laitan iltaruokaan kasvissosetta sekaan. Kerran viikossa sitten jatkossa sisäelimiä. Vielä en ole niitä antanut. Voiko naudan mahaa antaa useammin kuin kerran viikossa?

        Kiitos vastauksista jo etukäteen!

        Ai niin, täytyy vielä kysäistä, mitä raakaruokkijat käyttävät koulutusnameina?


      • nipsukka2
        Barffaaja1 kirjoitti:

        Ai niin, täytyy vielä kysäistä, mitä raakaruokkijat käyttävät koulutusnameina?

        Vastauksia kahteeen edelliseen viestiin:

        Ruokamäärälaskureita löytyy netistä, esim. http://www.maukas.info/laskuri. Ovat ohjeellisia, joten kunkin koiranomistajan tulee seurata miten ruokinnalla paino kehittyy.
        Koulutusnameista parhaimmat saa juuri Barf-ruokavalion tuotteista: broilerinsydämet / maksanpalat / naudankieli ym. palasina ja a vot, koira tottelee kuin enkeli. Joskus tarjoilen näitä myös keitettyinä, joten siinä mielessä vähän tiukimmista Barf-ohjeista lipsutaan, mutta suosittelen silti.


    • 5+1

      Miksi joka päivä luita/rustoja? Koira ei hyödy niistä mitenkään muuten kuin kalsiumin kannalta. Muuten ne ovat pelkkää ajanvietettä. Kaikista eniten syötä lihaa ja sisäelimiä vaihtelevasti ja silloin tällöin luita.
      Maksa on semmoinen mitä ei kannata kovin usein antaa. Ja kasvissoseetkin ovat melkeinpä turhia. Raakoina koira ei niitä voi hyödyntää ja kypsennettyinä niistä katoaa kaikki ravintoaineet.
      Nameina voi käyttää vaikka keitetystä sydämestä pilkottuja palasia.

      • Jos ei anneta joka päivä luita,ovat siis lähinnä ajanvietettä,kasvissoseet turhia ja viljaahan barffaajat ei käytä.Niin jäljellä jää pelkkä proteeinpuoli,ymmärsinkö oikein?
        Kuulisin mielelläni kokemuksia noin syötetyistä koirista.Koko elinkaaren siis ruokituista.

        Barffaaja1:lle,koulutusnamit valitaan sen mukaan,mikä parhaiten "puree",jos ruuanhankkimisvietistä hyödyn haluaa oppimisen ja motivoinnin kannalta.
        Toki jos on jotain mikä ei sovi,niin sitä ei tietenkään.


    • lihapottuu

      Meillä ei barffata, raakaruualla mennään. lihojen lisäksi annan kylmäpuristettua öljyä, merileväjauhetta, kalkvitaa päivittäin, c-vitamiinia kerran viikossa. Peruslihana meillä on jauheliha sekä kalkkunan reisipalat. Kaksi kertaa viikossa annan, mahaa, lohta ja lihaista rasvaa. sisäelimiä kerran viikossa. Yksi tai kaksi rustoluuta per viikko. Ruuan tähteet menee myös koiralle.

      Saksanpaimenkoira 41kg, 600-700g/ateria. Kaksi ateriaa/pv.

      http://www.kennelrehu.fi/

    • dsr

      Raakaruokinta koostuu pääasiassa lihaisista luista (broilerin siivet yms), suositus on että ruokinnasta on 60-70% lihaisia luita, loput jauhelihoja, kasvissoseita(jos antaa) ja sisäelimiä. Mutta eipä näitäkään voi kukaan sanoa että mikä määrä on paras, kaikki riippuu koirasta, jos koirasi voi hyvin ja uloste on kiinteää, ruokinta on kunnossa.
      Barffaaja1: koirasi päivittäinen ruokinta määrä on noin 2-3% koiran painosta. Eli 30kg koiran päivittäinen ruokintamäärä on noin 600g-900g. Tämäkin on vain suuntaa antava, koiraasi tarkkailemalla (lihominen, laihtuminen) löydät oikean määrän.

      • pöööp

        No nyt meni väärin. Nimenomaan BARF perustuu siihen, että ruuasta 60-70% on luita. Se ei ole kovin optimaalinen tapa ruokkia koiraa.
        Raakaruokinnassa annetaan kaikista eniten lihaa ja sisäelimiä. Luita silloin tällöin kalsiuminlähteeksi ja ajanvietteeksi.


    • Jäniskoira

      Me aloitettiin 6kk sitten raakaruokinta (ei siis suoranaisesti barffi) ja täytyy kyllä sanoa, että koira muuttui silmissä! Suosittelen kaikille tätä, eihän koira voi saada kaikkea tarvitsemaansa papanoista. Eihän ihminenkään pysyisi terveenä kuivamuonalla! Itse aloitin raakaruokinnan ammattilaisen avulla, jotta poju saisi kaiken tarvitsemansa. Mikäli on epävarma ja haluaa varmistaa, että koira saa tasapainoisen ruokavalion suosittelen heitä: http://koirapaivakoti.fi/ruokavalioneuvonta. Meillä kun on ajokoira ja koira käy paljon metsällä, piti varmistaa että hurtta jaksaa varmasti :)

    • yu56u

      Meillä ei koirat yksinkertaisesti kestä noin suurta luu määrää kun barffissa on.. menee vatsa niin kovalle,että paskoessa huutavat :( ei auta öljyjen ym.lisääminen.. ja koska koirat ovat hyvin aktiivisia(narttu silti enemmän kuin uros),eivät nuo luut tyydytä sitä energian tarvetta..
      Meillä siis menty enemmän raakaravinnon suuntaan..

      koirat 21 ja 40kg.. narttu syö n.500-600g/pv ja uros 800-1000g/pv.
      Ruoka tulee 2xpv:ssä.

      Lihana meillä toimii pääasiassa broileri,sika,hevonen ja lammas (joskus myös poro,sekä metsästyskautena hirvi hirven luut).
      Hevosta saadaan silloin tällöin teurastajalta isompi satsi kerralla juuri teurastettuna (40-80kg),on vain vetänyt sen koneen läpi,jolloin seassa on niin liha,rasva,rustot kuin luut (sisäelimiä hyvin vähän mukana).Tällöin vähennän luiden määrää,koska sitä jo mukavasti lihan seassa.

      Luina toimii sian rintarusto ja selkäranka,broilerin selkäranka ja strutsin luut säärestä päähän (luut tulevat strutsi tilalta,joten jättävät tarkoituksella koirille tuleviin luihin mukavasti lihaa).Siassa ei juurikaan ole muuta kuin luu,mutta tuossa strutsissa ja broiskussa on mukavasti myös lihaa mukana joten on myös ruokaisa,eikä pelkkää ajanvietettä ja kalsiumin lähde.
      Luita annan n.4x/vk.

      Silloin kun treenataan/liikutaan normaalia enemmän teen myös hirssi ja tattari puuroa,johon sekoitan lihaa. tai annan säännöllisen epäsäännöllisesti normaaliruoan lisänä http://www.zooplus.fi/shop/koirat/taydennys/vitamiinilisat/ravintolisat_happy_dog/141297

      Lihan kanssa annan pääsääntöisesti neitsyt oliiviöljyä.Pari kertaa vk:ssa lohiöljyä.
      Joka toinen pv:ä merileväjauhetta.
      Kasvissoseita ja sisäelimiä parix/kk (maksaa,munuaista,keuhkoja).

    • Taku91

      Aloittajan viestiin sen verran, että maitotuotteet eivät suoranaisesti kuulu barffaukseen. Toki niistä voi olla apua mahavaivoissa, mutta ne eivät kuulu päivittäiseen ruokintaan.

      Täälläkin on barffattu noin viikon ajan, mahdollisen allergiaepäilyn takia. Ensi viikon menu kuulostaa tältä: aamuisin noin 60g sikanautaa kasvissosetta (yksi jääpalamuotin palanen). Illalla sitten noin 90g broilerin kauloja. Kerran viikkoon 100g broilerin sisäelimiä ja yksi kananmuna. Miltä kuulostaa? Ollaan tosiaan ihan alkuvaiheessa, kun yritän noita allergiaoireita selvittää. Eka viikko mentiin pelkällä broilerilla ja kasvissoseella. Tosiaan koira painaa noin 7 kiloa.

    • rdgrg

      Kysyisin uteliaana, että onko noiden lihojen ja luiden tarkoitus haista ihan... teuraalta? Kuin kesäsärkiä mutaisista vesistä käsittelisi. Koiralle maistuu eikä vatsakaan pistä pahakseen, mutta haju on niin hirveä, että koira syö pihalla ja itse pitää pestä kädet saippualla jokaisen ruokaan koskemisen jälkeen...

      • 11+3

        No teuraitahan ne ovatkin. Käsittelemätöntä raakaa lihaa ja luuta.


      • rdgrg
        11+3 kirjoitti:

        No teuraitahan ne ovatkin. Käsittelemätöntä raakaa lihaa ja luuta.

        Kai ne sitten jättävät työvälineensä putsaamatta tai käsittelevät kaikki palat yhdessä suolien ja muun mömmön kanssa. Mitä olen oikein käsiteltyjä eläintenruhoja haistellut, niin ei niissä tuoksu kuin liha ja veri, ei totkut. Lampaiden tai supien käsittely ei ole koskaan ellottanut, mutta näistä valmisherkuista pitää olla eri mieltä...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      101
      2059
    2. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      244
      1680
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1050
    4. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      85
      951
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      78
      945
    6. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      7
      855
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      28
      801
    8. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      10
      795
    9. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      55
      754
    10. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      38
      719
    Aihe