Vanhentunutta filmiä?

alekorista

Tuli viime keväänä ostettua anttilan alefilmiä mitä oli kolmen rullan paketeissa 5,90/pkt. Yhden rullan ehdin kuvata kun huomasin että pakkauksessa oleva päivämäärä on jo kuukauden kuluttua, kaupassa en tajunnut tuota katsoa. Harmitti tuo asia ja nakkasin kaksi käyttämätöntä rullaa roskikseen koska laskin että en mitenkään ehdi kuvata ja lähettää niitä kehitettäväksi ennen tuota päivämäärää. Eli filmit ostin keväällä ja puolen vuoden päästä oli siis jo viimeinen käyttöpäivä.

Nyt olen kuitenkin alkanut miettiä että teinkö oikein kun heitin filmit roskikseen?

Miten tarkka tuo päiväys filmeissä on. Onko se filmi siis täysin käyttökelvoton sen päivän jälkeen vai onko se vain jokin suosituksen tapainen? Haittaako jos menee muutaman kuukauden tuon päivämäärän yli niinkuin mun tapauksessa olisi mennyt jos olisin niitä vielä käyttänyt? Mitä kuville tapahtuu jos käytän vanhentunutta filmiä?

8

3607

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KPy

      Jääkaapissa filmi säilyy pitkälti yli päiväysten. Harastelijafilmit säilyvät pääsääntöisesti paljon pitenpään kuin ammatti tavara. Sitä en ymmärrä, että filmit olisi pitänyt heittää pois? Moottoriperällä tai automaattipokkarilla kolmen rullan ottamiseen menee filmin vaihtoineen enintään kuusi minuttia, joten aika oli vaikka muille jakaa.

      Tuollaisilla rullilla kannattaa kuvata sellaisia jokapäiväisiä asioita, jotka on kiva saada albumiin, mutta jotka jää aina ottamatta. Voi kuvata kotia, työtä jne. Niitä on kiva katsella parin kymmenen vuoden päästä - kun kaikki saman ajan digikuvat ovat kadonneet jo ajat sitten.

    • vanha kamerakerholainen

      Voi sinua. Siinä meni taas täysin hyvää priimatavaraa hukkaan.

      Jääkaapissa kannattaa muutenkin säilytellä filmejään jos kuvausvälisi kuukausia ovat.
      Vielä parempi ratkaisu olisi ollut pakastin.
      Siellä filmien säilyvyysaika on harrastelijatasolla käytännössä "lähes rajaton".

      Ja kyllä mielestäni jääkaappikin jatkaa filmin säilyvyyttä niin kauan, että jatkossa sitä anttilan filmiä kannattaa ostaa lisää, Vaikka päiväys olisikin lähellä.

      Kunhan muistat ottaa filmin vähän aikaisemmin sulamaan. Ettei tule kosteuden tiivistymisestä johtuvia ongelmia jos avaat purkin jäisenä.
      Talvella sekään tuskin on edes ongelma ulkona pakkaskelillä. Mutta kostea ja sateinen kesäpäivä, niin ottaisin sulamaan jo ed. päivänä.

      Tosin täälläpäin hyväksi aikanaan todettu pikasulatus toimii, kun panet pakkasesta rullan farkun sivutaskuun omassa avaamattomassa purkissaan ennen kuvaamaan lähtöä. Jos ei kuvauspaikka aivan nurkan takana ole, niin puolen tunnin päästä on sula varmasti.

    • vanha kamerakerholainen

      Tässä vielä netistä löytynyttä ohjetta IFI:n tapaan.

      Filmin oikeaoppinen säilytys (Filmi)

      Kehittämättömän filmin laatu heikkenee ajan myötä itsestään. Lämpö kiihdyttää filmin laadun heikkenemistä, joten filmiä ei tule milloinkaan jättää esim. auringonpaisteeseen. Normaalisti kuvaamatonta filmiä voidaan säilyttää huoneenlämmössä, mutta pidempiaikaista säilytystä varten filmit voi laittaa vaikkapa jääkaappiin tai kylmäkaappiin. Tällöin tulee kuitenkin varmistua ettei filmi joudu tekemisiin kosteuden kanssa. Parhaiten kosteudelta suojassa ovat tehtaalla folioon pakatut filmit.

      Vältä vanhentuneiden filmien käyttöä. Filmipakkaukseen on merkitty "Parasta ennen" päiväys (kuukausi/vuosi). Yleensä selkeästi vanhentunutta filmiä ei kannata käyttää. Asiaan vaikuttavat kuitenkin filmin säilytysolosuhteet. Erityisen lämpimässä säilytetyn filmin laatu voi heiketä ratkaisevasti jo ennen valmistajan ilmoittamaa päivämäärää

      • Wanha starbu

        Filmipurkissa oleva "parasta ennen" -merkintä tarkoittaa nimen omaan kylmäsäilytystä (jääkaappilämpötila)! Pakastimessa filmi säilyy jopa vuosia päivämäärään jälkeenkin.

        Etenkään harrastelijafilmi ei happane niin nopeasti kuin moni kuvittelee. Voit huoletta käyttää jopa kuukausiakin sitten vanhentunutta filkkaa huomaamatta minkäänlaista eroa negatiiveissa.


    • näppäilijä

      Ei päivämäärältään vanhaks menneitä filmejä kannata pois heittää. ite oon kuvannu ajat sitten vanhaks menneisiin filmeihin ja väreissä ei ole ollut mitään vikaa. Tietysti älyttömän vanhoissa filmeissähän tulee värivirheitä mutta voihan niistä teettää kuvat mustavalkoisina niin ei tarvitse värejä harmitella.Vanhoille filmeille voi myös kuvata kaikkea turhaa mitä ei muuten tulisi kuvattua ja kokeilla kaikkia kivoja juttuja. Sit filmistä voi ottaa vain pelkän kehityksen jos niitä kuvia ei välttämättä tarvitse...

      • Wanha pieru

        Viisivuotta sitten parasta ennen päivä mennyt umpeen 120:stä KODAKIN TMAX mustavalkeasta filmistä ja näkyy ainakin toimivan ihan normaalisti. Itse kehitettynä ja wanhalla Zeiss:llä kuvattuna.


    • Vectis S-1

      Yleensä herkkyys vaikuttaa filmin säilymis aikaan.Epäherkempi kestää säilytystä pisempään ja oikein herkkä pilaantuu nopeammin.Aikanaan kuvattu Kodakin 50 asan diafilmille pari vuotta kaapin laatikossa yliaikaa olleelle filmille ihan oikean värisiä kuvia.Nyky filmeistä ei tietoa tällä hetkellä.

    • Anonyymi

      Vanhentunut rullafilmi kannattaa kuvauksen jälkeen ennen kehitystä säilyttää huolellisesti.
      Kävi hiljattain niin että oltiin kuvattu yli kymmenen vuotta vanhalle rullafilmille kuvia ja sitten filmirulla teipattu kiinni kun oli otettu kamerasta pois. Filmirullan teippi oli kuitenkin kuivanut liikaa ja filmirulla räpsähti auki. Kyseinen filmi oli sitten pilalla.

      Eli kannattaa laittaa vaikka varalta kuminauha vanhan rullafilmin ympärille ennen kehitystä. Tai sitten kannattaa hommata sopiva säilytyspurkki 120 koon filmeille.
      Varaudu siihen että vanhan rullafilmin teippi saattaakin olla kuivunut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7229
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      35
      2781
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      34
      2356
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      99
      2062
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      16
      1757
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1545
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1407
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1371
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      35
      1333
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    Aihe