Pahkan kuivaaminen

Hopo

Kaadettavassa koivussa oli isohko pahka. Sahasin rungon poikki pari tuumaa pahkan molemmin puolin, eli pahka on kiinni rungossa. Mikä olisi oikea tapa kuivattaa pahka, jotta siitä voisi joskus puuhastella jotakin?

6

6080

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • keinona

      Tapoja ja suosituksia on niin montaa, kuin niiden esittäjääkin.
      Kannattanee nyt ensin antaa olla sen pahkan kiinni siinä rungossa, jotta se runko halkeilee sahauspinnaltaan kuivuessaan, eikä pahka.
      Kuivatus ilmavassa paikassa, ettei kuivu liian nopeasti. Kananttaa liimata puuliimalla niiden sahauspintojen peitoksi ihan tavallista kirjoitus / kopiopaperia, jolloin halkeilu vähenee hitaamman kuivumisen johdosta.
      Noilla menetelmillä kuivuminen tapahtuu hitaasti, mutta vauriot ovat todennäköisesti pienemmät kuin nopealla (saunassa) kuivaamalla.


      Yksi tapa on sitten vanha menetelmä, jossa se pahka on sahattu siitä rungosta irti ja upotettu vesiastiaan, jossa on melko rankasti suolattua vettä, eli siis vahvaan suolaveteen.
      Tuolla sitten pahkaa liotetaan vaikkapa jokusen viikon siten, että se on koko ajan vedenpinnan alla. painoksi vaikkapa kiviä, että pysyy huooeluksissa.
      Tuon suolaamisen jälkeen sitten kuivatus ilmavassa paikassa.
      Tuo suolavesiliotus tekee sen, ettei pahka niin helpolla kuivuessaan halkeile.

      Kuten tuolla alussa mainitsin, mielipiteitä ja tapoja on vaikka kuinka paljon, mutta nuo menetelmät on niitä, mitä itse olen käyttänyt ja tälläkin hetkellä on viininkäymisastioissa likoamassa jokunen pahka suolavedessä.

    • suuseppä

      Mene käymään tai soita sellaiseen firmaan Helsingissä, kuin Plectra Trading Oy. Ne kaverit ovat pahkatyöstön täysipäiväisiä ammattilaisia ja varmasti osaavat kertoa, kuinka kuuluu menetellä. Täällä saat vain kaikenlaisia huu haa neuvoja, ja homma menee pieleen.

    • Pena

      Laita puuliimaa tms hengittämätöntä ainetta puun leikkauspinnoille. Tämä estää puun halkeilun. Älä kuori pahkaa, silloin se kuivuu liian nopeasti ja halkeilee. Kuivata hitaasti ulkovarastossa ensimmäinen vuosi. Puu kuivuu noin tuuman vuodessa.

    • muovipussiin

      Laita se leipäpussiin ja päästele välillä höyryä pois. Älä liikaa ettei halkea. Älä liian vähän ettei mene homeeseen. Pieni home lähtee hiomalla, haljennut on takkatavaraa.

      Äläkä soita minnekään työkalujen jälleenmyyjälle. Eivät he tee muuta kuin myyvät työkaluja.

    • pahkamies

      totta tosiaan vitsejäkö kerrote täällä pahka on arvokas sen takia koska siinä syyt menevät vähän eri suntiin joka paikassa niin se ei halkea vaikka kuivaisi uunissa 300 asteessa sen takia se on pahka eikä pölkky mistä niitä esineitä kuten kuksia tehdään

    • Holde

      Kyllä tuoreesta pahkasta voi tehdä kuksa vaikka heti itse olen tehnyt . Kuksa on pahkan muotoja mukaileva. Eikä mikään muki.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe