saunan kosteus%

kepu

Teillä on monella varmaan saunassa kosteusmittari.

Kertoisitteko mikä kosteus% ja lämpö teillä on saunoessa ja onko sanuna mallia puu- vai sähkö-...

Meillä 20...25% ja 75...80 astetta.

16

8456

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sauna

      meillä on hetivalmis saunatonttu ja ylälauteen tasolla:

      55-70astetta
      70-85% suht. kosteus...

      Omasta mielestä HV kiuas vastaa aika pitkälti totuttua puukiuas löylyä.

      Saunan suht.kosteus putoaa expotenttiaalisesti lämmön suhtee... eli mitä kuumempi sitä kuivempi. Näin siis teoriassa.

      Asiahan on kuitenkin niin että se on paras sauna missä on se missä itse viihtyy parhaiten!

      Asiantuntioiden mukaan paras saunomislämpötila on siinä 65-75, koska silloin kosteus% ja hapen määrä saunassa on parhaimmillaan.

    • eroja

      ... ja monella on varmaan sen tason kosteusmittari mikä näyttää mitä haluaa...

    • Veskutin

      Puilla lämpiävässä saunassani olen monta kertaa kokeillut minkälainen kosteusprosentti on kulloinkin ilman lämpötilaan suhteutettuna.

      Mittari kuitenkin n. 30 euroa maksanut yleismittari jossa on ilman ja kosteuden mittaus.

      Sen olen huomannut, että mitä suurempi on ilman lämpötila saunassa sitä pienempi on kosteusprosentti (silloin kun ilman lämpötila nousee yli 60 astetta).

      Parhaaseen saunonta tulokseen olen yrittänyt pyrkiä joka on: Ilman lämpötila 65 astetta ja kosteusprosentti 55. Silloin löyly on tarpeeksi lämmintä ja sopivan kosteata, jaksaa olla löylyissä ja nauttia (tietenkin ilmanvaihto pitää toimia myös).

      Kerran lämmitin saunan niin lämpimäksi kuin 93 astetta, silloin en saanut kosteusprosenttia nousemaan korkeammalle kuin 28. Oli todella kuumat ja tukalat löylyt.

      • JArmo

        Olin tosi yllättynyt kun saunamittarimme näytti lämmöksi 95 astetta ja tuntui todella pehmeältä. KAverini oli kyläilemässä eikä hänkään ollut tuota mittaria uskomassa vaan arvelimme lämmön olevan max 70 astetta. Hain vielä kinkkumittarin ja aivan samat lukemat tulivat eli 95 astetta. Saunassa oli miellyttävä olla aikä happi lainkaan lopput. Harmi ettei ole tullut vietyä kosteusmittaria saunaan. PEsuhuoneessa se näytti 70 % kosteutta kun kerran kokeilin.

        Sauna siis puulämmitteinen Aitokiuas AK 47 ja talossa koneellinen ilmanvaihto.


      • kaii
        JArmo kirjoitti:

        Olin tosi yllättynyt kun saunamittarimme näytti lämmöksi 95 astetta ja tuntui todella pehmeältä. KAverini oli kyläilemässä eikä hänkään ollut tuota mittaria uskomassa vaan arvelimme lämmön olevan max 70 astetta. Hain vielä kinkkumittarin ja aivan samat lukemat tulivat eli 95 astetta. Saunassa oli miellyttävä olla aikä happi lainkaan lopput. Harmi ettei ole tullut vietyä kosteusmittaria saunaan. PEsuhuoneessa se näytti 70 % kosteutta kun kerran kokeilin.

        Sauna siis puulämmitteinen Aitokiuas AK 47 ja talossa koneellinen ilmanvaihto.

        Tuo AK on kertalämmitteinen kiuas. Löylyt ovat sanalla sanoen mahtavat.

        Muutes..miten kauan lämmität kiuasta, jotta se on valmis? Itsellä menee noin 1½ - 2 tuntia.


      • Jarmo
        kaii kirjoitti:

        Tuo AK on kertalämmitteinen kiuas. Löylyt ovat sanalla sanoen mahtavat.

        Muutes..miten kauan lämmität kiuasta, jotta se on valmis? Itsellä menee noin 1½ - 2 tuntia.

        Samaa tuntimäärää, mulla on pikkusen vähemmän kiviä kuin ehkä pitäisi laittaa. Ladoin ensin täyteen ja sitten otin viitisen kiveä pois.

        Oletko muuten laittanut villaa sen valurautakannen ja peltikannen väliin? Mulla on jäänyt laittamatta ja ajattelin josko olen ainoa...


      • uteliassss

        Hirmu vanha viestiketju mutta kokeilen onneani kysymällä kuinka veskutin sai 65 asteessa kosteusprosentin pysymään niinkin alhaisena kuin 55? Itsellä k% on vieläkin alhaisempi, keskimäärin 40% lonkalta heitettynä jopa alhaisempi kun löylyä ei lyödä mutta joskus löylyä lyötäessä kosteus nousee yli 70%:n. Huono mittari kun ei edes näytä korkeampia lukemia..


    • Saku

      Itellä on Originaal-iki ja saunomislämpötila 60-65 astetta. Kosteus siinä 85-95% välillä. Aika kiva.

    • kiuaka

      Kastee systeemi saunaan. Eipä taida olla muita laitteita joilla saadaan oikea mitattu kosteus saunaan, pelkästään kiukaalla tai jollain höyrystimellä se ei onnistu. Yksinkertaisesti veden määrä pitää olla suuri, suhteessa saunatilan kuutioihin ja lämpötilaan, muutama kauhallinen ei vaan riitä.

      • onnistuuu

        Kyllä onnistuu. Suuren kivimäärän kiuas, matala peruslämpötila ja löylyvettä tarpeen eli omien mieltymyksien mukaan. Edellytyksenä edellämainitut. Omassa saunassa kosteimmat löylyt saa kun saunan lämpötila on 50C maksimissaan 60C. Kiviä kiukaassa lähes 200kg ja sopivan kosteuden eli löylynvaikutuksen saa aika tarkasti määriteltyä ihan löylyveden määrillä. Peruskosteus kuiva alle 30% mikä edellyttää aika paljon löylynheittoa joko erissä tissuttelemalla tai kertalaakilla isommalla löylykauhalla jonnekkin 50-70%. Viipymäaika on pitkä vaikka kiuas on jatkuvalämmitteinen ja haluttu lämpötila on helppo saavuttaa ja ylläpitää. Kierto on sopivasti hiukan hidas ei sellainen missä löyly humahtaa hetkessä ohi. Kuitenkin niin hyvä että jäähyjen aikana niiden kestosta riippuen ja löylynlyönnistä kosteus% tippuu helposti 70%:sta noin 30%:iin.

        Kastee systeemi viittaa jo enemmän turkkilaiseen saunaan missä on käsitykseni mukaan ilman omia kokemuksia koko ajan kostea sumuinen ilma ilman löylynheittoa? En nyt muista nykysuosituksia mutta ei se ilmankosteus saunassa saa olla liian korkea menee hengitys vaikeaksi.

        Yllättävä ilmiö nämä erinäiset ilmankostuttimet joita aina silloin tällöin esille nousee. Vetokiukaassa se on ollut jo iät ja ajat mutta että noita tulee nyt joka suunnasta on jo merkki yleisestä ilmiöstä jonka mukaan se perinteisimmän suomalaisen saunan kuivan saunan löylyjä kovasti kritisoidaan.


      • 17p2

        Pelkkä kostutin tms. voi muodostaa saunaan riskin kosteusongelmista rakenteissa. Ei riitä että muodostetaan tavalla tai toisella tavoiteltu kosteus saunaan siihen pitää yhdistää ihan ehdottomasti tavat muodostetun kosteuden poistamiseksi saunomisen lopuksi. Mitä kosteampi sauna sitä suuremman huomion vaatii jälkituuletus tai kuivaus muilla tavoilla ettei rakenteisiin pääse muodostumaan kosteusongelmia. Jälkilämmöllä ilmanvaihdon avustuksella tms.


    • 20-80

      sehän (kosteus%) riippuu ihan siitä miten paljon löylyä lyö

      • montamuuttujaa

        Ei yksinomaan löylymäärät ( saunan lämpötila) ratkaise kosteuden määriä vaan kivien lämpötilalla on myös oma merkityksensä. Ensimmäisten löylyjen ja viimeisten ero kosteuden suhteen on merkittävä riippuen että kivet jäähtyy oleellisesti verrattuna lähtötilanteeseen.

        Tasan kerran tuli testattua kuinka kauan "katiska" antaa löylyä ilman puiden lisäyksiä ylösnostovaiheen jälkeen. Noin 1½-2h ennen kuin kiuas alkoi roplattamaan loppuvaiheessa kuten perinteiset kiukaat 20 maks. 30 litran löylynheiton jälkeen ja siinä vaiheessa kosteusprosentti nousi jo todella hurjiin lukemiin. Hiukan jo valui vesi lattialle eli kiuas oli jo hiukan liian kylmäksi päässyt mutta oli poikkeuksellisesti tietoisesti aiheutettua. Normaalisti edellistä ilmiötä ei saa aikaiseksi millään kun heittää tunteroisen saunomisen jälkeen pari kalikkaa pesään päinvastoin potkua piisaa enemmän kuin nahka kestää ja niin monta tuntia kuin jaksaa saunoa todella pienillä lisäyksillä harvakseltaan. Muuttujat huomioiden alkulämmityksessä käytetyt puumäärät ilman lämpötilat jne.

        Muulloinkin on tullut testailtua eri tavoin minkälaiset löylyt katiska antaa riippuen kuinka lämpimäksi kiuas tulee lämmitettyä ylösnostovaiheessa ja erot oli suurehkot sen suhteen miten korkealle kosteusprosentin voi nostaa eri lämpötiloissa. Syynä pidin saunan peruslämpötilaa mutta kyllä se on kivien lämpötila joka todellisen eron tekee ei niinkään saunan lämpötila vaikka sitä peruslähtökohtana löylyjen kosteuden määrittäjänä pidetäänkin. Kivimääriä unohtamatta joiden merkitys asiayhteydessä "kosteat löylyt" on suorastaan valtava. Totta edellinen teoria toki pitääkin saunan lämpötilojen ollessa merkittävästi toisistaan poikkeavia (60-100C tms) mutta itsellä lämpötilaerot testitilanteissa oli vain noin 10C (50-60C). Pienet erot mutta yllättäen 50Casteessa löylyt voi olla jopa kuivemmat kuin 60Casteessa riippuen kivien lämpötiloista.

        "Parhaat löylyt" omalla kiukaalla saa kun pintakivet ovat jäähtyneet jo sen verran että löylyvesi valuu myös alemmille kiville ilman että löylyvesi höyrystyy jo pintakivillä. Aika lailla sama tilanne tai siihen verrattavissa kuin kertalämmitteinen jossa parhaat löylyt saa loppuvaiheessa kivien hiukan jäähdyttyä löylynheiton seurauksena. Vaiheessa missä löylyt ovat jo kosteat sanan varsinaisessa merkityksessä ilman että kivet ovat kuitenkaan liikaa jäähtyneet. Vaihe missä kivien lämpötila on sellainen missä löylyt ovat kosteat mutta liiallinen löylynheitto ajaa vielä ukon kuin ukon ulos saunasta.


    • tyytyväinenmä

      Meillä sähkökiuas n. 100 kg kiviä, lämmöt n.65 astetta kosteus 30-35% ei kuitenkaa tukala eikä kuiva oleilla hyvin riittää happee ja löylyt mukavan kosteat. Kosteusmittari ehkä turhan korkeella n. 40cm katon rajasta.

      • alleminimisuosituksien

        miten ne löylyt ovat kosteat kun mittari näyttää ihan muuta?


    • Kuumakall3

      Meillä sauna nousee helposti 110c & 10%rF jolloin löyly tulee hyvin ja tasaisesti iholle. En tiedä huijaako tuo mittari mutta mikään ei viittaisi niin. ;) tosin ei kaikki halua tässäkään niin kovilla lämmöillä saunoa joten lienee makukysymus

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2620
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      89
      1966
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1501
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      923
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      881
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      854
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      765
    Aihe